stylu greckim 200 g białego sera (krajanka) 150 ml jogurtu 1 długi ogórek 2 pomidory 1/2 szklanki siekanych orzechów 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki suszonych śliwek pęczek koperku pieprz ziołowy do smaku pomidorki koktajlowe do dekoracji Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekaną 1 cebulę czerwoną(...)miseczki dodajemy posiekane śliwki suszone i orzechy – mieszamy doprawiając pieprzem ziołowym do smaku. Krajankę twarogową kroimy w kosteczkę, dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek – mieszamy. odajemy je z wiórkami świeżego masła i oprószone pieprzem. Porcje sałatki nakładamy na miseczki, polewamy sosem czosnkowo-jogurtowym, posypujemy koperkiem. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą pokrojoną
Gotuj Sam!kurczaka boczek surowy wędzony 300 g. liście laurowe 5 szt. ziele angielskie 5 szt. suszone grzyby 1 duża garść powidła śliwkowe domowej roboty 3 łyżki śliwki suszone 5 szt. kostka rosołowa 2 szt. przyprawa do bigosu do smaku przecier pomidorowy 2 łyżki woda ok. 1 i 1/2 szkl. + do podlewania olej do smażenia(...)kostce i boczek. Co jakiś czas dolewać wodę, aby bigos nie przywarł do dna. Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Trzeciego dnia dodać śliwki, powidła i przecier pomidorowy. Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i sprawdzając, aby bigos nie przypalił się. Jeżeli ktoś chce, może dodać do bigosu
Kuchnia Paulettescygańsku: 1 kg kapusty kwaszonej, 250 g podgrzybków, 6 suszonych podgrzybków 1 długa cienka kiełbasa, 2 ugotowane nóżki z kurczaka 4 cebule 1 kieliszek czerwonego wina 5 śliwek suszonych kalifornijskich 3 łyżeczki słodkiej papryki, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, 2 liście laurowa 3 ziela angielskie sól, pieprz Kapustę kwaszoną płuczemy, przekładamy do garnka i gotujemy(...)podgrzybki ok 10 min aż odparuje z nich woda i dodajemy do kapusty. Kapustę podlewamy czerwonym winem, wodą z kapusty, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby oraz pokrojone śliwki,dusimy ok 45 min. Pod koniec dodajemy koncentrat, cukier, słodką paprykę doprawiamy solą i pieprzem. Bigos smakuje najlepiej następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą
W kuchennej krainieprosta i szybka w przyrządzaniu. Wystarczy tylko wcześniej przyrządzić sobie sos, aby nabrał mocy ☺ Polecam na wszystkie spontanicznie organizowane imprezy. Składniki: -jeden duży brokuł -jedno duże jabłko -6 suszonych śliwek bez pestek -po pęczku zielonej pietruszki, koperku i bazylii -cytryna -sos winegret Na sos: -6 łyżek oliwy lub oleju -2 łyżki octu jabłkowego -3 ząbki czosnku -1 łyżka(...)się wody na 2-3 minuty. Odcedzamy i odstawiamy, żeby odparował i wystygł. Jabłko kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało. Śliwki kroimy w cienkie paseczki. Zieleninę siekamy niezbyt drobno. Wszystkie składniki mieszamy w półmisku i polewamy sosem. Przed podaniem zamieszać delikatnie jeszcze raz w celu zintegrowania się składników i sosu
Kulinarne przemysleniakurczak jest wyśmienity! Mięso jest kruche a sos aromatyczny, orzeźwiający i gęsty od suszonych owoców. Ja dodałam morele, śliwki i żurawinę, ale robiłam też z rodzynkami i gruszkami. Dodatek ziół prowansalskich nadaje tej potrawie charakteru, a ilość, jaką należy użyć, zależy od indywidualnych upodobań, ja bardzo lubię i daję(...)łyżeczkę. Nasz ulubiony! Składniki: • 4 nogi kurczaka • 400 g owoców suszonych – u mnie morele, śliwki i żurawina • po 50 g orzeszków ziemnych i pistacji • 1 papryka zielona • 1 cytryna • 100 ml koniaku • 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie do smaku • olej do obsmażenia kurczaka. Wykonanie: • Nogi
To co kochammoże się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego, wszystko w zależności od gustu i podniebienia. Mój chutney jest z rabarbaru, śliwek i moreli suszonych. Jest kwaskowy, bo specjalnie nie dodałam zbyt dużo cukru, ale można oczywiście dosłodzić. Taki chutney idealnie pasuje do mięs z grilla. Składniki(...)łodyg rabarbaru – 600 g • 1 cebula • 1 szklanka suszonych moreli • 1 szklanka suszonych śliwek • 1/3 szklanki octu winnego • 1/3 szklanki wody • 1/3 szklanki cukru • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka imbiru w proszku • 1 łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • 2 łyżki oliwy Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać rabarbar pokrojony w plasterki, morele
To co kochamSkładniki: aronia 5 kg, śliwki węgierki 2 kg, cukier 3/4 kg, cynamon 1 łyżka, 3:1 żelfix 2 opakowania, woda 1 litr w szybkowarze owoce gotuję bez cukru i nie przypalą się na dnie garnka, zrobiłam raz z cukrem i przypalone od razu i mocno = śliwki wypestkować, aronię obrać z szypułek, opłukać, wsypać do szybkowara, wlać wodę i zamknąć
