Mięciutkie, mocno czekoladowe muffinki, do których pasują praktycznie wszystkie owoce, a z całą pewnością będą to m.in. truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze itp. Ja tym razem wykonałam je z jagodami ( mrożonymi, ale jeszcze chwilka i będzie można już zajadać świeże :) ). Bez owoców też będzie ok, ale po co z nich rezygnować, skoro z nimi jest(...)świeże jak i mrożone. W przypadku drobnych owoców mrożonych, takich jak jagody, borówki amerykańskie czy porzeczki, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, natomiast większe owoce mrożone np. wiśnie, czereśnie czy śliwki, należy rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Większe owoce kroimy na mniejsze części. Smacznego
Opowieści z piekarnikazapomnieć. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakował, a użytkownikom termomikserów ułatwi życie. Składniki 145 g kaszy gryczanej (u nas niepalonej) 105 ml płynnego miodu wielokwiatowego 100 g suszonych śliwek 1 średnia cukinia (około 300 g) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao lub karobu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie(...)Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki,wkładamy do naczynia miksującego, ustawiamy czas 20 sekund, prędkość 7. Do zmiksowanej cukinii dodajemy przesianą mąkę gryczaną, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, miód, kakao oraz olej kokosowy i wyrabiamy za pomocą łopatki przez 5 minut z prędkością 7–8. Po 3 min przerwany wyrabianie, dodajemy ocet, zgarniamy masę ze ścianek i ponownie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych śliwek węgierek 60 dkg cukru Sposób wykonania : ś liwki opłucz, osusz, przepołów na połowę , usuń pestki. śliwki pokrój na ćwiartki, wsyp do rondla, wymieszaj z cukrem. Odstaw pod przykryciem na kilka godzin. Następnie rondel postaw na mały ogień i wolno doprowadź do zagotowania, od czasu do czasu zamieszaj. Smaż na małym ogniu, pamiętając
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru szczypta soli 4 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego śliwki według uznania ( u mnie ok 800 g) Wykonanie: Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem, cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli. Następnie dodać wystudzone masło, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko(...)Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na blachę (ok. 25 cm x 30 cm). Na wierzchu ułożyć wcześniej umyte i przekrojone na pół śliwki. Piec w temperaturze 170*C ok 55 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, gdy ciasto zarumieni się na złoty kolor. Smacznego
The Sweet DamselSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mleko 1,5 szklanki, margaryna 8 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 5 szklanek, jajka 3 sztuki "L", sól - szczypta, śliwki 50 dag, morele 50 dag, wiórki kokosowe 4 łyżki, polewa czekoladowa - w opisie do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wsypać po 1 łyżce cukru i mąki(...)łyżeczką mąki, nakryć talerzem do wrośnięcia na około 40 minut, ciasto dobrze wyrosło forma 40x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do blachy, na cieście rozłożyć naprzemian wypestkowane śliwki i morele, posypać wiórkami kokosowymi, piekarik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach 1/2 szklanki pudru cukru z 1 łyżeczką
W Mojej Kuchni Lubiędrugie śniadanie najlepsze jest zimne smoothie. Dziś w rolach głównych obok quinoy, renklody z ogrodu rodziców i maliny. Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 4-5 śliwek renkloda garść malin 100 ml wody Wykonanie: Śliwki kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich pestki. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy
Quinoa Raz!jogurtu naturalnego 150 g orzechów laskowych 2 łyżki " przyprawy do pierników " 3/4 szkl. szklanki cukru 3 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g śliwek 100 g dowolnego dżemu 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek(...)pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście. Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika do temp. 180 i pieczemy ok. 45 - 55 minut. Pilnujemy , jak ciasto będzie miało już skorupkę na wierzchu
Różne smaki w kuchniDrukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 25 min Łączny czas 30 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 25 min Łączny czas 30 min Składniki owoce (użyłam 1 śliwki i czerwonych porzeczek) - 100 g płatki owsiane górskie – 1/2 szklanki cynamon – 1/2 płaskiej łyżeczki proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki szczypta soli mleko roślinne bez cukru (użyłam migdałowego)– 1/2 szklanki syrop(...)klonowy lub miód - 1/2 łyżki Przygotowanie Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego połóż porzeczki i drobno pokrojoną śliwkę. Posyp cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Polej syropem klonowym lub miodem. Następnie posyp płatkami i zalej mlekiem. Piecz 25-30 minut. Podawaj kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Wskazówki zamiast porzeczek można użyć truskawek, malin, jagód, borówek
Powiedz dietom niedrugi dzień jest gotowe do zapiekania- w piekarniku lub na dobrej patelni pod przykryciem. Składniki podudzia z indyka bez kości (ile chcecie) kilka łyżek gotowego mango chutney garść śliwek pieprz i sól do smaku ulubione zioła- u mnie bazylia, koperek młode ziemniaki sałatka babuni warzywna u mnie Orzech oliwa z oliwek Mięso opłucz, zamarynuj w mango chutney i odstaw(...)dzień rozgrzej patelnię z grubym dnem. Ziemniaki umyj, pokrój na cząstki, dosmacz solą i pieprzem, dodaj trochę oliwy z oliwek. Na patelnię włóż mięso w sosie, dodaj garść suszonych śliwek. Lekko podsmaż. Na wierzch wrzuć ziemniaki. Potrząśnij patelnią, zamknij pokrywę, duś na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu. Jeśli przemieszasz wszystko delikatnie to i ziemniaki przejdą sosem, warto! Przed
Z Kuchni Do KuchniKudowie gdzie nie raz trzeba było szybko coś dobrego w biegu przekąsić. Nazwa: Puree bananowe/jabłkowe Firma: Arteta Skład: Puree jabłkowe: puree owocowe 70% (jabłko 36%, truskawka 23%, śliwka 11%), jogurt naturalny 26%, płatki jaglane 2%, płatki owsiane 2% Puree bananowe: puree owocowe 71% (banan 35%, gruszka 26%, czarna jagoda 10%), jogurt naturalny 10%, płatki quinoa 2%, płatki owsiane(...)drugim jabłko. Smak: Puree jabłkowe: Dość zwarta konsystencja z drobnymi grudkami płatków. W pierwszym momencie czujemy kwaskowatość soczystych i lekko słodkich jabłek przechodząca w posmak również lekko kwaśnych śliwek. Jeżeli truskawki miałyby być tutaj wyczuwalne to jednak według nas giną gdzieś w tłumie. Obok owocowych smaków do głosu dochodzi naturalny jogurt bardzo fajnie łączący się z nutą płatków owsianych. Choć
Candy Pandasroślinnego (np. migdałowe/ryżowe, lub mleka) -5 łyżek maku niemielonego -ksylitol (ok 5 łyżek) -2 płaskie łyżeczki agaru (lub 4 łyżeczki żelatyny) Polewa czeko-śliwkowa -80g suszonych śliwek (lub daktyli) -3 łyżki gorzkiego kakao - ½ szkl. ciepłej wody -1 łyżeczka agaru (lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny) + ¼ szkl. wody Orzechowe serduszka w malinowej posypce -100g orzechów ziemnych(...)pandy lub serduszka. Najpierw narysować kształt czekoladą gorzką, wstawić do zamrażarki na minutę i wypełnić wzór białą czekoladą. Znów wstawić do zamrażarki na kilkanaście minut. POLEWA CZEKO-ŚLIWKOWA Śliwki/daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30minut, następnie odcedzić i zmiksować z ½ szkl. ciepłej wody oraz z kakao na gładką masę. Agar/żelatynę namoczyć w ¼ szkl. wody w garnuszku przez
Candy Pandasbryłę. Mrożę je w pojemniczkach/tackach luźno rozkładając, a dopiero po zamrożeniu przekładam je do woreczków, dzięki czemu zawsze mogę wyjąć pożądaną porcję do deserów lub ciast. Wiśnie, czereśnie i śliwki uprzednio dryluję. W swojej zamrażalce staram się zawsze mieć: truskawki, maliny borówki, wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki i jagody. Poniżej na przykładzie truskawek zademonstruję Wam mój sposób mrożenia owoców. W oddzielnym
Fabryka pomysłówPierogi z marcepanem Pierożki okazały się hitem w moim domu, domownicy mówili, że lepszych pierogów nie jedli. Śliwki suszone i morele otrzymałam od firmy TARGROCH , za co ślicznie dziękuję. Przepis na te pyszne pierożki, został zaczerpnięty z kuchni Lidla. Składniki na 2 osoby Ciasto : mąka - 80 g gotowana woda - 65 ml sól- szczypta Nadzienie : żółtka(...)masa marcepanowa - 50 sok z cytryny - 2 łyżki morele suszone - 50 g śliwki suszone - 50 g Polewa : migdały mielone - 1 łyżka cukier -1 łyżka cynamon - szczypta masło - 1,5 łyż ki Przygotowanie : Ciasto: Mąkę wysypać do miski, zalać gorącą wodą, mieszając łyżką. Zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki i odstawić. Nadzienie : Do miski dodać żółtko, masę marcepanową
Kuchnia Danusiszklanki startych na drobnej tarce orzechów włoskich (nie zmielonych!) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki oleju na przełożenie: 2 łyżki rodzynek garść suszonych śliwek 1/3 szklanki rumu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich słoiczek konfitury z fig 400 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu na dekorację: 300 g czekolady deserowej(...)łyżki mleka truskawki świeże kwiatki (np. bez) Śliwki posiekać, wymieszać z rodzynkami i zalać rumem. Można to zrobić kilka dni przed pieczeniem tortu. Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna, nadal ubijając dosypywać po trochę cukru. Następnie dodawać po żółtku, później wlać wodę i olej. Mąki przesiać, wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia