ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:163/469)

Bitki w sosie grzybowo - śliwkowym 135

Ostatnio zrobiło się na blogu bardzo słodko, więc dla odmiany proponuję danie obiadowe. Dziś bitki w sosie grzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z dodatkiem śliwki rewelacja. Wielkie podziękowania dla mojej kochanej mamusi, która systematycznie zaopatruje mnie w suszone grzybki :) Składniki: 4 kotlety ze schabu lub karczku 1 cebula 3-4 śliwki suszone 7-8 grzybów suszonych mąka(...)Mięso przełożyć do garnka, a na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w pórka. Przełożyc cebulę do mięsa i zalać wszystko przegotowaną wodą, tak aby mięso było zakryte. Dodać śliwki, grzyby namoczone wcześniej w wodzie, około 4 kuleczek ziela angielskiego, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie wyjąć mięso i wszystko zmiksować blenderem

kuchnia doski
Rolada drobiowa z podwędzanymi śliwkami i serem 117

Drobiowa rolada z podwędzanymi śliwkami,serem,pietruszką i majonezem.Jak widzicie smaki, są przeciwieństwem za to  ale idealnie połączenie dla kubków smakowych. Zostałam zaproszona do wyzwania "Blogerzy kontra Szef Kuchni - kto pokona Mistrza?" Jak najbardziej spodobało mi się wyzwanie i podjęłam je. Składniki: pierś z kurczaka ( 2 połówki na dwie roladki ) ser gouda 300 g "Charakterystyczny, śmietankowy smak(...)zimno. Dostępny w opakowaniach o gramaturze 150 i 750 g. Dzięki technologii „otwórz – zamknij”, z jaką zostało zaprojektowane opakowanie, ser na długo zachowa swoją świeżość." śliwki podwędzane suszone  12 szt natka pietruszki 1 pęczek majonez  4 łyżki pieprz i sól do smaku Panierka: płatki owsiane 100 g( zmielone w blenderze) jajo Krok 1 Pierś

Różowa kuchnia
Ciasto ze śliwkami i malinami 143

wlewamy do natłuszczonej formy. Ciasto jest wdzięczne, bo pasują do niego nie tylko różne owoce, ale także konfitury, dżemy czy powidła. Zatem bierzemy się za pieczenie:) Składniki: 5 dużych śliwek garść malin 2 szklanki mąki szklanka cukru pudru opakowanie proszku do pieczenia kostka miękkiego masła 200 g 1,5 łyżki wiórków kokosowych cukier puder do posypania Wykonanie: Od jajek oddziel(...)lekko wystudźcie. Gdy będziecie mieli gładką masę ciasta dodawajcie na przemian mąkę i trochę płynnego masła - będzie łatwiej mieszać i uzyskać gładką masę bez grudek. Dodaj wiórki kokosowe. Śliwki umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki. Formę kwadratową lub okrągłą o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej trochę ciasta, potem posyp gdzieniegdzie malinami, zalej resztą ciasta. Piecz

Zasmakuj Kuchni
Fasola mung z suszonym pomidorem, śliwką , pistacjami i jajami 112

odtruć i odnowić organizm człowieka. Jest nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Oczyszcza organizm, niweluje skutki stresu, wspomaga serce i działa antyrakowo. Dodatek pomidora suszonego dodatkowo ją ubogaci , a suszona śliwka? No cóż postara się wyrzucić z nas zalegające po kątach resztki! Delikatnie! Składniki pół szklanki fasoli mung ( może być więcej ) garść suszonych na słońcu pomidorów  IndexFood garść suszonych śliwek(...)dodając do niej czosnek i curry. Smażyłam na niewielkiej ilości oleju , gdyż używałam patelni wysokiej o średnicy 28 cm  z linii Woll Szafir Wkrój suszone pomidory oraz suszona śliwkę. Podduś. Do całości dodaj fasoli i dosmacz solą. Wymieszaj i duś pod przykryciem dolewając od czasu do czasu niewielką ilość wody. I duś do momentu ,aż fasolka zmięknie, a woda

Z Kuchni Do Kuchni
SZASZŁYCZKI Z KURCZAKA Z ANANASEM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 167

ramach konkursu zorganizowanego przez www.durszlak.pl   i www.alma24.pl chciałabym zaprosić Was na pyszne szaszłyczki z kurczakiem, ananasem i suszonymi śliwkami.   Czas przygotowania: 20 min. Czas pieczenia: 15 min. Czas marynowania: 1 godz.   Dla 6 osób ● 6 filetów z piersi kurczaka ● 12 suszonych śliwek ● 1 mały ananas ● 1 cytryna ● 1 łyżeczka ziaren fenkułu lub kolendry   Wykonanie: Filety(...)twardy środek i oczka, a następnie pokrój w dużą kostkę. Kawałki kurczaka lekko osącz z marynaty i nadziej na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami ananasa i suszonymi śliwkami. Szaszłyki smaż na grillu* przez około 15 minut, co jakiś czas obracając i polewając marynatą podczas pieczenia. Podawaj szaszłyczki na przykład z sałatką tabbouleh. *Możesz również upiec szaszłyki w piekarniku

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem 138

łyżeczka kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól Sos winny 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka imbiru 50g suszonych śliwek ok. 10 łyżeczek cukru Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie (pół)talarki. Cebule obieramy i również kroimy w półtalarki, ale nieco szersze. Seler naciowy kroimy w cienkie poprzeczne paski(...)śliwki na niewielkie kawałeczki. Dzwonka szczupaka posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Kolendrę i kolorowy pieprz lekko rozbijamy w moździerzu. W niewielkim rondlu na małym ogniu roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Przesmażamy powoli przez ok. 1 minutę często mieszając (uwaga, aby nie przypalić!). Dodajemy wino, imbir, cukier i śliwki. Gotujemy powoli przez 5-6 minut

Kulinarna Pokusa
Pudding kakaowo- bananowy 163

Wciąż szukam pysznych i zdrowych zamienników przesłodzonych, chemicznych słodyczy sklepowych. Moje odkrycie to cudownie i naturalnie słodki pudding na bazie dojrzałych bananów. Dodatek śliwek i cynamonu podkręca kakaowy smak tego deseru. Nie zawiera dodatku cukru, mleka ani glutenu a przy tym jest błyskawiczny w przygotowaniu. Dla mnie deser idealny:) POTRZEBUJEMY (na 1 porcję) 1 dojrzały banan 5 śliwek (mogą być(...)mrożone lub suszone) 2 czubate łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Do miseczki wkrawamy banana ,śliwki, cynamon, kakao. Miksujemy blenderem na gładka masę. Przelewamy do miseczki. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Sypana drożdżówka 150

Dzisiaj zachęcam do przygotowania drożdżówki do której nie trzeba przygotowywać rozczynu ani wyrabiać ciasta drożdżowego! Prawda, że brzmi to cudownie :) ? Do poniższej drożdżówki możecie dodać dowolne owoce, np. rabarbar, śliwki, czy maliny. Madziu, bardzo dziękuje za przepis :) Składniki na dużą formę do pieczenia (20 x 40 cm): ciasto drożdżowe 1 kostka świeżych drożdży (100 g) 4 szklanki mąki pszennej(...)szklanki mleka 4 średniej wielkości jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli kruszonka 1 szklanka mąki 1/2 szklanki zwykłego cukru 1/2 kostki masła (100 g) owoce, np. rabarbar, śliwki W wysokiej misce rozkruszyć świeże drożdże, zasypać je zwykłym i wanilinowym cukrem. Następnie wlać roztrzepane jajka, olej, mleko. Na sam koniec wsypać mąkę i szczyptę soli. Zostawić na 3 godziny

Ugotować
Ciasto gryczane ze śliwkami 134

trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli 80 ml soku śliwkowego 200 g mąki gryczanej 50 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 600 g śliwek (u mnie mrożone, waga już bez pestek) WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, spód formy o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia(...)posmarować masłem i oprószyć mąką. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Jeżeli korzystacie z mrożonych, to odsączyć z soku (sok wykorzystać do ciasta). Do miski wsypać cukier trzcinowy i waniliowy, dodać masło, szczyptę soli i utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy dodawać po jednym jajku miksując. Na koniec wlać sok śliwkowy i wymieszać. Obie mąki i proszek

Passions hobbies life
naleśniki z twarogiem śliwkowym... 102

szklanki, cukier 1 łyżeczka, sól - szczypta, jajka 1 sztuka, olej rzepakowy 2 łyżki, mleko 2-2,5 szklanki, woda gazowana 1 szklanka, serek twarogowy śmietankowy 25 dag, śliwki 10 sztuk, cukier wanilinowy 2 łyżeczki, cukier 1,5 łyżki mąkę tortową, mąkę graham, jajko, olej, mleko, wodę, cukier, sól wsypać do naczynia i mikserem dokładnie zmiksować na lejące ciasto, odstawić(...)minut patelnia naleśnikarka 22 cm - patelnię tylko raz posmarować olejem i mocno rozgrzać, kłaść porcję ciasta z chochelki i smażyć złociste naleśniki śliwki bez pestek z cukrem i cukrem wanilinowym w rozdrabniaczu zmielić dokładnie śliwki przełożyć do miski, dodać twaróg śmietankowy i dobrze łyżką rozetrzeć-wymieszać na jednolitą masę na każdy naleśnik nakładać porcję twarogu śliwkowego i składać na kwadraty

W Mojej Kuchni Lubię
Kremowy ryż na słodko z owocami karmelizowanymi 144

tego bardzo prosty i szybki. Składniki: 150 g ryżu do risotto Uncle Ben 300 ml mleka 300 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) 100 ml soku jabłkowego 3-4 śliwki czerwone 1 gruszka (nie za miękka) 2-3 łyżki cukru pudru 125g jeżyn 1 laska wanilii 100 g cukru drobnego 6 żółtek Wykonanie: Śliwki i gruszkę pokroić w plasty, obsypać(...)cukrem pudrem. Rozgrzać patelnię, wrzucić śliwki i gruszkę, podsmażać kilka minut aż zaczną się karmelizować. Zestawić z ognia, dodać jeżyny i sok jabłkowy, delikatnie wymieszać i odstawić. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyjąć ziarenka wanilii ze strąka. Do garnka wlać mleko, śmietanę, dodać ziarenka wanilii, a także wydrążony strączek. Zagotować. Zdjąć z ognia. Do gorącego mleka ze śmietaną i wanilią

Pociąg Do Kuchni
Kalendarz przetworów 260

jagody;  porzeczki;  agrest; morele;  orzechy włoskie (na nalewki i syropy);  kalarepę;  fasolkę szparagową;  groszek; ogórki.  Przetwory w sierpniu  Zaczyna się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest dobry czas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek miesiąca to najlepszy miesiąc na przygotowanie przetworów z pomidorów (soków, przecierów, musów(...)rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików.  Warto zrobić przetwory z:  cukinii,  kabaczków,  pomidorów,  papryki,  kalafiora,  marchwi,  buraków,  a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki).  Z przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać się grzyby. Wrzesień to czas robienia przetworów z:  jabłek

Ukojenie Podniebienia
Ciasteczka owsiane z bakaliami i ziarnami 122

sklepach najczęściej są tylko te najpopularniejsze i niestety również najdroższe. SKŁADNIKI 130 g płatków owsianych 35 g rodzynek 35 g suszonej żurawiny 40 g suszonych moreli 20 g suszonych śliwek 20 g płatków migdałowych 20 g pestek dyni 20 g ziaren słonecznika 10 g sezamu łuskanego 100 g cukru trzcinowego 40 g masła 2-3 łyżki kwaśnej śmietany WYKONANIE Piekarnik(...)nagrzać do temperatury 200 ° C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Płatki owsiane zmielić na proszek (np. w młynku do kawy). Morele, śliwki, żurawinę i rodzynki pokroić na bardzo małe kawałki. Płatki migdałowe, pestki dyni i ziarna słonecznika posiekać nożem. Zimne masło również pokroić nożem na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie i ziarna umieścić w misce, dodać masło, cukier trzcinowy

Passions hobbies life
Grill nie musi być nudny! Mięsno-owocowe rarytasy 182

limonki, sosu ostrygowego, startego imbiru i czosnku. Później wystarczy nabijać na przemian mięso i ananasa, ułożyć na grillu i polewać marynatą. Wołowina na słodko Mięso wołowe i suszone śliwki to sprawdzony duet. Wykwintnym daniem na grilla będą nadziewane polędwiczki zamarynowane w oliwie z ziołami. Kluczowy jest farsz – przygotowuje się go ze śliwek, prawdziwków, cebuli, szałwii i rozmarynu. Smakuje doskonale. Inne(...)owocową nutą Na grilla bardzo dobrze sprawdzi się mięso jagnięce z nogi. Można zrobić z niego przepyszny szaszłyk. Kwintesencję smaku zapewni sos tkemali – wykonuje się go z mirabelek: kilogram śliwek należy zalać pół litrem wody i gotować powoli, aż powstanie gęsta masa. Po około godzinie owocową maź przeciska się przez sito. Z kolei żeberka jagnięce warto zostawić

Kuchcik gotuje
Gęś pieczona z mandarynkami i przyprawami korzennymi 130

pieczoną z mandarynkami i przyprawami korzennymi, a do niej sos śliwkowy. Przepis inspirowany tym z Kwestii Smaku . Polecamy! Składniki: 1 gęś (ok. 4 kg) 1/2 kg mandarynek garść suszonych śliwek 50 g masła goździki cynamon kardamon imbir ziele angielskie pieprz anyż gałka muszkatołowa sól sos kilka węgierek kilka mandarynek czerwone wino przyprawy jak wyżej Gęś rozmrażacie, wyjmujecie z niej woreczek(...)kilku umytych dokładnie mandarynek i znowu nacieracie nimi gęś. Dużo jest tarcia w tym przepisie… Kiedy gęś jest natarta, zaczynacie ją wypełniać pysznościami. Wkładacie do środka suszone śliwki i otarte ze skórki mandarynki. Kilka umytych mandarynek ze skórką nakłuwacie goździkami i też wkładacie do środka. Rozgrzewacie piekarnik do 180 st. C i roztapiacie masło. Smarujecie roztopionym masłem gęś, układacie

GRUBY WAŁEK