Twarożek, śliwki, cynamon...Obiadek na słodko z darami późnego lata - ulubione knedle moich córek :) Składniki: Na ciasto: 50 dag twarogu ( najlepiej półtłustego), 30 dag mąki pszennej ( użyłam tortowej), 2 jajka, 2 dag miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, Na panierkę: 5 dag masła, ¾ szklanki bułki tartej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 24 śliwki bez pestek Sposób przygotowania(...)Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy wałek o średnicy około 4 cm i kroimy na 24 plastry jednakowej grubości. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni i układamy na nim wydrylowaną śliwkę. Zlepiamy dokładnie, formujemy kulę i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej knedle i gotujemy około 10 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i jeszcze ciepłe obtaczamy
Nie tylko w kuchniPyszny i zdrowy koktajl. Śliwki doskonale skomponowały się z czerwonym burakiem i łagodnym smakiem jogurtu. Polecam takie połączenie. Składniki 500 ml jogurtu naturalnego 1 plaster buraka 6-8 śliwek węgierek 1 … Czytaj dalej Koktajl z buraczkiem i śliwką
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykiedy zobaczyłam piękne truskawki. Maliny i borówki jeszcze przez kilka dni będą dla nas dostępne, jednak to już jest końcówka sezonu na nie. Nie byłabym sobą gdybym pominęła użycia śliwek węgierek, które właśnie teraz są najsmaczniejsze. Prosty dressing z syropu klonowego i soku z limonki balansuje wszystkie smaki. Całość utrzymana w konwencji jeszcze letniego, lekkiego dania. Trochę na osłodę jesieni(...)Składniki (2 porcje): 2 banany 10 śliwek węgierek 250 gram truskawek 100 gram malin garść borówek amerykańskich dressing: 2 łyżki syropu klonowego + 2 łyżki soku z limonki Owoce kroję: banany w plastry, śliwki na ćwiartki a truskawki na pół. Wszystkie umieszczam na talerzu. Składniki dressingu mieszam i polewam nim sałatkę. Prosto i smacznie, Klaudia
Mango Papajaopakowanie, jajka 4 sztuki, śmietana 30 % 150 ml KRUSZONKA: masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 12,5 dag, cukier 12,5 dag, wiórki kokosowe 2 łyżki DODATKI: śliwki 16 większe, cukier puder - ile potrzeba składniki na spód włożyć do miski, palma miękka, utrzeć mikserem jak na kruszonkę użyłam 2 małe formy 16 cm okrągła z wyciąganym dnem(...)sernik wsypać do miski w tym zimna śmietana 30%, mikserem ubijać z 5 minut na dużych obrotach, masę wylac na podpieczone spody na masie sernikowej poukładać umyte, osuszone, wypestkowane śliwki skórką do dołu z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę i rozsypać na śliwkach grzanie góra/dół, 180 C, piec z 45 minut, nastepnie na termoobieg na 5 minut, studzić
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: śliwki dojrzałe 3 kg, cukinia 1 średnia, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, cukier 1 szklanka żelfix 3:1 2 opakowania, woda 2 szklanki śliwki umyć, wypestkować i wsypać do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" 9 litrów cukinię umyć i zetrzeć na grubszych oczkach, posolić ciut i zostawić na 20 minut, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody i wsypać do śliwek
W Mojej Kuchni Lubięciasto śliwkowe O tej porze roku, po jednym śliwkowym cieście, należy zrobić.... kolejne ciasto śliwkowe. Tak też się i stało, wszak dorodnych śliwek mamy pod dostatkiem. Tym razem postanowiłem słodkie owoce, zanurzyć w masie wykonanej z domowego budyniu. składniki 0,4 kg śliwek ciasto 0,5 kg mąki kostka masła 1 szklanka cukru 2 jajka 3 żółtka 3 łyżeczki proszku(...)się gotowym produktem) i energicznie mieszając, całość ponownie zagotowujemy. Kiedy budyń zacznie się gotować, zdejmujemy garnek z palnika i wlewamy gorącą masę do tortownicy, na wypieczony spód ciasta. Ze śliwek usuwamy pestki, wkładamy je w budyniową masę a następnie, łopatką, wyrównujemy górę budyniu. Wyjmujemy z zamrażarki kulę ciasta i trzemy ją na tarce, o dużych oczkach. Następnie posypujemy startą
Miód i pieprzkukurydziany omlet ze śliwkami i domową tahini~ PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki kukurydzianej ~1/3 łyżeczki gumy guar ~łyżeczka mielonego lnu ~50-80ml mleka roślinnego ~100g śliwek ~cukier/stevia do smaku ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia Mąkę, gumę guar, len, cukier/stevię i proszek mieszamy. Dodajemy mleko do odpowiedniej konsystencji (powinna być gęsta). Następnie dodajemy pokrojone drobno śliwki. Rozgrzewamy patelnię
breakfast of dreamsKnedle ze śliwkami! Smak z czasów dzieciństwa, dość często gościły na moim stole rodzinnym. Postawiłam zrobić. Telefon do mamy po przepis i do dzieła! To czego potrzebujemy to dojrzałe i słodkie śliwki, żółte ziemniaki i chęci do pracy! To zaczynamy! PRZEPIS NA KNEDLE: W przygotowaniu knedli istotne są proporcje a nie waga produktów. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugniatamy(...)ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy 1-2 łyżki mąki pszennej i 1-2 jaja (na 1 kg ziemniaków 1 jajko). Zagniatamy ciasto. Do środka dajemy śliwkę i cukier, ja użyłam cukru migdałowego i cynamonu. Knedle wkładamy na gotującą się wodę, i gotujemy około 4 do 5 minut. Od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotujemy na małym ogniu
SMYKWKUCHNIprostu chwilę poleniuchować. O tej porze roku lubię też zjeść leniwe :) Proste w przygotowaniu kluseczki tym razem zrobiłam w wersji bezglutenowej o smaku dyniowo-serowym. Podałam je ze śliwkami w sosie malinowym oraz z miodem cynamonowym w którym ostatnio jestem zakochana :) Dla dziecka zrobiłam porcję sosu bez wina. Wszyscy byli zachwyceni daniem, polecam :) 200 g naturalnego serka twarogowego(...)puree z dyni 1,5 szklanki mąki ryżowej 2 jajka 0/5 łyżeczki cynamonu łyżka cukru trzcinowego 6-8 śliwek węgierek 400 g malin 50 ml wytrawnego wina łyżeczka cynamonu miód cynamonowy Serek mieszamy z puree z dyni oraz jajkami. Dodajemy mąkę, cynamon i cukier. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy niewielkie kluseczki. Wrzucamy
Mienta blogŚliwki i czekolada. Bardzo lubię ich połączenie. Na tyle, że już któryś rok z rzędu przygotowuję sobie te śliwowe powidła. Do kanapek, naleśników czy wyjadania prosto ze słoiczka :) Na jesienne wieczory. I zimowe śniadania :) Składniki (na 3 słoiczki jak na zdjęciu): 1 kg śliwek 100 g cukru 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 1/2 szklanki wody(...)Śliwki pozbawić pestek. Do dużego garnka z grubym dnem włożyć owoce i zalać wodą. Gotować pod przykryciem, aż się rozpadną. Następnie wsypać cukier i smażyć na małym ogniu bez przykrycie minimum godzinę. Powidła należy od czasu do czasu mieszać, aby się nie przypaliły. Gdy mocno zgęstnieją dodać kakao i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Zdjąć z ognia i dodać
My simple kitchencukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olejek pomarańczowy Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy (na 3/4 litra) 50 g margaryny Masa śliwkowa: 500 g śliwek 0,5 szklanki cukru 2 galaretki pomarańczowe Polewa: 100 g czekolady 2 łyżki mleka 1. Biszkopt: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy(...)wyjęciu od razu przekładamy na ściereczkę , odrywamy papier do pieczenia. Następnie biszkopt przekładamy do foremki o wymiarach 12x23 cm (keksówki). Resztę odcinamy. 2. Śliwki pestkujemy. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu często mieszając. Gdy mamy już jednolitą masę, wsypujemy galaretki pomarańczowe i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do delikatnego stężenia
VioletoweKucharzenieWszystkie składniki potrzebne do ciasta powinny mieć temperaturę pomieszczenia, w którym wykonujecie ciasto. Składniki (zrobiłam na blasze 24 x 28 cm, ale sugeruję większą): Ciasto Ciasto Fale Dunaju 16 śliwek 6 jajek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny 0,5 szklanki + 2 łyżki jogurtu naturalnego 2,75 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki proszku(...)pieczenia 2 łyżki kakao Śliwki podzielić na połówki. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka umieścić w małej miseczce, białka wrzucić do większej. Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Wymieszać żółtka z sokiem z cytryny. Dodać żółtka do białek. Zmiksować dokładnie. Ciągle miksując, dodać do masy olej i pół szklanki jogurtu. Do masy
Weekendy w domu i ogrodzieWypiekanie na śniadanie tym razem prowadzi Monia [ klik ] i wybrała dla nas prawdziwą pychotkę. Przepis na drożdżówkę z bloga 100 smaków [ klik ] Drożdżówka ze śliwkami bo o niej mowa wyszła mi pyszna, puszysta, pachnąca dojrzałymi w słońcu śliwkami, rewelacyjna. Pieczcie koniecznie, zachęcam, jest tak dobra że prawie nie zdążyłam zrobić zdjęcia nim zniknęła. Myślę że z innymi owocami też będzie(...)super ale śliweczki to śliweczki. Drożdżówka ze śliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieUpiekłam je już dawno ale niestety zabrakło czasu by podzielić się z Wami efektem. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach ale upiekłam ciasto po swojemu :) Placek serowy z jabłkami i śliwkami 150 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 75 g masła, roztopionego 80 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 10 śliwek węgierek 2 antonówki garść płatków migdałowych Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera wkładamy ser, śmietanę, ostudzone masło, cukier, wanilię, miksujemy by składniki się połączyły. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz sól. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam to tradycyjne kruche ciasto z dodatkiem kwaśnych śliwek! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 jaj, 1 kostka masła, ½ szklanki śmietany, 2 cukry waniliowe, 15 dag cukru, 1 kg śliwek, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , dodać masło i nadal ucierać na pulchną masę. Następnie(...)wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia , dodać śmietanę i dokładnie połączyć składniki. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy, dobrze wyrównać powierzchnię i obłożyć wydrążonymi śliwkami. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 35 minut. Po ostudzeniu placka posypać cukrem waniliowym
Tradycyjna Kuchnia