przygotowany zaczyn. Zagniatamy na jednolite, sprężyste ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.2. W między czasie przygotowujemy nadzienie - morele, śliwki i jabłko kroimy w drobną kostkę, orzechy siekamy, wszystkie składniki łączymy w misce.3. Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 40x60 cm (tu przyda
My Culinary Artszklanki mąki pszennej-3/4 szklanki cukru pudru-3/4 kostki margaryny-3 jajka-łyżeczka proszku do pieczenie-6 łyżek mleka-aromat rumowy-bakalie ( orzechy, rodzynki, suszone śliwki i morele,żurawiny ) Orzechy, suszone śliwki i morele kroimy ( każdego solidną garść).Dokładamy rodzynki i żurawiny.Oprószamy mąką i mieszamy. Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy margarynę, miksujemy.Następnie
Maminek kulinarnysuszonej żurawiny-2-3 dkg suszonych malin-garść suszonych jabłek-kilka suszonych śliwekMożna dodać skórkę z cytryny oraz owoce czarnej porzeczki. Rozdrabniamy hibiskus, maliny i jabłka, śliwki kroimy w drobną kostkę.Wszystko mieszamy i wsypujemy do szczelnego pojemnika. Wystarczy zalać wrzątkiem ok. 2 łyżeczki mieszanki owoców, przykryć na chwilę spodkiem i herbatka gotowa.Można
Maminek kulinarnyPrawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków. Składniki:-6 średnich buraków-2 marchewki-kawałek selera i pora-cebula-2 ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-natka pietruszki i gałązka kopru-wędzonka ( wędzona kość )-sól, pieprz-sok z cytryny lub ocet Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy wędzonkę, seler, por, marchew(...)czosnek i cebulę.Gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy pietruszkę i koper, śliwki, grzyby i gotujemy ok. 30 minut. Buraki obieramy i kroimy w słupki. Odławiamy wędzonkę a następnie warzywa.Dodajemy buraki, pokrojoną marchewkę, obrane mięsko z wędzonki i gotujemy do miękkości buraczków.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Na koniec dodajemy posiekaną
Maminek kulinarnyłyżki miodułyżeczka sosu tabascołyżka octu balsamicznegosólDodatkowo:2 jabłkasok z cytrynyPrzygotowanie:Wątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około 20 minut.Jabłka kroimy w plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy
Smakowity Blog KulinarnyMiękkie ciastka owsiane...Z dodatkiem słonecznika i otrębów.Pełne suszonych śliwek i moreli.Delikatnie słodzone miodem.Idealne jako szybka przekąska.Polecam! Składniki:1 szklanka mąki pszennej;1 szklanka płatków owsianych, górskich;1/2 szklanki otrębów pszennych;1/2 szklanki ziaren słonecznika;1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli;1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych śliwek;1/4 szklanki oliwy;1 szklanka mleka
Gospodyni Miejskaniskocukrowa. Ciekawa alternatywa do ciężkich konfitur wysoko słodzonych i długo smażonych. Sezon śliwkowy w pełni, koniecznie zróbcie kilka słoiczków :) Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:1,5 kg śliwek (najlepiej węgierek),500 ml soku z czarnego bzu,250 g cukru,Sok z ½ cytryny,30 g pektyny cytrusowo-jabłkowej,Garść listków mięty.Przygotowanie:Owoce umyć, odsączyć na sicie. W sokowirówce wycisnąć(...)jagód czarnego bzu, śliwki zmiksować w melakserze.Gotować na małym ogniu 20 minut.Pektynę wymieszać z 1/3 cukru, wsypać do gotujących się owoców, gotować 4-5 minut mieszając.Wsypać pozostały cukier, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru, pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, wymieszać.Gorącą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Można także
SzczyptaSmaQwątróbek gęsich - myślę, ze z powodzeniem da się je zastąpić wieprzowymiduża cebulapieprz, sól, gałka muszkatołowakilka suszonych grzybów20 dag gotowanego mięsa drobiowego, najlepiej gęsiego lub z kurczakaewentualnie kilka suszonych śliwek wcześniej lekko namoczonychsmalec gęsi, masłoPrzygotowanie :Umytą wątróbkę pokroiłam dość drobno, podobnie cebulę i przesmażyłam na smalcu gęsimMięso ugotowałam, a jeśli mamy np. z rosołu to takie będzie tu w sam razGrzyby(...)łyżki masła, do smaku sól, pieprz, szczyptę gałki i zmiksowałam na jednolitą masęJeśli chcemy podać pasztet w formie bardziej eleganckiej to można uformować go w folii aluminiowej ze śliwkami w środku, wcześniej namoczonymi i osuszonymi.Kanapki z takim pasztetem też będą smaczne :)A kto woli bezmięsny, proponuje pieczeń z selera, pyszny, że palce lizać
