ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:177/469)

CIASTO ŚNIADANIOWE ZE ŚLIWKAMI 151

Ciasto śniadaniowe ze śliwkami, to nic innego jak najprostszy pod słońcem ucierany wypiek z małą ilością składników. Nazwałam je śniadaniowym ponieważ mąkę pszenną zamieniłam na razową i dzięki temu jest zdrowsze i daje nam dużo energii. Wyśmienite do porannej kawusi lub popołudniowej herbaty. Składniki:  2 szklanki mąki razowej  1 szklanka mąki pszennej 2/5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)stopionego i ostudzonego masła ( nie margaryny!)  3 jajka  mały kubeczek jogurtu naturalnego plus 2 łyżki śmietany 12% szklanka cukru trzcinowego  ok. 10 sztuk śliwek  Sposób przyrządzenia:  Wszystkie składniki przygotować ok. godziny przed pieczeń, żeby miały jednakową temperaturę, w ten sposób unikniemy zakalca :-) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać po kolei kolejne składniki, mieszając

pieprzny smaczek
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 171

sadzie pojawiły się już pierwsze śliwki, wiedziałam że będą idealne do ciasta. Niestety pogoda nie zachęca do zbyt długiego stania w kuchni, dlatego też wybór padł na to bardzo szybkie ciasto.  A co najważniejsze również bardzo smaczne! Składniki: 300 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 op. cukru wanilinowego 2 całe jajka(...)szklanka jogurtu naturalnego 100 g cukru 150 ml oleju słonecznikowego śliwki Mąkę, cukier,cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz sodę mieszamy dokładnie, następnie dodajemy olej, jajka oraz jogurt i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę ( u mnie o średnicy 25 cm). Wierzch wygładzamy i układamy ciasno jedna przy drugiej skórkami do dołu

Słodka Kraina Wypieków
zapiekana manna 117

Manna zapiekana z gorzką czekoladą i śliwkami Mam nadzieję, że każdy z poranków rozpoczęty  śniadaniem z tego prostego dania będziemy mogli zaliczyć do udanych składniki dla czterech osób 200 g kaszy manny 1 l mleka 12 sporych śliwek 80 g gorzkiej czekolady 12 g masła 80 g brązowego cukru ewentualnie cukier do osłodzenia kaszy Sposób przygotowania Środek czterech niewielkich(...)żaroodpornych naczyń (najlepiej glinianych lub porcelanowych bulionówek) smarujemy cienko masłem, a następnie do każdego z naczyń wkładamy po trzy śliwki, z których usuwamy pestki, a w ich miejsce wkładamy kawałek czekolady (ważne jest by czekolada nie dotykała bezpośrednio ścianek naczynia). W garnku zagotowujemy mleko, mieszając wsypujemy do garnka kaszę (jeżeli lubimy kaszę słodką, możemy dosypać dodatkowo cukier), a kiedy zgęstnieje

Miód i pieprz
Fale Dunaju ze śliwkami 292

Fale Dunaju to ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Zawsze lubiłam się nim zjadać. Tym razem przygotowałam to ciasto w wersji ze śliwkami. Wyszło rewelacyjne. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 18% ½ kg śliwek(...)Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao oraz śmietanę, mieszam. Na blaszkę (wymiary 22×30 cm) wylewam ciemne ciasto, wyrównuję. Na to wylewam ciasto jasne i wyrównuję. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście, lekko dociskając. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 175 stopni. 2.  Krem: Budynie gotuję na mleku. Odstawiam do przestudzenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami 146

Podobna do pasztetu, ale bardziej niezwykła. Najlepsza z grubomielonym mięsem i siekaną wątróbką. Arcyciekawa po przekrojeniu. Łączy wytrawny smak ziół ze słodkością pomarańczy i śliwki kalifornijskiej. Składniki: 500g mięsa mielonego (ja daję pół na pół drobiowe i wieprzowe) 300g wątróbki drobiowej (lepiej z kurczaka, niż indyka) 300g boczku w plastrach (ja akurat tutaj miałam taki szeroki parzony, 10 plastrów(...)ząbków czosnku 2 szalotki drobno posiekane łyżka tymianku garść natki pietruszki 2 liście laurowe, pokruszone bardzo drobno szczypta imbiru * garść suszonych grzybów, zaparzonych i posiekanych * garść (kilka) suszonych śliwek, najlepiej kalifornijskich pokrojonych w mniejsze kawałki * łyżka suszonej skórki pomarańczowej * 2 łyżki whisky/ brandy/żubrówki, czy co tam macie :) * 2 łyżki śmietany (18%, słodka) sól, pieprz * łyżka ziół prowansalskich * garść orzechów

Pociąg Do Kuchni
Deser bezowy z porzeczkami i śliwką 140

Stambule na największym bazarze, szklaneczka jest z Włoch, a podstawka ceramiczna przewieziona kilka dni temu, dla mnie w prezencie, prosto z Krety.  Deser bezowy z porzeczkami i śliwką Składniki: 1 duża beza lub kilka małych bezików, pokruszonych 2 małe śliwki 4 łyżki czerwonych porzeczek Przygotowanie; 1/2 pokruszonej bezy wkładamy do szklaneczki, wierzch posypujemy 2 łyżeczkami czerwonych porzeczek oraz układamy(...)pokrojone na ósemki śliwki węgierki. Układamy kolejną warstwę bezy. Pozostałe porzeczki ugniatamy widelcem i układamy na wierzchu deseru

Moja smaczna kuchnia
syrop z mirabelek 134

Składniki śliwki 2 kg cukier 1 kg imbir duży kawałek cynamon mielony 1 łyżka kardamon 1 łyżeczka cytryny 2 duże Wykonanie Śliwki umyć, przeciąć na połowę, wypestkowa,zasypać cukrem i pozostawić na noc.Rano zlać sok ,i ogrzewac go z przyprawami oraz obranym i pokrojonym imbirem. Ogrzewać pod przykryciem, na minimalnym płomieniu, okolo 50-60 minut(...)Gotowym ,gorącym syropem napełniac słoiczki i pasteryzowac 8-10 minut. Syrop śliwkowy jest gotowy,jest z soku z owoców z dodatkim przypraw i własnej produkcji.   Przez smak śliwki wyraźnie przebija się cynamon,i imbir. To idealny syrop na chłodne jesienne czy zimowe wieczory .  Syrop jest dość gęsty i słodki ,dlatego do picia trzeba rozcieńczać

w mojej kuchni
Bitki wieprzowe ze śliwkami suszonymi 112

Jedno z tradycyjnych polskich dań- bitki wieprzowe ! U mnie dziś w towarzystwie śliwek suszonych. Składniki: 15 dag łopatki wieprzowej, 1 cebula, 1 papryka, 10 dag suszonych śliwek, 2 łyżki tłuszczu, 2 ząbki czosnku, cukier do smaku, pieprz do smaku, sól do smaku. Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, oprószyć sola, ½ łyżeczki cukru i podrumienić na tłuszczu. Mięso umyć, pokroić w plastry(...)zbić tłuczkiem (do około 1 cm). Mięso przełożyć do rondla, dodać cebulę, pokrojoną paprykę, śliwki i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut. W razie potrzeby podlać wodą, przyprawić do smaku. Dodać zmiażdżony czosnek i gdy mięso będzie miękkie, podać danie np.: z kluskami. UWAGA: 1. Pamiętaj o dokładnym umyciu, oczyszczeniu z żyłek i błonek mięsa

Tradycyjna Kuchnia
Muffinki kefirowe ze śliwkami i czekoladą 189

Muffinki kefirowe ze śliwkami i czekoladą Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3 jajka - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 1 duży kefir naturalny dodatki: - posypka - Maczek niebieski - posypka - Perełki ecru - śliwki - gorzka czekolada - ubita śmietanka 30% z cukrem pudrem - kruszonka (margaryna+cukier puder+mąka) Forma:  blacha od piekarnika Przygotowanie(...)Ciasto przygotowuję według przepisu  Ciasto kefirowe z czereśniami . Ciasto przekładam do papilotek. Jedna łyżka ciasta, na to połówka śliwki bez pestki, znowu łyżka ciasta. Do części wtykam kostkę czekolady, niektóre obsypuję przygotowaną kruszonką. Przekładam wszystkie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.   Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 45 minut Gdy ostygną, dekoruję

Kuchnia co dnia
Twarożkowe semifreddo ze śliwką sechlońską 141

okres letni porzucam pieczone serniki na rzecz tego właśnie semifreddo twarogowego.  Do tego sos ze śliwki suszonej z miodem pitnym. Całość polana miodem kurpiowskim.  Z podanych składników wyszły 3 porcje: 250 gram sera twarogowego 250 gram serka mascarpone 1 łyżka miodu kurpiowskiego i jeszcze do polania duża garść suszonych śliwek sechlońskich 2 goździki pół szklanki miodu pitnego(...)wanilię  - to zależy od preferencji smakowych. Całość dokładnie ucieramy. Masę wkładamy do foremek mocno ubijając. Wkładamy do zamrażarki na przynajmniej 2 godziny. W czasie mrożenia przygotowujemy sos. Śliwki wkładamy do rondla, zalewamy miodem pitnym, dodajemy goździki  i gotujemy do miękkości. Uwaga aby się nie wygotował płyn! Całość miksujemy i przecieramy przez gęste sito. Sos schładzamy ale można podać

AZgotuj!
Tarta śliwkowa z kremem budyniowym, mleczkiem kokosowym i tymiankiem 232

szczypta soli. Krem budyniowym: 400 ml mleka kokosowego, 100 g masła, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 3-5 łyżek brązowego cukru, 2 łyżki posiekanych listków tymianku (opcjonalnie), 500 g śliwek, cukier puder do posypania. Zastawa  Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Ciasto Mąkę, wymieszać z cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko(...)rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma kawałkami foli spożywczej) na placek większy od średnicy formy. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i odstawić do lodówki na 30 minut. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować, podzielić na ćwiartki. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia, piec 15 minut w 200 stopniach

SzczyptaSmaQ
Muffinki ze śliwką i kruszonką 115

krupczatki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru 100 ml maślanki 1 jajko 60 ml oleju 1,5 łyżeczki cukru z wanilią 1 płaska łyżeczka cynamonu 250 g śliwek z kompotu  wg przepisu Kruszonka: 100 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 60 g masła Piekarnik nagrzać do 180°C.  Śliwki z kompotu odsączyć na sitku(...)cukrem, dodać miękkie masło i połączyć składniki. Schłodzić w lodówce. Składniki suche połączyć w jednej misce, w drugiej połączyć wszystkie składniki mokre. Wymieszane składniki mokre przelewamy do suchych, dodajemy śliwki i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto nakładamy do papilotek i obficie posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez ok 25 min (do suchego

Atlas Smaków
Śledzie ze śliwką suszona. 140

Śledzie to bardzo dobra przekąska w każdej postaci, dziś przygotowuję śledzika ze śliwką suszoną. SKŁADNIKI: 5 śledzi marynowanych 20 dag. śliwek suszonych bez pestek 6 średnich cebul 4-5 ogórków kiszonych 3 łyżki koncentratu 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, gałązka siekanego lubczyku 0,5 szkl. oliwy WYKONANIE: Cebulę kroimy w piórka, ogórki, śliwki w słupki,  dodajemy koncentrat

Kuchnia Beaty
Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami 192

papryczka 1-2 - sól morska - pieprz czerwony - 1 łyżeczka mielonego cuminu - kilka suszonych prawdziwków - olej z pestek winogron Dodatkowo: - 250g wędzonego boczku - 100g prosciutto w plasterkach (szynka parmeńska) - suszone śliwki kalifornijskie bez pestek - świeży tymianek - kwiaty oregano Grzyby możemy przygotować poprzedniego dnia wieczorem. Prawdziwki płuczemy i moczymy w zimnej wodzie (ok. 4 godzin). W tej samej wodzie potem gotujemy(...)ugotowane prawdziwki – przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni rumienimy pokrojony boczek – również przekładamy do miseczki. Plasterki szynki prosciutto przekrajamy wzdłuż na połówki. Na każdą połówkę kładziemy po suszonej śliwce – zawijamy. Smażymy na rumiano na tłuszczu wytopionym z boczku (po usmażeniu tłuszcz, jak kto lubi, można dodać do zupy). Gotowe nadziewamy na patyczki do szaszłyków (u mnie

mojewypiekiinietylko
Ciasto krucho- drożdżowe ze śliwkami i pianką kokosową 158

sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto ze śliwkami. Jest łatwe do przygotowania. Idealne jako deser do kawy.  SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag mąki, 12 dag masła, 3,5 łyżki cukru, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 dag drożdży, 1,5 łyżki śmietany 18%; Piana kokosowa: 3 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)kokosu, Dodatkowo:  1/2 kg śliwek, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1.Ciasto: Drożdże mieszam ze śmietaną. Mąkę łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz drożdże ze śmietaną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną cześć ciasta wkładam na godzinę do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. 2. Śliwki przekrawam

Tradycyjna kuchnia Kasi