Świetny przepis dla początkujących i nie tylko. To niesamowite ciasto ze śliwkami i kruszonką wychodzi za każdym razem. Sprawdzone i bardzo proste do zrobienia ciasto, które jest puszyste, wilgotne i owocowe. Jeśli lubisz ciasta z kruszonką i na drożdżach, to myślę, że spodoba Ci się tez mój przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
AniaGotuje.plsmarowania gofrownicy pozostałe: 100 g serka twarogowego 150 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru 1 kiwi 100 g borówek 100 g malin 1/2 szklanki frużeliny z wiśni 5 śliwek wiórki kokosowe, czekolada starta, mięta do dekoracji ciasto na gofry: Do miski, wykruszam drożdże, dodaję łyżkę mąki, szczyptę cukru i 50 ml mleka letniego. Zaczyn odstawiam na 30 minut(...)wylewać ciasto do niej. Piec aż będą złociste i chrupiące. Nadzienie: Serek przekładam do miski, dodaję cukier, śmietanę i ubijam aż zrobi się gęsty. Gofry dekoruje owocami, serkiem, miętą. Śliwki przesmażyłam chwilę na patelni
wesoła kuchniaSkładniki: 500 g mąki 2 łyżeczki sody 400 g jogurtu greckiego - duże opakowanie 200 g śmietany - małe opakowanie 160 g oleju 1 szklanka cukru 1 jajo śliwki Przygotowanie: Thermomix wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego i zmiskować - czas 3 min/ poz 5-6 tracycyjnie w dużej misce wymieszać olej, cukier, jajo dodać(...)jogurt i dokładnie wymieszać dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać - ciasto będzie gęste :) dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia na blachę wylać ciasto ułożyć połówki śliwek skórką do góry piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st przez ok 60 min Ponieważ w domu mamy osoby, które lubią lukier i które lubią cukier puder - ciasto podzieliłam
Gotowanie z pasjąSkładniki 4 steki z piersi indyka 1 mały kieliszek winiaku 8 suszonych śliwek kalifornijskich 2 jabłka 1 cebula 3,4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju 1 szklanka rosołu 2 łyżeczki borówek ,lub żurawiny sol i pieprz do smaku Wykonanie Mięso lekko zbić na cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem. Jabłka obrać ,usunąć gniazda nasienne(...)cebulę obrać. Orzechy ,śliwki jabłka i cebulę posiekać drobno. Tak przygotowana masę rozsmarować na płatach mięsa. Zawinąć w rulon ,spiąć wykałaczkami i obsmażyć na złoto z obydwu stron. Posypać papryką ,wlać rosół i dusić 15-20 minut i wyjąć na talerz. Śmietanę ,borówki i winiak dodać do sosu z duszenia ,zagotować chwilę . Roladki włożyć do sosu ,podgrzać :)) roladki doskonale
w mojej kuchniZapraszam na sałatkę owocową. Jest ona smacznym i zdrowym deserem. Świetnie smakuje w gorący dzień. Polecam Składniki: 1 średni banan 150 g miąższu arbuza bez skórki 1 nektarynka 1 śliwka 1 kiwi 5-6 truskawek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Owoce myjemy i osuszamy. Arbuza kroimy w sporą kostkę, banana w plasterki. Ze śliwki i nektarynki
słodkie i nie tylko historie kulinarnesię jako deser do popołudniowej kawy w leniwe niedzielne popołudnie. Jako, że sezon w pełni do ciasta dodałam truskawki, ale mogą to być dowolne inne owoce: jagody, rabarbar, jabłka śliwki, to co akurat mamy pod ręką. Można również wykorzystać owoce mrożone. Przepis otrzymałam od mojej mamy, która wielokrotnie go używała, zwłaszcza latem, kiedy mamy pod dostatkiem świeżych owoców. Polecam serdecznie(...)szklanka cukru szklanka kwaśnej śmietany 18% (330 g) 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli około 200 g truskawek lub innych owoców świeżych albo mrożonych (maliny, jagody, śliwki, wiśnie) cukier puder do posypania [sm-youtube-subscribe] Przygotowanie Biała oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy mikserem sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli i cukier. Następnie, cały
e-PrzepisyKulinarnezrobiłam rogaliki na słodko, zatem zapraszam po przepis. Składniki; 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 kulka sera zottarella (125g classic lub light) 3 łyżki płatków migdałowych 5-6 suszonych śliwek 1 łyżka brązowego cukru 2 szczypty cynamonu Przygotowanie; Ser osuszamy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy migdały, cukier, cynamon a także posiekane śliwki. Wszystko mieszamy ze sobą. Ciasto kroimy
Radość kipiąca uśmiechem.przepis na ciasto kruche robię już od dłuższego czasu i zawsze się udaje. Oczywiście zamiast rabarbaru możecie użyć dowolnie innych owoców, ciasto robiłam już z jabłkami, ze śliwkami, ale będzie pyszne także z truskawkami lub owocami jagodowymi. Poleca Ci także przepis na biszkopt z rabarbarem . Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka
nietylkopasta.plPyszne drożdżowe ciasto bez wyrabiania :) Na blogu znajdziecie już wersję ze śliwkami , dziś nadszedł czas na rabarbar :) Do zrobienia w kilka minut, każdy, naprawdę każdy, sobie z nim poradzi :) Smakuje idealnie - drożdżowe ciacho, kwaśny rabarbar i słodka kruszonka Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu(...)cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, olej i mleko. Na wierzch wysypać mąkę. NIE mieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie ciasto wymieszać drewnianą łyżką. Śliwki umyć, wydrylować. Składniki na kruszonkę zagnieść, tak, by kruszyła się w palcach. Odłożyć. Podłużną keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wylać do formy, na wierzch poukładać pokrojony na mniejsze
Domowa cukiernia Ewysmaku wszystkich 3 części na widelcu jest po prostu nie do opisania. Składniki (na 8 szt) : 4 sztuki wątróbki indyczej 8 plasterków boczku wędzonego 1 średnia cukinia 4 szt. śliwki suszonej (kalifornijskie) 2 większe jabłka 1 owoc granatu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamiczny 1 łyżeczka przecieru z chilli lub kilka kropel tabasco 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)cytryny Przygotowanie : Wątróbkę oczyszczam i dzielę na połowę. Na plasterku boczku kładę plasterek cukinii, wątróbkę i połówkę śliwki. Całość zawijam tworząc roladkę spiętą wykałaczką. Grilluję na wysokiej temperaturze unikając jakichkolwiek płomieni. Z drugiego boku na grillu (w spokojniejszej temperaturze) grilluję 1 cm plastry jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając pestki które podsmażam w rondlu
Mechanik w kuchnićwiartki kurczaka, 200 g śliwek suszonych, 200 g moreli suszonych, 5 goździków, 2 torebki kardamonu, szczypta cukru, sól, tłuszcz (olej, tłuszcz gęsi, kaczy), 2 łyżki masła, Ćwiartki kurczaka oprószyć solą. W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć na rumiano ćwiartki kurczaka. Zlać tłuszcz. Dodać sparzone śliwki i morele, rozgniecione goździki i kardamon, cukier. Zalać wodą i dusić pod przykryciem
królestwo garówśmietanki. Najbardziej popularny jest w waniliowym wydaniu. Jako, że wiosna do Nas zawitała ja postawiłam na Panna Cottę w orzeźwiającej, miętowej nucie, która została przełamana wyjątkowym Czekodżemem od Łowicza- Śliwka z Belgijską Czekoladą. Deser, oprócz niebanalnego połączenia przepięknie i elegancko się prezentuje, nieprawdaż? 😊 4 porcje: * 1 słoiczek Czekodżemu Łowicz Śliwka z Belgijską Czekoladą Łowicz * 500 ml śmietanki
Kraina Miodem Płynącapochodzi z bloga Beatki, Katalog smaków . Sprawdzony kilka razy przepis. U nas od zawsze taki kompot lekko doprawiało się mielonym cynamonem. Jakkolwiek przygotujecie, zapewniamy, będzie pysznie. Składniki 1 kg śliwek 2 litry zimnej wody cukier wg uznania cynamon wg uznania Przygotowanie Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i zmniejszamy płomień do minimum. Gotujemy
R'n'G Kitchenwiosenne słońce, przegoniło smog i chmury we wszystkich odcieniach czerni. I dużo smaczności! Składniki: na spód 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka suszonych śliwek 1 jajko 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki naturalnego kakao dowolne słodzidło (do smaku) Śliwki zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na minimum godzinę (można też
Kuchnia Elliepokojowej) 500 g mąki pszennej (tortowej) ½ łyżeczki goździków 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 3 łyżki miodu 300 ml ciemnego piwa Porter 250 g żurawiny suszonej 250 g rodzynek 150 g śliwek suszonych bez pestek 70 g suszonych daktyli 150 g posiekanych migdałów duża łyżka skórki startej z pomarańczy masło do wysmarowania foremek Wykonanie: Masło utarłam z cukrem na biały puch. Jajka(...)zmiażdżone w moździerzu goździki i gałkę muszkatołową. Wyłączyłam mikser i wlewając pomału piwo i miód dalej już mieszałam drewnianą łyżką. Następnie dodawałam partiami bakalie: rodzynki, żurawinę, pokrojone w paseczki śliwki, daktyle, migdały i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszałam. Piekarnik włączyłam na 150 C. Dwie foremki keksówki ( o wymiarach: 30x12 i 25x12 ) wysmarowałam masłem i przełożyłam do nich moją masę
Kuchnia u Krysi