ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:210/469)

ZDROWE BATONY MUSLI 234

łyżki pestek słonecznika ·        garść orzechów laskowych ·        2 garści miękkich, suszonych śliwek ·        garść rodzynek ·        2 łyżki masła orzechowego dobrej jakości ·        5-6 łyżek płynnego miodu (najlepiej lipowego(...)ciepłego mleka (może być roślinne) DODATKOWO: ·        Gorzka lub mleczna czekolada PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do temp. 200 C. Do dużej miski wrzucić płatki owsiane. Śliwki i rodzynki drobniej pokroić i wrzucić do miski.  Na dużej patelni podprażyć: sezam, płatki migdałów, wiórki kokosowe, pestki dyni, słonecznik i pokrojone drobniej orzechy laskowe. Podrzucać wszystko co jakiś

Calzonella.com
Półkruche ciasto ze śliwkami 155

zimnego masła 2 łyżki gęstej śmietany ew. 2 krople ekstraktu waniliowego oraz 3 łyżki bułki tartej 1-2 łyżeczki cynamonu  1 łyżka brązowego cukru ok. 1 kg śliwek węgierek Przygotowanie: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia drobno posiekać z masłem, dodać resztę składników i możliwie szybko wymieszać (raczej nie da się zagnieść, bo jest dość klejące). Formę (26x21(...)wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i równo rozprowadzamy. Tartą bułkę mieszamy z cynamonem i cukrem i posypujemy taką mieszanką wierzch ciasta.  Połówki śliwek rozkładamy na cieście skórką do dołu, lekko wciskając w ciasto.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 40-45 minut.  Po upieczeniu studzimy, posypujemy cukrem pudrem, kroimy i zjadamy. Smacznego

bistro mama
Piegusek ze śliwkami - szybki i łatwy! 107

Ciasto: 250 g margaryny 5 jajek L 2 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 300g słodkich śliwek  4 łyżki maku Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru  gorąca woda 1. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku, oraz mleko, nadal(...)Cały czas miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem.  2.    Formę o wymiarach 30x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę, na to układamy śliwki przekrojone na pół i pozbawione pestek (koniecznie skórką do dołu, rozcięciem do góry). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka

Szefowa kuchni
Placuszki jogurtowe z owocami 285

konsystencji wersja racuchów. Dodatek jogurtu sprawia, że struktura tych placuszków jest wyjątkowo delikatna. Do wypełnienia placków można wykorzystać różne owoce lub jeden ich rodzaj. Moje placki są nadziane jabłkiem, śliwkami i bananem. Z poniższej porcji można przygotować około 12 sztuk . Placuszki jogurtowe z owocami Składniki: 210g (lub nieco więcej) mąki pszennej 350g jogurtu (lub kefiru, lub zsiadłego mleka) 2 jajka(...)domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1/2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250g owoców (u mnie banan, śliwki i jabłko) Wykonanie: - do miski przełożyć jajka i cukier, składniki roztrzepać, najlepiej ręczną trzepaczką - dodać jogurt, wymieszać - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać do reszty składników - owoce umyć, jeśli trzeba, to obrać (np. jabłka), pokroić na plasterki

Smakołyki Bereniki
Wegańska papryka faszerowana ryżem z dodatkami 174

sięgną i dorośli, i dzieci. Składniki (na 3 papryki): 3 papryki 100 ml brązowego ryżu 4 łyżki amarantusa ekspandowanego łyżka pasty tahini łyżka oleju sezamowego ok. 2 cm imbiru śliwka 2 łyżki oleju Ryż ugotować do miękkości w 220 ml wody. Do schłodzonego ryżu dodać pastę tahini, olej sezamowy, starty imbir i miąższ śliwki (bez skórki) pokrojony na drobne kawałki

Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos z cukinii 141

bardzo, panowie kręcili nosem. Może gdybym dodała kiełbasy lub boczku? Składniki: – 1 duża przerośnięta cukinia lub 2 średnie – 2 cebule – garść pomidorów suszonych – garść śliwek suszonych – 5 łyżek oleju – sól, pieprz do smaku – 1 łyżeczka majeranku   Wykonanie: – Dużą cukinię obrać ze skóry, wydrążyć nasiona i zetrzeć(...)Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na oleju. – Do cebuli dodać cukinię i całość przesmażyć. Posypać solą, pieprzem, dodać majeranek. – Suszone pomidory i śliwki pokroić w paski, dodać do cukinii. – Przykryć i dusić na wolnym ogniu

To co kocham
Puszyste ciasto ze śliwkami i chrupiacą posypką 825

mąki ziemniaczanej\ 200g masła czubata łyżeczka proszku do pieczenia Op cukru waniliowego Posypka: 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki wiórków kokosowych. Dodatkowo : 700 g śliwek  Wykonanie: Masło rozpuścić , przestudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym  na puszystą masę , ciągle miksując wlać masło , Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ubić do połączenia składników(...)Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować , małe pozostawić w połówkach , większe podzielić na 4 części. Owoce ułożyć gęsto  na cieście . Wszystkie składniki posypki wymieszać i równą warstwą wysypać na ciasto. Piec ok 50 min w 180'C . Jeśli w trakcie pieczenia wierzch ciasta zacznie się zbyt mocno rumienić można przykryć ciasto papierem do pieczenia. Smacznego

Malinowa Kawiarenka
Kulki daktylowo-orzechowe 163

papilotki i eleganckie pudełko będą miłym prezentem dla bliskiej osoby. Widzicie ile zastosowań i możliwości? Składniki (12-14 kulek) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki łuskanych orzechów laskowych 10 śliwek kalifornijskich 8-10 daktyli bez pestek opcjonalnie wiórki kokosowe do obtoczenia  Przygotowanie:  Daktyle zalać szklanką wrzątku, zostawić na 2 godziny, albo nawet na noc.  Orzechy włoskie(...)laskowe zmielić w malakserze.  Daktyle odsączyć z wody, dodać śliwki i zmiksować razem na gładką masę.  Wymieszać dokładnie orzechy z masą daktylową.  Zwilżonymi dłońmi formować zgrabne kulki. Część z nich, lub wszystkie można obtoczyć w wiórkach kokosowych, albo w kakao, jeśli nie ma przeciwwskazań. Przechowywać w lodówce w zamykanym pojemniku na żywność

Kulinarne Inspiracje
Drożdżówka z owocami 117

ciasto, ma być ciepło i bez przeciągów, a składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Moja drożdżówka jest z dodatkiem nektarynek, ale do tego ciasta można dodać również brzoskwinie, morele, truskawki, śliwki, jabłka lub wiśnie. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, więc osoby lubiące słodkie wypieki powinny zwiększyć ilość cukru. Jeśli zwiększymy ilości cukru, ciasto będzie szybciej się z wierzchu zapiekać, należy pilnować(...)posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść i rozcierając w palcach małymi kawałeczkami posypać na ciasto. Jeśli kruszonkę zrobimy wcześniej, wstawić ją do lodówki. Zobacz również:   drożdżówkę sypaną ze śliwkami

Kuchcik gotuje
sałatka owocowa z makaronem i jogurtem... 158

Składniki: makaron 150 gram, cynamon 1 łyżeczka, stewia 1 łyżeczka, jogurt grecki 200 ml, truskawki 1 szklanka, śliwki 1 szklanka, winogrona 1 szklanka, brzoskwinie 4 sztuki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki makaron np. nitka średnia ugotować wg opisu w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą, makaron wsypac do miski, dodać stewię w proszku, cynamon, jogurt i delikatnie(...)wymieszać wszystko owoce dobrze umyć, śliwki, brzoskwinie wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki z truskawkami, winogrona przekroić na połowę, skropić sokiem z cytryny wsypać do makaronu połowę i przemieszać, resztę rozsypać na wierzchu - pyszna, lekka, zdrowa sałatka na kolację.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladowe muffiny z owocami 137

Mięciutkie, mocno czekoladowe muffinki, do których pasują praktycznie wszystkie owoce, a z całą pewnością będą to m.in. truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze itp. Ja tym razem wykonałam je z jagodami ( mrożonymi, ale jeszcze chwilka i będzie można już zajadać świeże :) ). Bez owoców też będzie ok, ale po co z nich rezygnować, skoro z nimi jest(...)świeże jak i mrożone. W przypadku drobnych owoców mrożonych, takich jak jagody, borówki amerykańskie czy porzeczki, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, natomiast większe owoce mrożone np. wiśnie, czereśnie czy śliwki, należy rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Większe owoce kroimy na mniejsze części. Smacznego

Opowieści z piekarnika
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) 140

zapomnieć. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakował, a użytkownikom termomikserów ułatwi życie. Składniki 145 g kaszy gryczanej (u nas niepalonej) 105 ml płynnego miodu wielokwiatowego 100 g suszonych śliwek 1 średnia cukinia (około 300 g) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao lub karobu 1 łyżeczka sody oczyszczonej  Przygotowanie(...)Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki,wkładamy do naczynia miksującego, ustawiamy czas 20 sekund, prędkość 7. Do zmiksowanej cukinii dodajemy przesianą mąkę gryczaną, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, miód, kakao oraz olej kokosowy i wyrabiamy za pomocą łopatki przez 5 minut z prędkością 7–8. Po 3 min przerwany wyrabianie, dodajemy ocet, zgarniamy masę ze ścianek i ponownie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dżem śliwkowy. 156

Składniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych śliwek węgierek 60 dkg cukru Sposób wykonania :   ś liwki opłucz, osusz, przepołów na połowę , usuń pestki. śliwki pokrój na ćwiartki, wsyp do rondla, wymieszaj z cukrem. Odstaw pod przykryciem na kilka godzin. Następnie rondel postaw na mały ogień i wolno doprowadź do zagotowania, od czasu do czasu zamieszaj. Smaż na małym ogniu, pamiętając

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto ze śliwkami 176

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru szczypta soli 4 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego śliwki według uznania ( u mnie ok 800 g) Wykonanie: Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem, cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli. Następnie dodać wystudzone masło, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko(...)Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na blachę (ok. 25 cm x 30 cm). Na wierzchu ułożyć wcześniej umyte i przekrojone na pół śliwki. Piec w temperaturze 170*C  ok 55 minut. Najlepiej  sprawdzić patyczkiem, gdy ciasto zarumieni się na złoty kolor. Smacznego

The Sweet Damsel
drożdżowe ciasto śliwkowo-morelowe z kokosem i polewą czekoladową.. 126

Składniki: drożdże świeże 5 dag, mleko 1,5 szklanki, margaryna 8 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 5 szklanek, jajka 3 sztuki "L", sól - szczypta, śliwki 50 dag, morele 50 dag, wiórki kokosowe 4 łyżki, polewa czekoladowa - w opisie do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wsypać po 1 łyżce cukru i mąki(...)łyżeczką mąki, nakryć talerzem do wrośnięcia na około 40 minut, ciasto dobrze wyrosło forma 40x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do blachy, na cieście rozłożyć naprzemian wypestkowane śliwki i morele, posypać wiórkami kokosowymi, piekarik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach 1/2 szklanki pudru cukru z 1 łyżeczką

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania