ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:236/469)

Śliwkowy czokodżem 129

Czokodżem królował jednak stosunkowo krótko - dlaczego, nie wiem. Czokodżem podbił serduszka mojej rodziny i znika w zastraszającym tempie ;) Jest słodki, kwaśny, czekoladowy i śliwkowy! ŚLIWKOWY CZOKODŻEM Składniki: - 2 kilogramy śliwek - 1 kilogram cukru - szczypta soli - 130 gram kakao - 3 tabliczki czekolady, u mnie: mleczna, gorzka i deserowa - 100 gram orzechów włoskich, zmiksowanych Przygotowanie: Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki

Życie zamknięte w smaku
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 176

wyszła najgorsza. Najdziwniejszy był krokiet. Miękki, bez wyczuwalnego smaku bażanta, troszkę kwaskowaty. Nie na to liczyłam. Okiem Kesji: Jedyna dziczyzna na festiwalu. Naprawdę udana dziczyzna. I pięknie podana. Ze śliwką i musem wiśniowym. Trochę dziwnym eksperymentem był krokiet z bażanta, ale wybaczam. Dzik uratował całość. Wielki ukłon w stronę obsługi lokalu, bo uwijali się jak mróweczki, żeby jak najszybciej rozładować(...)przyrządzić samemu. Miło, że kucharz podzielił się z nami taką informacją. 8/10 11. The Mexican 5/10 pkt Przysmak młodości Jose Riviery, czyli żeberka barbecue pieczone z suszoną śliwką podane na cieście francuskim Nie za wiele jest tutaj do opowiadania, bowiem The Mexicana nie wyrwała się zanadto ze swojego codziennego menu. Obsługa była jak zwykle profesjonalna, czas oczekiwania krótki. Danie niechlujnie

Życie zamknięte w smaku
Powidła śliwkowe z orzechami włoskimi 104

a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); POWIDŁA ŚLIWKOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI Składniki: - 3 kilogramy śliwek bez pestek (u mnie węgierki) - 750 gram cukru - 500 gram orzechów włoskich Sposób przygotowania: Umyte wypestkowane śliwki wrzucamy na patelnię i zasypujemy 100 gramami cukru. Smażymy do miękkości. Następnie przecieramy

Życie zamknięte w smaku
Lekki owocowo – jogurtowy deser 104

niewiele czasu a przy tym efektownie wygląda i jest smaczny. Użyłam do jego przygotowania owoce, które znalazłam w ogrodzie. Składniki 1 duży jogurt typu greckiego 1 galaretka truskawkowa 1 śliwka renkloda Garść malin Kilka jeżyn ½ brzoskwini ½ gruszki Wykonanie: Galaretką rozpuszczamy w niecałej szklance wody ( dobrze jest do tego użyć zwykłego miksera ). Do rozpuszczonej galaretki dodajemy jogurt ( podczas miksowania galaretka dostatecznie(...)się schłodzi ) i dalej miksujemy. Rozlewamy do szklanek i dodajemy maliny, jeżyny, kawałek gruszki, śliwki i brzoskwini. Szklanki wstawiamy do lodówki. Całość szybko tężeje, więc teraz możemy zabrać się za przygotowanie obiadu. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Sałatka owocowa z likierem bananowym i płatkami migdałów 135

dzień dzisiejszy proponuję lekką sałatkę owocową z dostępnych owoców. Jest pyszna i dodatkowo kolorowa, a wiadomo najpierw „jedzą” oczy. Składniki: 3 jabłka 2 mandarynki 1 pomarańcza 1 kiwi 2 śliwki ( takie duże ) Kilka winogron ½ owocu granatu Likier bananowy Płatki migdałów Wykonanie: Jabłka, pomarańczę, mandarynki, kiwi obieramy i kroimy na większą kostkę. Ze śliwek usuwamy pestkę i również kroimy. Winogrona przekrawamy

Smaki Ewy
Bigos – czyli porządki po świętach 167

inna ( ok 400 gram ) Kawałek wędzonego boczku ( ok. 200 gram ) Mięso ( może być każdego rodzaju, ja dodałam mięso z pieczonej kaczki  ) Grzyby ( dałam 250 gram pieczarek ) Garść suszonych śliwek Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Pieprz Vegeta Sól 1 mały koncentrat pomidorowy Wykonanie: Kapustę świeżą szatkujemy i umieszczamy w garnku, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy i gotujemy(...)przykryciem. W między czasie kroimy mięso, kiełbasę, boczek i dodajemy do kapusty. Grzyby i śliwki również kroimy i umieszczamy w garnku. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy. Im dłużej gotujemy tym bigos będzie lepszy. SMACZNEGO

Smaki Ewy
lody ze śliwkami z mlekiem truskawkowym... 153

Składniki: śliwki 8 sztuk, mleko 250 ml/smakowe, sok z cytryny 1 łyżeczka śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na kawałeczki i wsypać do foremek lodowych do foremek wlać zimne mleko smakowe truskawkowe wymieszane z sokiem z cytryny, włożyć patyczki i do zamrażalnika schowac na kilka godzin foremki polać ciepłą wodą z kranu, bardzo łatwo wychodzą lody z foremek - lody są orzeźwiające

