próbowania różnorodnych kasz oraz płatków by urozmaicać sobie poranki oraz dietę. Składniki na 2 porcje: 8 łyżek płatków jaglanych 500ml mleka 20g czekolady gorzkiej powyżej 75% kakao 80g suszonych śliwek stewia lub miód do smaku cynamon Sposób przygotowania: Płatki gotuj na mleku razem z cynamonem aż spęcznieją. Odstaw na parę minut a następnie wymieszaj z miodem, czekoladą oraz posiekanymi suszonymi(...)śliwkami
wysmienityowoce, dzięki temu napój zawiera różnorodne witaminki. Koktajl jest naprawdę pyszny!Polecam :-) Składniki: arbuz mały 1/4 szt, kiwi 1 szt, banan 1 szt, jabłko 1 szt, gruszka 1 szt, śliwka 1 szt, woda 1,5 szklanki, Sposób przygotowania: Kiwi, jabłko i gruszkę obieramy i wrzucamy do miksera. Dodajemy śliwkę bez pestki, banana oraz arbuza bez skórki. Do owoców dodajemy wodę
kulinarne odsłony patidodatkami i kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu powinna mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu(...)talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Powinna mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy (ale nie przesadnie) smak i mieć silną woń wędzonki, śliwek i ew. dziczyzny. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Zgodne z tradycją jest dodanie do bigosu w celu uszlachetnienia smaku niewielkiej ilości wina słodkiego i aromatycznego – np. malagi. Współcześnie bigos
KUCHNIA POLSKAKoper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler naciowy Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak Najłatwiejszą porą roku do tej pory była dla mnie zima. Moje zimowe wyzwanie wyglądało tak: klik . Zimą jadłam buraki, mandarynki, fasolę, orzechy
Ugotowane pozamiatanenajnowszych batonów zbożowych od Helio ? Ja właśnie mam okazję spróbować w 4 wersjach smakowych: - banan czekolada -słodkie połączenie chipsów bananowych i naturalnej mlecznej czekolady - owoce leśne i jogurtowa polewa - śliwka i czekolada - płatki owsiane, żytnie i kukurydziane, suszona śliwka i polewa czekoladowa - 6 ziaren i miód naturalny Każdy batonik to 25 gram przyjemnej i magicznej rozkoszy ;) Dla zainteresowanych przekąska mieści
Życie zaczyna się w kuchniboczkiem. Za sprawą boczku jest bardziej soczysta. Perliczkę nie podaję z ziemniakami bo podaję ją z farszem ze środka. 1 perliczka 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1 marchewka 10 śliwek suszonych 5 ziarenek jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka majeranku 15 dkg boczku wędzonego zalewa: 4 łyżki soli 2 litry wody Sól rozpuściłam w 1/2 litra gorącej wody(...)szklanki wody. Jak kasza wchłonie wodę odstawiam garnek pod koc na 40 minut aż kasza dojdzie. Do zimnej kaszy dodaję startą na tarce jarzynowej obraną marchewkę, pokrojone śliwki, sól, pieprz. Farszem napełniam perliczkę i spinam ją wykałaczką. Z wierzchu obkładam perliczkę plastrami boczku i obwiązuję sznurkiem. Nogi także związuję razem. Perliczkę wkładam do brytfanny, wlewam dwie łyżki wody i wstawiam
wesoła kuchniautartego 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (może być z kartonika) 1 łyżka koncentratu pomidorowego do smażenia dobry olej np. rzepakowy (najlepiej ekologiczny) pełna garść rodzynek ok. 10-12 suszonych śliwek 2 łyżki jasnego miodu (jeśli będzie trzeba, to dodaj trochę więcej) sól do smaku pieprz czarny świeżo i grubo mielony 3-4 listki laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego(...)przy pomocy papierowych ręczników. Pokrój na kawałki – takie na jeden kęs. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone śliwki i umyte rodzynki. Podduś mieszając ok. 5 min. Następnie dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, sok z pomarańczy i imbir. Mieszaj i duś na ogniu, aby zredukować płyny do pożądanej konsystencji (dosyć
Anioły w kuchnikokosowo-orzechowy porcja dla około 6 osób Składniki: 4 łyżki masła orzechowego 150 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego ( polecam truskawkowy, czereśniowy bądź śliwkowy) 1 pomidor 5 suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/3 szklanki cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny pieprz 1/4 łyżeczki imbiru w proszku około 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki sosu sojowego olej do smażenia(...)Przygotowanie: Czosnek i cebulę drobno posiekać. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Pomidor zetrzeć na tartce. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek i smażyć do zeszklenia. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, aby powstał gęsty sos. Gotować przez około 10 minut do zredukowania sosu. Po tym czasie spróbować. Ewentualnie dosolić i dopieprzyć. Smacznego
Jaglusiamnie taka sałatka na śniadanie. Składniki mix sałat ,wasz ulubiony mini mozzarella u mnie z dodatkiem bazylii szprot podwędzany w oleju sól himalajska drobnoziarnista różowa jagody goji pestki dyni śliwki kalifornijskie glassa z octem balsamicznym z Modeny oliwa z oliwek Sałatę rozłóż na talerzu, dodaj mozzarellę, szprota oraz posyp jagodami i pestkami dyni. Wkrój śliwkę, dosmacz solą, pokrop oliwą. Przed
Z Kuchni Do Kuchnidziś fajny chlebek. Pachnie śliwkami i smakuje wybornie, trochę trzeba na niego czekać ale warto. Wodę zakwasową robi się przez 5 dni a potem 24 godziny na zakwas i zabieramy się za ciasto chlebowe. Ciasto na 16 godzin do lodówki, formowanie i ponownie do lodówki. Potem upiec i delektować się pysznym chlebem. Na śniadanie znakomity do kanapek. Chleb mieszany wolnorosnący(...)zakwasie z wody ze śliwek, rodzynków i kminku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemascarpone 5 żółtek 4-5 łyżek cukru 2 małe opakowania śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie suszonych fig 1 opakowanie suszonych daktyli 1/2 opakowania suszonych śliwek 5-6 łyżek płatków migdałowych 1 opakowanie cukru do szarlotki ( z cynamonem i imbirem ) 1 duża twarda gruszka 100 ml rumu Zaczynamy. Pracę można podzielić sobie na dwa dni. Dobę(...)kolejną bezę, tym razem z kraterkiem. Powtórzyć warstwę serka i gruszki. Na wierzch dodać bitą śmietanę a na niej ułożyć wedle fantazji namoczone w rumie figi, daktyle i suszone śliwki. Obsypać migdałami. I gotowe. Powiem szczerze, że następnego dnia ( przechowywać w lodówce ) smakowała jeszcze lepiej. Uffff udało się dobrnąć do końca. Jeśli Tobie też się udało i wystarczyło cierpliwości przy
Jemy Pijemymasy” nakulałam klopsów, upiekłam pasztet i burgery. Lodówka pełna więc mogę jechać wyginac śmiało ciało. Składniki: 200 g ryżu 200 g czerwonej soczewicy 100 g mąki kukurydzianej 10 śliwek 2-3 cebule 2 czubate łyżki nasion słonecznika sól i pieprz do smaku (każdego mniej więcej łyżeczkę) pęczek pietruszki lub czubata łyżka suszonej olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę drobno posiekaj(...)dużym garnku na 2-3 łyżkach oleju, po czym dodaj ryż, wymieszaj i dolej szklankę wody. Gdy ryż wchłonie wodę dodaj soczewicę i kolejną szklankę wody oraz drobno posiekane śliwki. Aby ryż był idealnie miękki potrzebna będzie jeszcze około 1 szklanka wody, ale to zależy od rodzaju ryżu jaki użyjesz. Na suchej patelni podpraż słonecznik i dodaj do wraz
greenscarfSkładniki: woda 3 litry, cukier 1 szklanka, gruszki 4 sztuki, jabłka 4 sztuki, śliwki 1/2 kg, goździki 4 sztuki, cynamon 1 łyżeczka, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, śmietana gęsta - ile potrzeba, makaron - ile potrzeba jabłka, gruszki umyte pokroić ze skórką na plasterki nie za cienkie do garnka, wsypać mrożone śliwki bez pestek, wlać wodę zagotować, wsypać cukier, cynamon, goździki i gotować
W Mojej Kuchni Lubięknedli) - 1 kg ziemniaków - 2 duże lub 3 mniejsze jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki soli - 30 śliwek - 15 łyżeczek cukru - masło do polania - cukier do posypania - mięta do dekoracji S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: Ziemniaki(...)ziemniaczana oraz 0,5 łyżeczki soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy z niego gruby wałek i tniemy na kwadratowe kawałki. Na każdy z kawałków nakładamy wydrylowaną śliwkę, którą posypujemy 0,5 łyżeczki cukru i dokładnie zalepiamy, po czym formujemy kulkę. Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z rozpuszczonym masłem
Gocha gotuje!