łyżeczka kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól Sos winny 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka imbiru 50g suszonych śliwek ok. 10 łyżeczek cukru Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie (pół)talarki. Cebule obieramy i również kroimy w półtalarki, ale nieco szersze. Seler naciowy kroimy w cienkie poprzeczne paski(...)śliwki na niewielkie kawałeczki. Dzwonka szczupaka posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Kolendrę i kolorowy pieprz lekko rozbijamy w moździerzu. W niewielkim rondlu na małym ogniu roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Przesmażamy powoli przez ok. 1 minutę często mieszając (uwaga, aby nie przypalić!). Dodajemy wino, imbir, cukier i śliwki. Gotujemy powoli przez 5-6 minut
Kulinarna PokusaWciąż szukam pysznych i zdrowych zamienników przesłodzonych, chemicznych słodyczy sklepowych. Moje odkrycie to cudownie i naturalnie słodki pudding na bazie dojrzałych bananów. Dodatek śliwek i cynamonu podkręca kakaowy smak tego deseru. Nie zawiera dodatku cukru, mleka ani glutenu a przy tym jest błyskawiczny w przygotowaniu. Dla mnie deser idealny:) POTRZEBUJEMY (na 1 porcję) 1 dojrzały banan 5 śliwek (mogą być(...)mrożone lub suszone) 2 czubate łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Do miseczki wkrawamy banana ,śliwki, cynamon, kakao. Miksujemy blenderem na gładka masę. Przelewamy do miseczki. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWADzisiaj zachęcam do przygotowania drożdżówki do której nie trzeba przygotowywać rozczynu ani wyrabiać ciasta drożdżowego! Prawda, że brzmi to cudownie :) ? Do poniższej drożdżówki możecie dodać dowolne owoce, np. rabarbar, śliwki, czy maliny. Madziu, bardzo dziękuje za przepis :) Składniki na dużą formę do pieczenia (20 x 40 cm): ciasto drożdżowe 1 kostka świeżych drożdży (100 g) 4 szklanki mąki pszennej(...)szklanki mleka 4 średniej wielkości jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli kruszonka 1 szklanka mąki 1/2 szklanki zwykłego cukru 1/2 kostki masła (100 g) owoce, np. rabarbar, śliwki W wysokiej misce rozkruszyć świeże drożdże, zasypać je zwykłym i wanilinowym cukrem. Następnie wlać roztrzepane jajka, olej, mleko. Na sam koniec wsypać mąkę i szczyptę soli. Zostawić na 3 godziny
Ugotowaćtrzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli 80 ml soku śliwkowego 200 g mąki gryczanej 50 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 600 g śliwek (u mnie mrożone, waga już bez pestek) WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, spód formy o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia(...)posmarować masłem i oprószyć mąką. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Jeżeli korzystacie z mrożonych, to odsączyć z soku (sok wykorzystać do ciasta). Do miski wsypać cukier trzcinowy i waniliowy, dodać masło, szczyptę soli i utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy dodawać po jednym jajku miksując. Na koniec wlać sok śliwkowy i wymieszać. Obie mąki i proszek
Passions hobbies lifeszklanki, cukier 1 łyżeczka, sól - szczypta, jajka 1 sztuka, olej rzepakowy 2 łyżki, mleko 2-2,5 szklanki, woda gazowana 1 szklanka, serek twarogowy śmietankowy 25 dag, śliwki 10 sztuk, cukier wanilinowy 2 łyżeczki, cukier 1,5 łyżki mąkę tortową, mąkę graham, jajko, olej, mleko, wodę, cukier, sól wsypać do naczynia i mikserem dokładnie zmiksować na lejące ciasto, odstawić(...)minut patelnia naleśnikarka 22 cm - patelnię tylko raz posmarować olejem i mocno rozgrzać, kłaść porcję ciasta z chochelki i smażyć złociste naleśniki śliwki bez pestek z cukrem i cukrem wanilinowym w rozdrabniaczu zmielić dokładnie śliwki przełożyć do miski, dodać twaróg śmietankowy i dobrze łyżką rozetrzeć-wymieszać na jednolitą masę na każdy naleśnik nakładać porcję twarogu śliwkowego i składać na kwadraty
W Mojej Kuchni Lubiętego bardzo prosty i szybki. Składniki: 150 g ryżu do risotto Uncle Ben 300 ml mleka 300 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) 100 ml soku jabłkowego 3-4 śliwki czerwone 1 gruszka (nie za miękka) 2-3 łyżki cukru pudru 125g jeżyn 1 laska wanilii 100 g cukru drobnego 6 żółtek Wykonanie: Śliwki i gruszkę pokroić w plasty, obsypać(...)cukrem pudrem. Rozgrzać patelnię, wrzucić śliwki i gruszkę, podsmażać kilka minut aż zaczną się karmelizować. Zestawić z ognia, dodać jeżyny i sok jabłkowy, delikatnie wymieszać i odstawić. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyjąć ziarenka wanilii ze strąka. Do garnka wlać mleko, śmietanę, dodać ziarenka wanilii, a także wydrążony strączek. Zagotować. Zdjąć z ognia. Do gorącego mleka ze śmietaną i wanilią
Pociąg Do Kuchnijagody; porzeczki; agrest; morele; orzechy włoskie (na nalewki i syropy); kalarepę; fasolkę szparagową; groszek; ogórki. Przetwory w sierpniu Zaczyna się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest dobry czas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek miesiąca to najlepszy miesiąc na przygotowanie przetworów z pomidorów (soków, przecierów, musów(...)rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików. Warto zrobić przetwory z: cukinii, kabaczków, pomidorów, papryki, kalafiora, marchwi, buraków, a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki). Z przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać się grzyby. Wrzesień to czas robienia przetworów z: jabłek
Ukojenie Podniebieniasklepach najczęściej są tylko te najpopularniejsze i niestety również najdroższe. SKŁADNIKI 130 g płatków owsianych 35 g rodzynek 35 g suszonej żurawiny 40 g suszonych moreli 20 g suszonych śliwek 20 g płatków migdałowych 20 g pestek dyni 20 g ziaren słonecznika 10 g sezamu łuskanego 100 g cukru trzcinowego 40 g masła 2-3 łyżki kwaśnej śmietany WYKONANIE Piekarnik(...)nagrzać do temperatury 200 ° C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Płatki owsiane zmielić na proszek (np. w młynku do kawy). Morele, śliwki, żurawinę i rodzynki pokroić na bardzo małe kawałki. Płatki migdałowe, pestki dyni i ziarna słonecznika posiekać nożem. Zimne masło również pokroić nożem na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie i ziarna umieścić w misce, dodać masło, cukier trzcinowy
Passions hobbies lifelimonki, sosu ostrygowego, startego imbiru i czosnku. Później wystarczy nabijać na przemian mięso i ananasa, ułożyć na grillu i polewać marynatą. Wołowina na słodko Mięso wołowe i suszone śliwki to sprawdzony duet. Wykwintnym daniem na grilla będą nadziewane polędwiczki zamarynowane w oliwie z ziołami. Kluczowy jest farsz – przygotowuje się go ze śliwek, prawdziwków, cebuli, szałwii i rozmarynu. Smakuje doskonale. Inne(...)owocową nutą Na grilla bardzo dobrze sprawdzi się mięso jagnięce z nogi. Można zrobić z niego przepyszny szaszłyk. Kwintesencję smaku zapewni sos tkemali – wykonuje się go z mirabelek: kilogram śliwek należy zalać pół litrem wody i gotować powoli, aż powstanie gęsta masa. Po około godzinie owocową maź przeciska się przez sito. Z kolei żeberka jagnięce warto zostawić
Kuchcik gotujepieczoną z mandarynkami i przyprawami korzennymi, a do niej sos śliwkowy. Przepis inspirowany tym z Kwestii Smaku . Polecamy! Składniki: 1 gęś (ok. 4 kg) 1/2 kg mandarynek garść suszonych śliwek 50 g masła goździki cynamon kardamon imbir ziele angielskie pieprz anyż gałka muszkatołowa sól sos kilka węgierek kilka mandarynek czerwone wino przyprawy jak wyżej Gęś rozmrażacie, wyjmujecie z niej woreczek(...)kilku umytych dokładnie mandarynek i znowu nacieracie nimi gęś. Dużo jest tarcia w tym przepisie… Kiedy gęś jest natarta, zaczynacie ją wypełniać pysznościami. Wkładacie do środka suszone śliwki i otarte ze skórki mandarynki. Kilka umytych mandarynek ze skórką nakłuwacie goździkami i też wkładacie do środka. Rozgrzewacie piekarnik do 180 st. C i roztapiacie masło. Smarujecie roztopionym masłem gęś, układacie
GRUBY WAŁEKbędzie miała rzadszą konsystencję, a po upieczeniu będzie bardziej zwarta. Deser kokosowo-śliwkowy Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 500 g śliwki 75 g mąka kokosowa 1 szklanka mleko 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia 2 białko jaja 1 łyżeczka esencja wanilii Sposób przygotowania Umyte śliwki kroimy(...)cząstki i wykładamy nimi formę do pieczenia. Pozostałe składniki mieszamy dokładnie i wykładamy na śliwki. Pieczemy w 180 st. C przez 30-35 minut
Kucharzycapiec ok. 30 minut w temp. 180 st. C. Deser kokosowo-śliwkowy Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 500 g śliwki 75 g mąka kokosowa 1 szklanka mleko 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia 2 białko jaja 1 łyżeczka esencja wanilii Sposób przygotowania Umyte śliwki kroimy(...)cząstki i wykładamy nimi formę do pieczenia. Pozostałe składniki mieszamy dokładnie i wykładamy na śliwki. Pieczemy w 180 st. C przez 30-35 minut
Kucharzycajuż od rana dostarczamy naszemu organizmowi niezbędne witaminy i składniki mineralne. Porcja jest dosyć duża i sycąca, więc można ją zrobić ewentualnie dla dwóch osób. SKŁADNIKI 1 duża śliwka 1 banan 50 g płatków owsianych 1 kopiasta łyżka otręb orkiszowych (8 g) 1 kopiasta łyżka otręb gryczanych (8 g) 200 ml mleka 30 g suszonej żurawiny 20 g rodzynek(...)łyżeczka mielonego lnu 2 łyżeczki amarantusa ekspandowanego WYKONANIE Śliwkę przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Banana obrać, pokroić w plasterki i pognieść na papkę widelcem. Do garnka wsypać płatki owsiane, otręby orkiszowe i gryczane, zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, by masa nie przywierała do dna. Do zgęstniałej już masy
Passions hobbies lifecoś z tego będzie ;-) A co dla Was? A babka, która pozwala wykorzystać białka, jakie czasem zostają nam po pieczeniu innych ciast :-) Moja dzisiejsza wersja jest z wykorzystaniem ostatnich śliwek, ale możecie śmiało użyć innych owoców, nawet takich z przetworów, albo nie używać ich wcale :-) Możecie też podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao - wtedy(...)SKŁADNIKI 7 białek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 4 łyżki wody dodatkowo: śliwki Białka ubijamy na sztywną pianę, a nastęnie dosypujemy cukier i miksujemy jeszcze przez chwilę. Mąke, proszek i budyń mieszamy razem, a następnie dosypujemy stopniowo do piany, cały czas miksując. Na koniec
Czary - gary w kuchnikorzystałam już jakiś czas temu, ale mimo „dziwności” ciasta, nadal do niego wracam. Dlaczego? Bo ciasto świetnie smakuje: jest puchate i wysokie. Idealne, aby połączyć je z pierwszymi letnimi śliwkami. Może dacie się namówić? Składniki: • 6 łyżek oleju • 60 dag mąki • 3 duże jajka • 6 pełnych łyżek cukru • 1 cukier wanilinowy • 8 dag drożdży • 1 szklanka mleka • szczypta soli • bułka(...)tarta Dodatkowo: • dojrzałe śliwki Sposób przygotowania: 1. Całe jajka, cukier, sól, cukier wanilinowy zmiksować na jasną masę. 2. Wlać do masy jajecznej ciepłe mleko, dodać rozkruszone drożdże. Ponownie zmiksować. 3. Dodać olej i mąkę, wszystkie składniki wymieszać na gładką masę trzepaczką. Oczywiście można użyć miksera, ale nie jest to konieczne. 4. Ciasto przełożyć do foremki 22x30 wyłożonej papierem do pieczenia
W mojej kuchni