ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:198/469)

Puszyste ciasto z truskawkami 163

się jako deser do popołudniowej kawy w leniwe niedzielne popołudnie. Jako, że sezon w pełni do ciasta dodałam truskawki, ale mogą to być dowolne inne owoce: jagody, rabarbar, jabłka śliwki, to co akurat mamy pod ręką. Można również wykorzystać owoce mrożone. Przepis otrzymałam od mojej mamy, która wielokrotnie go używała, zwłaszcza latem, kiedy mamy pod dostatkiem świeżych owoców. Polecam serdecznie(...)szklanka cukru szklanka kwaśnej śmietany 18% (330 g) 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli około 200 g truskawek lub innych owoców świeżych albo mrożonych (maliny, jagody, śliwki, wiśnie) cukier puder do posypania   [sm-youtube-subscribe] Przygotowanie Biała oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy mikserem sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli i cukier. Następnie, cały

e-PrzepisyKulinarne
Francuskie rogaliki z serem zottarella i bakaliami. 155

zrobiłam rogaliki na słodko, zatem zapraszam po przepis. Składniki; 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 kulka sera  zottarella (125g classic lub light) 3 łyżki płatków migdałowych 5-6 suszonych śliwek 1 łyżka brązowego cukru 2 szczypty cynamonu Przygotowanie; Ser osuszamy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy migdały, cukier, cynamon a także posiekane śliwki. Wszystko mieszamy ze sobą. Ciasto kroimy

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto kruche z rabarbarem 177

przepis na ciasto kruche robię już od dłuższego czasu i zawsze się udaje. Oczywiście zamiast rabarbaru możecie użyć dowolnie innych owoców, ciasto robiłam już z jabłkami, ze śliwkami, ale będzie pyszne także z truskawkami lub owocami jagodowymi. Poleca Ci także przepis na biszkopt z rabarbarem . Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka

nietylkopasta.pl
Wątróbka indycza a'la Mechanik 133

smaku wszystkich 3 części na widelcu jest po prostu nie do opisania. Składniki (na 8 szt) : 4 sztuki wątróbki indyczej 8 plasterków boczku wędzonego 1 średnia cukinia 4 szt. śliwki suszonej (kalifornijskie) 2 większe jabłka 1 owoc granatu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamiczny 1 łyżeczka przecieru z chilli lub kilka kropel tabasco 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)cytryny Przygotowanie : Wątróbkę oczyszczam i dzielę na połowę. Na plasterku boczku kładę plasterek cukinii, wątróbkę i połówkę śliwki. Całość zawijam tworząc roladkę spiętą wykałaczką. Grilluję na wysokiej temperaturze unikając jakichkolwiek płomieni. Z drugiego boku na grillu (w spokojniejszej temperaturze) grilluję 1 cm plastry jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając pestki które podsmażam w rondlu

Mechanik w kuchni
Kurczak z suszonymi owocami 117

ćwiartki kurczaka, 200 g śliwek suszonych, 200 g moreli suszonych, 5 goździków, 2 torebki kardamonu, szczypta cukru, sól, tłuszcz (olej, tłuszcz gęsi, kaczy), 2 łyżki masła, Ćwiartki kurczaka oprószyć solą. W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć na rumiano ćwiartki kurczaka. Zlać tłuszcz. Dodać sparzone śliwki i morele, rozgniecione goździki i kardamon, cukier. Zalać wodą i dusić pod przykryciem

królestwo garów
Miętowa Panna Cotta z Czekodżemem Łowicz 160

śmietanki. Najbardziej popularny jest w waniliowym wydaniu. Jako, że wiosna do Nas zawitała ja postawiłam na Panna Cottę w orzeźwiającej, miętowej nucie, która została przełamana wyjątkowym Czekodżemem od Łowicza- Śliwka z Belgijską Czekoladą. Deser, oprócz niebanalnego połączenia przepięknie i elegancko się prezentuje, nieprawdaż? 😊 4 porcje: * 1 słoiczek Czekodżemu Łowicz Śliwka z Belgijską Czekoladą Łowicz * 500 ml śmietanki