Proste Potrawyowsianka a'la czekośliwka* zalana jogurtem ze śliwkami* gotowana z kawałkami śliwek, kakaoAch ta pobudka o 5 i 3godz snu <3 No to jadę.(niee wcale nie spakowałam się o 10 w nocy, nieeee) (i wcale znów nie wyrobiłam się w czasie i teraz nie jem śniadania w mega szybkich obrotach, gdzie tamm
More food, love and dreamsdrożdżowo-biszkoptowy omlet z twarożkiem, smażonymi śliwkami i płatkami migdałowymi *w maśle i cukrze trzcinowym Ten omlet wyszedł genialnie. Grubiutki z drożdżowym smakiem.Mimo, że sezon na śliwki zaczyna się w środku lata mi i tak kojarzą się ze spadającymi liśćmi z drzew.W ogóle obeszłam wczoraj całe miasto i nigdzie nie mogłam znaleźć malin :( Przepis
More food, love and dreamsPłatki jaglane ze śliwkami i mleczkiem kokosowym, miodemZdjęcie pod tytułem, czyść zostałem zrobione żelazkiem xdI na spróbowanie tych płatków przyszedł w końcu czas, pierwsze wrażenie było.. no, jakoś ujdą, ale wraz z ich gotowaniem i zanurzaniem w niej kolejnej łyżki by pomieszać, smakowały coraz bardziej ;)Niee, przy krojeniu tych śliwek wcale nie robiło się pure gdzie
More food, love and dreamsPieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko od święta.Składniki:Gęś:2 piersi gęsi8 ziaren jałowca1 łyżeczka majerankusólpieprzZiemniaki:1/2 kg małych ziemniaków5 ząbków czosnku2 łyżki olejusólSos winny:7 susek sechlońskich (bez pestek)3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina2 łyżki octu balsamicznego1 płaska(...)nagrzanym do 160ºC (termoobieg) przez około 55 minut.Sos winny:Na patelnię z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi wlewamy wino, ocet balsamiczny i miód. Dodajemy liście laurowe i przekrojone wzdłuż śliwki. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu. Doprawiamy solą.Smacznego
Oryginalny smakMama dostała przepis od koleżanki i postanowiłyśmy je zrobić już następnego dnia :) Nawet nie wiedziałam, że mogą tak smakować :) Składniki:4 duże płaty śledzi 1 duża cebula15 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich2 - 3 łyżki rodzynek1/2 szkl. posiekanych owocówSos : 1/2 słoika koncentratu pomidorowego3/4 szkl. oleju3 - 4 listki laurowe4 - 5 ziaren ziela angielskiego4 - 5 ziaren pieprzu czarnegoPrzygotowanie :Płaty śledziowe pokroić w nieduże kawałki(...)Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w paseczki.Orzechy posiekać.Przygotować sos i wymieszać go ze śledziami. Posypać solą, cukrem i 2 łyżkami vegety.Odstawić do lodówki 3 dni.Smacznego
charlotte gotujeIdealna na śniadanie ! Można dodać dowolne dodatki, u mnie są to akurat uwielbiane przeze mnie sezonowe owoce z drzewek z ogródka. Śliwki uwielbiam, ale według mnie są zdecydowanie za krótko, mogłabym je jeść cały czas, jabłka jem przez cały rok, staram się zjesć 1 dziennie i mi to na szczęście jak do tej pory wychodzi, bo zawsze biorę(...)chcemy mieś bardzo gęstą czy też nie)4 - 5 łyżek płatków owsianych1 łyżka otrębów (u mnie pszenne i owsiane)2 łyżki rodzynekorzechy cynamon (opcjonalnie)owoce - u mnie 3 śliwki, winogron i 1/4 jabłkaPrzygotowanie:Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy płatki owsiane i otręby. Gotujemy do czasu, aż nam to zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Dodać cynamon i wymieszać.Wlać
charlotte gotujeSkładniki: 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej 5 śliwek suszonych garść orzechów włoskich 3 jabłka Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując dolewamy po trochu olej. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem i cynamonem. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo po łyżce mąki(...)łączymy delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy orzechy, śliwki i jabłka. Przekładamy do keksówki o wymiarach 12x32. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 60 minut do tzw. suchego patyczka. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi