ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:187/469)

Zapiekanka z kaszy jaglanej ze śliwkami 130

niej zrobić takie cuda, dzięki którym miłością do kaszy jaglanej zarazimy nawet tych, którzy do tej pory za nią nie przepadali!Dziś mam dla Was zapiekankę z dodatkiem śliwek.Typowo letnio/jesienna … niesamowicie smaczna .. sycąca … no i zdrowa!Niesamowicie pachnie … a moja mama stwierdziła, że smakuje jak przepyszny sernik!Polecam!SKŁADNIKI:* kasza jaglana – ok. 2 szkl* śliwki(...)wodzie.Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, olejek waniliowy i jajko, a następnie dokładnie mieszamy.Naczynie do zapiekania/ keksówkę delikatnie natłuszczamy.Na spód wyciągamy połowę kaszy, wygładzamy, pokrywamy połową borówek i połową wypestkowanych śliwek.Przykrywamy resztą kaszy i układamy resztę owoców.Górę dodatkowo posypujemy łyżką cukru.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.Podajemy lekko przestudzoną.Smacznego

Ostra na Słodko
Czekośliwka – powidła śliwkowe z czekoladą 135

przetwory u mnie raczej nie zobaczycie.(Choć kto wie co będzie w przyszłości ;))Ale jest taki jeden , który robię co rok i nigdy nie mam go dosyć!Połączenie przepysznych śliwek węgierek z czekoladą i wanilią tworzy fantastyczną całość, która zachwyca przy każdym kęsie!„Czekośliwkę” można zajadać na kanapki … do naleśników … do ciast i deserów.Smakuje obłędnie(...)SKŁADNIKI:* śliwki węgierki –  2 kg* cukier – ok. 200 g* czekolada deserowa – 100 g* kakao – 3 łyżki* woda – 1 szkl* wanilia – 1 laskaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Śliwki myjemy , wydrążamy pestki.Przekładamy na dużą , głęboką patelnię ( najlepiej taką , która nie przywiera ).Polewamy wodą i na niewielkim ogniu dusimy, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką.Im mniej wody zostaje

Ostra na Słodko
Szybkie słodkości dla niespodziewanych gości 442

lewe ręce.1 opakowanie ciasta francuskiego1 jajkośliwkicynamon, cukier waniliowyJajko bełtamy z cynamonem i cukrem waniliowym. Ciasto smarujemy mieszanką i kroimy na kwadraty ok 7x7 cm (w zależności od wielkości śliwek mniejsze lub większe). Każdą śliwkę kroimy na 2 lub na 4 i owijamy kwadratem z ciasta. Może wystawać, być nierówno, rozwalać się itp, ciasto francuskie i tak sprawi, że wypiek

Z butelką mleczka w tle
Ciasto owocowe na kruchym spodzie, z kawowym budyniem i chrupiącą kruszonką 161

połączenie kawowego budyniu, kwaskowatych owoców i kruchego ciasta...mniammm....Składniki:kruche ciasto - możecie zerknąć do >tego przepisu<dowolne owoce - ja wykorzystałam kilka śliwek, gruszkę, jabłko i 3 średnie brzoskwinie,2 - 3 łyżki brązowego cukru (w zależności jak kwaśne są owoce),2 łyżki masła,sok wyciśnięty z połowy cytryny,pół litra mleka(...)łyżki cukru waniliowego,1 lekko czubata łyżka rozpuszczalnej kawy.Owoce umyć. Gruszkę i jabłko obrać i usunąć gniazda nasienne. Brzoskwinie obrać ze skóry i wyjąć pestkę. Śliwki wypestkować. Wszystkie owoce pokroić w jednakowe kawałki. Ja każdą śliwkę przekroiłam na 4 części i resztę owoców pokroiłam w podobnej wielkości kawałki.Masło roztopić na patelni i wrzucić owoce. Przesmażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki drożdżowe 147

cukru.Dodajemy 1 szklankę mleka i ok. 6 łyżek mąki. Mieszamy, posypujemy mąką po wierzchu       i odstawiamy do wyrośnięcia.   Rozczyn rośnie, więc przygotowujemy nadzienie.Ze śliwek usuwamy pestki, dzielimy śliwki na 4 części (zamiast śliwek może być dżem).Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy ok. 1 szklankę cukru, 3 jajka, 0,5 kostki   stopionej margaryny

Maminek kulinarny
Babeczki z jabłkami 110

Trochę pofantazjujemy i wyjdzie bardzo ciekawy deser, z jabłkami w roli głównej.   Przygotowujemy:-12-15 jabłek-kilka śliwek-goździki-mąkę-cukier puder-margarynę-2 jajka-proszek do pieczenia-aromat śmietankowy   Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne.   Przygotowujemy syrop:-gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru-do wrzątku dosypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego(...)ciasta, które będzieimitowało ponacinaną skórkę. Aby paseczek nie zsuwał się po jabłku musimy dolny koniecumieścić pod jabłkiem. Paseczki można łączyć.Paseczek kończy się w otworku jabłka, dociskamy go kawałkiem śliwki lub innego owocu.Nie może zabraknąć wersji dla dzieci i tu zamiast imitacji skórki pojawia się czapeczkawykonana z ciasta.W środku jabłka jest śliwka lub dżem.Oczy i nosek naszego ludzika robimy

