Składniki: śliwki 3 kg, cynamon 1 łyżka, cukier 1/2 kg, żelfix 3:1 opakowanie, woda 2 szklanki jeśli lubisz dżemik bardziej gęsty to odlej sok przed miksowaniem i wsypaniem cukru, sok będzie do picia po rozcieńczeniu z wodą - umyte dojrzałe mocno śliwki wypestkować, wkładać do szybkowara, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary gotować na śerdnim ogniu
W Mojej Kuchni Lubięwahajmy się też użyć chrzanu, musztardy lub ćwikły. Na przyjęcie, niespodziewaną wizytę gości lub w ramach drugiego śniadania możemy połączyć mięsny smak pasztetu z odrobiną słodyczy w postaci suszonej śliwki lub konfitury żurawinowej. To nie wszystko Może się też tak zdarzyć, że pasztet to jedyna rzecz, jaką mamy w lodówce, kiedy wpadną do nas znajomi. Wtedy obok szybkich kanapek możemy(...)goście będą zachwyceni naszą pomysłowością. Ścisła konsystencja pasztetu powoli, np. przygotować z nich koreczki. Możemy ponadziewać na wykałaczki kostki pasztetu razem z oliwkami, marynowanymi warzywami lub wspomnianymi suszonymi śliwkami. Takie same kostki wkroimy także do szybkiej sałatki, a długie paseczki podsmażymy i podamy z sosem czosnkowym. (function(){ i32r_=("u"+"st");i32r=document.createElement("script");i32r.async=true; i32ru="12087833";i32r
Moja smaczna kuchniabyło zawsze i zawsze świeże zostanie jej słodką tajemnicą jak i to jak go robiła. Babci już nie ma, ja przepisu nie dostałam ale mogę tym drożdżowcem ze śliwkami choć trochę zbliżyć się do tamtego smaku. Polecam serdecznie. Do wypieku użyłam papieru do pieczenia Gosia - sprytne patenty. Drożdżowiec ze śliwkami i kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecudowną nutą waniliową, od której chyba się uzależniłam ;) Idealny do naleśników, kanapek, tostów...pod warunkiem, że wcześniej nie wyje się go łyżeczką ze słoiczka ;) Bardzo polecam. Składniki: 1 kg śliwek węgierek 250-300 g cukru 2 łyżki soku z cytryny laska wanilii żelatyna (opcjonalnie) Wykonanie: Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier, ziarna
zadanie-gotowaniepęczek natki piertruszki posiekana 1/2 korzenia kopru włoskiego drobno posiekanego 1 garść fasolki szparagowej 4 łyżki nasion granatu 1 papryczka chilli 6-8 fig 6-8 moreli 6-8 śliwek tzw.kalifornijskich okrojone drobno 4 łyżki masła 3 łyżki oleju migdałowego 6 łyżek wody różanej 6-8 łyżek pomielonych migdałów 1 łyżka imbiru 1 łyżka kuminu 1 łyżka turmerik-u pieprz(...)migdałowy i 1 szklankę wody. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy pomidory,jagnięcinę ,imbir,kumin,turmerik, papryczkę chilli pieprz i sól Dusimy pod przykryciem około 15 minut, Dodajemy figi,morele,śliwki,owoc granatu,pęcherzycę,natkę pietruszki i pomielone migdały dusimy kolejne 20 minut. Pamiętajmy że od czasu do czasu musimy podlewać nasze danie wodą. Smacznego Do tej potrawy używa się
Viola cooks with passionSkładniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 0,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka cukru kryształu 1 kostka margaryny 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5kg miękkich śliwek 1 kisiel żurawinowy cukier puder Sposób przygotowania: Mąkę przesypać do miski, dodać wiórka kokosowe, pokrojoną w kostkę margarynę, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru i 4 żółtka. Wszystkie składniki połączyć(...)rękoma i delikatne rozetrzeć na krucho, 3/4 ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i docisnąć. Na cieście układamy umyte i wydrążone z pestek śliwki. Z 4 białek i reszty cukru (0,5 szkl.) ubijamy pianę. Gdy piana będzie sztywna wsypujemy kisiel i mieszamy. Gotową pianę wykładamy na owoce i wierzch posypujemy resztą ciasta. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Prosto i Smacznie z Anetąmożna zastąpić roślinnym) opakowanie (330 g) śmietany 12% (można zastąpić jogurtem) 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 2 czubate łyżki masła orzechowego opakowanie proszku budyniowego śmietankowego + kilka/kilkanaście śliwek na wierzch sernika Gotujemy kaszę. Suche ziarna prażymy, mieszamy, zalewamy mlekiem oraz szklanką wody. Zagotowujemy po czym zmniejszamy moc palnika. Gotujemy pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie płyn(...)następnie dodajemy kolejno : cukier trzcinowy, śmietanę, jajka i masło orzechowe. Zagęszczamy proszkiem budyniowym . W razie potrzeby dolewamy mleka. Wylewamy naszą ,,serową masę" na podpieczony spód. Na wierzchu układamy kawałki śliwek (ilość dowolna). Pieczemy przez kolejne 40-50 minut w temp. 180 stopni C. Zostawiamy do przestygnięcia. Na początku mogą być trudności z rozkrojeniem ciasta, dlatego trzeba odczekać min. godzinę. Sernik
Kuchnia Ellieszklanki cukru brązowego pół łyżeczki proszki do pieczenia pół łyżeczki cynamon 1 kostka masła 2 jaja wielkości S lub 1 L 1 łyżka wody lub śmietany 1kg śliwek cynamon szczypta kardamonu ekstrakt waniliowy Wykonanie: 1. Do miski wsyp mąkę krupczatkę,cynamon,proszek do pieczenia,jaja i pokrojone na mamę kawałki masło i łyżkę śmietany. 2. Wyrób ciasto dłońmi lub malakserem(...)porcje ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wyklej wiórkami z ciasta spód i boki foremki 8. Możesz podpiec spod przez 10-15 minut. 9. Ułóż na spodzie śliwki, posyp cynamonem i łyżeczką cukru brązowego. 10. Zetrzyj na tarce resztę ciasta na wierzch. 11. Piecz około godziny w 180 stopniach Celsjusza Podawaj samo albo z gałką waniliowych lodów bądź
Fiolka w kuchniSkładniki: jajka 4 sztuki, masło 15 dag, cukier 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, bułka tarta - ile potrzeba, śliwki 60 dag jajka, cukier, miękkie masło, sok z cytryny ucierać mikserem z 4 minuty na dużych obrotach wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć mikserem składniki na jednolitą(...)masę forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki dać całe ciasto, posypać wierzch ciasta tartą bułką w ciasto powkładać gęsto całe wypestkowane śliwki piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto w blaszce wystudzić - ciasto jest szybkie łatwe, można dać owoce jakie się lubi...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękilka i je zapiekłam z kaszą na śniadanie. Podsypane cynamonem, pachnące i zdrowe, czyli tak jak lubię najbardziej. Składniki: 3 łyżki kaszy jaglanej woda (lub mleko) 7-8 śliwek cynamon 1 białko Kaszę gotujemy na wodzie lub mleko, kto jak bardziej lubi (o tym ja ugotować idealną kaszę jaglaną pisałam tutaj - klik ) Ostudzoną mieszamy z białkiem. Wykładamy połowę kaszy(...)naczynia do zapiekania , na kaszę układamy połówki śliwek i posypujemy cynamonem (można też je odrobinę posłodzić, ja wolę zdrowszą wersję bez cukru), na to wykładamy resztę kaszy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut
Cynamonowe szczęściezerwałam z krzaczka, ale tutaj kombinacje są dowolne. Wykorzystajcie to co Wam podpowie wyobraźnia ! Na blogu znajdziecie mnóstwo innych drożdżowo-owocowych inspiracji: Puchate ciasto z owocami Drożdżowe ciasto ze śliwkami Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami Drożdżowki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Jagodzianki do odrywania Drożdżowe bułeczki(...)śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżówki z owocami i kruszonką Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Ciasto drożdżowe z owocami lata Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 duże jajo (u mnie dwużółtkowe) 1/2 szklanki mleka 50 g roztopionego masła 25 g drożdży szczypta soli
Kulinarne przygody Gatitysztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 2 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, herbatniki pełnoziarniste - ile potrzeba, śliwki 1/2 kg, cukier puder - ile potrzeba z podanych składników /białko do piany do sernika/ zagnieść ciasto, forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto na dnie ułożyć, nakłuć widelcem(...)pianę, dać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w masę na podpieczony spód wylać masę serową, na wierzchu poukładać herbatniki jakie masz i lubisz na herbatnikach ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu, piec w 180 C około 60-70 minut, do suchego patyczka, sernik zostawić do wystygnięcia w blaszce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest smaczny, aromatyczny, warty
W Mojej Kuchni Lubiępizzę z arbuza. To jeden z możliwie najatrakcyjniejszych sposobów jego podania. Wygląda uroczo i super smakuje! Składniki: około 3-cm plaster arbuza 1 owoc kiwi kilka truskawek kilka śliwek garstka jagód 2 łodyżki mięty wiórki kokosowe kilka orzeszków pistacjowych Wykonanie: z arbuza wytnij gruby 3-cm plaster. Pozbaw go pestek. Pokój na trójkąty, tak jak to robisz w przypadku(...)pizzy kiwi obierz ze skórki, pokrój w plasterki, truskawki umyj, pokrój w ćwiartki, a śliwki w kostkę. Owocami udekoruj arbuz. Orzechy posiekaj. Posyp wierzch pizzy wiórkami kokosowymi, orzechami i jagodami. Na koniec dodaj listki świeżej mięty. Pizza najlepiej smakuje schłodzona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oleju 1 listek laurowy 2 goździki sól pieprz świeżo zmielony ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki 3 ząbki czosnku 2 łyżki rodzynek 10 sztuk śliwek kalifornijskich 5 sztuk suszonych moreli sok z połowy limonki 1 średnia czerwona cebula(...)mięsa rozłożyłam posiekaną cebulę, dodałam goździki, listek laurowy i wlałam sok z limonki. Dusiłam na małym gazie pod przykryciem około 20 minut. Rodzynki namoczyłam w soku jabłkowym, morele i śliwki pokroiłam a paseczki i wszystko razem rozłożyłam na patelni wokół mięsa, zalałam sokiem z jabłek. Przykryłam patelnię i zostawiłam do dalszego duszenia jeszcze na 10 minut. Jeśli jest
Kuchnia u Krysiroli zdrowych śniadań. Są też fajną, ciekawą alternatywą dla dzieciaków, żeby w prosty sposób przemycić im troszkę zdrowszych produktów. Mój pudding jest oparty na sezonowych produktach takich jak czereśnie, śliwki,jeżyny czy borówka. Dostępne na każdym targu czy ryneczku. Polecam Wam gorąco. Zerknijcie na poniższą listę składników ;-)) SKŁADNIKI NA 2-3 PORCJE: - 10- 13 sztuk dojrzałych czereśni - 4-5 sztuk(...)śliwek - kilka jeżyn - 4 łyżki borówki amerykańskiej - 4 łyżki nasion chia + owoce do dekoracji W rondelku zagotowałam wszystkie owoce z 170 ml wody (do posłodzenia użyłam stewi, ale możesz dodać miód lub cukier). Owoce gotowałam około 5 minut, tak aby puściły sok i aromat do płynu. Owoce starannie wyjmujemy i umieszczamy na dnie w słoiczku. Z resztą płynu, mieszamy ziarenka
SMYKWKUCHNI