ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:179/469)

Kompot z węgierek - w słoiki 74

już pisałam - dżemy i kompoty robiłam z myślą o Córeczce. Kompot ze śliwek ma dużo właściwości, między innymi reguluje pracę przewodu pokarmowego. Dla nas też będzie to miłe wspomnienie lata :) Składniki: śliwki węgierki cukier kryształ woda Sposób przygotowania: Przegotowujemy wodę. Odstawiamy do ostudzenia. Śliwki dokładnie myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestkę. Wrzucamy do wyparzonych słoików do wysokości 7/8 słoika

Kolorowy Przepisownik
Śliwki zapiekane pod owsianą kruszonką 71

deser to nieodłączny składnik jesieni kiedy śliwki królują na straganach a chłodne desery na bazie lodów są wypierane przez te na ciepło. Na blogu znajdziecie już przepis na klasyczny wariant zapiekanych śliwek. Dziś propozycja nieco lżejsza ale za to nie ustępująca smakiem - śliwki dosładzamy miodem a kruszonkę przygotowujemy bez dodatku mąki - na bazie płatków owsianych i cukru trzcinowego. Niebo

Milion Smaków
Śliwki zapiekane w boczku 115

Składniki:  12 suszonych śliwek 3-4 bardzo cienkie plasterki boczku 12 wykałaczek Przygotowanie: 1. Plasterek boczku podzielić na około 4 części. 2. W każdą część zawijać jedną suszoną śliwkę i przebić ją wykałaczką w szerz tak by boczek się nie rozszedł. a śliwka została schowana w środku. Piec: w temperaturze 180-200 stopni, około 15-35 minut do momentu

KreatywnePiny
Czekoladowa tarta soczewicowa z kremem jaglano-śliwkowym | zdrowe | dietetyczne | 178

pyszna.." ~ Mama. A jak Ona się tak zachwyca.. to musiała być naprawdę pyszna! Sama zjadłam dwa kawałki i się rozpłynęłam.. Połączenie gorzkiej czekolady i śliwek to jedno z najlepszych - klasyczne i nieprzekombinowane. Tarta zdrowa, na spodzie z czerwonej soczewicy, z kremem z bardzo zdrowej kaszy jaglanej, a słodzona stewią. Z dodatkiem czekolady Goplana nabrała charakteru, bo bez niej(...)jajko 1 łyżeczka kakao 4 łyżeczki stewii Krem: 60g kaszy jaglanej 4 łyżeczki stewii  150 ml mleka bez laktozy lub roślinnego 100g Czekolady gorzkiej Goplana 100g suszonych śliwek Przygotowanie: Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Blenderujemy z jajkiem, kakao i stewią. Przekładamy masę do sylikonowej formy na tartę (najlepiej małej), dokładnie rozprowadzamy i pieczemy spód

Czarnawisienka
Gofry z owocami i bitą śmietaną 160

popołudniowy deser.  Składniki 500 g mąki pszennej 500 ml mleka 6 łyżeczek cukru 4 łyżki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki  30 dag śliwek garść malin oraz kulek winogron bita śmietana Sposób Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy resztę składników, całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę, odstawiamy. W tym czasie rozgrzewamy posmarowane olejem(...)pomocą pędzelka)  płytki gofrownicy. Na płytkach rozprowadzamy po 4 łyżki ciasta i pieczemy na złoty kolor.  Bitą śmietanę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Śliwki pozbawiamy pestek, wrzucamy na patelkę i na małym ogniu smażymy do momentu, aż się nieco rozpadną. Gofry podajemy z bitą śmietaną, ciepłymi śliwkami oraz resztą owoców

Kuchenne aromaty
Tarta serowo - owocowa 138

Wykorzystując sezonowe owoce: kończące się śliwki oraz maliny i rozpoczynające winogrona wyszła tarta z serem łącząca w sobie wiele smaków: słodkość sera z waniliowym posmakiem, gorycz śliwek, kwaśność winogron i malin.  Ciasto wyciągnięte z zamrażalnika wykonane przy okazji pieczenia tarty śliwkowej . Ciasto 25 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli 3 łyżki(...)serową: zmiksować ser z śmietanką, cukrami oraz 2 żółtkami. Po zmiksowaniu dodać ubite na sztywną pianę białka z 2 jajek i wszystko razem wymieszać łyżką.  3. Owoce umyć, śliwki wypestkować, przełamać na pół. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wylepić ciastem, na ciasto wylać masę serową, poukładać owoce.  4. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 - 50 minut

Kuchenne aromaty
Nalewka śliwkowa – wytrawna 169

Blueberry Corner by "jagodzianka" Zrobiłam nalewkę śliwkową z dwóch rodzajów śliwek. Polecaną – na śliwkach węgierkach oraz eksperymentalną – na śliwkach mieszaniec. Mieszaniec to … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka śliwkowa – wytrawna pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 203

kapusta: 300 g czerwonej kapusty, 50 g cukru, 5 ml octu z białego wina, 100 ml porto, 100 ml soku z czarnej porzeczki, 1 pomarańcza, 1 laska cynamonu Marynowane śliwki: 150 g śliwek, 1 gwiazdka anyżu, 2 g cynamonu, 100 ml śliwowicy, 80 g cukru Sos porto: 100 ml demi glas, 50 ml porto, szalotka, tymianek, czosnek Sposób wykonania: 1.Pier(...)porto. Gdy wino odparuje dodać soku z czarnej porzeczki i ugotować do miękkości. Na koniec dodać sok z pomarańczy i cynamon. 5. Śliwowice zagotować dodać anyż, cynamon i cukier. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Włożyć na 10 minut do gorącej marynaty. Obrać ze skórki i przechowywać do momentu podania w schłodzonej marynacie 6.  Porto zredukować z czosnkiem tymiankiem

Plate of Joy
Ciasto ze śliwkami 112

Dziecko w  przedszkolu,drugie śpi,mąż w pracy,więc czas dla mnie.Dostałam od teściów kosz węgierek,więc zabieram się za ciacho ze śliwkami. Ciasto szybkie i smaczne,czyli takie jak lubię. Do tego ciasta nie brudź miksera!  Składniki: 100g masła 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jaja śliwki cukier(...)perlisty (do posypania) płatki czekoladowe (do dekoracji) Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać rozpuszczone masło i cukier.Następnie dodać jaja i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć śliwki-skórką do góry (cały sok i aromat ucieknie w ciasto). Piec ok.30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygnie posypać cukrem perlistym i płatkami czekoladowymi. Smacznego! Ten i inne przepisy

Wielki apetyt
Koktajl śliwkowy 80

czas na przygotowywanie i jedzenie normalnych i zdrowych posiłków.Doskonałą alternatywą dla pączka lub równie niezdrowej,kalorycznej przekąski będzie mój ulubiony słodki koktajl. Składniki: 250 ml maślanki naturalnej 6 śliwek węgierek 1 łyżeczka brązowego cukru Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, wyciągamy z nich pestki i miksujemy.Dodajemy cukier i podgotowujemy ok.5 minut. Zimną maślankę wlewamy do szklanki.Następnie dodajemy 2 łyżki śliweczek(...)mieszamy dosłownie 2-3 razy,żeby masy nie połączyły się zbyt dokładnie(dzięki temu po łyku wytrawnej maślanki,czujemy słodką nutkę śliwek) Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Śliwki w boczku 1564

przyjaciółmi.Jeśli ktoś z was jeszcze nie miał okazji spróbować,do dzieła.Śliweczki są rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno i robią furorę na każdym party. Składniki: śliwki suszone boczek gotowany (krojony w cienkie plastry) wykałaczki Sposób przygotowania: Każdą śliwkę zawijamy osobno w cienko pokrojony plasterek boczku. Przekłuwamy wykałaczką. Śliwki układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy

Wielki apetyt
Szaszłyki na słodko 105

Jesli znudziły wam się klasyczne połączenia na patyczku do szaszłyki, sprawdźcie czy sodki smak śliwki, kruchy kurczak i chrupiący boczek zadowoli wasze podniebienie. Składniki: pierś z kurczaka ulubiona przyprawa do drobiu lub grilla śliwki suszone boczek cienko pokrojony w plasterki  patyczki do szaszłyków  Sposób przygotowania: Śliweczki owinąć boczkiem. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i doprawić do smaku(...)patyczku do szszłyka nadziać naprzemiennie śliwki w boczku i kurczaka. Grillować aż mięso będzie kruche. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Konfitura śliwkowa z rumem i wanilią 106

Cudowne aromatyczne śliwki połączone z nutką wanilii i rumu. Doskonałe do wypieków, deserów i kromką chrupiącego pieczywa. Składniki: 2 kg śliwek węgierek 500g cukru ( ja używam Królewskiego) 5 łyżek rumu 5 łyżek ekstraktu z wanilii Sposób przygotowania: Śliwki umyj, przekrój na pół i wydryluj. Umieść je w garnku z grubym dnem, dodaj cukier i 1/5 szklanki wody. Gotuj na wolnym

Wielki apetyt
Brownie bez cukru i mąki 775

Kupiłam bataty, chociaż przez chwilę zastanawiałam się, czy nie przygotować wersji dyniowej, ale na tę poczekam do jesieni.  Ciasto genialne w smaku.  Najbardziej czuć w nim śliwki.  Jest dość delikatne, bardzo mokre i pewnie ciężko będzie je jeść bez talerzyka, ale zapewniam, że warto je przygotować.  Nawet jeżeli jecie zwykłe, słodzone ciasta.  Nie wyczujecie(...)brakuje w nim mąki i cukru.  Zapewniam.     Składniki: 700 g batatów (2 sztuki) 300 g śliwek kalifornijskich 150 g suszonych daktyli bez pestek 7 łyżek niesłodzonego kakao (plus więcej do posypania) 2 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej   Wykonanie: Bataty obrać, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości.  Odcedzić i przestudzić delikatnie

Sto kolorów kuchni
Ciasto owocowe a'la skubanek 201

Pyszne ciasto połączone z miksem owoców - śliwek, jabłek i brzoskwiń zalanych puszystą pianką to smak nadchodzącego lata... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 4 szklanki mąki 5 jajek 3 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny ewentualnie 1 łyżka śmietny Piana: 5 białek  3/4 szkl cukru 1 kisiel ( proszek) Dowolne owoce jabłka(...)śliwki węgierki itp Z wymienionych składników ( oprócz białek) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą). Większą wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 min, mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Owoce np. jabłka , śliwki pokroić w mniejsze kawałki, rozłożyć na podpieczonym cieście, zalać ubitą pianą z białek , na wierzch porwać lub zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia