Keks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie - również zakocha się w tym cieście. Mocno bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach - prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii. Mmmm...Klasyczny Keks z Bakaliami - Składniki:szklanka mąki
Słodka Stronazakłócać głównego zamierzenia i nie stłumić tego, co w tym smakołyku najważniejsze. POWIDŁO:Wybrałyśmy słoiczek z domowej spiżarni. Tegoroczny smakołyk, zrobiony własnoręcznie z własnych - prywatnych śliwek węgierek. Postawiłyśmy na to gęstsze, aby nasze cudo się nie "rozjechało". Wybrałyśmy średnio słodkie powidło ze śliwek węgierek. W szampańskim, a w zasadzie piwnym nastroju pozdrawiamy Was i zachęcamy do wypróbowania naszego
Wypisz Wymalujpokroić w kostkę i razem podsmażyć.Wszystkie przesmażone mięsa dodać do gotującej się kapusty i nadal gotować na małym ogniu co najmniej przez godzinę.Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki i wino, przyprawić całość solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.Podawać z chlebem
wyzwania kuchennenajlepiej połowa borowików)2 łyżki masła2 łyżki oliwy2 ząbki czosnku3 suszone liście laurowe (lub 5 świeżych)8 ziaren jałowca8 ziaren ziela angielskiego3/4 szklanki czerwonego (pół)wytrawnego wina100 g suszonych śliwek lub moreli (można pominąć)szczypta mielonego kminkusól, świeżo mielony pieprz, cukier Grzyby zalewamy trzema szklankami ciepłej wody, przykrywamy i zostawiamy na co najmniej godzinę. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody (wodę(...)jakiś czas warto zamieszać, ewentualnie dolać wody. Zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.Na drugi dzień (lub po kilku godzinach jeśli nam się śpieszy) dodajemy wino oraz posiekane drobno śliwki. Ponownie dusimy ok. godzinę czasu – jeśli płyn zbyt szybko wyparuje dodajemy wodę (jeśli lubimy kwaśną to tę z kapusty), a jeśli jest go za dużo – dusimy bez przykrywki. Wyławiamy
Poezja smakuWiem, że sezon na węgierki powoli mija, ale postanowiłam odgrzebać przepis, który piekłam dość niedawno. Tak więc przed wami mój sposób na śliwkę węgierkę, którą uwielbiam. Mogła bym ją jeść tonami, jak zresztą większość owoców :). Ciasto wyszło wilgotne i pulchniutkie, wyrosło, że aż zaparło mi dech, i domownikom również. Nie zdążyło dobrze ostygnąć, a połowa po prostu znikła w mgnieniu(...)stopni.Formę wysmarować masłem i obsypać bułką.Ciasto podzielić na dwie części:-pierwszą wyłożyć na dno foremki (u mnie była to tortownica 22 cm), -następnie wyłożyć śliwki, -przykryć drugą częścią ciasta wymieszaną z kakao.Do piekarnika i piec ok. 50 - 60 min (do suchego patyczka).Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i obsypać cukrem pudrem.Smacznego :)*Ciasto mieszane ręcznie, mikser tutaj
Moje pyszne gotowanieświęta, a dzisiaj w końcu mogę się nim z wami podzielić.Składniki:2,5 kg kwaszonej kapusty500 g łopatki wieprzowej300 g wędzonej kiełbasy300 g wędzonego boczku4 cebule150 g śliwki suszonej4 sztuki liścia laurowego8 ziarenek ziela angielskiego3 łyżki majeranku2 łyżeczki pieprz ziołowyok. 500 ml wina czerwonego wytrawnego100 ml oliwy z oliwek3 łyżki koncentratu pomidorowegosól/pieprzWykonanie:Kapustę siekamy nożem, a następnie wrzucamy(...)ogniu.Na ostatniej łyżce oliwy podsmażamy cebulkę, aż się ładnie zeszkli i wrzucamy do kapusty. Mieszamy i dalej dusimy.Na tę samą patelnie wlewamy szklankę wina i zagotowujemy. Dodajemy do kapusty.Kroimy śliwki i też dorzucamy do całości.Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dokładnie mieszamy.I gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu podlewając małą ilością wina, aby się nie przypaliła.Następnie
Moje pyszne gotowaniePrzyprawa do drobiu 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, oliwa 8 łyżek, kapusta kiszona 1 kg, pieczarki 1/2 kg, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, śliwki suszone 4 sztuki, woda 3/4 szklanki filety z indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawami i na oliwie podsmażyć z każdej strony, przełożyć na talerz na tym tłuszczu(...)indyku podsmażyć pieczarki z cebulą kapustę kiszoną drobniej pokroić, dać do szybkowara, posypać cukrem, dodać śliwki wędzone, pieczarki z tłuszczem, wlać wodę i wszystko wymieszać - na kapuście położyć indyka szybkowar zamknąć zagotować, ogień ustawić na minimum i gotować 25 minut, szybkowar otowrzyć po 30 minutach aż sam spuści powietrze, mięso z kapustą w tym czasie jeszcze "dochodzi" kapustę z szybkowara
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowany zaczyn. Zagniatamy na jednolite, sprężyste ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.2. W między czasie przygotowujemy nadzienie - morele, śliwki i jabłko kroimy w drobną kostkę, orzechy siekamy, wszystkie składniki łączymy w misce.3. Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 40x60 cm (tu przyda
My Culinary Artszklanki mąki pszennej-3/4 szklanki cukru pudru-3/4 kostki margaryny-3 jajka-łyżeczka proszku do pieczenie-6 łyżek mleka-aromat rumowy-bakalie ( orzechy, rodzynki, suszone śliwki i morele,żurawiny ) Orzechy, suszone śliwki i morele kroimy ( każdego solidną garść).Dokładamy rodzynki i żurawiny.Oprószamy mąką i mieszamy. Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy margarynę, miksujemy.Następnie
Maminek kulinarnysuszonej żurawiny-2-3 dkg suszonych malin-garść suszonych jabłek-kilka suszonych śliwekMożna dodać skórkę z cytryny oraz owoce czarnej porzeczki. Rozdrabniamy hibiskus, maliny i jabłka, śliwki kroimy w drobną kostkę.Wszystko mieszamy i wsypujemy do szczelnego pojemnika. Wystarczy zalać wrzątkiem ok. 2 łyżeczki mieszanki owoców, przykryć na chwilę spodkiem i herbatka gotowa.Można
Maminek kulinarnyPrawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków. Składniki:-6 średnich buraków-2 marchewki-kawałek selera i pora-cebula-2 ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-natka pietruszki i gałązka kopru-wędzonka ( wędzona kość )-sól, pieprz-sok z cytryny lub ocet Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy wędzonkę, seler, por, marchew(...)czosnek i cebulę.Gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy pietruszkę i koper, śliwki, grzyby i gotujemy ok. 30 minut. Buraki obieramy i kroimy w słupki. Odławiamy wędzonkę a następnie warzywa.Dodajemy buraki, pokrojoną marchewkę, obrane mięsko z wędzonki i gotujemy do miękkości buraczków.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Na koniec dodajemy posiekaną
Maminek kulinarnyłyżki miodułyżeczka sosu tabascołyżka octu balsamicznegosólDodatkowo:2 jabłkasok z cytrynyPrzygotowanie:Wątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około 20 minut.Jabłka kroimy w plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy
Smakowity Blog KulinarnyMiękkie ciastka owsiane...Z dodatkiem słonecznika i otrębów.Pełne suszonych śliwek i moreli.Delikatnie słodzone miodem.Idealne jako szybka przekąska.Polecam! Składniki:1 szklanka mąki pszennej;1 szklanka płatków owsianych, górskich;1/2 szklanki otrębów pszennych;1/2 szklanki ziaren słonecznika;1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli;1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych śliwek;1/4 szklanki oliwy;1 szklanka mleka
Gospodyni Miejskaniskocukrowa. Ciekawa alternatywa do ciężkich konfitur wysoko słodzonych i długo smażonych. Sezon śliwkowy w pełni, koniecznie zróbcie kilka słoiczków :) Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:1,5 kg śliwek (najlepiej węgierek),500 ml soku z czarnego bzu,250 g cukru,Sok z ½ cytryny,30 g pektyny cytrusowo-jabłkowej,Garść listków mięty.Przygotowanie:Owoce umyć, odsączyć na sicie. W sokowirówce wycisnąć(...)jagód czarnego bzu, śliwki zmiksować w melakserze.Gotować na małym ogniu 20 minut.Pektynę wymieszać z 1/3 cukru, wsypać do gotujących się owoców, gotować 4-5 minut mieszając.Wsypać pozostały cukier, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru, pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, wymieszać.Gorącą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Można także
SzczyptaSmaQ