ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:211/469)

Koktajl quinoa + śliwka + malina 119

drugie śniadanie najlepsze jest zimne smoothie. Dziś w rolach głównych obok quinoy, renklody z ogrodu rodziców i maliny.   Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 4-5 śliwek renkloda garść malin 100 ml wody Wykonanie: Śliwki kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich pestki. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy

Quinoa Raz!
Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami 110

jogurtu naturalnego 150 g orzechów laskowych 2 łyżki " przyprawy do pierników " 3/4 szkl. szklanki cukru 3 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g śliwek 100 g dowolnego dżemu  50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek(...)pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście. Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika do temp. 180 i pieczemy ok. 45 - 55 minut. Pilnujemy , jak ciasto będzie miało już skorupkę na wierzchu

Różne smaki w kuchni
Najprostsza zapiekana owsianka [bez jajek i mleka] 275

Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 25 min Łączny czas 30 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 25 min Łączny czas 30 min Składniki owoce (użyłam 1 śliwki i czerwonych porzeczek) - 100 g płatki owsiane górskie – 1/2 szklanki cynamon – 1/2 płaskiej łyżeczki proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki szczypta soli mleko roślinne bez cukru (użyłam migdałowego)– 1/2 szklanki syrop(...)klonowy lub miód - 1/2 łyżki Przygotowanie Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego połóż porzeczki i drobno pokrojoną śliwkę. Posyp cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Polej syropem klonowym lub miodem. Następnie posyp płatkami i zalej mlekiem. Piecz 25-30 minut. Podawaj kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Wskazówki zamiast porzeczek można użyć truskawek, malin, jagód, borówek

Powiedz dietom nie
Podudzie z indyka marynowane w mango chutney ,pieczone w śliwkach z młodymi ziemniakami 129

drugi dzień jest gotowe do zapiekania- w piekarniku lub na dobrej patelni pod przykryciem. Składniki podudzia z indyka bez kości (ile chcecie) kilka łyżek gotowego mango chutney garść śliwek pieprz i sól do smaku ulubione zioła- u mnie bazylia, koperek młode ziemniaki sałatka babuni warzywna  u mnie Orzech oliwa z oliwek Mięso opłucz, zamarynuj w mango chutney i odstaw(...)dzień rozgrzej patelnię z grubym dnem. Ziemniaki umyj, pokrój na cząstki, dosmacz solą i pieprzem, dodaj trochę oliwy z oliwek. Na patelnię włóż mięso w sosie, dodaj garść suszonych śliwek. Lekko podsmaż. Na wierzch wrzuć ziemniaki. Potrząśnij patelnią, zamknij pokrywę, duś na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu. Jeśli przemieszasz wszystko delikatnie to i ziemniaki przejdą sosem, warto! Przed

Z Kuchni Do Kuchni
Day Up z jogurtem – Arteta (Lidl) 123

Kudowie gdzie nie raz trzeba było szybko coś dobrego w biegu przekąsić. Nazwa: Puree bananowe/jabłkowe Firma: Arteta Skład: Puree jabłkowe: puree owocowe 70% (jabłko 36%, truskawka 23%, śliwka 11%), jogurt naturalny 26%, płatki jaglane 2%, płatki owsiane 2% Puree bananowe: puree owocowe 71% (banan 35%, gruszka 26%, czarna jagoda 10%), jogurt naturalny 10%, płatki quinoa 2%, płatki owsiane(...)drugim jabłko. Smak: Puree jabłkowe: Dość zwarta konsystencja z drobnymi grudkami płatków. W pierwszym momencie czujemy kwaskowatość soczystych i lekko słodkich jabłek przechodząca w posmak również lekko kwaśnych śliwek. Jeżeli truskawki miałyby być tutaj wyczuwalne to jednak według nas giną gdzieś w tłumie. Obok owocowych smaków do głosu dochodzi naturalny jogurt bardzo fajnie łączący się z nutą płatków owsianych. Choć

Candy Pandas
Kakaowo-kokosowy tort Walentynkowy (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 94

roślinnego (np. migdałowe/ryżowe, lub mleka) -5 łyżek maku niemielonego -ksylitol (ok 5 łyżek) -2 płaskie łyżeczki agaru (lub 4 łyżeczki żelatyny) Polewa czeko-śliwkowa -80g suszonych śliwek (lub daktyli) -3 łyżki gorzkiego kakao - ½ szkl. ciepłej wody -1 łyżeczka agaru (lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny) + ¼ szkl. wody Orzechowe serduszka w malinowej posypce -100g orzechów ziemnych(...)pandy lub serduszka. Najpierw narysować kształt czekoladą gorzką, wstawić do zamrażarki na minutę i wypełnić wzór białą czekoladą. Znów wstawić do zamrażarki na kilkanaście minut. POLEWA CZEKO-ŚLIWKOWA Śliwki/daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30minut, następnie odcedzić i zmiksować z ½ szkl. ciepłej wody oraz z kakao na gładką masę. Agar/żelatynę namoczyć w ¼ szkl. wody w garnuszku przez

