jajka, plus 1 duże żółtko 200g jasno-brazowego, miałkiego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100g mąki 100g ugotowanych, obranych buraczków, startych na tarce o dużych oczkach 50 g śliwek kalifornijskich, grubo pokrojonych Piekarnik rozgrzej do 190stC. Wyłóż papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm. Masło i czekoladę rozpuść w misce umieszczonej na rondelku z parującą wodą(...)mikserem jajka z żółtkiem, cukier i ekstrakt z wanilii. Jajeczną miksturę dodaj do ostudzonej czekolady i wymieszaj. Wmieszaj łyżka mąkę i szczyptę soli. Na końcu dodaj starte buraczki i śliwki. Masę wlej do foremki i pieczemy około 20-25 minut ( u mnie raczej okolice 30 minut - trzeba po prostu sprawdzać ). Zostaw do wystudzenia w foremce, po czym krój na kwadraty
Lejdi of the houserodzaje cukru – biały i cukier kokosowy. To dzięki temu drugiemu chlebek ma ciemniejszy kolor. Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami
nietylkopasta.pljest to, aby jej nie wysuszyć (czyli nie przeciągnąć). Wówczas będzie szara i gumowa. Kaczka powinna być soczysta i różowa w środku. Piersi z kaczki podaje z sosem ze śliwek i żurawin ( przepis na sos do kaczki tutaj ) w towarzystwie puree ziemniaczanego. The post Piersi z kaczki z sosem ze śliwek i żurawin appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjapiernika, kakao i cynamon i zmiksuj wszystko razem. Rozłóż w formie do muffinek papilotki – wrzuć do każdej z nich po 1 migdale,żurawinie i 2-3 kawałki śliwki. Wypełnij każdą papilotkę do 3/4 wysokości ciastem. Dodaj po kilka malin, wciskając je w ciasto. Wstaw je do piekarnika na ok. 20min, jednak bądź czujna/czujny i sprawdź przy pomocy patyczka stopień(...)szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki mleka 4 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 30 g suszonych śliwek pokrojonych w kostkę 30 g suszonej żurawiny 50 g migdałów lub innych orzechów opcjonalnie 100 g czekolady gorzkiej i 2 łyżki mleka na polewę opcjonalnie – 4 lizaki świąteczne Jeśli spodobał
Eat me! Fit me!CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10 Składniki podstawowe: 400 g filetów śledziowych z matiasa. Składniki na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (200 g), większy por, 15 suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 3 łyżki wody, przyprawy: sól, pieprz, cukier, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka curry, płaska łyżeczka majeranku. Przygotowanie: Śledzie moczę 2-3 godziny (co godzinę zmieniam wodę(...)osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w kawałki. Pora kroję w cienkie paseczki, szklę na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli pod przykryciem. Do pora dodaję pokrojone śliwki, przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sos gotuję przez kilka minut na niedużym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku. W szklanym naczyniu lub słoiku układam na przemian warstwę śledzi i gorącego sosu. Odkładam
JejKuchniaburaki marchew pietruszka zielona cześć pora 4 łodygi selera naciowego duże kwaśne jabłko 10 g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 2 suszone śliwki 5 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenka pieprzu czarnego 2 goździki 100 ml kwaśnego soku z porzeczki 2,5 l zimnej wody łyżka octu winnego łyżka octu balsamicznego 2 łyżki majeranku sól i pieprz WYKONANIE: 1. Marchew, pietruszkę(...)usunąć gniazda nasienne, dodać do garnka. 3. Buraki wyszorować i wraz ze skórką zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do garnka z warzywami. 4. Dodać suszone grzyby, czosnek, śliwki, ziele angielskie i pieprz. 5. Zalać ok 2,5 l zimnej wody, do przykrycia warzyw. 6. Zagotować, zmniejszyć ogień do możliwie najmniejszego i gotować pod przykryciem ok godziny
Atlas Smaków100g świeżych drożdży 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 4 średnie jajka 1 szklanka oleju np. rzepakowy ¾ szklanki mleka 4 szklanki mąki pszennej szczypta soli śliwki Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki drobnego cukru ½ kostki masła dodatkowo 1 łyżeczka cynamonu jeżeli ktoś lubi Wykonanie: do miski warstwami wykładamy najpierw pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajka, olej(...)wyrabiamy na gładkie ale lejąc e ciasto za pomocą miksera ciasto przekładamy do dużej formy ( 2 6 x30cm) wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy śliwki , rozcięciem ku górze, jeżeli lubicie możecie posypać je cynamonem , następnie na sam koniec całość posypujemy kruszonką pieczemy około 5 0 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Źródło: http://www.ewawachowicz.pl