Kraina Miodem Płynąca
Kompot ze śliwek 94

pochodzi z bloga Beatki, Katalog smaków . Sprawdzony kilka razy przepis. U nas od zawsze taki kompot lekko doprawiało się mielonym cynamonem. Jakkolwiek przygotujecie, zapewniamy, będzie pysznie. Składniki 1 kg śliwek 2 litry zimnej wody cukier wg uznania cynamon wg uznania Przygotowanie Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i zmniejszamy płomień do minimum. Gotujemy

R'n'G Kitchen
Serniczek kokosowy z ryżu 137

wiosenne słońce, przegoniło smog i chmury we wszystkich odcieniach czerni. I dużo smaczności! Składniki: na spód 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka suszonych śliwek 1 jajko 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka masła orzechowego  2 łyżki naturalnego kakao dowolne słodzidło (do smaku) Śliwki zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na minimum godzinę (można też

Kuchnia Ellie
Keks piwny 176

pokojowej) 500 g mąki pszennej (tortowej) ½ łyżeczki goździków 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 3 łyżki miodu 300 ml ciemnego piwa Porter 250 g żurawiny suszonej 250 g rodzynek 150 g śliwek suszonych bez pestek 70 g suszonych daktyli 150 g posiekanych migdałów duża łyżka skórki startej z pomarańczy masło do wysmarowania foremek Wykonanie: Masło utarłam z cukrem na biały puch. Jajka(...)zmiażdżone w moździerzu goździki i gałkę muszkatołową. Wyłączyłam mikser i wlewając pomału piwo i miód dalej już mieszałam drewnianą łyżką. Następnie dodawałam partiami bakalie: rodzynki, żurawinę, pokrojone w paseczki śliwki, daktyle, migdały i skórkę pomarańczową.   Dokładnie wymieszałam. Piekarnik włączyłam na 150 C. Dwie foremki keksówki   ( o wymiarach: 30x12 i 25x12 ) wysmarowałam masłem i przełożyłam do nich moją masę

Kuchnia u Krysi
Przepisy na Wielkanoc 2114

pieczenia Ciasto 3bit bez pieczenia Jabłecznik z połówkami jabłek SERNIKI Sernik z łezką Sernik śmietankowy Sernik z łezką na czekoladowym spodzie Sernik z musem brzoskwiniowym   Sernik ze śliwką Sernik gotowany z bez pieczenia MAŁE SŁODKOŚCI Babeczki waniliowe z budyniem CupCake z czekoladą Mini ptysie z kremem budyniowym JAJKA Jajka faszerowane makrelą Jajka faszerowane oliwkami Jajka faszerowane pieczarkami i porem(...)faszerowane pieczarkami, porem i serem w skorupce Jajka faszerowane chrzanem Jajka faszerowane szynką i marynowanymi pieczarkami. Jajka faszerowane łososiem  Różowe jajka (jajka w zalewie buraczanej) MIĘSA Schab faszerowany śliwkami Schab faszerowany żurawiną Schab faszerowany pomidorami Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną Strudel z białą kiełbasą i jabłkami SAŁATKI Sałatka warstwowa Wielkanocna Sałatka z tuńczykiem, ogórkiem i kukurydzą Sałatka

Lena Gotuje
Zajączki – wielkanocne paszteciki z mięsem 539

Składniki na farsz: 250g mięsa np. kurczaka (użyłam mięso z rosołu) 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa   Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka suszone śliwki lub żurawina     *** Mąkę rozcieramy z miękkim masłem. Suche drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem. Następnie wszystkie składniki na ciasto łączymy razem, zagniatając je. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne(...)nakładamy na środek łyżeczkę farszu *** *** Zlepiamy brzegi ciasta, tworząc podłużny brzuszek zajączka. Do tułowia dolepiamy głowę, ogonek, uszy i nosek. Te części najlepiej przed przyklejeniem delikatnie zwilżyć wodą *** *** Śliwki lub żurawinę kroimy na małe kawałki i wykorzystujemy je jako zajączkowe oczy. Najlepiej pomóc sobie w ich wbiciu wykałaczką *** *** Gotowe zajączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Paszteciki przed pieczeniem

