Składniki: 8 plastrów bekonu (250g), 16 śliwek suszonych. Przygotowanie: Z plastrów bekonu odciąć grubą warstwę tłuszczu ( niekoniecznie ) i przeciąć go wzdłuż. W bekon pozawijać śliwki i w każdą wbić wykałaczkę. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w rozgrzanym piekarniku do 200stopni C przez 20min. Smacznego
W kuchni u Monikiciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę. Do mięsa użyłam przyprawy od Skworcu . Składniki: 1,5 kilograma schabu 150 gram suszonych moreli 150 gram suszonych śliwek Marynata staropolska od Skworcu Słodka papryka Sól morska Olej Dodatkowo: Sznurek masarski Rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab rozcinamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa, nacieramy z obydwu stron(...)marynatą staropolską i słodką papryką, lekko solimy, smarujemy olejem. Śliwki i morele układamy w rzędach na brzegu mięsa, roladę zwijamy dość ścisło zaczynając od strony z owocami. Roladę związujemy ścisło sznurkiem, przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką wstawiamy na noc do lodówki. Schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 1,5 godziny
Bajeczna Kuchniastały się obowiązkowym zestawem podczas piątkowych lub sobotnich powrotów do domu. Korzystając z dnia wolnego postanowiłam upiec je samodzielnie. Wykorzystałam to co miałam akurat w domu- budyń i śliwki z kompotu- nie uśmiechało mi się mielenie sera na osiem małych drożdżówek.. Zawsze mam obawy, gdy korzystam z nowego przepisu z wykorzystaniem drożdży- czasem robi(...)robię dołki w cieście, do których dam owoce i budyń. W zależności od użytego składnika można posypać je delikatnie bułką tartą, aby ciasto nie rozmiękło. Po ułożeniu na bułeczkach śliwek i budyniu, odstawiam je do wyrośnięcia. W tym czasie nożem lub mikserem wyrabiam kruszonkę z podanych składników. Posypuję nią wyrośnięte drożdżówki. Piekę 25- 30 minut w 180 stopniach. Podgrzewając delikatnie
Wrzosowa PolanaSezon na śliwki rozpoczął się na dobre. Stąd też w mojej kuchni unosi się zapach powideł, dżemu renklodowego z miętą i ciast. Węgierki świetnie smakują w połączeniu z migdałami- i taki też duet przedstawiam poniżej. Przepis na blaszkę 37x11 cm mierząc po dnie formy: Ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szklanka cukru(...)120g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju Dodatkowo: 250g śliwek 50g płatków migdałowych Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Gładkie ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Wierzch lekko oprószamy mąką i wykładamy owoce. Posypujemy całość płatkami migdałowymi. Pieczemy godzinę w 180 stopniach
Wrzosowa Polanajajka 4 szklanki mąki tortowej szczypta soli Kruszonka: 100 g mąki tortowej 80 g masła 30 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: ok.500 g śliwek Do dużej miski wsypujemy drożdże suche lub pokruszone drożdże świeże. Wsypujemy cukier, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie wlewamy olej, jajka roztrzepane i także wlewamy. Mąkę przesiewamy bezpośrednio(...)składniki na kruszonkę rozdrabniamy między palcami, aż powstaną grudki. Ciasto przekładamy do formy o wym. 25×37 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Układamy w niewielkich odstępach od siebie połówki śliwek, skórką do dołu. Obsypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego
Kubki smakubył zachwycony no ale mięsożercy tak mają;) Składniki kremu: (4 porcje) • 1.5 kg dojrzałych pomidorów • 1 główka czosnku • 2 łodygi selera naciowego • 2 duże czerwone cebule • 5-6 suszonych śliwek • kilka gałązek świeżego tymianku • 1 marchewka • 1 łyżka cukru • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy • 600 ml domowego bulionu lub wody • 4 łyżki gęstej śmietany 18% • sól, pieprz Składniki pulpetów(...)minut. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej pozostały olej lub oliwę, wrzuć pokrojony w kawałki seler oraz posiekane śliwki i smaż przez chwilę. Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2-3 minuty, po czym dolej gorący bulion lub wodę. Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek
Kubki smakuokoło 1,8 kg) 700 g żeberek wieprzowych 500 g łopatki bez kości 500 g kiełbasy (dałam śląską) 2 cebule 2 duże marchewki 2 czubate łyżki smalcu 8 suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku sól pieprz Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, łopatkę pokroić(...)Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do słodkiej kapusty. Do garnka ze słodką kapustą dodać ugotowaną kiszoną i wszystko wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek, uduszone mięso, śliwki pokrojone na mniejsze części , cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną . Wszystko dusić na wolnym ogniu i od czasu do czasu mieszać podlewając wodą, aby się nam nie przypaliło, a następnie
O kuchni z uczuciemdurszlak.pl/akcje-kulinarne/moj-piekny-stol#fndtn-panel-aktualne www.mojpieknystol.pl Moja propozycja stylizacji stołu na świąteczny obiad: PRZEPIS NA BARSZCZYK CZERWONY: - 2 litry bulionu z drobiu - 2 kg młodych i jędrnych buraczków - 2 cebule - 3 śliwki suszone kalifornijskie - 1/4 selera - 1 mała pietruszka - sól - cukier - świeżo zmielony pieprz - majeranek Buraczki obieramy ze skróki, kroimy na plastry lub w kostkę, tak aby szybko się ugotowały. Cebulę kroimy(...)części. Do bulionu dodajemy buraczki, cebulę, selera pokrojonego, pietruszkę i śliwki kalifornijskie. Warzywa gotujemy w bulionie do miękkości. Pamiętajcie, że barszczyk nie może się gotować bo zrobi się bury a nie pięknie buraczkowy. Barszczyk doprawiam do smaku, solą, cukrem, majerankiem i sokiem z cytryny. Podaje go np. z krokietami lub pasztecikami! Smacznego
SMYKWKUCHNIpierniki i serniki. Jednak jeżeli będziecie chcieli odpocząć od typowo świątecznych przysmaków zachęcam Was do wykonania prostego i nie mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki. Proporcje na blachę 24 x 45 cm Ciasto: - 2 szklanki* mąki pszennej(...)szklanka mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka cukru - 20 dag masła / margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2-3 łyżki śmietany kwaśnej - szczypta soli Dodatek: - opakowanie śliwek mrożonych ( ok. 450 - 500 gr ) - 0,5 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich - 0,5 szklanki bułki tartej Kruszonka: - 5 łyżek masła - 5 łyżek cukru - 10 łyżek mąki Owoce rozmrozić i odsączyć
kawawszklancekaczka nadzienie 500 g mięsa mielonego 200 g wątróbki drobiowej 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 150 g śliwek suszonych 1 mała cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski po szczypcie : hyzop, estragon, mięta, cynamon, chili w płatkach, gałka muszkatołowa, gałązki świeżego tymianku 1 jabłko 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Kaczkę wyluzować , natrzeć od środka pieprzem ziołowym staropolskim i solą(...)Mięso włożyć do miski, dodać drobno pokrojoną wątróbkę, cebulę posiekaną w drobniutką kosteczkę, śliwki również pokroić na mniejsze kawałki, dodać jajko, przyprawy, bułkę tartą i dobrze wymieszać masę mięsną. Zaszyć kaczce szyję i nadziać nadzieniem do pełna. Zaszyć wykałaczkami otwór. Rękami troszkę kaczuszkę pougniatać by nadzienie równo się rozłożyło. Posolić kaczkę z wierzchu i posypać niewielką ilością pieprzu ziołowego. Odstawić
Gotowanie jest łatwejaki znam, z suszonych owoców wybornie smakuje schłodzony czy podawany na ciepło. Za sprawą suszonych owoców wspomaga trawienie. Kilka goździków dodanych do napoju wspaniale rozgrzewa w zimne wieczory. Gruszki, śliwki, jabłka to tylko podstawowe składniki tego kompotu. Od Was zależy jak bogaty będzie smak, najlepszy jest właśnie podczas wyjątkowych okazji, świąt i innych spotkań rodzinnych. Na zdrowie! Kompot z suszonych(...)owoców Składniki: 500 g mieszanki suszonych owoców, u mnie śliwki, jabłka i gruszki cukier kilka goździków suszonych Przygotowanie: Owoce na sitku zalewamy wrzącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i posypujemy cukrem, dodajemy goździki, gotujemy, aż owoce zmiękną, a kompot zgęstnieje. Podajemy na ciepło lub na zimno
Moja smaczna kuchniauboga ale i tak kto próbował to twierdził, że jest dobry :) Zakupy: - kapusta kiszona ilość według uznania - pomidory 4 szt. - cebula 2 szt. - grzyby suszone - pieczarki - 6 suszonych wędzonych śliwek - koncentrat pomidorowy 3 łyżki - sól, pieprz, maga do smaku Przygotowanie: Kapustę jeśli jest długa kroję w mniejsze kawałki, wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Pomidory myję i kroję(...)też wrzucam do kapusty. Pieczarki można pokroić jak kto lubi, mniejsze, większe kawałki i wrzucam do garnka. Jeśli ma się w domu tak jak w okresie świąt suszone wędzone śliwki to wyciągam z nich pestki i kroję w kostkę i dorzucam do kapusty. Chwilkę wszystko razem gotuję i doprawiam do smaku. 3 łyżki koncentratu pomidorowego mieszam z wodą i potem
Tanio smacznie i prostobanany nam wegusom ratują życie ;-). Składniki ( duża micha mi wyszła, dla 4 osób polecam wziąć połowę składników) 2 selery (moje w sumie miały 1,4 kg) 200 g suszonych śliwek (u mnie 50 g to były też wędzone) 100 g rodzynek cyrtyna łyżka chrzanu (super jeżeli byłby świeżo starty) 150 ml śmietany wegańskiej- zapomniałam pokazac na zdjęciu, ale robiłam sama(...)słonecznika, który akurat się moczył) Przygotowanie: Ugotuj seler wraz ze skórką (ja używam parowara). Śliwki wraz z rodzynkami zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem tak długo jak będzie gotował się seler (20-30 minut). Część rodzynek odłoż na bok, a resztę przetrzyj przez sito (zawsze możesz zblendować). Połącz śmietanę, papkę śliwkowo-rodzynkową z chrzanem i sokiem z cytryny, dopraw
greenscarfgarnka. Warzywa zalewamy zimną wodą i na małym ogniu doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodajemy przepołowione ząbki czosnku, liście laurowe, ziarna pieprzu, suszone śliwki i płaską łyżeczkę soli. Gotujemy wywar na małym ogniu, pod przykryciem. Wywar ma się gotować bardzo powoli, żeby wyciągnąć z warzyw jak najwięcej smaku. Ja najczęściej gotuję go przez około(...)średnie pietruszki 1 mały seler lub ½ dużego 1 biała część niedużego pora 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 liście laurowe 1 średnie, winne jabłko 3-4 suszone polskie śliwki (lekko wędzone) 4-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu 2,5 litra wody 5 łyżek octu balsamicznego– nigdy nie spirytusowego! sól pieprz mielony
Karo in the Kitchen