mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek (pozostałych z ciasta) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej 1 1/2 kostki masła (zrobiłam z 2 kostek) dodatkowo: 50 dag suszonych śliwek które zostały zamoczone przez noc w alkoholu wcześniej upieczony cienki biszkopt kakaowy Wykonanie: ciasto orzechowe Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę dołączyć resztę składników(...)delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto upiec. krem Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając zimny budyń. Przełożenie ciasta: Ciemne ciasto - warstwa kremu - ciasto orzechowe - warstwa kremu - śliwki - warstwa kremu - polewa lub tężejąca galaretka Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Biedronka
Pychotkaaarąk, ale nie wolno przestać. Kiedy będzie gotowe, nie będzie się tak lepić do rąk, wyrównujecie je w misce, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki myjecie i kroicie na kawałki. Bez pestek… Ciasto przekładacie do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie też użyć dwóch wąskich. Rozprowadzacie je po foremce i wyrównujecie. Białko mieszacie widelcem(...)żeby stało się bardziej płynne i je nim smarujecie. Układacie na wierzchu śliwki (skórką do dołu…). Mąkę na kruszonkę mieszacie z cukrem, masłem i żółtkiem. Wyrabiacie ciasto. Jak sama nazwa skazuje, musi się łatwo kruszyć, więc możecie w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Zagniatacie, kruszycie i posypujecie nim ciasto w blaszce. Wstawiacie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika
GRUBY WAŁEKSkładniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki Składniki na masę śliwkową śliwki wydrylowane, 700g cukier, 3/4 szkl sok z 1/2 cytryny galaretka wiśniowa, 2 opak jogurt naturalny gęsty, 300g masło, 100g Dodatkowo śmietanka 30%, 500ml cukier puder, 2 łyżki śmietan-fix, 2 opak Przygotowanie W misie miksera ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę(...)Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, pieczemy biszkopt przez około 20 minut w temperaturze 180st. Do rondla wrzucamy śliwki i cukier, dodajemy sok z cytryny. Smażymy kilka minut, aż zmiękną. Dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy rondel z ognia i całość miksujemy za pomocą blendera. Dosypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy jogurt
Gotowanie moimi oczamiprzyrządzać i jeść. Bardzo mi smakowała. Składniki (na 2 porcje): 2 piersi gęsi ze skórą 1 jabłko 1 pomarańcza sok z 1 pomarańczy garść suszonej żurawiny 8-9 śliwek suszonych sól pieprz świeży rozmaryn (2-3 gałązki) majeranek Kasza gryczana z żurawiną 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 1 łyżka tłuszczu wytopionego z pieczenia gęsi 1 łyżka żurawiny pozostałej(...)przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry, doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. W naczyniu umieszczamy pozostałe składniki: suszone śliwki i żurawinę, wyfiletowaną pomarańczę, pokrojone w plastry jabłko, sok z pomarańczy, rozmaryn oraz tłuszcz wytopiony ze smażenia gęsi. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni
Mango Papajaplastry schabu gotowanego lub pieczonego, np. z tego przepisu 200 g sera żółtego (Gouda, Złoty Mazur lub wędzony) szklanka winogron 3 łodygi selera naciowego po 50 g suszonej żurawiny, śliwek kalifornijskich i łuskanych orzechów włoskich 3 łyżki maku majonez (część można zamienić na gęsty jogurt) 2 łyżki koniaku 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku Schab(...)umyte łodygi selera pokroić w grubą kostkę. Żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie i odsączyć. Winogrona umyć i osuszyć. Śliwki pokroić w paseczki, a orzechy na grube kawałki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem (z dodatkiem jogurtu), doprawić do smaku i schłodzić
Czerwień i błękitzajmuję dosłownie kilka minut. Tak też było z tymi trufelkami. Wykorzystałam też nieobecność syna w domu, żeby nie widział z czego są zrobione te pralinki :) Normalnie daktyli i suszonych śliwek nie tknie, a tu dwa dni wcinał pralinki myśląc, że są to czekoladowe, tak jak mu powiedziałam :) Po dwóch dniach odkryłam karty i powiedziałam synowi co tak naprawdę jadł, mina(...)wtedy wyglądają tak elegancko, a motywem papilotek możemy dopasować słodkość do okazji. Ja użyłam papilotki firmy Tescoma . Składniki na 12 szt większych trufli: 1/2 szklanki suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek) 1/2 szklanki suszonych daktyli (bez pestek) 1 szklanka orzechów pecan (100 g) ok. 1/2 szklanki kakao gorzkiego 4 łyżki syropu klonowego , można miodu kakao i cukier puder
Blondynka Gotujesobie a jeśli dorzucimy kilka prostych składników otrzymamy wspaniałe, trochę pachnące świętami danie :) Piersi kaczki z suszonymi owocami, jabłkami i majerankiem 2 piersi kaczki 6 suszonych śliwek 4 suszone morele majeranek sól pół pomarańczy, bez skórki jabłko, obrane i pokrojone na ćwiartki Piekarnik nagrzewamy do 140 st.C. Piersi nacinamy z boku, nadziewamy śliwkami i morelami. Solimy i nacieramy