Blog z Apetytem
Bigos 226

kiełbasy np. śląskiej 100g suszonych grzybów 500g wędzonego żeberka 500g gotowanego mięsa drobiowego  (u mnie pozostałości po gotowaniu rosołu) 500g łopatki wieprzowej 2½kg kiszonej kapusty 8 suszonych śliwek 1 kwaśne jabłko 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 200g przecieru pomidorowego 2 łyżki suszonego lubczyku 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 2 łyżki smalcu Sól, pieprz(...)kroimy w półtalarki. Wrzucamy na rozgrzany smalec i podpiekamy. Dodajemy pokrojoną drobno kiełbasę oraz łopatkę. Podpiekamy i przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy też namoczone i odciśnięte grzyby, śliwki suszone oraz obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko. Do bigosu dodajemy wszystkie przyprawy, a po około 2 godzinach gotowane mięso z rosołu (lub inne drobiowe) oraz przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze minimum

Kuchnia w czekoladzie
Pieczone jabłka z kaszą jaglaną, orzechami i suszonymi owocami 184

produktów kwasotwórczych obecnych w codziennej diecie (nabiał, pieczywo, cukier, mięso) 1 . Składniki na 3 porcje: 3 jabłka 100 g kaszy jaglanej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 garść orzechów włoskich 5 śliwek suszonych 1 garść suszonej miechunki  Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  W jabłkach wydrążamy środek. Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z cynamonem, pokrojonymi orzechami, śliwkami

Czarnawisienka
Ślimak drożdżowy z makiem 213

którego wypiekam często i namiętnie, a bez którego nie wyobrażam sobie niedzielnego popołudnia przy herbacie czy kawie :) Proponuję zajrzeć również poniżej: Drożdżówka ślimak bogato nadziana Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Tym razem jako nadzienia użyłam tu gotowej masy makowej oraz dżemu z czarnej porzeczki . Bogate miała wnętrzności ta moja drożdżówa! :D Składniki na tortownicę o średnicy 26cm : ROZCZYN DROŻDŻOWY(...)grunttoprzepis.blogspot.com/2018/03/slimak-drozdzowy-z-makiem.html MARCEPANOWY KĄCIK - Ciasto drożdżowe z chałwą https://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/03/ciasto-drozdzowe-z-chawa.html DORCIA W KUCHNI [FB] - Placek drożdżowy (jeszcze gorący) https://www.facebook.com/dorotalapacz/posts/1048212918650571?hc_location=ufi KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami https://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2018/03/przytulane-drozdzowki-ze-sliwkami-i.html MOJE DOMOWE KUCHARZENIE = Zakręcona drożdżówka z makiem https://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2018/03/zakrecona-drozdzowka-z-makiem.html c.d.n

Grunt to przepis!
Burgery ze śledzi z kaszą gryczaną i ogórkiem 195

porcje : 4 tuszki lub 8 niewielkich filetów ze śledzi (lepiej od razu filety, nie będziecie się bawić w wycinanie) 20g suszonych owoców (u mnie było to 5 suszonych śliwek) pęczek pietruszki sól i pieprz 2 łyżki oleju do smażenia np. rzepakowego Do podania: 80g kaszy gryczanej 4 małe ogórki kiszone Filety śledziowe oczyścić i włożyć do pojemnika blendera. Zmiksować(...)rybi mus i przełożyć do miski. Suszone owoce drobno pokroić i dodać do mięsa. Ja użyłam suszonej śliwki, ale z pewnością świetnie się sprawdzi żurawina czy rodzynki. Pęczek pietruszki posiekać razem z łodyżkami. Połowę natki dodać do masy na rybne burgery. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 4 płaskie kotlety (bez dodatku jajek ani bułki tartej) i smażyć

Dietolog