ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:200/469)

Świąteczne pierniczki – przepis 77

cienkie placki, wykroić foremkami, piec ok. 10 minut w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Po wystudzeniu dekorować i włożyć do pojemnika, żeby zmiękły. Jeśli chcemy piernikowe serduszka ze śliwką, wystarczy nałożyć na ciasto śliwkę, przyłożyć drugim ciasto i skleić. Potem piec w piekarniku ok. 12 minut. Pierniczki gotowe Pachnące pierniki można też powiesić na choince jako ozdoby. Więcej

Strefa Zdrowego Żywienia
Fale Atlantyku 84

różne uroczyste kolacje. Płaty śledziowe na sposób słodko kwaśno. Składniki: ·        ½ kg płatów śledziowych solonych ·        200 g śliwek suszonych ·        Cebula ·        Olej ·        1 łyżka miodu(...)przygotowania: 1.   Śledzie moczymy w wodzie 1 godzinę. 2.   W tym czasie obieramy cebulę i prużymy na rozgrzanym oleju. 3.   Dokładamy miód, koncentrat pomidorowy, pokrojone drobno śliwki, doprawiamy pieprzem, 10 minut prużymy i studzimy. 4.   Śledzie kroimy na małe kawałki i układamy w naczyniu warstwami: Śledź, sos, śledź i tak do wyczerpania składników. 5.   Chłodzimy

Kulinarna Chwila
Ciasteczka owsiano-bananowe z czekoladą i orzechami 115

kokosowego  1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych) 2 łyżki brązowego cukru (lub innego słodzidła) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50g gorzkiej czekolady 50g śliwek 50g orzechów (dałam włoskie) Banana rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, cukrem i roztopionym masłem kokosowym. 2/3 szklanki płatków owsianych zmielić w młynku do kawy (nie za drobno), wsypać do masy(...)bananowej. Dodać mąkę, proszek, płatki owsiane, wymieszać. Czekoladę i orzechy posiekać, śliwki pokroić, wsypać do ciasta, wymieszać. Ciasto powinno być lekko klejące, ale gęste. Blachę wyłozyć papierem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najłatwiej to robić zwilżonymi dłońmi), spłaszczać i układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 17-20 minut w temp. 180stC. Smacznego

Obiad gotowy
Kulki migdałowo-kokosowe 73

czasu możemy sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia. Kulki migdałowo-kokosowe - przepis Do przygotowania kulek będziesz potrzebować: 150g płatków migdałowych, 100g wiórków kokosowych, łyżkę syropu z agawy, 75g suszonych śliwek, pół łyżki kakao, wiórki kokosowe do obtoczenia kulek. 1. Zmiel płatki migdałowe. 2. Śliwki drobno posiekaj. 3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i uformuj kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego

Z notatnika dietetyka
Moje kulinarne hity X-XII 2019 97

Crumble, obłednie smaczny deser, robię z tego przepisu , ale dodaję jeszcze masło pół na pół z olejem koko; najpyszniejsza wersja wg mnie to ta ze śliwkami, ostatnio robiłam też z odmrażanymi owocami jagodowymi (truskawkami, malinami), dorzuciłam banana i jabłko, wyszło świetnie. Jeśli dajecie mrożone owoce, najpierw trzeba je rozmrozić i odlać sok.  2.  Kiszone buraki, które można później(...)mój sposób, nie smarować formy olejem. Wtedy muffiny idealnie odchodzą od brzegów i się nie rozsypują. Muffiny zazwyczaj dekoruję polewą z gorzkiej czekolady i odrobiny oleju kokosowego, ozdabiam suszonymi śliwkami albo orzechami włoskimi

Qlinarnie i Qlinarnie
SAŁATKA ŚLEDZIOWA NA PASZTECIE 83

spróbujcie tej wyjątkowej sałatki śledziowej Składniki: 1 łyżka selera Rolnik 6 kromek kruchego pieczywa 6 plasterków pasztetu 8 marynowanych śledzi 1 cytryna 1 średnia cebula garść suszonych śliwek 80 g pestek słonecznika pieprz świeżo mielony natka pietruszki  Śledzie, śliwki oraz cebule pokroić w drobną kostkę. Pestki słonecznika prażyć na patelni. Cytrynę filetować i pokroić jej miąższ w drobną kostkę

Kuchnia w oparach
Top 10 tradycyjnych przepisów na Wigilię 112

moim rankingu znajdziecie dania na ciepło i na zimno; są tu przystawki, zupy i dania główne. Oczywiście są na nim także desery i niezastąpiony kompot z suszonych wędzonych śliwek. Serdecznie Was zapraszam do ich przejrzenia, może znajdziecie tu coś interesującego dla siebie? Jarzynowa sałatka ze śledziem Marynowane śledzie  Wigilijna zupa grzybowa Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Łazanki z kapustą(...)grzybami Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Keks piernikowy Piernik staropolski dojrzewający Kompot z suszonych wędzonych śliwek

Kulinarne przygody Gatity
Keks migdałowy 118

Ciasto jest pełne bakali, a wierzch zwieńczony jest mnóstwem migdałów. Coś wspaniałego. Dodatkowo keks migdałowy przygotujecie w 30 minut! Zatem do dzieła Składniki: 400 g pokrojonych w kostkę, suszonych śliwek, moreli, rodzynek, orzechów w dowolnej i ulubionej proporcji 1 garść pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej 2 łyżki rumu 200 g masła ¾ szklanki brązowego cukru (jeśli nie macie, może być zwykły(...)szczypta soli 1 łyżka dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2-3 garście płatków migdałów Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Śliwki, morele i rodzynki oraz skórkę pomarańczową skrapiam rumem i odstawiam. Orzechy kroję. Miękkie masło ucieram z cukrem, a następnie dodaję po jednym jajku cały czas ubijając do momentu uzyskania piankowej konsystencji

Słodki sentyment
Kompot z suszonych owoców 769

Kompot z suszu to tradycyjny napój wigilijny. Aromatyczny, prosty po sycącej kolacji pomoże nam w trawieniu i ugasi pragnienie. Niesamowity zapach jabłek, śliwek, gruszek w połączeniu z aromatem goździków i pomarańczy zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100g suszonych śliwek 100g suszonych jabłek 100g suszonych gruszek 50g suszonych moreli 50g rodzynek 3 goździki kawałek

Danka Pichci
Makiełki 85

Jest to potrawa wigilijna składająca się z makaronu, maku z dużą ilością różnych bakalii i orzechów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka makaronu łazanki 1/2 szklanki maku 30g suszonych śliwek 30g suszonych moreli 30g daktyli 30g migdałów garść rodzynek i żurawiny suszonej 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 1 cukier waniliowy odrobina aromatu migdałowego garść orzechów włoskich 1 łyżka pomarańczowej(...)zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin.  2. Łazanki ugotować według przepisu na opakowaniu. 3. Migdały zalać wrzątkiem, kiedy przestygną obrać z łupinek i pokroić w paseczki. 4. Śliwki, morele, daktyle pokroić w paseczki. 5. Po upływie 3-4 godzin mak przecedzić przez sitko i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód

Danka Pichci
Domowe bajaderki 87

Możecie wykorzystać niesfornego zakalca, który pojawił się niespodziewanie w Waszej kuchni, biszkopty, ciastka… itd. Składniki na 10 kulek/ 5 cm: 3 szklanki pokruszonego ciasta, ciastek, biszkoptów 20 sztuk suszonych śliwek 3 garście płatków migdałów 3 garście siekanych orzechów 2 łyżki powideł 2 łyżki soku pomarańczowego 100 ml śmietanki 30% 150 g ulubionej czekolady Dodatkowo: 100 g ulubionej czekolady Śmietankę zagotowuję(...)wkruszam do mniej czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę odstawiam do wystygnięcia. Śliwki kroję w małą kostkę, dodaję pokruszone ciasto, migdały, orzechy, sok pomarańczowy i powidła. Mieszam, a następnie dodaję wystudzoną czekoladę. Całość mieszam do uzyskania gęstej masy. Z masy „toczę” kule i wstawiam do lodówki. W tym czasie rozpuszczam

Słodki sentyment
Wege przekąski dla dzieci. 5 przekąsek – bez wyrzutów sumienia! 95

zwróć uwagę, że głównym składnikiem batoników etc. jest cukier i tłuszcz). A kiedy jeszcze zamiast polewy mlecznej, wybierzemy gorzką – to będzie strzał w dziesiątkę. Dzieciaki uwielbiają żurawinę, rodzynki, śliwki, a starsze – także orzechy z jej dodatkiem. Jeden warunek: zarówno wnętrze, jak i to, co zewnątrz, musi być dobrej jakości. Owoce czy orzechy – nie pokryte konserwantami, a czekolada(...)życia uczone, że dobrym zamiennikiem sklepowych słodkości, są suszone owoce czy orzechy, będzie mu trudno się przestawić. Ale na pewno warto spróbować i proponować suszone na słońcu morele, śliwki, rodzynki – większość maluchów uwielbia również żurawinę (można spotkać też taką słodzoną syropem klonowym). I oczywiście orzechy – choćby w postaci płatków migdałowych dla mniejszych dzieci. Starsze z powodzeniem mogą zjadać

sierotka maRysia w kuchni
Czekoladowe muffinki z pająkiem 128

proszku do pieczenia 150 ml mleka 2 jajka 100 g masła 150 g czekolady gorzkiej krem: 150 g białej czekolady 100 ml śmietany 30% 200 g serka mascarpone dodatki: śliwki suszone ciasteczka Oreo oczy cukrowe opcjonalnie klej spożywczy Przygotowanie: muffiny: Masło roztapiamy (na małym ogniu) z połamaną czekoladą cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jajka roztrzepane z mlekiem(...)dnia miksujemy mascarpone dodając masę czekoladowo-śmietankową. Na ostudzone muffiny wyciskamy za pomocą worka cukierniczego trochę kremu, na nim na górze kładziemy ciasteczko oreo (połówka bez białej masy). Suszone śliwki kroimy w drobne paski, a z nich robimy nogi pająków. Na koniec na ciasteczku układamy oczy smarując je odrobiną kremu lub kleju spożywczego

Bon appetit mon amie
Brownie ze śliwkami 99

orzechów 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 20 g kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 70 g mąki orkiszowej szczypta soli ok. 5-6 większych śliwek opcjonalnie: owoce do dekoracji Czekoladę dzielimy na kawałki, siekamy drobno lub miksujemy blenderem lub w melakserze. Fasolę odcedzamy, płuczemy wodą. Przy użyciu blendera lub melaksera miksujemy na gładką masę. Dodajemy(...)połączenia składników, aby masa była jednolita. Masę wykładamy do formy ok. 25×25 cm lub o średnicy ok. 25-50 cm. Na wierzch wykładamy wydrylowane i pokrojone śliwki. Pieczemy w temperaturze ok. 180 st. C przez 25-30 minut. Ciasto kroimy po wystudzeniu. Porcja ma ok. 230 kcal

Kucharzyca