łyżeczki ekstraktu waniliowego 500 g dowolnych bakalii, najlepiej co najmniej trzech różnych (ja użyłam: 200 g fig, 100 g suszonych moreli, 50 g suszonej żurawiny, 50 g suszonych śliwek, 50 g rodzynek, 50 g migdałów, 50 g daktyli) 200 g dowolnych orzechów Przygotowanie: Suszone figi, morele i śliwki drobno pokrój, rodzynki namocz w wodzie, a następnie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaIlość: 6szt Czas przygotowania: 30 min + 2h chłodzenia Składniki: Spód: – 80 g bakalii (morele, daktyle, śliwki suszone) – 50g orzechów włoskich/laskowych – 40g wiórków kokosowych – 30g nasion słonecznika – 6 łyżek otrębów owsianych – 3 łyżki oleju kokosowego – 2 łyżki kakao Masa: – 1 średni mrożony banan (210g) – 1 łyżka masła orzechowego – 200ml mleka(...)kokosowego Przygotowanie: 1. Morele, śliwki i daktyle namoczyć przez 10-15 min. w gorącej wody. Następnie odcedzić. 2. Bakalie, otręby owsiane, orzechy, nasiona słonecznika, wiórki kokosowe, olej kokosowy i kakao przełożyć do naczynie i zblendować na jednolitą masę. Gęstą masą wyłożyć silikonowe foremki do muffinek (spód i ścianki foremek). Tak przygotowane foremki włożyć do zamrażalnika na 15min. 3. Banana wyjąć
Podwójnaporcjazawsze gotuję większą ilość,wkładam do słoików i jedzonko gotowe. Składniki: ok 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera 2 marchewki 10-12 sztuk suszonych śliwek przecier pomidorowy ok 2 łyżki pieprz ziołowy,majeranek,czosnek,kminek,chili bądź ostra papryka liść laurowy,ziele angielskie Kiszoną kapustę włożyć do większego garnka,podlać niewielką ilością wody(...)kapusty. Warzywa obrać,pokroić w słupki bądź zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym.Po ok 30 min dodać śliwki,dusić następne 15 min. Pod koniec przyprawić pieprzem,papryką,kminkiem,czosnkiem,majerankiem i dodać przecier - wszystko dobrze wymieszać,dusić jeszcze chwilkę. Im dłużej stoi taki bigos tym jest smaczniejszy. Ilość przypraw
Niespełnione zdolności kulinarneDziś przedstawiam wyjątkowy przepis, którym zachwycicie całą rodzinę. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna! Pierwszy raz przygotowywałam tego typu danie, gdyż udało mi się kupić piękny kawałek karkówki z dzika. Żeby być pewną, że danie wyjdzie takie jak powinno, skorzystałam z przepisu znajomej blogerki Niezły Młynek(...)marchewka, pokrojona w kostkę 1 pietruszka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojone w ćwiartki 50 g suszonych grzybów 1 czerwona papryka, pokrojona w grubą kostkę 50 g suszonych śliwek, posiekanych 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki przecieru pomidorowego pęczek świeżej pietruszki, posiekany 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca 3 ziela angielskie 1 łyżka suszonego
karmelowyrzepakowy, sól, skrobia modyfikowana, przyprawy. MARMOLADA O SMAKU RÓŻY http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/marmolada-rozana Idealnie nadaje się jako nadzienie do pączków, ciast i deserów. SKŁADNIKI: jabłka, cukier, śliwki, aronia, wiśnie, substancja żelująca (pektyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (sorbinian potasu), aromat. SAŁATKA RUBINOWA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-rubinowa Idealnie nadaje się na ciepło i na zimno. Jako dodatek(...)sodu, przyprawy w tym gorczyca, substancje słodzące (sacharyny, acesulfam K ). POWIDŁA Z RUMEM http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/powidla-sliwkowe-z-rumem Idealny dodatek do ciast, naleśników,placuszków czy do pieczywa. SKŁADNIKI: śliwki,cukier,rum (0,5),aromat. DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/dzem-czarna-porzeczka Idealny dodatek do pieczywa,naleśników, ciast, placków. SKŁADNIKI: czarne porzeczki cukier, woda, substancja żelująca (pektyny
Gotowanie Patkicukru wanilinowego 2 pomarańcze 4 łyżki mleka ¾ kostki masła ( lub 7 łyżek dobrego oleju roślinnego) 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów) 1 łyżeczka sody oczyszczonej śliwki (po jednej na babeczkę) lub mrożone wiśnie. Przygotowanie: Około 1 kg dyni, kroimy na 4 części, układamy na blaszce miąższem do góry i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez(...)mokre i delikatnie mieszamy (tylko do połączenia składników, nie za długo). Foremki na babeczki wykładamy papilotkami i do tak przygotowanych łyżką nakładamy ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki śliwki lub mrożone wiśnie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy 20 minut. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujeszklanka ugotowanej czarnej quinoy 6 plastrów dojrzewającego combra z sarny garść grzybów nameko kilka orzechów włoskich garść portulaki zimowej garść rukwi wodnej 3 ząbki czarnego czosnku 2 wędzone śliwki 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżeczki naturalnego octu buraczkowego 1 łyżka klarowanego masła świeżo zmielony kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Na 2 talerze wykładamy quinoę, układamy na niej listki portulaki(...)plastry wędliny z sarny, rukiew wodną. Dodajemy podsmażone na maśle i lekko posolone grzyby nameko, pokrojone na grube plastry śliwki i czarny czosnek. Posypujemy sałatkę orzechami i polewamy dressingiem z octu, oleju lnianego pieprzu i soli. Gotowe! Miłego dnia
Quinoa Raz!kuminem), z selera, z pieczonej dyni piżmowej z syropem daktylowym i serek labneh z pistacjami i za'atarem. Do tego dostajemy przygotowaną na miejscu pitę i pieczywo ze śliwką. Następnie na stole pojawia się pastilla, czyli kurczak zawinięty w ciasto filo z płatkami migdałów i cynamonem (28 zł|) oraz pikantna zupa harira z ciecierzycą, soczewicą i jagnięciną(...)się restauracja. Została ona niedawno odrestaurowana i naprawdę pięknie się prezentuje. Zobaczcie sami na zdjęciach poniżej. I przyszedł czas na desery ! Przed nami pojawił się mus czekoladowy z pieczoną śliwką, papryką i wiśniami (22 zł), mus jerozolimski z granatem i sezamem (20 zł), bazyliowa panna cotta z dżemem pomidorowym (18 zł) i domowa chałwa z owocami. Wszystkie desery przepyszne, choć
Kulinarne przygody Gatitybardzo ciekawy słodko-kwaśny smak. Danie pięknie prezentowało się na stole a smak był zaskakujący, ponieważ czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Bardzo lubię połączenie wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek jak w tym przepisie , więc danie to bardzo przypadło mi do gustu. Kiedy poprosiłam o przepis byłam zaskoczona prostotą wykonania tej potrawki . Kiełbasa przygotowana w ten sposób idealnie nada się zarówno(...)Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do czasu aż się ładnie zrumieni. Ogórki kiszone także kroimy w plasterki. Morele i śliwki kroimy w paseczki (można też wrzucić w całości). Do garnka (najlepiej z grubym dnem) wkładamy kiełbasę, cebulę z pieczarkami. Dodajemy ogórki i wszystkie bakalie. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dolewamy trochę wody
Pobite gary BarbaryDzieciowe drożdżówki na kolację i do szkoły na jutro :) Najlepsze dla dzieci, drożdżówka z jabłuszkiem albo ze śliwką :) ( już połowa zjedzona) Zaczynamy od zwykłego ciasta :) Mąka 1 kg, drożdże 1/2 kostki, masło 1/2 kostki, dwa jajka, szklanka curku, szklanka ciepłej wody. Oprócz ciasta trzeba coś dodać do bułek :) Mus jabłkowy, dżem śliwkowy... Ciasto dzielimy i "kulkujemy(...)odróżnienia smaków :) śliwkowe zakręcamy inaczej :) Posmarowane rozbitym jajkiem ciastka wrzucamy do piekarnika... Pieczemy w 180 st.C 30 min Upieczone bułeczki studzimy i dodajemy lukier :) Ciastka ze śliwka również pieczemy 30 min w 180 st.C Naprawdę polecam ! Bardzo smaczne drożdżówki
chleba naszegokapusta ugotuje się do miękkości, to dodajemy wędzonkę i grzyby :) Potem łączymy kapustę kiszona i słodką... smażymy mięso... Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i usmażone mięso... Można dodać wędzone śliwki, ale jak nie mamy śliwek to rodzynki też świetnie się nadają... Przyprawiamy tylko zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym... na samym końcu można doprawić majerankiem, kminkiem... niektórzy dodają
chleba naszegoSkładniki: 800 g łopatki wołowej 1 duża cebula kilka ząbków czosnku 1 duża marchew 1 duży korzeń pietruszki 1,5 szklanki ciecierzycy szklanka suszonych grzybów ok. 120 g suszonych śliwek pęczek natki pietruszki po 2 łyżki sosu sojowego i worcestershire po 2 łyżki słodkiej i wędzonej papryki 3 liście laurowe po kilka kulek ziela i jałowca łyżeczka suszonego rozmarynu(...)kostkę, zeszklić na oleju, a pod koniec dodać rozgnieciony czosnek. Usmażyć. Przełożyć do mięsa. Pietruszkę i marchew obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę, przełożyć do mięsa. Śliwki posiekać w paski, dodać do wywaru. Na końcu wlać ugotowaną ciecierzycę z pół - 2/3 szklanki wody po jej gotowaniu. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie dodać posiekaną natkę pietruszki, suszony czosnek
Czerwień i błękitdnia musiałam go wypróbować. Ze wszystkich dotychczas wypróbowanych te wyszły mi najlepiej, ładnie się usmażyły na złoto i nawet wyszła im oponka. A nadziałam je moim ostatnio ulubionym powidłem- śliwką prażoną z czekoladą od firmy Stovit. Na wierzch klasycznie lukier i kandyzowana skórka, bo tak lubimy najbardziej. Przy domowych pączkach kalorie się nie liczą! Składniki na 30 sztuk: na ciasto(...)szklanki mąki pszennej tortowej 75 g drożdży 2 łyżki cukru 7 żółtek 150 g masła 125 ml letniego mleka kieliszek spirytusu szklanka śmietanki kremówki płynnej dodatkowo: 2 słoiczki śliwki prażonej z czekoladą o smaku orzechowym Stovit szklanka cukru pudru kilka łyżek wrzątku 150 g skórki kandyzowanej z pomarańczy 2 litry oleju do smażenia (może być pół na pół
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRosyjski chleb pszenny z zaparzaną mąką, na zakwasie i drożdżach. Bardzo smaczny, lekko słodkawy. Ma puszysty miękisz i chrupiącą skórkę. Oryginalny przepis podaje dodatek rodzynek, ja zastąpiłem je suszonymi śliwkami, zmniejszyłem też o połowę ilość miodu. Ja wolę taki mniej słodki, ale oczywiście można dodać tak jak podaje przepis oryginalny. Źródło przepisu: blog Siergieja ХЛЕБ & ХЛЕБ Sposób przygotowywania(...)sól 25 g – syrop cukrowy (dałem 12 g miodu) 15-25 g – woda do korekty gęstości ciasta (dałem 25 g). 50 g – rodzynki (dałem 50 g posiekanych suszonych śliwek) Ciasto dobrze wymieszać, zostawić do fermentacji na 90 minut, jak podrośnie odpoczynek 15 minut na blacie, rozwałkować na prostokąt i zwinąć jak roladę, uformować podłużny bochenek. Przełożyć na papier do pieczenia
Przepisy na domowy ser i chlebJakoś tak naszło nas na drożdżowe. Padło na przepis ze strony mojewypieki Przepis trochę zmieniony, bo w oryginale jest to przepis ze śliwkami, a ja zrobiłam z samą kruszonką, a zamiast aromatu waniliowego dodałam śmietankowy. Kruszonka jest wg przepisu który kiedyś robiłam. Składniki na zaczyn: 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych, 1/2 szklanki letniego mleka(...)mąkę, odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić. Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni
Państwo Wojtczuk gotują