brukselki, której nie cierpiałam. Wyszło pysznie, kolorowo, idealnie. Dziękuję Basiu za tak wspaniałą inspirację! Danie jest genialne! :) Składniki: 400 g świeżej brukselki 2 czerwone cebule miseczka drobno pokrojonych suszonych śliwek 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki musztardy, np Develey 1 łyżeczka chrzanu, np. Develey 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki masła 4 łyżki śmietany 12% 1 polędwica wieprzowa miód olej ulubione(...)cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i listki brukselek, przyprawić solą i pieprzem i smażyć ok 10-15 minut. Pod koniec smażenia dodać śliwki suszone i jeszcze odrobinę masła. Chwilę dusić i wyłożyć równomiernie na ziemniaczaną masę. Polędwiczkę nasmarować olejem lub oliwą z oliwek, miodem, obtoczyć w ulubionych przyprawach. Obsmażyć na oleju z każdej
Trufelkowowiosna tuż, tuż... :) Składniki: 400 g polędwiczek z indyka oliwa z oliwek ulubione przyprawy (u mnie przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim) sałata lodowa 1 gruszka garść suszonych śliwek pokrojonych w kostkę pomidory koktajlowe czerwona cebula dodatkowo: oliwa czosnkowa bagietka ser camembert Wykonanie: Polędwiczki z indyka oczyścić, pokroić wg uznania, posmarować oliwą z oliwek i obtoczyć w przyprawach. Odstawić(...)minut. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć polędwiczki z każdej strony, pod koniec dodać pokrojoną w piórka cebulę, śliwki oraz obrane ćwiartki gruszki. Smażyć jeszcze 3-4 minuty. Sałatę porwać na mniejsze kawałki do miski, pomidorki przepołowić. Na wierzch ułożyć mięso z dodatkami. Skropić czosnkową oliwą. Podawać z podpieczoną bagietką z serem camembert. Smacznego
TrufelkowoSkładniki: woda 3 litry, śliwki 1 kg, goździki 6 sztuk, cukier 1 szklanka, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, makaron rurki - ile potrzeba, śmietana gęsta 200 ml, listki mięty - ile potrzeba umyte, wypestkowane śliwki zalać wodą i zagotować wsypać cukier, goździki i gotować na średnim ogniu z 10 minut kisiel wymieszać ze niepełną szklanką zimnej wody i wlać do zupy, mieszać
W Mojej Kuchni Lubięjajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1 op. cukru wanilinowego 7 łyżek wody 250 g margaryny 1-2 jabłka bakalie: orzechy, rodzynki, suszone śliwki ok. 1 łyżka mąki ziemniaczanej Margarynę przekładamy do większego rondelka, wsypujemy cukier, kakao oraz wlewamy wodę. Rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do ostudzenia. Orzechy siekamy, śliwki kroimy na mniejsze kawałki
Smaki Na Talerzudrożdży 200 g masła Składniki na kruszonkę: 50 g masła 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru + ok. 500 g śliwek W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstwiamy do ostudzenia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy rękami lub wyrabiamy(...)czasie możemy przygotować kruszonkę: zagniatamy razem wszystkie składniki, masło powinno być w temperaturze pokojowej. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy pokrojonymi na kawałki śliwkami i kruszonką. Odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok 40-50 minut. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymalują". Dzisiaj przygotowuje pyszne i mięciutkie kaczki z chrupiącą skórką. Wszytko to kwestia praktyki i wiedzy jak postępować z tym mięsem.... WIĘCEJ KLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU A dziś coś pysznego - kluski ziemniaczane, pomyślicie klasyk! No klasyk bo chyba w każdym polskim domu, kluski ziemniaczane, w różnej postaci, lądują na talerzu. Dzisiaj chciałam trochę odczarować(...)cynamon, imbir, kolendra, lubią miód czy syrop klonowy. Zrobiłam kluseczki kładzione, którą są bardzo delikatne i mięciutkie, rozpływają się w ustach. Aby podbić ich smak podałam je z prażonymi śliwkami w miodowym karmelu z dodatkiem cynamonu. Danie jest co tu dużo gadać - palce lizać! PIECZONY KURCZAK W ZIOŁACH Z BURACZKAMI Dzisiaj postawiłam na pieczonego kurczaka- często w ten sposób przygotowuje
SMYKWKUCHNIpokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do rondla. Cytrynę dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem, otrzyj na tarce skórkę , wyciśnij sok. Otartą skórkę , sok z cytryny ( bez pestek ) i cukier dodaj do śliwek, wymieszaj. Odstaw na 2-3 godziny pod przykryciem, aby śliwki puściły trochę soku. Następnie postaw rondel na ogniu, zagotuj, co pewien czas mieszając, odstaw na kilka minut. Owoce znów postaw
Przepisy i porady kulinarnebudyniowy,cynamon,przyprawę korzenną. Dolej sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. 4.Gotuj na wolnym ogniu uważając by nie przypalić owsianki. 5.Dla gęstości i słodkości dodać 2-3 dojrzałe śliwki. 6.Gdy owsianka zgęstnieje i powoli zacznie "bulgotać"- wyłączyć gaz,przełożyć na talerz. 7.Na talerzu dodać odpowiednią ilość śliwek i czekolady 8.Szamać uważając by się nie poparzyć! Genialnie smakuje posypana
U Fiolkiłyżki pestek słonecznika · garść orzechów laskowych · 2 garści miękkich, suszonych śliwek · garść rodzynek · 2 łyżki masła orzechowego dobrej jakości · 5-6 łyżek płynnego miodu (najlepiej lipowego(...)ciepłego mleka (może być roślinne) DODATKOWO: · Gorzka lub mleczna czekolada PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do temp. 200 C. Do dużej miski wrzucić płatki owsiane. Śliwki i rodzynki drobniej pokroić i wrzucić do miski. Na dużej patelni podprażyć: sezam, płatki migdałów, wiórki kokosowe, pestki dyni, słonecznik i pokrojone drobniej orzechy laskowe. Podrzucać wszystko co jakiś
Calzonella.comzimnego masła 2 łyżki gęstej śmietany ew. 2 krople ekstraktu waniliowego oraz 3 łyżki bułki tartej 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka brązowego cukru ok. 1 kg śliwek węgierek Przygotowanie: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia drobno posiekać z masłem, dodać resztę składników i możliwie szybko wymieszać (raczej nie da się zagnieść, bo jest dość klejące). Formę (26x21(...)wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i równo rozprowadzamy. Tartą bułkę mieszamy z cynamonem i cukrem i posypujemy taką mieszanką wierzch ciasta. Połówki śliwek rozkładamy na cieście skórką do dołu, lekko wciskając w ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy, posypujemy cukrem pudrem, kroimy i zjadamy. Smacznego
bistro mamaCiasto: 250 g margaryny 5 jajek L 2 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 300g słodkich śliwek 4 łyżki maku Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru gorąca woda 1. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku, oraz mleko, nadal(...)Cały czas miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. 2. Formę o wymiarach 30x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę, na to układamy śliwki przekrojone na pół i pozbawione pestek (koniecznie skórką do dołu, rozcięciem do góry). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka
Szefowa kuchnikonsystencji wersja racuchów. Dodatek jogurtu sprawia, że struktura tych placuszków jest wyjątkowo delikatna. Do wypełnienia placków można wykorzystać różne owoce lub jeden ich rodzaj. Moje placki są nadziane jabłkiem, śliwkami i bananem. Z poniższej porcji można przygotować około 12 sztuk . Placuszki jogurtowe z owocami Składniki: 210g (lub nieco więcej) mąki pszennej 350g jogurtu (lub kefiru, lub zsiadłego mleka) 2 jajka(...)domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1/2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250g owoców (u mnie banan, śliwki i jabłko) Wykonanie: - do miski przełożyć jajka i cukier, składniki roztrzepać, najlepiej ręczną trzepaczką - dodać jogurt, wymieszać - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać do reszty składników - owoce umyć, jeśli trzeba, to obrać (np. jabłka), pokroić na plasterki
Smakołyki Berenikisięgną i dorośli, i dzieci. Składniki (na 3 papryki): 3 papryki 100 ml brązowego ryżu 4 łyżki amarantusa ekspandowanego łyżka pasty tahini łyżka oleju sezamowego ok. 2 cm imbiru śliwka 2 łyżki oleju Ryż ugotować do miękkości w 220 ml wody. Do schłodzonego ryżu dodać pastę tahini, olej sezamowy, starty imbir i miąższ śliwki (bez skórki) pokrojony na drobne kawałki
Weekendy w domu i ogrodziebardzo, panowie kręcili nosem. Może gdybym dodała kiełbasy lub boczku? Składniki: – 1 duża przerośnięta cukinia lub 2 średnie – 2 cebule – garść pomidorów suszonych – garść śliwek suszonych – 5 łyżek oleju – sól, pieprz do smaku – 1 łyżeczka majeranku Wykonanie: – Dużą cukinię obrać ze skóry, wydrążyć nasiona i zetrzeć(...)Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na oleju. – Do cebuli dodać cukinię i całość przesmażyć. Posypać solą, pieprzem, dodać majeranek. – Suszone pomidory i śliwki pokroić w paski, dodać do cukinii. – Przykryć i dusić na wolnym ogniu
To co kochammąki ziemniaczanej\ 200g masła czubata łyżeczka proszku do pieczenia Op cukru waniliowego Posypka: 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki wiórków kokosowych. Dodatkowo : 700 g śliwek Wykonanie: Masło rozpuścić , przestudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę , ciągle miksując wlać masło , Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ubić do połączenia składników(...)Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować , małe pozostawić w połówkach , większe podzielić na 4 części. Owoce ułożyć gęsto na cieście . Wszystkie składniki posypki wymieszać i równą warstwą wysypać na ciasto. Piec ok 50 min w 180'C . Jeśli w trakcie pieczenia wierzch ciasta zacznie się zbyt mocno rumienić można przykryć ciasto papierem do pieczenia. Smacznego
Malinowa Kawiarenka