Candy Pandas
Jak mrozić owoce w całości, czyli co zrobić, aby nie stanowiły jednej zmrożonej bryły? 187

bryłę. Mrożę je w pojemniczkach/tackach luźno rozkładając, a dopiero po zamrożeniu przekładam je do woreczków, dzięki czemu zawsze mogę wyjąć pożądaną porcję do deserów lub ciast. Wiśnie, czereśnie i śliwki uprzednio dryluję. W swojej zamrażalce staram się zawsze mieć: truskawki, maliny borówki, wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki i jagody. Poniżej na przykładzie truskawek zademonstruję Wam mój sposób mrożenia owoców. W oddzielnym

Fabryka pomysłów
Pierogi z marcepanem 181

Pierogi z marcepanem Pierożki okazały się hitem w moim domu, domownicy mówili,  że lepszych pierogów nie jedli. Śliwki suszone i morele otrzymałam od firmy  TARGROCH , za co ślicznie dziękuję. Przepis na te pyszne pierożki, został zaczerpnięty z kuchni Lidla.  Składniki na 2 osoby Ciasto : mąka - 80 g gotowana woda - 65 ml sól- szczypta Nadzienie : żółtka(...)masa marcepanowa - 50 sok z cytryny - 2 łyżki morele suszone - 50 g śliwki suszone - 50 g Polewa : migdały mielone - 1 łyżka cukier -1 łyżka cynamon - szczypta masło - 1,5 łyż ki Przygotowanie : Ciasto: Mąkę wysypać do miski, zalać gorącą wodą, mieszając łyżką. Zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki i odstawić. Nadzienie : Do miski dodać żółtko, masę marcepanową

Kuchnia Danusi
tort bakaliowy z konfiturą figową 173

szklanki startych na drobnej tarce orzechów włoskich (nie zmielonych!) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki oleju na przełożenie: 2 łyżki rodzynek garść suszonych śliwek 1/3 szklanki rumu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich słoiczek konfitury z fig 400 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu na dekorację: 300 g czekolady deserowej(...)łyżki mleka truskawki  świeże kwiatki (np. bez) Śliwki posiekać, wymieszać z rodzynkami i zalać rumem. Można to zrobić kilka dni przed pieczeniem tortu.  Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna, nadal ubijając dosypywać po trochę cukru. Następnie dodawać po żółtku, później wlać wodę i olej. Mąki przesiać, wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowa jaglanka, pomysł na śniadanie. 137

próbowania różnorodnych kasz oraz płatków by urozmaicać sobie poranki oraz dietę. Składniki na 2 porcje: 8 łyżek płatków jaglanych 500ml mleka 20g czekolady gorzkiej powyżej 75% kakao 80g suszonych śliwek stewia lub miód do smaku cynamon Sposób przygotowania: Płatki gotuj na mleku razem z cynamonem aż spęcznieją. Odstaw na parę minut a następnie wymieszaj z miodem, czekoladą oraz posiekanymi suszonymi(...)śliwkami

wysmienity
Koktajl z arbuzem w roli głównej 95

owoce, dzięki temu napój zawiera różnorodne witaminki. Koktajl jest naprawdę pyszny!Polecam :-) Składniki: arbuz mały 1/4 szt, kiwi 1 szt, banan 1 szt, jabłko 1 szt, gruszka 1 szt, śliwka 1 szt, woda 1,5 szklanki, Sposób przygotowania: Kiwi, jabłko i gruszkę obieramy i wrzucamy do miksera. Dodajemy śliwkę bez pestki, banana oraz arbuza bez skórki. Do owoców dodajemy wodę

kulinarne odsłony pati
Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. 121

dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu powinna mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu(...)talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Powinna mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy (ale nie przesadnie) smak i mieć silną woń wędzonki, śliwek i ew. dziczyzny. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Zgodne z tradycją jest dodanie do bigosu w celu uszlachetnienia smaku niewielkiej ilości wina słodkiego i aromatycznego – np. malagi. Współcześnie bigos

KUCHNIA POLSKA
Owoce i warzywa sezonowe – wiosna 125

Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler naciowy Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak     Najłatwiejszą porą roku do tej pory była dla mnie zima. Moje zimowe wyzwanie wyglądało tak: klik . Zimą jadłam buraki, mandarynki, fasolę, orzechy

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania