Piernik, który zawsze się udaje, natomiast jego tajemnicą jest posmak śliwkowy. Dzięki suszonym śliwkom i powidłom śliwkowym, którymi przekładamy piernik.Takie ciasto długo poleży i można powiedzieć ,że z czasem nabiera wytrawnego smaku. SKŁADNIKI Na dwie średnie keksówki 250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek 150 g cukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka(...)nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, miksujemy. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach. Pokrojone śliwki oprószamy jedną łyżką mąki, wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia przekładamy ciasto, wyrównujemy Wstawiamy do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika, pieczemy około 1 godz. lub sprawdzamy
W kuchennym oknie Ewyzaś którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować kaczki z jabłkami, obowiązkowo muszą nadrobić swoje zaległości. składniki dla dwóch ( głodnych) osób 1 kaczka 4 jabłka ( najlepiej kwaśne) 50 g suszonych śliwek sól, pieprz 1 łyżka majeranu 2 łyżki oleju sposób przygotowania Kaczkę luzujemy według tego przepisu ( możemy też nie luzować kaczki, ale wtedy trudniej ją będzie przekroić po upieczeniu(...)marynatę w kaczkę i odstawiamy ją w chłodne miejsce na co najmniej pięć, sześć godzin. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy je w ćwiartki, dodajemy do nich suszone śliwki, oraz resztę majeranku i mieszamy. Na desce układamy kaczkę i wkładamy do jej wnętrza jabłka wymieszane ze śliwkami. Spinamy tuszkę kaczki wykałaczkami, które obwiązujemy nicią. Tą samą nicią
Miód i pieprzZapiekane parówki z serem i śliwką, zawinięte w boczek to ciepła przekąska niejednej imprezy z czasów PRLu. Szybko można je przygotować, odstawić i czekać na odpowiedni moment, kiedy to trzeba wstawić je do piekarnika. Można wstawić wszystkie naraz, albo dawkować emocje ;) Jest tylko jedne małe ale... kiedyś parówki były inne.... parówki, śliwki wędzone (suska sechlońska), ser żółty, boczek wędzony, wykałaczki(...)talerzyka, więc kawałki nie mogą być duże). Naciąć w środku wzdłuż. Ser pokroić w troszkę grubsze plastry a następnie w paski wielkości otworów w parówce. Kawałek sera i śliwkę włożyć w nacięcie w parówce. Zawinąć boczkiem, spiąć wykałaczką. Końce parówki naciąć na krzyż. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 17 -20 minut. Podawać ciepłe. zastawa
królestwo garówkilogram karczku - 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu i soli - 1 płaska łyżka mielonego pieprzu - 3 ząbki czosnku - 0,5 szklanki słodkiego octu śliwkowego ( jeżeli macie taki spod tzw. śliwek w occie, warto go wykorzystać ) - 6-8 suszonych śliwek węgierek ( nie wędzonych ) - ok. 250-300 ml rosołu drobiowego( może być z kostki ) - 2 średnie cebule - 2 kulki ziela angielskiego - olej(...)tłuszczu po smażeniu poddusić cebulę pokrojoną w piórka. Zalać patelnię połową szklanki rosołu aby zebrać z niej wszystkie smaki. Przelać do mięsa. Do rondla dodać ziele angielskie i śliwki. Uzupełnić płynem aby mięso było ledwie przykryte. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu w razie potrzeby uzupełniając płyn. Podawać z chlebem i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek
kawawszklancejabłecznik) 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka sody 2-3 łyżki kakao 125 g margaryny 2 łyżki miodu garść rodzynek garść daktyli garść suszonych śliwek Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki 30% Jajka utrzeć z cukrem i miodem, następnie dodać mus z jabłek i wymieszać. Dodać mąkę, kakao, sodę, cynamon i wymieszać. Rodzynki namoczyć(...)wrzątku, odcedzić. Daktyle i śliwki pokroić w kostkę. Rodzynki, śliwki i daktyle obtoczyć w mące i dodać do ciasta, wymieszać. Na końcu dodawać po trochu rozpuszczoną gotującą margarynę. Po wymieszaniu przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową (śmietankę zagotować, dodać czekoladę i rozpuścić
talerz przyjemnościBardzo polubiłam połączenie mięsa , sera i dymionej śliwki.Na imprezę polecam gorąco ciepłe przekąski , łatwe do zrobienia , a wyśmienite w smaku.Lekko wytrawne ,danie świetnie smakuje do win , wódki i wytrawnych nalewek .Polecam. 4 kotlety SCHABOWE lub piersi kurze - zależy co kto preferuje 8 śliwek polskich wędzonych lub kalifornijskich 4 plastry sera wędzonego Radamer sól i pieprz jajko(...)bułka do panierki *************************************************** Kotlety cienko rozbijamy.Nakładamy na każdy kotlet plastry sera i po 2 sztuki śliwek.Zwijamy ciasno roladki , solimy i pieprzymy,otaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej.Smażymy na złoty kolor.Zostawiamy na noc w lodówce .Przed imprezą kroimy w plastry ok.1.5 cm.i podsmażamy każdy kawałek na na złoty kolor , miejscem przecięcia.Podajemy gorące na wykałaczkach.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisię zimno na dworze mam ochotę usiąść wtedy z kubkiem gorącej kawy i zjeść coś czekoladowego. Poszukując ciekawych połączeń natrafiłam na keks właśnie z czekoladą,który został połączony ze śliwką mmm pysznie to się czytało a jeszcze pyszniej jadło. Zapraszam... Skala smaku 10/10 keks jest wilgotny,mocno czekoladowy i wcale nie za słodki. Od siebie mogę dodać, że śliwkę(...)ulubionej czekolady (użyłam gorzkiej), roztopionej w kąpieli wodnej - do dekoracji wierzchu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek - przesiać, odłożyć. Bakalie - śliwkę, orzechy, skórkę pomarańczową wymieszać z pół łyżki mąki, do obtoczenia bakalii. Masło umieścić w misie miksera i utrzeć razem z cukrem na lekką, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując
Kubki smakuIzzy , za dodanie 4 przepisów. Mam nadzieję, że internauci zechcą skorzystać ze zgromadzonych tu przepisów, przygotowując wigilię w przyszłym roku :) Śledź na piernatach Badylarki Kapusta z grzybami i śliwkami Zupa kalafiorowo-grzybowa Śledzie po sułtańsku Łosoś wędzony à la tatar Pasztet z selera z orzechami włoskimi i oliwkami Tatar ze śledzia Wigilijna kapusta z pieczarkami Śledzie z grzybami leśnymi(...)cebulką Śledzie z jabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka
Weekendy w domu i ogrodzieTaki bigos zawsze przyrządzam na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina uwielbia bigos na bogato. Jest bardzo smaczny i aromatyczny, nie może w nim zabraknąć grzybów, śliwek suszonych, mięsa wołowego oraz wędzonego boczku i kiełbasy. Składniki: 3 kilogramy kiszonej kapusty 0,5 kilograma mięsa wołowego 200 gram wędzonego boczku 200 gram wędzonej kiełbasy 0,5 litra wywaru mięsnego 2 cebule garść(...)suszonych grzybów garść suszonych śliwek 5 ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziaren pieprzu 2-3 łyżki przyprawy do bigosu 2-3 łyżki miodu prawdziwego olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso wołowe kroimy w kostkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę obieramy, dodajemy do podsmażonego mięsa, smażymy razem przez
Bajeczna Kuchniaierogi z rewelacyjnym farszem, kiszona kapusta duszona z cydrem, suszone jabłka, śliwki i borowiki oraz świeże boczniaki, którym możecie nadziać także naleśniki, krokiety, paszteciki i takie tam :) Ilość farszu w przepisie wystarczy do nadziania ok. 80 pierogów, jeśli nie potrzebujecie aż tylu pozostały farsz (lub pierogi) możecie zamrozić lub zmniejszyć ilość użytych składników. Składniki: Farsz(...)kiszonej kapusty (odciśniętej), 220 g suszonych śliwek bez pestek, 50 g suszonych jabłek, 500 ml cydru, 500 g boczniaków, 2 cebule, 2 garści suszonych borowików, 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka lubczyku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pieprz i sól do smaku, olej do smażenia
SzczyptaSmaQjuż ostatnia propozycja z wigilijnych zup na moim blogu. Pachnący śliwką barszcz czerwony, z lekko korzenną nutą. Składniki: 1,2 kg buraków czerwonych 7-8 suszonych śliwek ok 1,5 l wywaru warzywnego 4-5 suszonych podgrzybków 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu 4-5 goździków sól, cukier i świeżo(...)plastry i gotować do miękkości z octem jabłkowym i dużą szczyptą soli. Zagotować wywar warzywny. Dodać do niego suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, suszone śliwki, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, goździki. Gotować ok. 20 minut. Wlać wywar z ugotowanych buraków. Dodawać stopniowo zakwas buraczany, próbując czy barszcz ma już odpowiedni smak
Czerwień i błękitmoje przepisy na śledzie, zdążą się jeszcze zamarynować. A czekają: śledzie korzenne (przepis) , śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną (przepis) oraz poniżej, śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Składniki: 250 g słonych filetów śledziowych 15 suszonych śliwek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 cebuli 2 łyżeczki suszonego tymianku około 100 ml oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz(...)miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie ponownie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na około 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, śliwki w plasterki. Orzechy rumienimy na suchej patelni, siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy tymianek, świeżo mielony pieprz, zalewamy olejem i mieszamy. Śledzie z dodatkami wkładamy do słoika i wstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnysosie śliwowym, radzę zrobić minimum 24h wcześniej, bo wtedy mają czas na przeniknięcie smaków, a po ludzku na „przegryzienie się”. Składniki: 500 g boczniaków 400 g śliwek (użyłam 200 g kalifornijskich i 200 g wędzonych) 100 g migdałów sparzona cytryna szczypta pieprzu 4 łyżki oliwy olej do smażenia Przygotowanie: Namocz śliwki wcześniej koło godzinki po czym ugotuj(...)czym odsącz z nadmiaru tłuszczu (wiem, że do sosu będziesz dodawać jeszcze oliwię, ale smażony olej nie nie jest to co misie lubią najbardziej). W misce połącz przetarte śliwki, sok z cytryny, pieprz, migdały i oliwę (jeżeli masz truflową, ja mam zawsze bo tyko ja ja oficjalnie lubię w domu to dodaj łyżeczkę, jeszcze bardziej podkręci smak grzybów) Wymieszaj
greenscarfzabutelkować i cieszyć się z jej dobroczynnych walorów przez cały rok. Składniki: - 2 kg tarniny - 2 litry spirytusu - 500 ml wody - 1.2 kg cukru - 10-15 dag suszonych śliwek - sok z 2 cytryn - 2 laski wanilii - kora cynamonu - kilka goździków Po śliwki i przyprawy warto zajrzeć na stronę Skworca . 1. Przemrożone owoce tarniny zalewamy spirytusem w dużym słoju, wierzch(...)odstawiamy na 6 tygodni do macerowania. 2. Po 6 tygodniach zlewamy spirytus z sokiem. Gotujemy wodę, studzimy, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia i zalewamy słodkim syropem owoce tarniny, dodajemy śliwki, sok wyciśnięty z cytryn, rozcięte laski wanilii oraz przyprawy. Mieszamy i odstawiamy na 2-3 dni, codziennie mieszamy i lekko uciskamy owoce aby oddały resztę soku. 3. Po trzech dniach
Apetyczna babeczkarazu. Do podgrzanej kapusty dodajemy mięso przesmażone i upieczone razem z pozostałym w naczyniu po pieczeniu płynem, ugotowane grzyby i przesmażoną cebulę, podsmażoną i suszoną kiełbasę. Dorzucamy całe śliwki, z pestkami, podlewamy kapustę 2 łyżkami wazowymi wywaru pozostałego z gotowania grzybów. Całość bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy razem ok. 2-3 godzinki na malutkim ogniu. Zostawiamy bigos do wystygnięcia(...)kolejny i sprawdzamy jego smak. Jeśli jest za bardzo kwaśno, można dodać starte na grubej tarce słodkie jabłko, jeszcze jedną przesmażoną cebulę albo jeszcze 3-4 suszone śliwki. Jeśli kapusta za bardzo straciła swoją charakterystyczną kwasowość – dodajemy po 2-3 łyżki odciśniętego soku z kiszenia, aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Bigosu raczej nie solimy – z każdym kolejnym odgrzewaniem będzie się
Karo in the Kitchen