W Mojej Kuchni Lubiędomu możemy zrobić spory słoik takiego cukru. Rodzynki w rumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę. Przyprawa korzenn a do pierników i pierniczków: 4 łyżki cynamonu pół łyżeczki imbiru łyżeczka kardamonu 2 gwiad ki a ny żu 2 łyżeczki go ździków pół łyżeczki gałki(...)rodzynek 3/4 szklanki rumu Rodzynki umieścić w słoiku i zala ć rumem. Szczelnie zakręcić, można przechowywa ć w l odówce. W ten sam sposób można przygotować śliwki suszone lub żurawinę, będą jak znalaz ł od makowca. Rumu z rodzynek uż ywam do nasączania cias t lub dodaj ę do bajaderek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazagotowaniu dodajemy jarzębinę. Kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami Składniki: 0,2 l maraschino Maraska 0,75 kg kaszy manny 400 g gotowanych kasztanów 50 g śliwek wędzonych 1 laska cynamonu pół gałki muszkatołowej 75 g migdałów płatków 100 ml miodu wielokwiatowego 1 l mleka 0,75 kg jabłek 4 jajka 50 g cukru 1 szczypta szafranu(...)Jabłka pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 20 minut. Mleko doprowadzamy do temperatury około 90 stopni, dodajemy szafran oraz bardzo powoli kaszę manną intensywnie mieszając. Wędzone śliwki i kasztany gotujemy w maraschino razem z laskami cynamonu ok. 10 minut. Do kaszy manny dodajemy miód, sok z limonki oraz migdały i blendujemy starannie. Jabłka przecieramy przez przecierak, studzimy
Wiem co jemmięsa wieprzowego, najlepiej karkówka, ewentualnie łopatka, mięso nie może być za chude 1 duża lub 2 małe cebule smalec do podsmażenia mięsa 1 marchew 1 pietruszka 100 g śliwek suszonych 2 średniej wielkości słodkie jabłka kiełbasa - ilość według upodobania, można wtedy dać nieco mniej mięsa ( opcjonalnie) 1/2 kostki masła (opcjonalnie) 2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie) PRZYPRAWY: 1/2 łyżeczki kminku(...)brytfannie lub naczyniu żaroodpornym (nie trzeba go smarować) łączymy mięso z kapustą i mieszamy, dodając część wywaru - ale tylko tyle, by się łatwo mieszało. Kroimy suszone śliwki, jabłka ścieramy na grubych oczkach i wszystko dodajemy do brytfanny. Na wierzch można dodać 1/2 masło, ale nie jest to konieczne, a także 2 łyżki przecieru pomidorowego. Wszystko jeszcze
Kuchnia od dwojgazrobić dzień lub dwa wcześniej i nie martwić się przygotowaniami. Z tego powodu często gości na naszym świątecznym stole :) Składniki: 10 plastrów schabu bez kości 6-8 suszonych śliwek kalifornijskich 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu sól, pieprz 1 łyżeczka miodu 1 płaska łyżka mąki pszennej\ olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso lekko rozbić, doprawić sola i pieprzem. Smażyć partiami na rozgrzanym(...)wlać ok. 3 szklanki wody i podgrzewać - wymywamy w ten sposób cały smak, który pozostał na patelni po smażeniu mięsa. Zalać płynem mięso w rondelku. Dodać suszone śliwki, rozmaryn, miód i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Spróbować sosu - doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Pół szklanki wody wymieszać bardzo dokładnie z płaską łyżką mąki. Dodać płyn
Kulinarne Inspiracjemiseczki z ugotowaną zupą wlewam olej lniany lub wrzucam masło. II Danie 16:00 Ziemniaki, ryba i pomidory z jogurtem naturalnym. Podwieczorek 17:30 Całkiem spontanicznie upiekłam owsiankę ze śliwkami. Zmusiły mnie do tego banany, które były już bardzo dojrzałe. Składniki 2 banany 2 jajka 1,5-2 szklanki płatków owsianych cynamon śliwki Wykonanie Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comrodzajów ciasteczek kruchych czy to kawy czy herbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można przechowywać kilka dnia w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoju. Nadają się idealnie też na prezent ;-) Zapraszam po przepis ;-)) SKŁADNIKI(...)kokosowych - 1/2 szklanki posiekanych orzechów (ja użyłam ziemnych) - 1/2 tabliczki czekolady + 3 łyżki śmietany 36% (do oblania rogalików zrobimy polewę) - płatki migdałów - dżem, nutella, bądź jak u mnie czeko-śliwka domowej roboty do nadziewania rogalików - ponadto: 1 całe jajko Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, na jednolitą gładką kulkę. Owijamy je folią i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut
SMYKWKUCHNIobiad. Obiady na bazie ciasta z ziemniaków często goszczą u nas w domu, robimy kopytka, knedle, kluski, babki ziemniaczane, krokiety. Knedle lubią wszyscy, a my lubimy knedle ze śliwkami lub truskawkami , ze śliwkami i bakaliami, albo z mięsem 🙂 Kluski z mięsem, nie muszą być drogie, farsz nie musi być z wysokogatunkowych mięs, ja wykorzystuję przeważnie mięso, które jest na kościach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: marchew 1 sztuka średnia, gruszki 2 sztuki, banan 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, śliwki 6 sztuk, kiwi 2 sztuki, cynamon 1 łyżeczka, serek homogenizowany naturalny 150 gram, syrop klonowy 1 łyżka, limonka 2 plastry, płatki owsiane 1 łyżka, olej rzepakowy 1 łyżeczka nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy(...)ułatwienie na pomysłowe soki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek kiwi, banan, marchew obrać i pokroić na kawałki pasujące do wlotu wyciskarki, śliwki bez pestek, jabłka i gruszki bez ogonków ze skóką, limonka sparzona ze skórką użyłam filtr ciemny drobniejszy, wszystkie składniki wkładać do wlotu i wyciskać sok, następnie wcisnąć guzik cofania
W Mojej Kuchni Lubię