schabu, około 10 suszonych śliwek, około 10 suszonych moreli, 4 łyżki miodu, olej do obsmażenia. Marynata: 3 łyżki oleju, 4 goździki, 4 kulki ziela angielskiego, łyżka majeranku, 8 ziaren czarnego pieprzu, sól (wg uznania). Mięso z tego przepisu wychodzi aromatyczne, soczyste, rozpływające się w ustach oraz z delikatną nutą słodyczy, którą zyskuje dzięki zastosowaniu miodu podczas pieczenia. Świetnie smakuje zarówno(...)osuszyć ręcznikiem papierowym. Nożem z długim, cienkim ostrzem, zrobić w środku mięsa dwa nacięcia. Następnie nacięcia należy poszerzyć za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Do środka jednego z otworów włożyć śliwki, a do drugiego morele. Teraz należy przygotować marynatę. W moździerzu dokładnie rozetrzeć goździki, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Przesypać do miseczki. Dodać sól, majeranek i olej. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną
Świat Domowej Kuchnitakie przepyszne! Ich delikatna i puszysta konsystencja idealnie komponuje się z owocem khaki. I ten śmietankowy posmak! Już Wam wspominałam, iż owoc kaki - zwany też persymoną lub chińską śliwką jest wielką skarbnicą witamin oraz składników odżywczych. W smaku przypomina taką nieco śliwko-gruszkę z lekką nutą moreli. Polecam! (około 13 sztuk) 1 jajko 100 ml śmietanki 30-36% 50g mąki
Di gotujewytrzymać ciężar dodatków. Do tego delikatny śmietankowy serek na wierzchu, który klasycznie się łączy z ciastem marchewkowym. Składniki (na 12 babeczek): 2 średnie marchewki 8 suszonych moreli 8 suszonych śliwek 4 kostki gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 duże jajko łyżeczka cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki(...)soli Do dekoracji: 200g serka śmietankowego 4 łyżku cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego 1 kostka czekolady do posypania Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Morele i śliwki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Czekoladę kroimy w drobne kawałki. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i dodajemy szczyptę soli. Do mleka wlewamy olej. Do osobnej
Smaczna StronaKarp. Kompot z suszu. Pierwsza gwiazdka. Przepis na kompot z suszu Drukuj przepis Porcji: ok. 5 l Czas gotowania: 1 dzień Składniki 500 g suszonych owoców (mieszanka jabłka, gruszki, śliwki - śliwki nie za dużo, aby kompot nie był gorzki) 3 laski cynamonu 10 goździków 5 łyżek miodu połowa cytryny około 5 litrów wody Przepis 1 Owoce dokładnie płuczemy, przekładamy
Kuchnia Bazyliimoim rankingu znajdziecie dania na ciepło i na zimno; są tu przystawki, zupy i dania główne. Oczywiście są na nim także desery i niezastąpiony kompot z suszonych wędzonych śliwek. Serdecznie Was zapraszam do ich przejrzenia, może znajdziecie tu coś interesującego dla siebie? Jarzynowa sałatka ze śledziem Marynowane śledzie Wigilijna zupa grzybowa Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Łazanki z kapustą(...)grzybami Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Keks piernikowy Piernik staropolski dojrzewający Kompot z suszonych wędzonych śliwek
Kulinarne przygody Gatitysztuki "L", cukier 3/4 szklanki, drożdże świeże 10 dag, olej 3/4 szklanki, mleko letnie 1 szklanka, mąka tortowa 5 szklanek, sól szczypta, olejek rumowy 3 krople, jabłka 4 sztuki, śliwki 1/2 kg KRUSZONKA KOKOSOWA: margaryna 10 dag, cukier 1/2 szklanki, mąka krupczatka 1,5-2 szklanki, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, cukier puder do posypania SKŁADNIKÓW PO DODANIU NIE MIESZAĆ! = jajka(...)kuchennym do ciasta dodać olejek rumowy, łyżką wszystko dobrze wyrobić, forma 35x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy na wierzch ciasta powkładać gęsto na przemian połówki śliwek i plasterki obranych jabłek, z podanych składników palcami zrobić kruszonkę i posypać nią owoce do zimnego piekarnika włożyć ciasto i nastawić na 180C, grzanie góra/dół, piec około
W Mojej Kuchni Lubiępodoba mi się bardzo, bo jestem miłośniczką lokalnych świeżych, sezonowych produktów. Nie oszukujmy się ciasto z truskawkami smakuje najlepiej w czerwcu, gdy mamy świeże pachnące owoce, a ciasto ze śliwkami jesienią. Można owszem wykorzystać mrożone owoce ale to już nie to samo. Wracając do książki to każdy znajdzie tu coś dla siebie zarówno doświadczeni cukiernicy jak i Ci, którzy(...)wiosnę: lekkie, soczyste i radosne. Letnie wypieki uginają się od truskawek, czereśni i innych owoców, znajdziemy tutaj także orzeźwiające desery bez pieczenia. W przepisach jesiennych pojawiają się jabłka, orzechy, śliwki i dynia. I wreszcie ciasta na zimę pełne aromatycznych korzennych przypraw. Jak tak przeglądałam tą książkę to połowę ciast miałam ochotę spróbować odrazu, a wszystko przez piękne zdjęcia, których
Cynamonowe szczęściewyczuwalnym smaku marynaty. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Do podania polecam ryż i upieczone warzywa. SKŁADNIKI 1 kaczka (lub 2 udka i 2 piersi z kaczki) 100 g suszonych śliwek 70 ml sosu sojowego ciemnego 70 ml miodu płynnego 50 ml octu balsamicznego 1 cytryna 4 ząbki czosnku 1 duże jabłko 1 duża gruszka świeżo mielony pieprz kolorowy, suszony majeranek(...)rozgrzać do temperatury 200 ° C. Udka i kacze piersi posypać delikatnie świeżo mielonym pieprzem kolorowym i majerankiem. Jabłko i gruszkę umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki przekroić na pół i przełożyć do garnuszka. Dodać sos sojowy, miód, ocet balsamiczny, sok wyciśnięty z całej cytryny, szczyptę chili, obrane i drobno posiekane ząbki czosnku, po czym podgrzać
Passions hobbies lifeDziś polecam Wam smaczne rogaliki ze śliwkami. Robi się je szybko a jeszcze szybciej znikają. Można je upiec dla dzieci ale zapewniam Was, że te duże łasuchy też je lubią. Czyli idealne dla każdego. rogaliki ze śliwkami Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniminor-bidi;} Składniki: 150g masła 200g mlecznej czekolady ( dałam gorzką 70% ) 100g cukru ( dałam brązowy) 2 jajka 2 łyżki miodu 150g mąki pszennej ( dałam pełnoziarnistą) 4-5 pokrojonych śliwek pokrojonych w cienkie plasterki Wykonanie: masło roztapiamy w rondlu najlepiej z grubym dnem, dodajemy połamaną czekoladę i cukier, wszystko mieszamy do momentu kiedy składniki się rozpuszczą i połączą się(...)miód ,mieszamy na koniec wsypujemy mąkę i bardzo krótko miksujemy tylko do połączenia składników ciasto przelewamy do formy 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia, na którym układamy cienko pokrojone śliwki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC 35-40 minut. Źródło: http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/brownie-ze-sliwkami/
Słodkie zapomnieniedyniowy - prosty, bez ucierania http://frosch.blogspot.com/2017/12/piernik-dyniowy-prosty-bez-ucierania.html Chałka z dynią http://frosch.blogspot.com/2013/09/chlebek-dyniowy.html Dyniowy warkocz drożdżowy z nadzieniem makowym https://frosch.blogspot.com/2017/11/dyniowy-warkocz-drozdzowy-z-nadzienim.html Ciasto drożdżowe z dynią, śliwkami i kakaową kruszonką https://frosch.blogspot.com/2017/10/drozdzowe-z-dynia-sliwkami-i-kakaowa. Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem https://frosch.blogspot.com/2015/11/drozdzowe-rogaliki-dyniowe-z-pigwa.html Sernik dyniowo - czekoladowy zebra https://frosch.blogspot.com/2016/10/sernik-dyniowo-czekoladowy-zebra.html Dyniowa babka drożdżowa(...)frosch.blogspot.com/2015/10/dyniowa-babka-drozdzowa-z- powidami-i.html Chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowym i cynamonem https://frosch.blogspot.com/2015/10/chlebek-dyniowy-z-nadzieniem.html Sernik dyniowy z figami https://frosch.blogspot.com/2015/10/sernik-dyniowy-z-figami.html Drożdżówki dyniowe z figami i ze śliwkami https://frosch.blogspot.com/2015/10/drozdzowki-dyniowe-z-figami-i-sliwkami.html Sernik z dynią, mlekiem kokosowym i amarettini https://frosch.blogspot.com/2013/10/sernik-z-dynia-mlekiem-kokosowym-i.html Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z dynią i orzechami laskowymi https://frosch.blogspot.com/2013/10/sernik-z-dynia-mlekiem-kokosowym-i.html
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiem czemu nie ma na blogu jeszcze tych klusek? muszą być każdej jesieni na naszym stole. W innym czasie już tak nie smakują jak właśnie jesienią. Śliwki, oczywiście węgierki najlepsze, rozpływające się w ustach, nawet specjalnie ich gryźć nie potrzeba. Sos śliwkowy powstał przypadkiem i był to dobry przypadek. Polecam gorąco. Kluchy, knedle, śliwki i sos, danie godne mistrzów. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieBudyniowiec na kruchym cieście ze śliwkami, to placek, który zniknie w mgnieniu oka. Poniżej przestawiam przepis na dużą blachę. Budyniowiec na kruchym cieście Przepis na ciasto kruche: 50 dag mąki 10 dag cukru 25 dag masła 3 jaja szczypta soli cukier wanilinowy 4 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na pół. Jedną część(...)wyłożyć na blachę, przypiec przez około 10-15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nim budyniową masę, włożyć przekrojone na pół śliwki. Drugą połowę ciasta można rozwałkować i położyć na masie budyniowej. Na powyższym zdjęciu zamiast wałkowania, skubałam ciasto. Wyszły kruszonki. Piec ciasto przez kolejne około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Masa budyniowa
Jak u mamyprzesiać 2 szklanki mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia . Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i przelać do blachy, wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Ostatnim krokiem jest ułożenie owoców – śliwek, agrestu, bądź gruszek. Należy je rozmieścić w taki sposób, by tylko do połowy były umieszczone w masie – ich pozostała część powinna wystawać ponad jej powierzchnię, co nada wypiekowi pięknego wyglądu(...)Ciasto należy piec w 180 ᵒ C przez około 35-40 min. Uwaga! Nie zapomnij odpowiednio przygotować owoców. Śliwki powinny być wypestkowane i przekrojone na pół, zaś gruszki powinny mieć formę grubszych plastrów. Agrest można wrzucić w całości. Tarta z malinami Deser ten składa się z kruchego ciasta , wypełnionego kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki . Proporcje obu składników
Moja smaczna kuchnia