Maminek kulinarny
Bigos 141

dodatkiem czerwonej kapusty.Składniki:-0,5 kg kapusty białej-0,5 kg kapusty czerwonej-0,5 kg kapusty kiszonej-0,5 kg kiełbasy-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-przyprawa barbecue-sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie   Białą i czerwoną kapustę szatkujemy.Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie.Kapustę kiszoną odciskamy (sok zostawiamy - może się przydać w trakcie doprawiania(...)płuczemy.Śliwki kroimy.   Do garnka wlewamy ok. 1,5 l wody, dodajemy łyżeczkę przyprawy barbecue, listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy poszatkowaną kapustę, grzyby i śliwki. Gotujemy na małym ogniu do czasu, kiedy kapusty zmiękną i będą szkliste --(ok 1 godzina).   W trakcie gotowania woda wyparowuje, więc należy

Maminek kulinarny
Jarzynka duszona z mięsem 137

była dokładka :)Składniki:-25 dkg ugotowanej fasoli-5 średnich czerwonych buraczków-5 średnich ziemniaków-1/4 średniej główki białej kapusty-4 marchewki-1/2 kg mięsa (szynki)-10 suszonych śliwek-3 ząbki czosnku-sól, pieprz, koperek-1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu   Mięso kroimy w dużą kostkę.   Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą(...)pieprzem i odstawiamyna czas przygotowania warzyw.   Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach buraczki i marchewkę.   Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Śliwki suszone kroimy w kosteczkę.   W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięsoi pokrojony koperek.   Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem (musi mieć zdecydowany smak

Maminek kulinarny
Dżem śliwkowy 121

Dżem śliwkowy dokładnie taki, jak ten z dzieciństwa.Składniki:-5 kg śliwek-2 kg cukruTo wszystko.   Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.Zasypujemy kilogramem cukru i odstawiamy na ok. godzinę.   Przekładamy do garnka, dosypujemy pozostały cukier i gotujemy.   Gdy pojawi  się dużo soku możemy go odebrać, zagotować i przelać do słoików ( nie wymaga(...)dodatkowej pasteryzacji ) a resztę śliwek gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia.   Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe

Maminek kulinarny
Skrzydełka Buffalo z frytkami z batatów i śliwkowym sosem BBQ 324

kratce układamy skrzydełka i pieczemy przez 15 minut. Powinny być ładnie zrumienione. Następnie obracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.Śliwkowy sos BBQ: Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło i smażymy na nim przez minutę drobno posiekaną szalotkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy śliwki, cukier, miód, sos sojowy, pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką 213

odstawiamy do ostygnięcia. Do masła dodajemy mąkę z cukrami i mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli kruszonką będzie za bardzo się kleić możecie dodać więcej mąki. Przygotowujemy owoce. Ja użyłam śliwek, które przekroiłam na pół i lekko posypałam mąką ziemniaczaną aby nie puściły za dużo soku. To samo radzę zrobić z wiśniami. Śliwki układamy na cieście skórką do dołu.Blachę (używam standardowej

Mania Gotowania
Soczewica na słodko ^^ 148

doby pomysł, próbować tak dziwnych połączeń z samego rana, ale naprawdę było warto zaryzykować, bo wyszło na prawdę pysznie ^^~ Czerwona soczewica w maślance z serkiem twarogowym, cynamonem, kawą i śliwką ~Składniki:50g czerwonej soczewicy (waga przed ugotowaniem)100ml maślanki125g serka twarogowego+ cynamonkawaśliwkaSoczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 7 minut (wody lejemy tyle, aby soczewica większość wchłonęła). Odcedzamy soczewicę(...)nadmiaru wody i przekładamy do miseczki, Zalewamy maślanką wymieszaną z jogurtem i cynamonem. Śliwkę kroimy w plasterki, układamy na wierzchu, posypujemy kawą i cynamonem

Kuchenny Skrawek Nieba
Grillowany Camembert ze śliwkami 145

długie jesienne i zimowe wieczory. Połączenie grillowanego sera z sosem śliwkowym nadaje tej przekąsce wyjątkowo rozgrzewającego charakteru. składniki: 1 ser camembert2 łyżki stołowe dżemu śliwkowego1 łyżka stołowa śliwowicykilka suszonych śliwek¼ łyżeczki chiliPrzygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w małym rondelku (oprócz sera). W międzyczasie rozgrzewamy grilla do średniej temperatury. Ser polecamy grillować na deskach cedrowych nada mu to dodatkowego aromat (albo zawinięty(...)rozgrzany ruszt i umieścić na niej ser. Na wierz sera wyłożyć wcześniej przygotowany sos śliwkowy. Całość grillować w średniej temperaturze przez około 20-30 minut. Grillowany Camembert ze śliwkami is a post from: naRuszcie.plThe post Grillowany Camembert ze śliwkami appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Najlepszy piernik świąteczny 186

namoczyć, osączyć i pokroić. W naczyniu rozpuścić miód z cukrem, masłem i przyprawą do piernika. Przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, whisky, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, umieścić w dużej keksówce wyłożonej papierem. Piec około 60 min w temp 200 stopni. Ostudzić. Wyjąć z formy, zawinąć w folię i odłożyć na 1 tydzień

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania