ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:239/469)

.765. różowy ryż 94

śliwkowy* ryż podany ze śliwką i gorzką czekoladą~ *gotowany ze śliwkami Kto teraz zadzwoni i powie "mam dla ciebie lubczyk Martynko"? Babciu...będę tęsknić

breakfast of dreams
Schab pieczony ze śliwką 115

się wyszło nieźle, babcia była zachwycona. A wywołanie zachwytu babci to nie byle co, wierzcie mi. Zatem nie zwlekając dłużej daję wam przepis. 2 kg schabu 300 g suszonych śliwek Marynata: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 solidna łyżka miodu 10 łyżek oliwy z oliwek Schab(...)myjemy i osuszamy. Długim cienkim ostrym nożem przez środek, przez całą długość, robimy w schabie otwór i napychamy go suszonymi śliwkami. Składniki na marynatę mieszamy ze sobą w naczyniu żaroodpornym. I wkładamy do środka schab. Dokładnie nacieramy go marynatą, przykrywamy i chowamy na dobę do lodówki. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem 2 godziny w 180 stopniach. Ten schab można

Marder&Marder Manufacture
Staropolski bigos 206

toruńskiej 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 łyżki oleju 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty 1 przyprawa do bigosu 100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki ziarenek kopru  BELLA BIS 1 łyżeczka cukru jarzynka Lux  BELLA BIS Sposób przygotowania 1. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą na sicie, odciskamy(...)razem na patelni pod przykryciem, po czym dodajemy do kapusty,i dusimy na wolnym ogniu cały czas mieszając około 1,5 godziny, w między czasie dodając pokrojone w paski śliwki suszone,doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze 10 minut . 4. Po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,całkiem zimny wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ponownie zagotowujemy bigos

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i budyniem 125

domu, a iść do sklepu nie chciało mi się naprawdę mocno. I oto jest! Naprawdę pyszne i wcale niewymagające wielkiego wkładu pracy. 330g mąki krupczatki 125g masła śmietankowego 300g śliwek węgierek 450ml mleka 3 jajka 1 op. budyniu bananowego 5 łyżek cukru cukier puder cynamon mielony + dwie łyżki masła do gotowania budyniu 1. Ciasto Do wysypanej na stolnicy mąki wrzucamy(...)pół litra mleka, wykorzystujemy 450 mililitrów, a podczas gotowania, dorzucamy do niego dwie łyżki masła. Studzimy go i wykładamy na również przestudzone ciasto. Na budyń kładziemy według uznania połówki śliwek (oczywiście bez pestek ;) ), które zasypujemy dość obficie mielonym cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i łyżeczką cukru pudru. Wykładamy je na całości ciasta i dobrze wygładzamy. Wstawiamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Bigos nad bigosami 133

święta"... i chyba zaopatrzyć się w pancerną zamrażarkę. 1 mała główka białej kapusty 800g kapusty kiszonej 500g szynki wieprzowej 300g łopatki wołowej 200g kiełbasy jałowcowej 100g suszonych śliwek garść suszonych grzybów  1 spora cebula 3 duże ząbki czosnku pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. 10 sztuk jagód jałowca kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego(...)koncentrat pomidorowy i przesmażamy całość kilka minut. Zasmażoną cebulę z koncentratem wrzucamy do ugotowanej białej kapusty i dobrze mieszamy. Łączymy ją również z miękką, odcedzoną kapustą kiszoną z grzybami, śliwkami oraz zmiażdżonym czosnkiem. Kiełbasę kroimy w dość cienkie plastry, po czym każdy kroimy w trójkąciki i również umieszczamy w garnku. Miękkie mięso z wywaru kroimy niezbyt cienko ( i tak rozpadnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto z renklodami i kruszonką na maślance 138

szklanki oleju kilka kropel olejku waniliowego 10-12 renklod płatki migdałowe Kruszonka: 5 dag masła 7 dag mąki 4 łyżeczki cukru Składniki na kruszonką zagniatamy i wstawiamy do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Składniki na ciasto wrzucamy do jednej miski i dokładnie ze sobą mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy śliwki skórką

My simple kitchen
Kosz od BakaDOr - moja bakaliowa nagroda + zapowiedź migdałowego ciasta z owocami 177

postaram się z Wami podzielić. Pozdrawiam Was serdecznie i... bakaliowo. ... Po napisaniu tego, krótkiego postu w mojej głowie pojawił się pomysł na pyszne, puszyste ciasto migdałowe nadziane czereśniami i śliwką. Już wkrótce na blogu przepis. Są chętni na taki przysmak do kawy lub herbaty? ... migdałowe ciasto z czereśniami i śliwką jest jeszcze gorące, właśnie wyjęłam je z piekarnika, a już

Słodkie okruszki
Dieta Oczyszczająca warzywno-owocowa, na czym polega? Dieta Ewy Dąbrowskiej jadłospis na 7 dni. 48090

psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan,   - inne: fasolka szparagowa, groszek zielony, koper włoski, szparagi,   - owoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach,   - owoce suszone: śliwki, morele, jabłka.       Gorąco zachęcam do sporządzania zup , jednak pamiętaj proszę o unikaniu szkodliwych dodatków do zup takich jak glutaminian sodu (składnik popularnych przypraw...).   Przygotowałam specjalną, zdrową wersję(...)kiszonych : kapusta, ogórki,   - wywarów z ziół , warzyw i owoców suszonych oraz świeżych,   - kompotów z zalecanych owoców,   - owoców surowych lub w postaci surówek: jabłka. grejpfruty, kiwi, suszone śliwki i morele.     Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna.     Pobierz przykładowy jadłospis w oczyszczającej diecie warzywno-owocowej Ewy Dąbrowskiej na 7 dni. Koszt to tylko symboliczne

IzaGotuje
Farsz śliwkowo - karmelowo - kapuściany do krokietów 185

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych wędzonych śliwek 3 cebule pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki cukru kilkanaście pieczarek sól, pieprz, papryka estragon, kminek, lubczyk, sos sojowy 2-3 listki laurowe  kilka kuleczek ziela angielskiego  Naleśniki: 1 szkl wody 1 szkl mleka jajko szczypta soli 8 kopiatych łyżek mąki Przygotowanie: Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe(...)lubczyk, estragon i kminek. Po ok 30 min kapustę odcedzić i znów zalać wodą - gotować kolejne 30-45 min (ja musiałam tak 3 razy bo kapusta była koszmarnie kwaśna). Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty - gotować już bez pokrywki ok godziny.  Cebulę i pieczarki obrać i drobno posiekać. Smażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i sosem

Gaździnka warzy
Cytrynowy deser z owocami - prosto, szybko i smacznie 202

łyżeczka wbita w deser zanim doszłam z nim do stołu ... cytrynowy kusiciel... Składniki: 3/4 szklanki śmietanki 36% 1 cytryna 8 łyżek cukru wybrane owoce - u mnie banan i czerwone śliwki odrobina startej czekolady kilka listków świeżej mięty waniliowej Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy śmietankę, ustawiamy na małym płomieniu. Mieszając dosypujemy cukru (łyżka po łyżce). Mieszamy aż do rozpuszczenia(...)godziny (, aby nasz cytrynowy krem dobrze zgęstniał). Owoce obieramy i kroimy. Następnie układamy na stężałym cytrynowym kremie. Proponuję ułożyć najpierw warstwę bananowych plasterków, a na nią pokrojone czerwone śliwki. Na koniec posypujemy deser startą gorzką czekoladą i dodajemy kilka listków świeżej mięty. Wkładamy jeszcze na chwilkę do lodówki, aby deser był schłodzony. Smacznego

Słodkie okruszki
Bigos pieczony po Bieszczadzku 134

wędzonego boczku 2 cebule ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka smalcu Sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Ziele angielskie Liście laurowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag suszonych śliwek ½ szklanki czerwonego wina Wykonanie: Grzyby opłukać i namoczyć na kilka godzin. Mięso, kiełbasę, boczek pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną dokładnie opłukać i drobno posiekać . Biała kapustę również drobno poszatkować i połączyć(...)kolejno produkty do brytfanny razem z mięsem i wędliną. Wlać wywar po grzybach, a grzyby drobno posiekać i włożyć do bigosu razem z usmażoną cebulą. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym, podlać czerwonym winem i piec w piekarniku przez dwie godziny w temperaturze 180- 200 stopni. Następnego dnia wymieszać bigos, w razie potrzeby doprawić

Tradycyjna Kuchnia
Prosiaczki przekładane szynką KROK PO KROKU 151

prezentują się genialnie :) Składniki: 30 dag mąki 3 żółtka 1 białko jaja 12 dag masła 20 dag chudej szynki pieprz ziarnisty majeranek sól 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 suszone śliwki Wykonanie: Z mąki, żółtek, śmietany oraz masła z odrobiną majeranku i soli zagnieść ciasto.  Rozwałkować na grubość około 0,5 centymetra.  Wycinać krążki (16 sztuk szklanką, 8 sztuk(...)następnie ułożyć wycięte krążki z szynki, ponownie posmarować białkiem, przykryć takimi samymi krążkami. Następie układać mniejsze krążki, a z resztek ciasta uformować uszy, nosek i ryjki.  Z suszonych śliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki) zrobić oczy, a z pieprzu ziarnistego otwory nosowe.  Gotowe świnki posmarować białkiem  i piec na złoty kolor około 25 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Kasza jaglana na słodko do mięs 88

słodko- kasza jaglana z jabłkiem i suszonymi owocami. Idealnie komponuje się z drobiem i cielęciną.  Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, 1 szklanka wody, 1 szklanka mleka, ½ szklanki suszonych śliwek, ½ szklanki suszonej żurawiny, 2 jabłka, 1 cukier waniliowy, sól do smaku, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki masła. Wykonanie: Kaszę jaglaną zalać wodą wymieszaną z mlekiem, lekko posolić, dodać masło(...)gotować około 20 minut, następnie wystudzić. Jabłka obrać pokroić w cienkie plastry i lekko obsmażyć na maśle, śliwki zaś pokroić w paski, dodać żurawinę i wymieszać z kaszą. Następnie wsypać cukier waniliowy, dosłodzić miodem i w razie potrzeby delikatnie dosolić

Tradycyjna Kuchnia
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 141

Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno- cynamonowej marynacie Śliwka Ketchup śliwkowy Śliwki z alkoholem Truskawki Konfitura z kiwi Wiśnia W żelu Żurawina Konfitura Z dynią

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka oczyszczająca warzywno- owocowa 142

Pyszna, soczysta sałatka oczyszczająca. Nietypowe połączenie, ale efekt bardzo smaczny. Składniki: 1 puszka kukurydzy, 1 seler, 3 jabłka, 15 dag suszonych śliwek, 2 pomarańcze, 1 cytryna, 1 banan, 5 łyżek majonezu light, natka pietruszki, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Cytrynę, banany i pomarańcze obrać i pokroić w cienkie plastry. Dodać pokrojone śliwki, ugotowany pokrojony seler, jabłka i odcedzoną

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania