ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:161/469)

Knedle ze śliwkami 547

Knedle to mój ulubiony obiad z dzieciństwa, na początku lata z truskawkami, nieco później ze śliwkami. Najlepsze w knedlach chyba było to, że moja mama pozwalała nam je lepić razem z nią – kuchnia była po takim naszym lepieniu w opłakanym stanie, ale ile z tego było frajdy! :) Podane składniki wystarczą na 10 dużych sztuk. Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków(...)ziemniaki przeciskamy przez praskę – im dokładniej to zrobimy tym gładsze będzie ciasto. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy masło. Kiedy nieco przestygną dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto. Śliwki przekrawamy na połówki i drylujemy. Moje były wyjątkowo duże, więc zamiast całej śliwki, ulepiłam knedle z połówek. W razie potrzeby podczas lepienia podsypujemy knedle mąką. Knedle gotujemy w osolonej wodzie

Ciastkozercy
Grillowane tosty francuskie z karmelizowanymi śliwkami i mirabelkami 90

Kolejny przepis na tosty francuskie podane słodko, tym razem dodatkowo postanowiłam podsmażyć tosty na patelni grillowej, by nadać im dodatkowego dymnego smaku. Danie w wersji jesiennej, z karmelizowanymi śliwkami i mirabelkami i syropem klonowym. Polecam ze względu na to, że danie jest na prawdę wyjątkowe. Składniki (na 2 porcje): 4 kromki ulubionego pieczywa 2 jajka 3 łyżki mleka szczypta soli(...)łyżka cukru waniliowego olej rzepakowy do smażenia Dodatki: 1 szklanka wypestkowanych śliwek + 1 łyżka syropu klonowego 1 szklanka wypestkowanych mirabelek + 1 łyżka masła i syropu klonowego płatki migdałów jogurt naturalny syrop klonowy do polania Jajka należy roztrzepać z cukrem, mlekiem i solą. Chleb należy wymoczyć w mieszance jajecznej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 2 minuty z każdej

Mango Papaja
sernik z ziemniakami 210

popękał. Ziemniaków nie czuć wcale, natomiast struktura masy serowej nie da się z niczym porównać. Sernik jest niezwykle delikatny i kremowy. Przepis po małym liftingu moim, z nadprogramowymi śliwkami zatopionymi w galaretce (patent od innego sernika). To nie był najszczęśliwszy pomysł, nie miałam węgierek, owoce, które dałam nie rozpiekły się na tyle, by dość zmięknąć, skórka pozostała twardawa(...)ugotowanych ziemniaków 2 łyżki gęstej śmietany (u mnie jogurtu greckiego) 50 g masła 5 jaj 200 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli ponadto: kilka śliwek węgierek 2 galaretki wiśniowe Margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno wyłożonej papierem blaszki do pieczenia. Wstawić

6niebo
leniwe z suszonych drożdży z przyprawą do jabłek i śliwkami pyszne ciasto z kruszonką... 105

Składniki: mleko 3,2% 300 ml, olej rzepakowy 150 ml, cukier 1 szklanka, jajka 5 sztuk "L", drożdże suche 2 opakowania, mąka tortowa 4 szklanki, przyprawy 1 opakowanie/do szarlotki, śliwki 70 dag, kruszonka - w opisie składniki temperatura pokojowa - do miski wlać mleko, olej, wsypać cukier, wbić jajka, wsypać suche drożdże - NIE MIESZAĆ składników , przykryć talerzem miskę i zostawić na stole(...)przesianą mąkę i łyżką drewnianą wymieszać wsypać przyprawę do szarlotki i wszystko wymieszać forma 25x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki dać ciasto, powkładać w ciasto gęsto całe śliwki bez pestek KRUSZONKA: po 150 gram mąki pszennej, cukru, miękkiej margaryny, 2 łyżki otrąb śliwkowych, palcami wyrobić kruszonkę, jeśli trzeba (zależy od mąki ile tłuszczu wchłonie) można wlać ciut oleju

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak w chińskim sosie śliwkowym. 143

przepis jest wyjątkowo prostym i wdzięcznym sposobem na wpuszczenie nieco azjatyckiego klimatu do naszej kuchni. Tradycyjny chiński sos ze świeżych śliwek robi się bardzo łatwo i szybko. Można sobie poeksperymentować z proporcjami składników tak, aby smak jak najbardziej pasował naszemu gustowi. To zresztą ogólna rada przy robieniu wszelkich sosów i zup - próbować co chwila i dodawać po trochu przyprawy. Gorzej(...)ząbki czosnku  1 łyżeczka słodkiego sosu chili Wykonanie: Kurczaka pokroić na paski i zamarynować w oliwie i soku cytrynowym z dodatkiem skrobi ziemniaczanej. Odstawić na 1/2 godziny. Ze śliwek usunąć pestki i pokroić owoce na kawałki. Czosnek i szalotki drobno posiekać. W rondelku połączyć śliwki z czosnkiem, szalotkami, imbirem, cukrem, sosem sojowym i chili. Gotować na średnim ogniu przez

zadanie-gotowanie
Konfitura z papierówek z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i figi 144

dopadnie głód np.w górach, na wycieczce, w szpitalu itd. Czegoś co nigdy mnie nie zawiedzie i coś co można zakonserwować na dłużej. Jako słodzika naturalnego użyłam przepysznych daktyli! Śliwka pomoże mojemu dziecku usunąć do spodu ,to co zalega w jelitkach -a figa?  Cóż nie dość, że mega zdrowa to jeszcze szczypta wspomnień rodem z Sycylii nikomu z nas jeszcze(...)zaszkodziła. Składniki papierówki z dobrego źródła figi,daktyle oraz suszona śliwka http://www.symbio.pl opcjonalnie cukier brązowy jeśli nie chcecie daktyli lub ich nie lubicie sok z połowy cytryny po łyżeczce kardamonu, cynamonu, Jabłka wymyj, usuń gniazda nasienne i rozparuj. Rozparowane przetrzyj przez sito- pozbędziesz się skórek . Ponownie przełóż mus do garnka , w którym się będzie całość smażyła bardzo wolno

Z Kuchni Do Kuchni
Ryżowe kluski z śliwkami 127

Została mi torebka ugotowanego ryżu  postanowiłam go jakoś wykorzystać i tak powstały  smaczne ryżowe kluski ze śliwkami Składniki • 1 torebka ugotowanego ryżu • 1 jajko • ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej • szczypta soli • troszkę na czubku łyżeczki kurkumy • śliwki • cynamon • cukier • 2 -3 łyżki masła Sposób przygotowania 1. Do ryżu dodać jajko i mąkę szczyptę soli i troszkę kurkumy. Zagnieść(...)ciasto odrywać kawałeczki zrobić kulkę później spłaszczyć  nałożyć śliwkę bez pestki uformować kluski,obsypać  delikatnie mąką ziemniaczaną by się nie kleiły 2. W rondelku rozpuścić masło smażyć aby się troszkę zrumieniło 3. Kuski włożyć do osolonego wrzątku gotować ok 5 minut od  ponownego  zawrzenia wody na małym ogniu  Podawać posypane cukrem ,cynamonem i oblane masłem

W królestwie smaków Beaty
RYŻOWE KULE ZE ŚLIWKAMI 114

Cudowne kule o smaku pączków,wypełnione śliwkami,najlepsze na gorąco.Rozpływaja się w ustach po ich skosztowaniu.Bardzo polecam na popołudniowy deserek dla dzieci lub na miły podwieczorek we dwoje.:-)   20dag.ryżu 1 litr mleka 1/2 szkl.cukru 5 łyżek mąki 5 jajek sól 20 małych śliwek z kompotu 4 łyżki bułki tartej  olej do głębokiego smażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko zagotowujemy razem(...)żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Żółtka mieszamy z zimnym ryżem.Dodajemy mąkę i piane z białek.Starannie wyrabiamy ciasto.Z przygotowanega ciasta formujemy na ręce placuszki,nakładamy śliwkę i formujemy ciasto w kulę.Pozostałe jajka roztrzepać.Zanurzać ryżowe  kule,następnie  obtocztć je w bułce tartej.Smażyć na złoty kolor w głebokim tłuszczu.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Cynamonowe ciasto kruche ze śliwkami 131

mąki pszennej 30 dag masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 żółtka 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18% około 1 kg śliwek 5-6 łyżek cukru pudru 5 łyżek płatków migdałowych cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy schłodzone masło(...)razem wszystko siekamy na drobne kawałki. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Ciasto szybko wyrabiamy na gładką masę i wkładamy na pół godziny do lodówki. W między czasie przygotowujemy śliwki: myjemy je, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Mieszamy z cukrem pudrem. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich (trochę większą) wykładamy dno dużej blachy. Na cieście układamy śliwki

Qchnia po prostu
Zraziki z gorgonzolą. 106

Pewnie niektórzy z Was korzystali już z mojego przepisu na zraziki ze śliwką, tym razem wzbogaciłam go o gorgonzolę i zamiast boczku zawinęłam je w szynką szwarcwaldzką. SKŁADNIKI: 05 kg. mięsa mielonego  plastry szynki szwarcwaldzkiej śliwki suszone 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 10 dag. gorgonzoli  1 łyżka masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek mały pęczek pietruszki(...)WYKONANIE: mięso doprawiamy przyprawami, cebulkę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy, w kulkę masy jajecznej wkładamy śliwkę, kawałek gorgonzoli formujemy kotlecik, zawijamy w szynkę, naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym, układamy ciasno kotleciki, przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w 180 stopniach około 30 min., następnie odkrywamy, kładziemy na mięso plastry

Kuchnia Beaty
Sałatka z czarną quinoą, owocami i migdałami ziemnymi (orzech tygrysi, cibora jadalna, chufa) 160

Dziś pyszna, soczysta sałatka z sezonowymi owocami - śliwkami i malinami, połączonymi z czarną komosą ryżową i moim najnowszym odkryciem migdałami jadalnymi. Ten cudowny produkt to tak naprawdę suszona bulwa rośliny zwanej ciborą jadalną, może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej, bez laktozy, przez diabetyków i przez wszystkich uczulonych na orzechy, ponoć karpie bardzo je lubią ;). Więcej o migdałach ziemnych(...)można przeczytać na stronie http://www.orzechy-tygrysie.pl/orzechy-tygrysie-migdaly-ziemne Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki sałaty rzymskiej 2 garście migdałów ziemnych 3 śliwki renklody  2 garście malin świeże listki mięty tajskiej (lub innej) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju makowego Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki do miski, dodajemy maliny i pokrojone na ósemki śliwki

Quinoa Raz!
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 251

Przepis mam od mojej siostrzyczki Wszystkie składniki wrzucić do miski i siekać nożem. Wszystko musi się połączyć, tworząc tzw. kruszonkę. Blaszkę wysmarować tłuszczem, obsypać kaszką manną i wyłożyć ciasto. Śliwki wypestkować i przeciąć na pół. Rozłożyć je na górze ciasta. Kruszonka – wszystkie składniki włożyć do miseczki i szybko zagnieść palcami, formując kruszonkę. Rozłożyć kruszonkę na śliwkach. Piec w nagrzanym

Kuchnia Pokoleń
Kruche ciasto z budyniową pianką ze śliwkami 712

Długo myślałam, co wykombinować ze śliwek, które czekały i wołały: ,, Zrób z nas pyszny placek''. Wreszcie mnie olśniło i zrobiłam pyszny placek na kruchym cieście z lekką budyniową pianką. Niebo w gębie :) Idealny do popołudniowej kawy. Polecam! Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki ( ja dałam krupczatkę, ale może też być zwykła pszenna)**, 250 g masła lub margaryny(...)cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)* 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Ponadto:  500 g, śliwek, malin lub innych ulubionych owoców (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej) opcjonalnie: cukier puder do oprószenia Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka ze szczyptą soli. Po ubiciu

Wołowina od rekina
Tapioka z musem jagodowym i puddingiem chia 122

warstwami. Zaczęłam od musu jagodowego, puddingu z tapioki, następną warstwą były świeże, całe jagody, pudding z chia, ponownie mus jagodowy i znów pudding. Całość zwieńczyłam świeżymi jagodami i pokrojonymi śliwkami. Jest to z pewnością śniadanie, które da Ci zastrzyk energii na resztę dnia! Polecam! Składniki (na 2 porcje): 1/4 szklanki tapioki 1 szklanka mleka migdałowego 1 łyżka nasion chia(...)gram jogurtu naturalnego 200 gram jagód + dodatkowo 100 gram jagód do dekoracji kilka świeżych śliwek 2-3 łyżki syropu klonowego Tapiokę gotuję w mleku migdałowym z syropem klonowym do momentu aż tapioka wchłonie płyn całkowicie. Studzę. Nasiona chia mieszam z jogurtem naturalnym i odstawiam na kilkanaście minut. Jagody miksuję na mus. W naczyniu układam warstwami kolejno mus jagodowy, pudding

Mango Papaja
Kruche ciasto z morelami, śliwkami i pianką 128

masła / margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany Pianka: 4 białka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Owoce: świeże morele i śliwki Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części, dwie schładzamy przez 30 minut w lodówce, a jedną wkładamy na taki sam czas(...)zamrażarki. 2. Owoce myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki. Morele i śliwki kroimy w plastry. 3. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy dokładnie. 4. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia: 1 ciasto z lodówki (nakłuwamy widelcem), na to plasterki śliwek, następne rozwałkowane ciasto z lodówki (znów nakłuwamy widelcem), plasterki moreli, piana ubita

Kuchnia domowa Ani