Składniki: mleko 3,2% 300 ml, olej rzepakowy 150 ml, cukier 1 szklanka, jajka 5 sztuk "L", drożdże suche 2 opakowania, mąka tortowa 4 szklanki, przyprawy 1 opakowanie/do szarlotki, śliwki 70 dag, kruszonka - w opisie składniki temperatura pokojowa - do miski wlać mleko, olej, wsypać cukier, wbić jajka, wsypać suche drożdże - NIE MIESZAĆ składników , przykryć talerzem miskę i zostawić na stole(...)przesianą mąkę i łyżką drewnianą wymieszać wsypać przyprawę do szarlotki i wszystko wymieszać forma 25x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki dać ciasto, powkładać w ciasto gęsto całe śliwki bez pestek KRUSZONKA: po 150 gram mąki pszennej, cukru, miękkiej margaryny, 2 łyżki otrąb śliwkowych, palcami wyrobić kruszonkę, jeśli trzeba (zależy od mąki ile tłuszczu wchłonie) można wlać ciut oleju
W Mojej Kuchni Lubięprzepis jest wyjątkowo prostym i wdzięcznym sposobem na wpuszczenie nieco azjatyckiego klimatu do naszej kuchni. Tradycyjny chiński sos ze świeżych śliwek robi się bardzo łatwo i szybko. Można sobie poeksperymentować z proporcjami składników tak, aby smak jak najbardziej pasował naszemu gustowi. To zresztą ogólna rada przy robieniu wszelkich sosów i zup - próbować co chwila i dodawać po trochu przyprawy. Gorzej(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiego sosu chili Wykonanie: Kurczaka pokroić na paski i zamarynować w oliwie i soku cytrynowym z dodatkiem skrobi ziemniaczanej. Odstawić na 1/2 godziny. Ze śliwek usunąć pestki i pokroić owoce na kawałki. Czosnek i szalotki drobno posiekać. W rondelku połączyć śliwki z czosnkiem, szalotkami, imbirem, cukrem, sosem sojowym i chili. Gotować na średnim ogniu przez
zadanie-gotowaniedopadnie głód np.w górach, na wycieczce, w szpitalu itd. Czegoś co nigdy mnie nie zawiedzie i coś co można zakonserwować na dłużej. Jako słodzika naturalnego użyłam przepysznych daktyli! Śliwka pomoże mojemu dziecku usunąć do spodu ,to co zalega w jelitkach -a figa? Cóż nie dość, że mega zdrowa to jeszcze szczypta wspomnień rodem z Sycylii nikomu z nas jeszcze(...)zaszkodziła. Składniki papierówki z dobrego źródła figi,daktyle oraz suszona śliwka http://www.symbio.pl opcjonalnie cukier brązowy jeśli nie chcecie daktyli lub ich nie lubicie sok z połowy cytryny po łyżeczce kardamonu, cynamonu, Jabłka wymyj, usuń gniazda nasienne i rozparuj. Rozparowane przetrzyj przez sito- pozbędziesz się skórek . Ponownie przełóż mus do garnka , w którym się będzie całość smażyła bardzo wolno
Z Kuchni Do KuchniZostała mi torebka ugotowanego ryżu postanowiłam go jakoś wykorzystać i tak powstały smaczne ryżowe kluski ze śliwkami Składniki • 1 torebka ugotowanego ryżu • 1 jajko • ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej • szczypta soli • troszkę na czubku łyżeczki kurkumy • śliwki • cynamon • cukier • 2 -3 łyżki masła Sposób przygotowania 1. Do ryżu dodać jajko i mąkę szczyptę soli i troszkę kurkumy. Zagnieść(...)ciasto odrywać kawałeczki zrobić kulkę później spłaszczyć nałożyć śliwkę bez pestki uformować kluski,obsypać delikatnie mąką ziemniaczaną by się nie kleiły 2. W rondelku rozpuścić masło smażyć aby się troszkę zrumieniło 3. Kuski włożyć do osolonego wrzątku gotować ok 5 minut od ponownego zawrzenia wody na małym ogniu Podawać posypane cukrem ,cynamonem i oblane masłem
W królestwie smaków BeatyCudowne kule o smaku pączków,wypełnione śliwkami,najlepsze na gorąco.Rozpływaja się w ustach po ich skosztowaniu.Bardzo polecam na popołudniowy deserek dla dzieci lub na miły podwieczorek we dwoje.:-) 20dag.ryżu 1 litr mleka 1/2 szkl.cukru 5 łyżek mąki 5 jajek sól 20 małych śliwek z kompotu 4 łyżki bułki tartej olej do głębokiego smażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko zagotowujemy razem(...)żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Żółtka mieszamy z zimnym ryżem.Dodajemy mąkę i piane z białek.Starannie wyrabiamy ciasto.Z przygotowanega ciasta formujemy na ręce placuszki,nakładamy śliwkę i formujemy ciasto w kulę.Pozostałe jajka roztrzepać.Zanurzać ryżowe kule,następnie obtocztć je w bułce tartej.Smażyć na złoty kolor w głebokim tłuszczu.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimąki pszennej 30 dag masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 żółtka 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18% około 1 kg śliwek 5-6 łyżek cukru pudru 5 łyżek płatków migdałowych cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy schłodzone masło(...)razem wszystko siekamy na drobne kawałki. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Ciasto szybko wyrabiamy na gładką masę i wkładamy na pół godziny do lodówki. W między czasie przygotowujemy śliwki: myjemy je, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Mieszamy z cukrem pudrem. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich (trochę większą) wykładamy dno dużej blachy. Na cieście układamy śliwki
Qchnia po prostuPewnie niektórzy z Was korzystali już z mojego przepisu na zraziki ze śliwką, tym razem wzbogaciłam go o gorgonzolę i zamiast boczku zawinęłam je w szynką szwarcwaldzką. SKŁADNIKI: 05 kg. mięsa mielonego plastry szynki szwarcwaldzkiej śliwki suszone 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 10 dag. gorgonzoli 1 łyżka masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek mały pęczek pietruszki(...)WYKONANIE: mięso doprawiamy przyprawami, cebulkę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy, w kulkę masy jajecznej wkładamy śliwkę, kawałek gorgonzoli formujemy kotlecik, zawijamy w szynkę, naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym, układamy ciasno kotleciki, przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w 180 stopniach około 30 min., następnie odkrywamy, kładziemy na mięso plastry
Kuchnia BeatyDziś pyszna, soczysta sałatka z sezonowymi owocami - śliwkami i malinami, połączonymi z czarną komosą ryżową i moim najnowszym odkryciem migdałami jadalnymi. Ten cudowny produkt to tak naprawdę suszona bulwa rośliny zwanej ciborą jadalną, może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej, bez laktozy, przez diabetyków i przez wszystkich uczulonych na orzechy, ponoć karpie bardzo je lubią ;). Więcej o migdałach ziemnych(...)można przeczytać na stronie http://www.orzechy-tygrysie.pl/orzechy-tygrysie-migdaly-ziemne Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki sałaty rzymskiej 2 garście migdałów ziemnych 3 śliwki renklody 2 garście malin świeże listki mięty tajskiej (lub innej) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju makowego Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki do miski, dodajemy maliny i pokrojone na ósemki śliwki
Quinoa Raz!Przepis mam od mojej siostrzyczki Wszystkie składniki wrzucić do miski i siekać nożem. Wszystko musi się połączyć, tworząc tzw. kruszonkę. Blaszkę wysmarować tłuszczem, obsypać kaszką manną i wyłożyć ciasto. Śliwki wypestkować i przeciąć na pół. Rozłożyć je na górze ciasta. Kruszonka – wszystkie składniki włożyć do miseczki i szybko zagnieść palcami, formując kruszonkę. Rozłożyć kruszonkę na śliwkach. Piec w nagrzanym
Kuchnia PokoleńDługo myślałam, co wykombinować ze śliwek, które czekały i wołały: ,, Zrób z nas pyszny placek''. Wreszcie mnie olśniło i zrobiłam pyszny placek na kruchym cieście z lekką budyniową pianką. Niebo w gębie :) Idealny do popołudniowej kawy. Polecam! Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki ( ja dałam krupczatkę, ale może też być zwykła pszenna)**, 250 g masła lub margaryny(...)cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)* 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Ponadto: 500 g, śliwek, malin lub innych ulubionych owoców (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej) opcjonalnie: cukier puder do oprószenia Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka ze szczyptą soli. Po ubiciu
Wołowina od rekinawarstwami. Zaczęłam od musu jagodowego, puddingu z tapioki, następną warstwą były świeże, całe jagody, pudding z chia, ponownie mus jagodowy i znów pudding. Całość zwieńczyłam świeżymi jagodami i pokrojonymi śliwkami. Jest to z pewnością śniadanie, które da Ci zastrzyk energii na resztę dnia! Polecam! Składniki (na 2 porcje): 1/4 szklanki tapioki 1 szklanka mleka migdałowego 1 łyżka nasion chia(...)gram jogurtu naturalnego 200 gram jagód + dodatkowo 100 gram jagód do dekoracji kilka świeżych śliwek 2-3 łyżki syropu klonowego Tapiokę gotuję w mleku migdałowym z syropem klonowym do momentu aż tapioka wchłonie płyn całkowicie. Studzę. Nasiona chia mieszam z jogurtem naturalnym i odstawiam na kilkanaście minut. Jagody miksuję na mus. W naczyniu układam warstwami kolejno mus jagodowy, pudding
Mango Papajamasła / margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany Pianka: 4 białka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Owoce: świeże morele i śliwki Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części, dwie schładzamy przez 30 minut w lodówce, a jedną wkładamy na taki sam czas(...)zamrażarki. 2. Owoce myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki. Morele i śliwki kroimy w plastry. 3. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy dokładnie. 4. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia: 1 ciasto z lodówki (nakłuwamy widelcem), na to plasterki śliwek, następne rozwałkowane ciasto z lodówki (znów nakłuwamy widelcem), plasterki moreli, piana ubita
Kuchnia domowa Anipomoc dzieci. Ich wyobraźnia nie ma granic. Mogą powstać piękne, kolorowe mazurki (foremka 30x20 cm) Składniki: 50 g rodzynek sułtańskich 50 g rodzynek jasnych 50 g śliwek bez pestek (suszone, wędzone...) 50 g moreli suszonych 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 50 g migdałów (słupki, płatki) 50 g orzechów (włoskie, pekan... ) 70 g mąki pszennej ½ płaskiej łyżeczki(...)jajka 170 g cukru + 1 łyżka do piany Lukier cytrynowy: 2 białka 80 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Rodzynki, morele i śliwki zalałam gorącą wodą. Po chwili odsączyłam na sitku i odcisnęłam z nadmiaru wody a następnie pokroiłam. Morele i śliwki w słupki a orzechy posiekałam. Część bakalii można zostawić do dekoracji (kilka
Kuchnia u KrysiSkładniki : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 0,5 kg cukru 1 i 1/2 l przegotowanej wody ( najlepiej źródlanej ) 1 i 1/2 l spirytusu 95 % 100 ml koniaku lub brandy skórka otarta z 2 cytryn 1 laska wanilii 1 i 1/2 opakowania cukru waniliowego Sposób wykonania : Ś liwki dokładnie opłucz, osusz, przekrój na połówki, wydryluj. Wsyp do czystego, dużego słoja(...)wrzuć do słoja także półtorej lub dwie garści pestek ze śliwek, by nadać trunkowi lekkiej goryczki. Wlej spirytus, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przecedź nalewkę , śliwki i pestki wyrzuć. Wodę zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym, otartą skórką cytrynową i laską wanilii przekrojoną na połowę wzdłuż. Mieszaj, aż powstanie
Przepisy i porady kulinarneminut, a potem będzie palcem wylizywać talerze, tak jak ja to robiłam heheheh. Jest przepyszny, bardzo esencjonalny smak, aromat i konsystencja sosu, wręcz idealna. Połączenie naszych polskich śliwek, świeżego rozmarynu i octu balsamicznego... hmmm bosko! Więcej nic nie mówię, po prostu musisz zrobić i już, nie może Cię to ominąć ;-))) SKŁADNIKI: - 2 filety z kurczaka - 5 łyżek oliwy z oliwek(...)maksymalnie dojrzałych śliwek - 1 gałązka rozmarynu - 2 łyżki octu balsamicznego (kup ten oryginalny włoski z Modemy) - sól - 1 łyżeczka miodu W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj rozmaryn i śliwki- smaż, aż puszczą sok i się rozprażą, dodaj ocet balsamiczny i filet z kurczaka. Dalej dusimy aż sos mocno się zredukuje a ocet troszkę odparuje, pozostawiając smak i aromat w sosie. Kuczaka
SMYKWKUCHNI