Nigdy nie lubiłam kompotu przygotowywanego z suszonych owoców ze względu na aromat wędzonych śliwek i gruszek. Ten przygotowywany jest wyłącznie na bazie owoców suszonych, których proporcje możemy dowolnie zmieniać. Dodatek wanilii, cynamonu, listków laurowych i goździków dodaje wspaniałego aromatu. Składniki: 600g suszonych (nie wędzonych!) owoców w dowolnej proporcji (u mnie śliwki, jabłka, gruszki, mirabelki, rodzynki, wiśnie, truskawki
Pyry na Gaztakie proste zrobić go poza okresem grudniowym. Gotując go w listopadzie musiałam naprawdę zrobić spore poszukiwania składników, brakowało jeszcze w sklepie gotowej mieszanki owoców, a z dostępnych były tylko śliwki i morele. A gdzie jabłka? No właśnie ich szukałam najdłużej. Kompot możecie ugotować od razu przed Wigilią aby wypić ciepły napój, ale ja wolę go w wersji schłodzonej. Zatem gotuję(...)suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 250 g suszonych śliwek – 100 g moreli – 100 g suszonych jabłek możesz zamiast tych składników użyć gotową mieszankę suszu – 3-4 goździki – sok z połowy cytryny – 2-3 łyżki
nietylkopasta.plbabcię i mamę. Jednym z takich skojarzeń jest niezwykle przyjemna i piękna woń wigilijnego kompotu. . Dzisiaj właśnie podzielę się z Wami przepisem na ten wigilijny trunek. Suszone jabłka, gruszki, śliwki, morele, cynamon, kardamon oraz goździki wypełnią aromatem cały Wasz dom! Składniki: 1 kg suszonych owoców – jabłek, gruszek, moreli, śliwek 4 litry zimnej wody 4 łyżki miodu laska cynamonu
Życie ze smakiemGotową masę wyłożyć na spód w tortownicy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piec godzinę. Wierzch sernika 3 - 4 łyżki masy kajmakowej 200 - 250 g suszonych śliwek kalifornijskich łyżka mleka czekolada gorzka Na upieczony, wystudzony sernik wyłożyć masę kajmakową. Przed jej wyłożeniem można odciąć spieczone brzegi sernika. Śliwki pokroić w mniejsze kawałki, porozkładać na masie kajmakowej. Czekoladę
Kuchenne aromatymasła 120g miodu 80g cukru 150g mleka 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 100g miękkich suszonych śliwek(drobno posiekanych) 2 jajka 1/2 słoika dżemu śliwkowego lub truskawkowego Wykonanie: W garnku roztopić czekoladę, masło, miód i cukier. Dodać mleko, wymieszać i ostudzić. Jajka roztrzepać, następnie dodać do ostudzonej(...)masy. Dodać mąkę z przyprawami i wymieszać. Dodać śliwki i dżem i wymieszać. Formę do pieczenia keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 1 godzinę. Ostudzić w foremce, po ostudzeniu owinąć w folię spożywczą. Najlepiej smakuje następnego dnia
Olga Piecze i Gotujeżółtka 100 g cukru 20 g masła 40 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej Składniki na karmelizowane owoce: 2 duże jabłka (około 450 g) 3 – 4 duże śliwki 100 g cukru 2 łyżki wody ½ łyżeczki mielonego cynamonu Ponadto, składniki na kruszonkę: 5 łyżek mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g roztopionego, wystudzonego masła Wykonanie(...)Wyrobiłam elastyczne ciasto, które przestało się kleić. Przełożyłam do dużej miski, przykryłam ściereczką i zostawiłam żeby wyrosło i podwoiło, a nawet potroiło swoją objętość. Teraz czas na karmelizowanie owoców Śliwki umyłam, wypestkowałam i pokroiłam na małe paseczki. Jabłka obrałam ze skórki, pokroiłam na ósemki a następnie w grubsze plasterki. Na patelnię wsypałam cukier, wlałam wodę i zamieszałam. Teraz zostawiłam
Kuchnia u Krysiszklanka cukru (najlepiej dosłodzić wg własnego uznania) odrobina otartej skórki z pomarańczy 80-100 g herbatników czekoladowych rozdrobnionych i połączonych z 40 g roztopionego masła sos śliwkowy 2-3 śliwki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie Dynię pokroiłam na kawałki i upiekłam w nagrzanym do 190C piekarniku do miękkości. Po upieczeniu usunęłam pestki oraz skórkę. Miąższ dyniowy przełożyłam(...)Następnie zmniejszyłam temp do 150 C i serniczki piekły się w niej przez ok. 30 minut. Serniczki studziłam w uchylonym piekarniku. W małym rondelku umieściłam pokrojone i pozbawione pestek śliwki. Zasypałam je cukrem trzcinowym i dusiłam z kilkoma kroplami wody. Gdy puściły sok, dodałam cynamonu i jeszcze gotowałam chwilę na wolnym ogniu. Gotowy sos przecedziłam, aby pozbyć sie skórek. Schłodzone
Raj dla PodniebieniaSkładniki: 250 g masła lub margaryny 4 jaja 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g śliwek Masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Stale ucierając dodawać po jednym jajku, a na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć śliwki
talerz przyjemnościprażoną - to mój debiut. To, że kaszę jaglaną jeść trzeba bo jest zdrowa i pożywna - to już wiecie. Teraz pora pokazać Wam inne oblicze kaszy :) Składniki: 1 kg śliwek wypestkowanych - węgierek 300 g surowej kaszy jaglanej 100g syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli Jak przygotować: Kaszę jaglaną(...)uprażyć na suchej patelni (mieszając). Do miski wrzucamy uprażoną kaszę jaglaną i pokrojone w ćwiartki śliwki oraz pozostałe składniki. Mieszamy, następnie wkładamy do keksówki ok. 28 cm - do nagrzanego piekarnika do 180stopni. Pieczemy przez ok 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika - czekamy około godziny aż przestygnie. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQjest to, aby jej nie wysuszyć (czyli nie przeciągnąć). Wówczas będzie szara i gumowa. Kaczka powinna być soczysta i różowa w środku. Piersi z kaczki podaje z sosem ze śliwek i żurawin ( przepis na sos do kaczki tutaj ) w towarzystwie puree ziemniaczanego. The post Piersi z kaczki z sosem ze śliwek i żurawin appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjaweekend był właśnie jednym z tych, który teraz wspominamy z ogromnym uśmiechem. Tym razem spotkałyśmy się u mnie i po „uroczystym” przywitaniu dziewczyn ( shocik Saskej o smaku Śliwki Węgierki na wstępie – były zachwycone! ) rozsiadłyśmy się wygodnie, by poplotkować o facetach, modzie, urodzie i tych typowo babskich rzeczach. Wspólnie przygotowałyśmy przeróżne smakołyki! Było ciasto czekoladowe(...)blatów przy robieniu tortu szwarcwaldzkiego! ). Saska Dzika Róża – wg. nas najlepsza z roladkami z tortilli z piersią kaczki Saska Czarny Bez – super do serowych kanapeczek, a Saska Śliwka Węgierka – idealna do musu czekoladowego! Mistrzowskie połączenia, które sprawiły , że ciężko nam było wstać od stołu, a przecież w planach była jeszcze wspólna szalona impreza na mieście! Klaudia oprócz
Ostra na Słodkorazem mam dla Was przepis na bardzo uniwersalne ciasto drożdżowe do którego dodałam śliwki oraz słodką kruszonkę. Jeśli użyjesz takiej samej formy jak ja, Twoje ciasto wyrośnie idealnie ponad obręcz tortownicy i stworzy rozkoszny grzybek z kruszonki oraz śliwek. Z powodzeniem możesz też użyć dużej formy na babkę np. na Wielkanoc ;-) Czas przygotowywania: 30-40 minut Czas wyrastania
AniaGotuje.plBardzo lubię wspólne gotowanie i pieczenie. Dzisiejszy temat to jesienne muffiny. Postanowiłam zmodyfikować ten przepis i upiekłam bardzo jesienne babeczki z rozgrzewającym imbirem i słodko-kwaśnymi śliwkami. Razem ze mną wypieki przygotowały: Gin , Ania i Emilia . Składniki na 10-12 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka imbiru(...)kwaśnej śmietany 12% lub 18% 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżka miodu 2 jajka 300 g śliwek, wypestkowanych i pokrojonych w niedużą kostkę jasny brązowy cukier do posypania muffinów przed pieczeniem Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, imbir. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej
Czerwień i błękitCHLEB Z VERMONT na pełnoziarnistej mące ze śliwkami i cząbrem CHLEB ORKISZOWY WEDŁUG ZMODYFIKOWANEJ RECEPTURY WG. J.HAMELMANA- CHLEBA Z VERMONT Po przepisie na chleb Pain au levain i przepisie na domowy chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami , który tak bardzo przypadł Wam do gustu, postanowiłam podzielić się z Wami kolejnym przepisem na chleb. Moim(...)zawsze) CIASTO: - 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -200 g mąki orkiszowej typ 630 - 120 g mąki żytniej - 420 g wody - 20 g soli - cały zaczyn - 15 cienko pokrojonych śliwek - listki z około 10 gałązek cząbru W dużej misce zmieszaj mąkę żytnią z orkiszową i wodą, odstaw na godzinę. Do miski dodaj zaczyn, wymieszaj i odstaw na godzinę. Dodaj sól
SMYKWKUCHNIBudyń owsiany z cynamonem i masłem orzechowym (+ rodzynki, śliwka i płatki zbożowe) Uwielbiam budynie i wszelkie inne mleczne desery na ciepło. Prawdę mówiąc zyskują moją największą sympatię w rankingu wszelkich słodyczy świata. Płatki owsiane mają tak uniwersalne zastosowanie, że mogę z nich stworzyć praktycznie wszystko, zaczynając od zwykłej owsianki na tartach, babeczkach i sycących kremach kończąc. I jednym z tych(...)kremów jest mój dzisiejszy budyń, który łączy w sobie najlepsze smaki październikowej jesieni - owies, cynamon, masło orzechowe i śliwki. Polecam serdecznie takie połączęnia, skutecznie przepędzają uczucie zmęczenia, wspólnie dając siłę na kolejny dzień. A jak dla Was smakuje jesień? Składniki: na 1 porcję śniadaniową lub 2 porcje deserowe 5 łyżek mąki owsianej * 1 łyżka mąki jaglanej * łyżka rodzynek
Kuchnia Ellie