W Mojej Kuchni Lubię
galantyna z kaczki 136

jest zdania sobie odrobiny wysiłku. składniki Luzowana  tuszka kaczki  300 g cielęciny podroby z kaczki (serce, żołądek) 150 g wątróbki drobiowej pół pęczka pietruszki 30 g suszonych śliwek 30 g suszonej żurawiny 30 ml koniaku lub wiski 60 g masła 1 czerstwa bułka namoczona w mleku pieprz, sól 1 łyżka majeranek szczypta gałka muszkatołowa sposób wykonania Luzowaną kaczkę(...)półmisek wykładamy nieco sosu spod pieczonej kaczki (tylko tyle, aby mięso nie leżało bezpośrednio na półmisku), na to układamy pokrojoną w dosyć grube plastry galantynę, dekorujemy kilkoma suszonymi śliwkami i żurawiną i nakładamy na wierzch kilka łyżek tężejącego sosu, wstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki i podajemy

Miód i pieprz
sok i przecier ze sliwek-mirabelek 154

ogonków ,mujemy i przekładamy do garnka  . Dosypujemy cukier i gotujemy około póltorej do dwoch godzin,na wolnym ogniu. Ja to robie w garnku w sitem ,na sito wrzucam śliwki i so splywa do garnka.to taki garnek do gotowania makaronu .Można zrobić bez cukru ale sok jest bardzo kwaśny. Gorący sok zlewamy,przez sito . Gorący przelewamy do wyparzonych butelek,słoików(...)Zakręcamy i odwracam do góry dnem. .Jeśli ktoś chce to można pasteryzować 8-10 minut.(można zrobic bez cukru ,ale jest bardzo kwaśny.)Pozostałe śliwki przecieram przez sito i mam mus mirabelkowy,który wykorzystam zima do ciasta

w mojej kuchni
Domowe lody mleczno-mirabelkowe 156

słodkie i jednocześnie kwaskowe więc idealne. I wcale nie dodawałam do nich jajek - tylko owoce, cukier, mleko i śmietanka. I wyszła bajka! Szkoda tylko, że nie mam teraz więcej śliwek żeby je powtórzyć bo to najlepsze lody jakie jadłam w tym roku i chyba nawet lepsze niż te czereśniowe . Można zastąpić mirabelki czerwone żółtymi albo od biedy wiśniami czy innymi(...)kwaskowatymi śliwkami, ale w dwóch ostatnich przypadkach to już będą zupełnie inne lody. Jeśli nie macie maszynki do lodów nie zniechęcajcie się . Naszykujcie masę według opisu aż do połączenia mieszanki mleczno śliwkowej z ubitą śmietanką. Następnie wlejcie całość do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawcie do lodówki na kilka godzin. Co godzinę miksujcie albo mieszajcie przez chwilę trzepaczką i znowu chowajcie

Smaczna Pyza
Nalewka ze śliwek węgierek. 102

filmie poniżej znajdziesz przepis na dobrą nalewkę ze śliwek węgierek. Pamiętaj o tym, aby śliwki były dojrzałe i nie były chore, a wtedy Twoja nalewka będzie wspaniała !  Zapraszam na film.                      Na zdrowie

Przepisy i porady kulinarne
Piwne kruche ciastka z owocami 109

łyżki cukru (z racji tego że piwo było ciemne to cukier też) 150 ml oleju roślinnego pół łyżeczki soli około 300 g owoców : 2-3 jabłka, nektarynki, brzoskwinie, śliwki itp. kilka suszonych śliwek lub rodzynek/można oczywiście pominąć Przygotowanie: z podanych składników poza owocami szybko zagnieść ciasto, zawinąć w filię spożywczą i włożyć na godzinkę do lodówki. Użyłam cukru Dark

greenscarf
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 348

poleciła  mi kiedyś koleżanka Małgorzata.  Składniki: 3 jajka , 1 szklanka jogurtu naturalnego , 3 szklanki mąki , 1 szklanka cukru , 1/2 szklanki oleju , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , śliwki . Jajka ubić z cukrem. Dodać jogurt, olej wymierzać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Delikatnie mieszać. Powstałe ciasto wylać na blaszkę. Wierzch ciasta obsypać odrobiną mąki(...)najlepiej za pomocą sitka. Na cieście ułożyć pokrojone śliwki (dzięki mące nie opadną na dno). Piec przez około 1 godz. w temperaturze  180 stopni. Link do oryginalnego przepisu

Konrad Gotuje
Krem z pieczonych pomidorów z konfiturą śliwkową 184

fascynującego w moim życiu ;) Składniki: 1 kg mięsistych pomidorów ½ l bulionu z włoszczyzny 1 główka czosnku oliwa z oliwek 2 gałązki świeżego tymianku albo rozmarynu 2 łyżki konfitury ze śliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz kawałek sera pleśniowego Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na ósemki. Blaszkę do pieczenia natłuszczamy oliwą. Układamy na niej pomidory i posypujemy je ziołami(...)pomarszczą. Następnie studzimy pomidory, a potem zdejmujemy z nich skórki. Do gotującego się bulionu dodajemy obrane pomidory, zioła oraz wyciskamy upieczony czosnek. Dodajemy 2 czubate łyżki konfitury ze śliwek oraz łyżkę octu balsamicznego. Gotujemy wszystko razem, a potem miksujemy w blenderze. Zupę podajemy z serem pleśniowym

Bon Appetit Małgorzaty