ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:215/469)

Kotlety mielone nadziewane pikantną morelą. 131

lubiane  i te w wersji podstawowej bardzo popularne. Jedak czasem jest tak, że  standard się nam przyjadł i chcemy odmiany, czegoś innego. Robię mielone z różnymi dodatkami: śliwki, feta, sezam, grzyby, ser....itd, lista byłaby długa. Teraz sięgnęłam po morel ..... 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko średnia cebula 0,5 szklanki rosołu czarny pieprz i sól(...)smaku paczka suszonych śliwek bułka tarta tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Oraz: paczka suszonych moreli łyżka suszonego czosnku łyżka pieprzu cayenne 1/3 łyżeczki soli tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki  Kotlety robimy tak------>   KLIK Morele zalewamy ciepłą wodą, zostawiamy na 10 minut, później przepłukujemy pod bieżącą wodą i zostawiamy na sicie. W niewielkim naczyniu mieszamy czosnek z pieprzem

Dieta moja pasja
Zdrowe batony owsiane 199

najmniej godzinę. Batony to doskonałe drugie śniadanie dla naszych pociech, cudowny dopalacz w czasie długiej przerwy. Choć wciąż z sentymentem wspominam kanapkę z żółtym serem, gruszkę lub śliwki, które mam wkładała mi do śniadaniówki jesienią, to uważam, że te batony mocno wyparłyby tamten schemat. Możecie bawić się składnikami, dodajcie to co lubicie lub to co aktualnie przetrzymuje Wasza spiżarnia, jeśli(...)drodze Wam z daktylami, wybierzcie suszone śliwki, jeśli w domu brak chia, sięgnijcie po mak lub sezam - zróbcie koniecznie! Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 60 min 100 g dowolnych, niesolonych orzechów 100 g dowolnych nasion (siemię lniane, słonecznik, dynia, chia) 100 g dowolnych owoców suszonych (żurawina, daktyle, figi, rodzynki)  1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy

Słodki Kompromis
Najpopularniejsze przepisy 2016 roku 148

dania główne - świąteczne, mięsne, wegetariańskie, oraz sałatki, zupy i desery. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najchętniej były czytane. Dania główne i świąteczne Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki Jaglane kotlety z rybą i szalotką Czerwona kapusta na ciepło Pęczotto ze świeżymi kurkami Zupy Francuska zupa cebulowa Sałatki(...)Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Sałatka z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi nerkowcami Desery Domowe kokosanki z migdałową nutą w wersji fit Fit ciastka ze śliwkami i nerkowcami

My Chcemy Jeść
Knedle z czerwonej kapusty i kacze udka w sosie własnym 138

piekarnika: 4 kacze uda 2 gałązki rozmarynu 3 łyżeczki majeranku ząbek czosnku sól, pieprz 2-3 łyżki oleju warzywa: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera i pora kilka wędzonych śliwek 3/4 szklanki bulionu Wykonanie: kacze uda umyć, usunąć pozostałe piórka, wyciąć nadmiary tłuszczu. Czosnek obrać, posiekać. Posiekać także igiełki rozmarynu. Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem i obłożyć oprószone solą(...)zależności od wielkości, aż do zrumienienia podawać z wytworzonym sosem podczas pieczenia, bo jest pyszny. Jeśli lubisz gęste, zawiesiste sosy, zmiksuj powstały sos z częścią warzyw i wędzonymi śliwkami z pieczenia. Możesz dodatkowo zabielić sos śmietaną. Podawaj z kluskami z czerwonej kapusty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak po staropolsku nadziewany wątróbką , orzechami oraz śliwkami. 129

wątróbki 10 dag orzechów włoskich Skworcu.com 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 2 łyżeczki pokrojonego świeżego tymianku 1 łyżeczka pokrojonego świeżego majeranku sól, pieprz do smaku kilka suszonych śliwek Skworcu.com 3 ząbki czosnku     Przygotowanie; Kurczaka myjemy, następnie osuszamy i nacieramy w środku a także na zewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy. Wątróbki oczyszczamy i siekamy na drobną kostkę(...)miękkości. Orzechy siekamy i sparzamy wrzątkiem. Odcedzamy. Czosnek oraz zioła siekamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekane śliwki. Kurczaka nadziewamy przygotowanym farszem. Nicią bawełnianą zszywamy go i układamy w brytfannie. Po wierzchu smarujemy go oliwą i posypujemy solą. Do naczynia wlewamy ok 2 szklanki wody. Można przygotować kompletny obiad

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto z masą kajmakową i bakaliami 209

Pyszne ciasto..troszkę może słodkie od masy kajmakowej, ale za to z dużą ilości suszonych bakalii..rodzynki, żurawina, morele, śliwki, a nawet jabłka suszone..Przepis z jakiejś starej gazetki. Biszkopt   1 szkl.mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jajek 3/4 szkl.cukru 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 puszka masy kajmakowej(...)masła około 250 g różnych bakalii[  rodzynki ,  żurawina ,  śliwki ,  skórka pomarańczowa ,  morele i jabłka ] Helio Dodatkowo herbatniki rum do nasączenia herbatników [ niekoniecznie -ja nie dałam] polewa posypka dekoracyjna Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.Następnie dodawać po 1 żółtku., mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Na koniec wlać ocet

Moje domowe kucharzenie
ŚWIĄTECZNY BIGOS 521

SKŁADNIKI: 2 kg kapusty kiszonej w słoiku 50 dag karkówki 30 dag dobrej kiełbasy 100 g wędzonych śliwek Przyprawy: sól i pieprz 1 opakowanie przyprawy do bigosu Kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego Kilka sztuk liścia laurowego 3 goździki PRZYGOTOWANIE:  Kapustę kiszoną drobno siekam. Następnie wrzucam do garnka i zalewam wodą tak by kapusta była zakryta. Następnie gotuję(...)kapustę a następnie zalewam 1 szklanką zimnej wody. Mięso krobmo kroję na patelni smażę a następnie dodaję do kapusty. Kiełbasę kroję w plastry i smażę. Również dodaję do kapusty. Śliwki kroję na pół i dodaję do kapusty. Całość doprawiam i dodaję liść laurowy, ziarna jałowca, ziele angielskie oraz cała torebkę przyprawy do bigosu. Duszę ok godziny co jakiś czas mieszając

Gotowanie Patki
Kompot z suszu 125

wigilijnym stole i dla niego zarezerwowanym. W starych książkach można znaleźć również jego wersję alkoholową - głównie z dodatkiem półsłodkiego, białego wina.  Przygotowywany z gotowanych, suszonych owoców, głównie śliwek, gruszek, jabłek, moreli, fig i rodzynek. U mnie w wersji z cytrynami. Spróbujcie - myślę, że będzie Wam smakować. :) Mała wskazówka i rada: kompot gotujcie na dzień przed jego podaniem - dzięki temu(...)zdąży przejść wszystkimi aromatami i zyska piękny kolor. :) Składniki: 2,5 litra wody suszone owoce (śliwki, morele, daktyle, gruszki, jabłka, brzoskwinie) 5 goździków 4 ziarna kardamonu 6 plastrów cytryn z cynamonem w syropie ½ pomarańczy 3 łyżki stołowe syropu z cytryn Wykonanie: Rozkrusz w moździerzu ziarna kardamonu. Dodaj wraz z suszonymi owocami oraz goździkami i syropem z cytryn do zimnej wody

Garniec Magalie
Chleb żytni z bakaliami (na zakwasie) 95

letniej wody 1 łyżeczka soli 200 g mąki żytniej typ 2000 200 g mąki żytniej typ 720 1 solidna garść suszonej żurawiny 1 solidna garść rodzynek 5 suszonych śliwek Przygotować zaczyn. Do miski przełożyć zakwas, dodać letnią wodę i mąkę. Wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na 15 godzin. Ja stawiam w kuchni na lodówce aby nikomu nie przeszkadzało(...)godzinach przygotować ciasto właściwe. Do zaczynu, który przygotowaliśmy dodać letnią wodę, sól oraz mąki. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rodzynki, żurawinę oraz suszone śliwki pokrojone na małe kawałeczki. Ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10. Wierzch ładnie wyrównać zwilżoną łyżką, najlepiej aby bakalie za bardzo nie wystawały na wierzchu bo się za bardzo wysuszą. Foremkę z ciastem odstawić do wyrośnięcia

Monia miesza i gotuje
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 217

zajmują, z południowo-zachodnich Chin. Początkowo osiedlali się na północy, stopniowo migrując na południe i zakładając miasta, którym nadawali poetyckie nazwy: Sukhotaj (Świt Szczęścia), Ajutthaja (Niezdobyta), Bangkok (Miasto Dzikich Śliwek). Sztuka kulinarna rozwijała się tutaj w długim procesie przyswajania różnorakich wpływów, począwszy od chińskich, co łatwo zrozumieć, jeśli wziąć pod uwagę historyczne i kulturowe powiązania obu krajów. Od arabskich(...)ziaren zbóż, soli i wody. jest jest używany częściej; ciemny jest gęsty i powinien być dodawany z umiarem. W przeciwieństwie do jasnego zawiera cukier. SUSZONE I MARYNOWANE W SOLI ŚLIWKI- Mają słonawy intensywny smak. Sprzedaje się je w słoiczkach, niewykorzystane można przechowywać w lodówce. Dopóki marynata nie zmętnieje, nie warto jej wylewać. SZALOTKI- Znacznie łagodniejsze niż inne rodzaje cebuli, znajdują

ClauditteMissCooking
BIGOS Z MODREJ KAPUSTY 178

przepis. 1 kg.świeżej kapusty czerwonej 1 duży słoik kiszonej kapusty czerwonej ze sklepu( takiej do sałatek) 1 duża Marchewka 2 czerwone cebule 1 duży ząbek czosnku 5 mrożonych śliwek 3/4 szkl.bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego  2 goździki 3 jagody jałowca po pół łyżeczki kminku , suszonego tymianku i estragonu sól i pieprz(...)ziela angielskiego,goździki i jałwiec.Wsypać kminek i tymianek oraz estragon.Całość doprawić solą i pieprzem.Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem ok.35 minut. Śliwki rozmrozić,osączyć, pociąć na kawałki.Jabłka umyć , wyciąć gniazda nasienne.Miąższ wraz ze skórką zetrzeć albo pokroić w kostkę.Owoce dodać do kapusty.Dusimy 15 minut.Bigos ponownie doprawić.Wymieszać z sokiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Karp smażony podany z kapustą kiszoną 115

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Karp smażony podany z kapustą kiszoną Składniki – 4 porcje: Karp – 1kg Kapusta kiszona – 250g Suszone grzyby – 10 sztuk Śliwka suszona – 4 sztuki Cebula – 1 sztuka Olej – 2 łyżki + do smażenia karpia Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Sok z ½ cytryny Mąka Pestki dyni Wykonanie: Grzyby zalać wodą i namoczyć przez(...)oleju z drobno pokrojoną cebulką. Do kapusty dodać pokrojone grzyby i zalać całość wywarem z ugotowanych grzybów. Gotować na małym ogniu mieszając. Pod koniec gotowania dodać pokrojone suszone śliwki i gotować jeszcze przez 10 minut. Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Karpia oczyścić, posolić i popieprzyć. Następnie obtoczyć w mące smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Posypać prażonymi

Kuchnia Bon Appetit
Zdrowy sok z buraka ćwikłowego. 141

Składniki : 1 średni burak ćwikłowy 1 jabłko 2 marchewki 3-4 świeże śliwki węgierki Sposób wykonania :   W szystkie owoce i warzywa dokładnie umyj. Z jabłka i śliwek usuń pestki, ale nie obieraj ze skórki. Burak i marchewki obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Wyciśnij sok z wyciskarce lub sokowirówce i od razu wypij

Przepisy i porady kulinarne
KOMPOT Z SUSZU OWOCOWEGO 125

grudzień , aby móc zakosztować owoców suszonych w kompocie.Moglabym robić go i latem , ale to już nie ten smak i  nie te wspomnienia.W grudniu , kompot nabiera aromatu wędzonej śliwki i suszonych owoców gruszki i jabłka,ogien w kominku i ciepły koc, a wręku szklanka  gorącego kompotu, bo tylko wtedy on tak magicznie smakuje:). 500G SUSZONYCH OWOCÓW(GRUSZKI,JABŁKA,ŚLIWKI

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zdrowy koktajl czekoladowy 136

Koktajl jest bardzo pożywny i smakuje poprostu rewelacyjnie. Gorąco polecam, a w najbliższym czasie kolejne pożywne koktajle :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 1 szklanka mleka 1 banan 6 suszonych śliwek 1 łyżka kakao (gorzkie) Płatki i śliwki zalać mlekiem najlepiej wieczorem. Rano wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładki koktajl. Smacznego! Pomysł podpatrzony  tutaj

kuchnia doski

Proponowane wyszukiwania