kubeczek oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 100 g masła 1 i 1/3 kubeczka mąki 2/3 kubeczka cukru około 70-100 g orzechów laskowych Dodatkowo: 10-15 sztuk śliwek węgierek Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy, wlewamy olej. Dodajemy jogurt w temperaturze pokojowej. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem(...)Miksujemy na najmniejszych obrotach miksera (lub mieszamy szpatułką) do połączenia. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 25×25 cm lub nieco większą*. Na cieście rozkładamy wypestkowane śliwki (skórką do dołu). Orzechy laskowe przesypujemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy, co jakiś czas potrząsając patelnią, aż z orzechów zacznie schodzić skórka. Przekładamy je na ręcznik papierowy i pocierając
Smaki Na Talerzuzdrowe śniadanie z płatkami owsianymi i owocami. Do przygotowania płatków będziemy potrzebowali: 1 szklanka płatków owsianych górskich lub innych (250 ml) 2 banany 2 łyżki wiórków kokosowych kilka suszonych śliwek duże jabłko kubek 400 g jogurtu naturalnego kremowego około 2 łyżek soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przygotowaniem: Płatków owsianych z owocami Przygotowanie: Płatki owsiane wsypuję(...)miski, dodaję jogurt, dokładnie mieszam i odstawiam na około 30 minut, aby płatki zmiękły i napęczniały. Następnie banany i śliwki drobno kroję i dodaję do płatków. Jabłko razem ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do płatków. Dodaję wiórka, sok z cytryny i dokładnie mieszam – śniadanie jest gotowe. Płatki owsiane z owocami są gotowe, można podawać. Życzę
Uwaga Babcia Gotujepasztet nie był zbyt suchy) jajko 3 gałązki natki pietruszki 2 łyżki sosu worcestershire łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka ostrej papryki sól pieprz czarny olej do smażenia ewentualnie: wędzone śliwki Fasolę mung zalać wodą i moczyć przynajmniej 4 godziny. Odcedzić, zalać 800 ml wody i dodać cząber. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości (15 - 20 minut). Odcedzić(...)Włączyć piekarnik na 210 stopni C. pieczenie góra/dół. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia. Część masy wyłożyć do keksówki, dociskając do jej dna. Pośrodku, wzdłuż linii ułożyć wędzone śliwki. Wyłożyć resztę masy i wyrównać powierzchnię. Wstawić keksówkę do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut, a potem jeszcze 40 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni C. Gorący pasztet wyjąć z papierem
Weekendy w domu i ogrodziesuszonych grzybków (u mnie podgrzybki) 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki oleju/masła ghee sól, pieprz 2-3 listki laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego około 10 wędzonych śliwek 1 łyżeczka kminku - opcjonalnie 1 szklanka wody Przygotowanie: grzyby zalać szklanką gorącej wody i odstawić. Na jak długo zależy jak grubo zostały pocięte grzyby do suszenia. Od 10 minut(...)dolać wody, dodać przyprawy i dusić kapustę do miękkości. Dusiłam 40 minut, ale grubiej poszatkowa może wymagać nawet 1 godziny lub wiącej. Pod koniec duszenia dodać pokrojone w paseczki śliwki doskonale się przechowuje, a odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy. Nadmiary mośna zamrażać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jest mi niezmiernie miło zaprosić Was do lektury najnowszego numeru magazynu Spring Plate. Znajdziecie w nim smaki jesieni, a w nich m.in. moje kruche ciasto ze śliwkami. Magazyn ten śledzę od początku. Każdy numer jest oprawiony w przepiękne fotografie, a to wszystko pod okiem Weroniki z blogu Spring Plate. Nie powiem ile czasu się […] Artykuł Kruche ciasto ze śliwkami
Pink EnvelopeCiasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!takich owoców, ale możecie wykorzystać praktycznie wszystkie, które macie w danej chwili pod ręką i takie, które łatwo kupicie. Składniki 1,5 kg dowolnych owoców (np. jabłka, śliwki, gruszki, maliny) 2 l wody 1/2 szklanki cukru szczypta cukru waniliowego szczypta cynamonu Przepis na domowy kompot Owoce obieramy – usuwamy gniazda nasienne, pozbawiamy pestek. Do gotującej się wody dodajemy przygotowane owoce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis na powidła śliwkowe z dodatkiem kakao, idealne dla dzieci. Sezon owocowy w pełni, szykuję trochę słoików z powidłami śliwkowymi z kakao, nazywamy je czeko-śliwki, dziewczyny je uwielbiają. Składniki cukier wanilinowy szklanka cukru 1kg śliwek 3/4 opakowania kakao Przepis Owoce umyj i wyczyść z pestek, pokrój na małe kawałki, włóż do garnka, który ma grubsze dno. Przełóż
Kurnikowospecjalnie .. Składniki : 2 kacze korpusy ( całej kaczki szkoda ,lepiej upiec, a kości są bardziej esencjonalne na wywar ) kacze podroby : żołądki , serduszka ( po 6-8 szt ) 1 małe opakowanie ,wędzonej śliwki kilka plastrów, suszonej gruszki ( 5-6 szt ) 3 marchewki 2 pietruszki,korzeń 2 cebule 1/2 małego selera , korzeniowego kawałek pora ( około 10 cm ) sól , pieprz do smaku(...)solą . Stawiamy na małym gazie i gotujemy pod przykryciem około 1,5 godziny . Po tym czasie odławiamy korpusy , obieramy z mięsa i na razie mięso odstawiamy . Do wywaru dodajemy śliwki , gruszki . W małym kubku łączymy mąkę z jajkiem, solą , aż powstanie gęste , gładkie ciasto na kluski . Malutkie porcje ciasta , rzucamy łyżeczką na gotujący się wywar . Następnie , krew mieszamy z mąką
Ogrodnik w podróżyporanku powstaje powidło bez cukru.tradycyjne w smaku. Takie jak kiedyś robione bez pośpiechu i z sercem. Składniki; Śliwki, Wykonanie' Śliwki myjemy, wyciągamy pestki. układamy na blaszce i pieczemy około 5 godzin w piekarniku, w temp. 190 stopni ci jakiś czas mieszając. Gdy powidła sa geste przekladamy do sloikow i pasteryzujemy
Anioły w kuchnisię ogarnę w końcu:) Składniki; 350 g mąki, 25 dkg drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, 100 g masła, szczypta soli, 60 g cukru, 150 ml mleka ciepłego, powidło śliwkowe, śliwki, Wykonanie; Zagniatamy ciasto z mąki, żółtka,drożdży, jajka, masła, soli,cukru i mleka.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy jeszcze raz. Rozwałkowujemy na prostokąt. Tniemy(...)pasy wzdłuż. Każdy pas smarujemy powidłem śliwkowym. Pasy zawijamy w rulony od szerszej strony. Powstałe rulony układamy spiralnie w tortownicy. Umyte i wypestkowane śliwki układamy na wierzch. Odstawimy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 45 minut
Anioły w kuchninowego, nic wymyślnego. Smak mojego dzieciństwa. Gdy zapiekany w prodiżu pachniał na całe mieszkanie, nie mogłam się doczekać i często parzyłam język gorącymi śliwkami. Taka już jestem duża, nie mam prodiża, a nadal parzę sobie język nie mogąc się doczekać, by ryż ostygł. Ryż zapiekłam w mleku migdałowym. 1 cześć ryżu na 1,5 części mleka. Na 4 porcje użyłam(...)ryżu, pysznego jaśminowego. Ryż wypełnił większy kubek, więc dodałam 1,5 kubka mleka. Na wierzch wyłożyłam śliwki podzielone na ćwiartki i ósemki. Piekłam 40 minut w 180 st. C. Po pół godzinie posypałam erytrolem oraz posiekanymi orzechami i odrobiną soli. Podałam z jogurtem i bardzo żałuję, że nic już nie zostało… Jeśli będziecie używać ryżu naturalnego, to pieczcie trochę
Kucharzycałyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżka sosu sojowego lub łyżeczka magii dwie łyżeczki sosu balsamicznego (nie mylić z octem) 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju kilka śliwek suszonych jedno spore jabłko Wykonanie: Karkówkę myjemy wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Do niewielkiej miseczki wsypujemy wszystkie składniki marynaty (miód, zioła, sos sojowy, sos balsamiczny, czosnek sprasowany). Mieszamy dokładnie(...)dodajemy olej. W karkówce robimy kilka nacięć i wkładamy w nie suszone śliwki. Całe mięso nacieramy marynatą, przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego i odstawiamy do lodówki – najlepiej na 12 lub 24 godziny. Następnego dnia obsmażamy karkówkę na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu – po kilka minut z kazdej strony. Przekładamy spowrotem do rondla. Obieramy jabłko i wkrajamy
Mama z miastawieprzowych 50 dkg karczku abo łopatki 2 cebule trocha masła klarowanego ze 5 liści laurowych 5-7 kulek ziela angelskego 1 łeżeczka majeranku 1 łeżeczka tymianku 10-15 suszōnych śliwek 5-7 ziorek jałowca 2 gorście suszōnych grzibōw (nojlepi prawikōw 13 ) flaszka 14 czerwōnego wytrawnego wina- niy bōjcie sie, całyj tam niy wlejymy łeżka cukru Na sōm 15 poczōntek przepōkejcie(...)niech sie to tera podusi… nojlepi połra godzin, yno dejcie pozōr 26 , żeby sie niy przipołlōło 27 . Mogecie to jeszcze podlywać winym, a pod kōniec wciepcie tam śliwki. Jak już wszyske miysa bydōm miynke, to go jeszcze dosmakujcie 28 . Taki bigos je nojlepszy na drugi abo i trzeci dziyń, bez to nojlepi zrobić go aby dziyń przed fajerym
Chop w kuchniSkładniki: 3 kg kiszonej kapusty (z marchewką) 3 cebule 50 g suszonych grzybów (borowików) 2 szklanki suszonych śliwek 100 ml półwytrawnego czerwonego wina 1 łyżka oleju roślinnego po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca Sposób wykonania: Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin (np. na noc). Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki(...)przykrycia około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy do kapusty. Gdy kapusta zmięknie, wrzucamy grzyby, śliwki i przyprawy. Wlewamy wino. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusta mocno zmięknie i nabierze jasno brązowego koloru
Qchnia po prostu