Dzieje kuchennej WiewióryPolecam – spróbujcie :) Nie bez powodu firma Ballarini jest Globalnym Partnerem Produktowym programu Master Chef Składniki ok 1 kg wołowiny (może być pręga) 4 - 5 moreli suszonych 5 - 6 suszonych śliwek 2 średniej wielkości cebule 2 średnie marchewki 3 ziemniaki ewentualnie jedna świeża papryka Przyprawy: Najlepiej byłoby dodać gotową mieszankę Ras el hanout, ale jeśli nią nie dysponujemy wystarczy(...)hanout Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz) obsmażyć na suchej patelni do zrumienienia (opcjonalnie można to zrobić na niewielkiej ilości oleju). Na patelnię włożyć posiekaną cebulę, suszone śliwki, morele, przyprawy i wymieszać. Dodać podsmażone mięso i zalać taką ilością wody, aby sięgała do połowy wysokości mięsa. Ustawić płomień na minimalny, przykryć garnek ustawiając zawór pokrywki w pozycji zamkniętej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawarzyw o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy pozwala znacząco zwiększyć poziom ochrony przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników. Owoce o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających to: acai, granaty (10 500), jagody, żurawina, jeżyna, suszone śliwki, maliny, truskawki, jabłka, wiśnie. Warzywa o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających to: czerwona fasola ( 1/2 szklanki to 13 727), czerwona fasola Kidney, fasola pinto, serca karczochów, ziemniaki Russet, czarna fasola, jarmuż(...)szklanka to 2 540) Najlepsze składniki soków wspomagających odporność: OWOCE: owoce cytrusowe, ciemne śliwki, czerwone i ciemne winogrona, owoce o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających. WARZYWA: awokado, kapustowate (brokuły, kalafior, jarmuż, brukselka, pok choy), grzyby shiitake, pomidory, warzywa o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających. ZIOŁA: traganek, korzeń, liść i nasiona łopianu*,jeżówka*, goździki, kwiat i owoce czarnego bzu, czosnek, żeń-szeń, zielona herbata
Naturalna Kuchniaoleju Sposób wykonania: Czekoladę roztapiamy w łaźni wodnej. Dodajemy olej, dzięki, któremu uzyskujemy bardziej płynną konsystencję czekolady oraz połysk po jej stężeniu na torcie. 200 g konfitury z żółtych śliwek (renkolod) 1 pomarańcza do dekoracji Sposób wykonania tortu: Blaty po nasączeniu przekładamy masą czekoladową. Na środkowy blat tortu najpierw nakładamy konfiturę śliwką, a dopiero później masę czekoladową. Również na najwyższy
Kuchnia Pani Wiosnykeks po białorusku, zwany keksem mińskim. Przepis dostałam od koleżanki na zajęciach wiedzy o Białorusi. Oryginalnie z bakalii były w nim tylko rodzynki ale co to za keks bez śliwek, moreli i innych suszonych pyszności więc ja musiała je dodać! Polecam spróbowania bo naprawę bardzo dobry. Ale jak dla mnie to nie pyszny Dodatkowo pomyślałam, że napiszę kilka(...)miodu ( wg to trochę za dużo jest okropnie słodki) * 5 łyżeczek masła * 5 jajek * 200 g rodzynek ( ja dałam garść rodzynek, plus pokrojone 4 suszone morele,suszone śliwki, kilka ananasów kandyzowanych i 3 daktyle) * 1 łyżka octu * 1 łyżka cynamonu * 1 cukier wanilinowy * szczypta soli Do dzieła!!! jaja, miód, masło, cukier, sól, wymieszać i ubić na gładką masę. Dodać ocet
sierotka maRysia w kuchnimaki pszennej niecała szklanka cukru trzcinowego 5 jaj 100 g masla 3 lyzki oleju rzepakowego 4 lyzki kakao 1,5 lyzeczki do pieczenia cukier wanilinowy mala torebka 400 g śliwek cukier puder do posypania Sposób przygotowania: W garnku rozpuszczamy maslo z cukrem i z kakao na malym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Wlewamy olej i 1/3 szklanki wody. Studzimy. Następnie(...)caly czas mieszając , dodajemy po jednym zoltku , po trochu maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ubijamy piane z białek i delikatnie laczymy ja z ciastem. Śliwki kroimy na pol , wyjmujemy pestki i układamy na wylane ciasto do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 -55 minut w temp. 180 C . Smacznego
Słodkości i nie tylkowyczuwalną pomarańczą i imbirem, podane z figami. Po prostu danie doskonałe. Polecam! Scroll down for recipe in English Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami (2 porcje) Składniki: 6 śliwek, bez pestek i pokrojonych w ósemki 2/3 szklanki wody sok z jednej pomarańczy ½ łyżeczki przyprawy pięć smaków 1 cm kawałek imbiru, starty na tarce 4-6 łyżek miodu sól(...)pieprz do smaku 2 kacze piersi oliwa z oliwek do posmarowania 2 figi, pokrojone w ćwiartki Przygotowanie: Umieść śliwki, wodę, sok pomarańczowy, przyprawę pięć smaków i imbir w małym rondelku i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj na małym ogniu 25-30 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem, jeżeli to konieczne
karmelowycukru 1/2 szklanki wody 4-5 łyżek gorzkiego kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag rodzynek 10 dag orzechów włoskich 5-7 sztuk. śliwek suszonych 2 jabłka 2 gruszki Na wolnym ogniu w garnuszku rozpuściłam kostkę margaryny z dwiema szklankami cukru, połową szklanki wody i 4-5 łyżkami kakao. Wszystko dokładnie(...)sztywną pianę. Pozostałe cztery żółtka wymieszałam z wystudzoną masą kakaową. dodałam dwie szklanki mąki i trzy łyżeczki proszku do pieczenia. Masę dokładnie wymieszałam. Orzechy i śliwki pokroiłam na części. Rodzynki zalałam na chwilę gorącą wodą i odsączyłam je z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Następnie dodałam bakalie do masy. Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki
potrawyregionalne