Choć to jeszcze nie jesień zapraszam was na pyszny kompot ze śliwek i jabłek Składniki • 1/2 kg śliwek • 3 jabłka • 8 łyżek cukru • 2 l wody Sposób przygotowania 1. • Śliwki umyć wyciągnąć pestki przełożyć do garnka dodać obrane jabłka zalać wszystko wodą • Gotować aż owoce zmiękną posłodzić zmiksować wszystko blenderem ostudzić
W królestwie smaków Beatypuszyste, mięciutkie i robi je się naprawdę szybko. Przyszłam dzisiaj z pracy dosyć późno ale już w drodze do domu miałam plan, że właśnie upiekę muffinki ze śliwkami . Muffinki śliwkowe Składniki: 10 muffinków 180 g mąki 100 ml oleju 150 ml crème fraîche 1 duże jajko 40 g trzcinowego cukru 40 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki oczyszczonej sody(...)łyżeczki waniliowego ekstraktu szczypta soli 4 duże śliwki Jak zwykle suche składniki i mokre wymieszaj w oddzielnych miskach, a następnie połącz miksując lekko lub mieszając łyżką. Papierowe papilotki umieść w muffinkowej formie i napełnij ciastem. Pokrój śliwki w kostkę i wciśnij w ciasto. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 175ºC, nastawionego na termoobieg i piecz przez 20 minut. Wyjmij
codojedzeniaolej do smażenia 1/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna typ 750 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, gruszki 6 dojrzałe, śliwki węgierki 10 dojrzałe gruszki umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w grubsze pół talarki i lekko oprószyć mąką krupczatką, śliwki umyć i usunąć pestki, forma silikonowa płaska z kominkiem - ręcznikiem papierowym nasączonym(...)olejem formę przetrzeć i na dnie poukładać ciasno gruszki, na wierzchu śliwki jajka, olej, miękka palma, cukier i cukier wanilinowy mikserem ubijać z 3 minuty na dużych obrotach, masa ma być "zważona" dodać mąkę typ 750, proszek do pieczenia i zmiksować krótko do połączenia składników, gęste ciasto dokładnie rozsmarować na owocach piec w 190 C, grzanie góra/dół około
W Mojej Kuchni LubięSezon śliwkowy z pełni, a ja zapraszam Was na pyszne ciasto ze śliwkami. To doskonały deser dla całej rodziny. Ciasto do przygotowania w kilka chwil. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 dag margaryny 1,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruszonka: 1,5 łyżki masła 5 dag mąki(...)masła Dodatkowo: 30 dag śliwek 1 opakowanie cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE : Z podanych składników zagniatam ciasto. Wkładam na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście. Oprószam cukrem waniliowym. Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Posypuję ciasto. Piekę około 40 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia KasiJeżeli lubicie ucierane ciasta to wypróbujcie poniższy przepis. Ciasto przygotowane w ten sposób będzie miękkie, puszyste i lekko wilgotne. Naprawdę, jest to jeden z lepszych przepisów na ciasto ze śliwkami! Niestety, ciasto ucierane wymaga dłuższej pracy miksera, jednak smak ciasta wszystko Wam wynagrodzi. A i jeszcze jedno - według mnie polewa jest obowiązkowa :) Składniki na blachę(...)ciasto 0,5 kg śliwek 2 duże jajka 125 g miękkiego masła 150 g zwykłego cukru 180 g mąki pszennej 4 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 90 g śmietany 18% polewa 1 szklanka cukru pudru około 3 łyżki przegotowanej, ciepłej wody Miękkie masło utrzeć ze zwykłym
UgotowaćSkładniki: Kruche ciasto: 500g mąki pszennej tortowej, 2 jajka, kostka masła (250g), 150g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (6g). Kruszonka: 150g masła, 100g cukru, 140g mąki. Ponadto: 1kg śliwek, cukier puder do posypania, masło do posmarowania blaszki. Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść ciasto. Blachę (wymiary ok. 26x32cm) posmarować masłem i położyć papier do pieczenia. Ciasto ręką(...)małym wałkiem rozprowadzić, tak by przykryty był spód blachy. Śliwki umyć, wydrążyć pestki i pokroić na ćwiartki. Ciasno poukładać na spodzie ciasta. Składniki na kruszonkę połączyć razem, rozetrzeć w dłoni tak by się pokruszyła. Posypać po śliwkach. Ciasto piec ok.1h w temp.175 stopniach. Gdy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u MonikiPomysł narodził się z myślą o tym, by wykorzystać śliwki, które od paru dni zalegały w lodówce... Składniki: Blaszka 24 x 36cm Ciasto: 3 żółtka 250g mąki pszennej tortowej 130g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g cukru kryształu 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego Budyń: 2 budynie waniliowe litr mleka 2% 4 łyżki cukru kryształu Ok 30 średniej wielkości śliwek(...)wyciągamy i wałkujemy troszkę większe niż wielkość blachy. Wykładamy spód i boki, dziurkujemy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (190st C) na 20 minut. Wyciągamy, zalewamy ciepłym budyniem, układamy połówki śliwek (miąższem do góry), posypujemy delikatnie cynamonem i na wierzch ścieramy zamrożoną kruszonkę. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 50 minut w temp. 170st C. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladziePieczeń drobiowa z dodatkiem kaszy gryczanej, śliwek i pieczarek. Doskonała w smaku zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej 25 dkg drobiowego mięsa mielonego 5 dkg śliwek suszonych kalifornijskich 20 dkg pieczarek 2 łyżki oleju sól pieprz 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% Sposób przygotowania: Na formę keksową 20x10cm Pieczarki myjemy, oddzielamy korzonki. Główki(...)całości obsmażamy na oleju, delikatnie posolone. Korzonki kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, smażymy. Do usmażonych dodajemy kaszę gryczaną, pokrojone drobno śliwki, śmietanę i jajko. Mieszamy. Połowę masy wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Przez środek układamy pionowo przysmażone główki pieczarek. Zalewamy pozostałą masą. Pieczemy w nagrzanym do 220st C ok 20 minut
Kuchnia w czekoladzieLubicie? Polane roztopionym masełkiem, posypane szczyptą cukru kryształu... Knedle ze śliwkami! Najlepsze ze świeżych, zebranych we własnym sadzie owoców, ale nie mając do nich dostępu śmiało możemy się podratować mrożonkami :) Składniki na ok. 30 sztuk: 15 średniej wielkości ziemniaków ok 200g mąki pszennej + do podsypywania 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 opakowanie śliwek mrożonych 1 łyżka soli(...)jeszcze zagniatamy na podsypanym mąką blacie, następnie formujemy gruby wałek i dzielimy go na 1,5-2cm krążki. Każdy spłaszczamy i na środek nakładamy po 2 połówki śliwek. Wstawiamy wodę lekko osoloną, by mieć gotową "gotującą" w momencie zakończenia formowania klusek. 3. Kluchy gotujemy zaraz po przygotowaniu ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy roztopionym
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie Cookuj - udane gotowanie. Cynamonową kruszonkę podpatrzyłam u teściowej :) Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy 22 cm): 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 250 g mąki 1/3 szklanki cukru łyżeczka cukru z wanilią 33 g masła 1 duże jajko(...)śliwek Składniki na kruszonkę: 50 g mąki pszennej 30 g cukru płaska łyżeczka cukru z wanilią pół płaskiej łyżeczki cynamonu 35 g zimnego masła Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski, masło siekamy nożem na mniejsze kawałki. Całość zagniatamy ręką do momentu dokładnego połączenia się składników i ugniatamy, formując ścisłą, twardą kulkę. Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy, na czas
Smak mojego domuszklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych + 2 łyżki 1/2 szklanki mleka kokosowego (można zastąpić zwykłym mlekiem) 500 g śliwek Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka. Następnie partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe(...)Wlać mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszać na gęste i gładkie ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Na wierzch poukładać śliwki skórką do dołu lekko je wciskając. Posypać ciasto 2 łyżkami wiórków kokosowych. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (aż do suchego patyczka
My simple kitchenOgłaszam, że już najwyższa pora więc sezon na ciasta, placki, tarty i desery ze śliwkami uważam za otwarty! Jedzcie i wykorzystujcie śliwki różnych gatunków bo to pyszne i zdrowe owoce. My lubimy je zarówno na surowo jak i upieczone i sięgam po nie dość często. Nawet kiedy lubi się piec to nie oznacza, że lubi się spędzać na przygotowaniach ciasta(...)piekarniku. Najgorsze jest czekanie aż się upiecze a potem wystygnie żeby można było kroić i delektować się kawałkiem pysznego placka . Ponieważ mamy końcówkę lata to oczywiście placka ze śliwkami. Te kwaskowe owoce idealnie nadają się do wypieków więc warto je wykorzystywać a połączenie ich smaku z masłem orzechowym to strzał w dziesiątkę. O maśle orzechowym pisałam więcej przy przepisie
Smaczna PyzaDanie z kuchni arabskiej. Kurczak na słodko przypadnie do gustu sceptykom tego połączenia. Składniki kilka udek kurczaka 3-4 pomidory malinowe bulion drobiowy 100 g suszonych śliwek 1 łyżka miodu świeży imbir garść rodzynek szafran cynamon sól pieprz oliwa Przygotowanie Udka po umyciu natarłem solą i pieprzem. Usmażyłem na oliwie na patelni tak aby były brązowe i chrupiące(...)dusiłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C do czasu, aż mięso stałe się miękkie. Od czasu do czasu zbierałem do miseczki tworzący się sos. Sos : do rondelka włożyłem śliwki, dodałem miód, starty imbir, cynamon, rodzynki i pokruszone nitki szafranu, podlałem niewielką ilością wody. Gotowałem na małym ogniu 15 minut. Gdy kurczak był miękki, dodałem do niego śliwki i zapiekałem
R'n'G Kitchen