Słodkie zapomnieniegłówka białej kapusty 50 dag.wołowiny 30 dag.kiełbasy jałowcowej 20 dag.boczku wędzonego 2 cebule 2 marchewki 1 przecier pomidorowy 3 duże ząbki czosnku 10 dag.suszonych grzybków 3 suszone śliwki pieprz Sól ziarna jałowca liść laurowy ziele angielskie suszony majeranek ************************************ Wędzony boczek i kiełbasę pokroić w dużą kostkę , wysmażyć na suchej patelni ,dodać drobno posiekaną cebulę .Mięso opłukać , osuszyć(...)wyciąć głąb.Liście poszatkować i przełożyć do mięsa.Gotować chwilę , dodać kapustę kiszoną ,starte marchewki na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę ,pokruszyć grzyby oraz dodać całe śliwki . Przyprawić rozgniecionym jałowcem , listkami laurowymi , zielem angielskim , solą i pieprzem . Dusimy 90 minut na średnim ogniu , od czasu do czasu mieszając . Pod koniec duszenia doprawić do smaku przecierem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNigdy nie lubiłam kompotu przygotowywanego z suszonych owoców ze względu na aromat wędzonych śliwek i gruszek. Ten przygotowywany jest wyłącznie na bazie owoców suszonych, których proporcje możemy dowolnie zmieniać. Dodatek wanilii, cynamonu, listków laurowych i goździków dodaje wspaniałego aromatu. Składniki: 600g suszonych (nie wędzonych!) owoców w dowolnej proporcji (u mnie śliwki, jabłka, gruszki, mirabelki, rodzynki, wiśnie, truskawki
Pyry na Gaztakie proste zrobić go poza okresem grudniowym. Gotując go w listopadzie musiałam naprawdę zrobić spore poszukiwania składników, brakowało jeszcze w sklepie gotowej mieszanki owoców, a z dostępnych były tylko śliwki i morele. A gdzie jabłka? No właśnie ich szukałam najdłużej. Kompot możecie ugotować od razu przed Wigilią aby wypić ciepły napój, ale ja wolę go w wersji schłodzonej. Zatem gotuję(...)suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 250 g suszonych śliwek – 100 g moreli – 100 g suszonych jabłek możesz zamiast tych składników użyć gotową mieszankę suszu – 3-4 goździki – sok z połowy cytryny – 2-3 łyżki
nietylkopasta.plbabcię i mamę. Jednym z takich skojarzeń jest niezwykle przyjemna i piękna woń wigilijnego kompotu. . Dzisiaj właśnie podzielę się z Wami przepisem na ten wigilijny trunek. Suszone jabłka, gruszki, śliwki, morele, cynamon, kardamon oraz goździki wypełnią aromatem cały Wasz dom! Składniki: 1 kg suszonych owoców – jabłek, gruszek, moreli, śliwek 4 litry zimnej wody 4 łyżki miodu laska cynamonu
Życie ze smakiemGotową masę wyłożyć na spód w tortownicy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piec godzinę. Wierzch sernika 3 - 4 łyżki masy kajmakowej 200 - 250 g suszonych śliwek kalifornijskich łyżka mleka czekolada gorzka Na upieczony, wystudzony sernik wyłożyć masę kajmakową. Przed jej wyłożeniem można odciąć spieczone brzegi sernika. Śliwki pokroić w mniejsze kawałki, porozkładać na masie kajmakowej. Czekoladę
Kuchenne aromatymasła 120g miodu 80g cukru 150g mleka 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 100g miękkich suszonych śliwek(drobno posiekanych) 2 jajka 1/2 słoika dżemu śliwkowego lub truskawkowego Wykonanie: W garnku roztopić czekoladę, masło, miód i cukier. Dodać mleko, wymieszać i ostudzić. Jajka roztrzepać, następnie dodać do ostudzonej(...)masy. Dodać mąkę z przyprawami i wymieszać. Dodać śliwki i dżem i wymieszać. Formę do pieczenia keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 1 godzinę. Ostudzić w foremce, po ostudzeniu owinąć w folię spożywczą. Najlepiej smakuje następnego dnia
Olga Piecze i Gotujeżółtka 100 g cukru 20 g masła 40 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej Składniki na karmelizowane owoce: 2 duże jabłka (około 450 g) 3 – 4 duże śliwki 100 g cukru 2 łyżki wody ½ łyżeczki mielonego cynamonu Ponadto, składniki na kruszonkę: 5 łyżek mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g roztopionego, wystudzonego masła Wykonanie(...)Wyrobiłam elastyczne ciasto, które przestało się kleić. Przełożyłam do dużej miski, przykryłam ściereczką i zostawiłam żeby wyrosło i podwoiło, a nawet potroiło swoją objętość. Teraz czas na karmelizowanie owoców Śliwki umyłam, wypestkowałam i pokroiłam na małe paseczki. Jabłka obrałam ze skórki, pokroiłam na ósemki a następnie w grubsze plasterki. Na patelnię wsypałam cukier, wlałam wodę i zamieszałam. Teraz zostawiłam
Kuchnia u Krysiszklanka cukru (najlepiej dosłodzić wg własnego uznania) odrobina otartej skórki z pomarańczy 80-100 g herbatników czekoladowych rozdrobnionych i połączonych z 40 g roztopionego masła sos śliwkowy 2-3 śliwki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie Dynię pokroiłam na kawałki i upiekłam w nagrzanym do 190C piekarniku do miękkości. Po upieczeniu usunęłam pestki oraz skórkę. Miąższ dyniowy przełożyłam(...)Następnie zmniejszyłam temp do 150 C i serniczki piekły się w niej przez ok. 30 minut. Serniczki studziłam w uchylonym piekarniku. W małym rondelku umieściłam pokrojone i pozbawione pestek śliwki. Zasypałam je cukrem trzcinowym i dusiłam z kilkoma kroplami wody. Gdy puściły sok, dodałam cynamonu i jeszcze gotowałam chwilę na wolnym ogniu. Gotowy sos przecedziłam, aby pozbyć sie skórek. Schłodzone
Raj dla Podniebienia