Ogłaszam, że już najwyższa pora więc sezon na ciasta, placki, tarty i desery ze śliwkami uważam za otwarty! Jedzcie i wykorzystujcie śliwki różnych gatunków bo to pyszne i zdrowe owoce. My lubimy je zarówno na surowo jak i upieczone i sięgam po nie dość często. Nawet kiedy lubi się piec to nie oznacza, że lubi się spędzać na przygotowaniach ciasta(...)piekarniku. Najgorsze jest czekanie aż się upiecze a potem wystygnie żeby można było kroić i delektować się kawałkiem pysznego placka . Ponieważ mamy końcówkę lata to oczywiście placka ze śliwkami. Te kwaskowe owoce idealnie nadają się do wypieków więc warto je wykorzystywać a połączenie ich smaku z masłem orzechowym to strzał w dziesiątkę. O maśle orzechowym pisałam więcej przy przepisie
Smaczna PyzaDanie z kuchni arabskiej. Kurczak na słodko przypadnie do gustu sceptykom tego połączenia. Składniki kilka udek kurczaka 3-4 pomidory malinowe bulion drobiowy 100 g suszonych śliwek 1 łyżka miodu świeży imbir garść rodzynek szafran cynamon sól pieprz oliwa Przygotowanie Udka po umyciu natarłem solą i pieprzem. Usmażyłem na oliwie na patelni tak aby były brązowe i chrupiące(...)dusiłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C do czasu, aż mięso stałe się miękkie. Od czasu do czasu zbierałem do miseczki tworzący się sos. Sos : do rondelka włożyłem śliwki, dodałem miód, starty imbir, cynamon, rodzynki i pokruszone nitki szafranu, podlałem niewielką ilością wody. Gotowałem na małym ogniu 15 minut. Gdy kurczak był miękki, dodałem do niego śliwki i zapiekałem
R'n'G KitchenPrzez kilka dni mój tata chodził za mną i biadolił, żeby upiec mu ciasto. "Takie wiesz, ze śliwkami, zwykłe, jak mama robiła". No to zrobiłam najprostsze ciasto, które nie wymaga nawet miksera. A zachwyci każdego! W mojej rodzinie klasyk nad klasykami, robione na sto sposobów, z każdymi dostępnymi owocami i znane jako po prosu "ciasto z owocami". Smak dzieciństwa, zapach(...)jajko 400ml jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki sody 120ml oleju (u mnie 60 ml oleju rzepakowego i 60ml oliwy z oliwek cytrynowej) szczypta soli śliwki i maliny (ilość taka aby pokryć wierzch ciasta), u mnie dodatkowo garść żurawiny suszonej cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wymieszać łyżką lub trzepaczką
Cakes By Kejtmąki 250 g cukru 250 g miodu 130 ml wódki 2 jajka czubata łyżka masła łyżeczka przyprawy do pierników 2 łyżki kakao łyżeczka sody 250 g suszonych śliwek 50 ml kawy rozpuszczalnej polewa czekoladowa powidła/dżem Sposób przygotowania: Śliwki namoczyć, osączyć i pokroić na małe kawałeczki. W rondelku rozpuścić miód z cukrem i przyprawami. Dodać masło, ostudzić. Wbić jajka(...)wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, wódkę (30 ml), kakao i śliwki. Wyrobić ciasto i przełożyć do podłużnej formy (30x11cm) wysmarowanej masłem (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piec godzinę w 185 stopniach. Ostudzić i wyjąć z formy. Zawinąć w folię i odstawić na 1 tydzień. Po tygodniu nasączyć kawą wymieszaną z 50 ml wódki (użyłam do tego
Pobite gary BarbaryUcieszą każde podniebienie. Są łatwe do przygotowania i wspaniale smakują. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mleka 1 jajko ½ łyżki cukru 1,5 szklanki mąki szczypta soli Dodatkowo: 30 dag śliwek 1 łyżka cukru 2 jajka bułka tarta olej i masło do smażenia PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski, dokładnie mieszam trzepaczką, aby nie było grudek. Na rozgrzanym oleju smażę(...)cienkie naleśniki. Śliwki płuczę, usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki i mieszam z cukrem. Na środek naleśnika nakładam porcję śliwek. Zwijam naleśniki tworząc krokiety. Krokiety maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanym maśle
Tradycyjna kuchnia KasiNiezależnie od tego, czy upały się utrzymają, czy zaskoczy nas nagła zima - kompot do rodzinnego obiadu to zawsze dobra propozycja ;-). Składniki: 1kg śliwek 1 litr wody 2 łyżki brązowego cukru (moje owoce były bardzo dojrzałe, więc bardzo słodkie) 1 łyżeczka lub 1 laska cynamonu 3/4 goździki 1. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. 2. Śliwki wrzucamy
Perfect home lifeTrochę dziwny tytuł, wiem, ale nie mam pojęcia jak te śliwki się nazywają. Sama je zerwałam, były pyszne i nie mogłam się powstrzymać, żeby chociaż troszeczkę z nich nie przetworzyć. Tak powstały dwa słoiki pysznego słodko – kwaśnego dżemu. 2 – 2,5 kg śliwek 1 – 1,5 szkl cukru Śliwki wyglądały dokładnie tak. Owoce umyć
Polska Zupaktóre nie miałam pomysłu. I muszę przyznać, że się nie zawiodłam! Jest niesamowite, krem niezbyt słodki, mleczny z delikatną nutą budyniu, ale wcale nie budyniowy, a do tego śliwki i pyszny kruchy spód. Ciasto pięknie się kroi, dzięki czemu również fantastycznie wygląda na talerzu, u nas zniknęło w ciągu jednego dnia! W oryginale do ciasta dodane były migdały(...)budyniu śmietankowego 4 jajka Mleko, śmietanę oraz jajka miksujemy razem na koniec dodajemy budyń i jeszcze przez chwilę mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Dodatkowo : ok 15 szt dojrzałych śliwek Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Układamy je skórką do dołu na podpieczonym spodzie, a następnie delikatnie wylewamy krem. Raz jeszcze wstawiamy je do piekarnika i pieczemy przez
Słodka Kraina Wypiekównakłuwamy ciasto i pieczemy - w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Odłożone ciasto wałujemy i kroimy w paski. Składniki na masę śliwkową: - 150 gram wilgotnych suszonych śliwek - 150 mililitrów Amaretto - 1 laska wanilii - 300 gram powideł śliwkowych Przygotowanie masy śliwkowej: Suszone śliwki kroimy, zalewamy likierem i odstawiamy na 1 godzinę do zmięknięcia. Następnie mieszamy powidła i osączone(...)śliwki. Wykładamy mieszankę na upieczone ciasto. Na wierzchu układamy paski surowego ciasta, tworząc okienka. Można posmarować je jajkiem, ale nie trzeba. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni do zarumienienia (10-15 minut). Składniki na krem: - 300 gram białej czekolady - opakowanie mascarpone Przygotowanie kremu: Roztapiamy czekoladę i lekko ją studzimy. Potem mieszamy za pomocą miksera z mascarpone. Wypełniamy kremem
Życie zamknięte w smakuPyszne połączenie indyka z jabłkami i śliwkami a na dodatek z polskich produktów. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny z gwarancją, że zniknie szybko ze stołu. Składniki: 2 udźce z indyka 3 duże jabłka ( mniejszych więcej ) 0,5 kg śliwek ( dałam węgierki ) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki majeranku ( ew. można dodać dodatkowo(...)świeżego ) Wykonanie: Udźce z indyka przyprawiamy solą, vegetą, papryką i majerankiem z każdej strony. Jabłka kroimy na kawałki ( 8 ) i usuwamy gniazda nasienne, ze śliwek wyjmujemy pestki. Owocami obkładamy indyka. Pozostawiamy tak przyprawionego indyka na co najmniej 30 minut. Pieczemy w zależności od wagi 1 kg=1 godzina w 185 o C. Gdy indyk będzie przyrumieniony, przykrywamy folią aluminiową
Smaki Ewyużycia żelfixu i innych wspomagaczy. Dżem wyszedł pyszny - słodki, gładki i bardzo smaczny. Pomysł na przygotowanie dżemu śliwkowego zaczerpnęłam z bloga Uwaga Babcia Gotuje . Składniki: 1 kg wydrylowanych śliwek 0,5 kg cukru sok z 1 cytryny Śliwki pociąć na mniejsze kawałki. Za pomocą blendera zmiksować na dosyć gładką masę. Do śliwek dodać cukier i sok z cytryny. Całość wymieszać
UgotowaćBardzo łatwy sposób na obłędny deser ze śliwkami i ulubionymi lodami. Owoce podsmażone z cynamonem i szczyptą gałki muszkatołowej, serwowane z domowymi lodami śmietankowymi i piwem lambic. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam :-) Składniki: 5-6 śliwek 1 brzoskwinia 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki masła + lody śmietankowe* Owoce umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki(...)pokroić na niezbyt cienkie paski. Na patelni rozpuścić masło, dodać cynamon i gałkę muszkatołową, chwilę podsmażać, aż zacznie się pienić. Do masła dodać pokrojone śliwki i brzoskwinie, smażyć tak długo, aż owoce puszczą sok i zrobi się gęsty sos. Karmelizowane owoce wyłożyć na talerz, podawać z lodami. Smacznego :) Lody śmietankowe: 330 ml śmietany 30% 100 ml mleka 1/4 szklanki cukru
Domowa cukiernia EwyCiasto śniadaniowe ze śliwkami, to nic innego jak najprostszy pod słońcem ucierany wypiek z małą ilością składników. Nazwałam je śniadaniowym ponieważ mąkę pszenną zamieniłam na razową i dzięki temu jest zdrowsze i daje nam dużo energii. Wyśmienite do porannej kawusi lub popołudniowej herbaty. Składniki: 2 szklanki mąki razowej 1 szklanka mąki pszennej 2/5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)stopionego i ostudzonego masła ( nie margaryny!) 3 jajka mały kubeczek jogurtu naturalnego plus 2 łyżki śmietany 12% szklanka cukru trzcinowego ok. 10 sztuk śliwek Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki przygotować ok. godziny przed pieczeń, żeby miały jednakową temperaturę, w ten sposób unikniemy zakalca :-) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać po kolei kolejne składniki, mieszając
pieprzny smaczeksadzie pojawiły się już pierwsze śliwki, wiedziałam że będą idealne do ciasta. Niestety pogoda nie zachęca do zbyt długiego stania w kuchni, dlatego też wybór padł na to bardzo szybkie ciasto. A co najważniejsze również bardzo smaczne! Składniki: 300 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 op. cukru wanilinowego 2 całe jajka(...)szklanka jogurtu naturalnego 100 g cukru 150 ml oleju słonecznikowego śliwki Mąkę, cukier,cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz sodę mieszamy dokładnie, następnie dodajemy olej, jajka oraz jogurt i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę ( u mnie o średnicy 25 cm). Wierzch wygładzamy i układamy ciasno jedna przy drugiej skórkami do dołu
Słodka Kraina WypiekówManna zapiekana z gorzką czekoladą i śliwkami Mam nadzieję, że każdy z poranków rozpoczęty śniadaniem z tego prostego dania będziemy mogli zaliczyć do udanych składniki dla czterech osób 200 g kaszy manny 1 l mleka 12 sporych śliwek 80 g gorzkiej czekolady 12 g masła 80 g brązowego cukru ewentualnie cukier do osłodzenia kaszy Sposób przygotowania Środek czterech niewielkich(...)żaroodpornych naczyń (najlepiej glinianych lub porcelanowych bulionówek) smarujemy cienko masłem, a następnie do każdego z naczyń wkładamy po trzy śliwki, z których usuwamy pestki, a w ich miejsce wkładamy kawałek czekolady (ważne jest by czekolada nie dotykała bezpośrednio ścianek naczynia). W garnku zagotowujemy mleko, mieszając wsypujemy do garnka kaszę (jeżeli lubimy kaszę słodką, możemy dosypać dodatkowo cukier), a kiedy zgęstnieje
Miód i pieprz