czyli 1 średnia sztuka: Energia – 70 kcal, Białko – 2,3g,Tłuszcz – 3,5g,Węglowodany -10,3g , IG – 35) 380g czerwonej fasoli (2 szklanki) 5 łyżek kakao 2 łyżki erytrytolu śliwki suszone 15 sztuk szklanka ulubionych orzechów 1/2 szkl. wiórków kokosowych Fasole zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na całą noc. Następnie gotujemy ją przez godzinę, wylewamy wodę i odstawiamy fasolę(...)ostygnięcia. Do garnka z fasolą dodajemy suszone śliwki, kakao, erytrytol. Wszystko dobrze mieszamy i miksujemy blenderem w celu uzyskania jednolitej gęstej masy. Dodajemy pokruszone ulubione orzechy, wszystko mieszamy. Odstawiamy garnek na godzinę do lodówki. Kiedy masa będzie schłodzona, mokrymi rękami formujemy niewielkie kulki a następnie obtaczamy je we wiórkach kokosowych. Po przygotowaniu wszystkich kulek odstawiamy je z powrotem do lodówki
Przepysznik - BLW i nie tylkopotrawy: Energia – 100 kcal, Białko – 5,8 g, Tłuszcz – 3,7g ,Węglowodany – 18g , IG – 28 l litr wrzącej wody 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 2 duże garście suszonych grzybów leśnych 3 łyżki oliwy 2 cebule sól, pieprz, sos sojowy, 4-6 sztuki ziele angielskie, 2 liście laurowy, majeranek, kolendra puszka ciecierzycy lub grochu/ciecierzycy 1,5 szklanki (namoczony, ugotowany(...)nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania, wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Gotujemy wodę w garnku na bigos. Siekamy drobno suszone śliwki. Cebulę kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na oleju/oliwie. Dokładamy na patelnie miękkie posiekane grzyby i dusimy razem. Do zagotowanej wody dokładamy 3 łyżki oliwy, podsmażoną cebulę z grzybami. Doprawiamy. Kapustą przelewamy
Przepysznik - BLW i nie tylkoposiekanych orzechów włoskich 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych 1/2 szklanki rodzynków (można namoczyć w amaretto – aby alkohol wyparował wystarczy go zagotować) 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców (jakie lubimy: śliwki, figi, daktyle, wiśnie, morele) 4 łyżki domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej (lepiej zrezygnować niż używać kupnej) ziarenka z 1 laski wanilii (można pominąć lub użyć 1 łyżki ekstraktu) opcjonalnie: słodka śmietanka(...)szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych 1/2 szklanki rodzynków (można namoczyć w amaretto - aby alkohol wyparował wystarczy go zagotować) 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców (jakie lubimy: śliwki, figi, daktyle, wiśnie, morele) 4 łyżki domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej (lepiej zrezygnować niż używać kupnej) ziarenka z 1 laski wanilii (można pominąć lub użyć 1 łyżki ekstraktu) opcjonalnie: słodka śmietanka
Poezja smakupiernik razem z nadzieniem i obawiałam się trochę czy środkowy placek się upiecze ale wszystko się udało. W nadzieniu jest mnóstwo bakalii, które nadają wyjątkowy smak, zwłaszcza pasują tu śliwki suszone. Ciasto owinięte w folię spożywczą trzymam w lodówce, dzięki temu jest świeże i nie wysycha. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 150 g masła 600 g mąki(...)cukru 200 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki mleka na nadzienie: 50 g suszonych śliwek 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 400 g powideł śliwkowych wierzch: 1 szklanka cukru pudru 1 białko łyżka wrzątku 2 łyżki posypki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardziej nowoczesnej wersji niż ta, którą robiło się w moim rodzinnym domu, ale podstawy są dokładnie takie same – to polskie suszone i wędzone jabłka, dorodne gruszki i pomarszczone śliwki. Zobaczcie, jak robię kompot z suszu w lekko unowocześnionej wersji. Kompot z suszu uwielbiam pasjami, mój mężczyzna – wychodzi z domu na czas jego gotowania. Co jest tym bardziej dziwne, że rzeczą(...)żeby nie pozbawiać go błonnika z owoców i zachować jego dobroczynne działanie. SKŁADNIKI 250g wędzonych (2 sztuki) i suszonych gruszek (garść ćwiartek) 150g suszonych jabłek w plasterkach 150g wędzonych śliwek (polskich, nie kalifornijskich) 10 moreli 8 fig 2 laski cynamonu 4-5 gwiazdek anyżu 10 sztuk goździków 4-5 ziaren zielonego kardamonu 1 duża pomarańcza ½ cytryny miód, cukier albo syrop
Karo in the KitchenUtrzeć na puch z 2 kostkami masła. Bakalie: 20 dkg orzechów włoskich 20 dkg orzechów nerkowca 20 dkg nasion Goi 20 dkg żurawiny 20 dkg rodzynek ½ kg śliwki kalifornijskiej Orzechy i śliwkę rozdrobnić Przekładanie tortu: Smarować kolejno krążki używając na przemian opisanych wyżej rodzajów mas. Po posmarowaniu kremem posypać garścią bakalii (te z można zważyć
Sto kolorów kuchniwyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Farsz: 2 puszki masy makowej szklanka rodzynek szklanka orzechów włoskich pół szklanki śliwek wędzonych dwie łyżki miodu pół szklanki suszonych moreli pół szklanki suszonej żurawiny pół szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy cynamon, gałka muszkatołowa Orzechy siekamy, śliwki kroimy na drobne kawałki, morele na cienkie
ladykitchenłyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mleka 25 – 30 dag bakalii (rodzynki 100 g, skórka kandyzowana z cytronu 100 g, skórka kandyzowana pomarańczy 50 g, orzechy, migdały, morele, śliwki) skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Sparzyć i namoczyć rodzynku w olejku rumowym na około 1 godziny (nie za długo, ponieważ później w pieczeniu ciasta za bardzo dominuje aromat rumu). Bakalie (orzechy(...)migdały, morele, śliwki) drobno pokroić. Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem. Oprószyć rodzynki i pozostałe bakalie mąką. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia, następnie dodać margarynę lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko - wymieszać i na sam koniec dodać rodzynki
Ciastka - domowe słodkościłyżki miodu 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g żurawiny (użyłam Bakalland) 50 g rodzynków (użyłam Bakalland) 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland) 50 g płatków migdałowych (użyłam Bakalland) 1 łyżeczka cynamonu 300 g marcepanu kilka łyżek amaretto, rumu lub soku pomarańczowego cukier puder do posypania listonic_type='fooddrink';listonic(...)łyżki miodu 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g żurawiny (użyłam Bakalland) 50 g rodzynków (użyłam Bakalland) 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland) 50 g płatków migdałowych (użyłam Bakalland) 1 łyżeczka cynamonu 300 g marcepanu kilka łyżek amaretto, rumu lub soku pomarańczowego cukier puder do posypania'; document.write(" "); Amaretto
Poezja smakupłatki owsiane 20 g zarodki pszenne 20 g ziarna słonecznika 25 g ziarna siemienia lnianego 25 g dowolne orzechy (ja użyłam orzechów włoskich) 15 g jagody goi 25 g śliwki suszone 20 g morela suszona 65 g odżywka białkowa (smak dowolny) 3 jajka 100 ml mleka (u mnie mleko roślinne Z podanych składników wychodzi ok 10 batonów. Całość(...)węglowodany: 138 g tłuszcze: 99 g Zatem jeden baton dostarcza ok 195 kcal, 12,2 g białka, 13,8 g węglowodanów i blisko 10 g tłuszczu. Wykonanie: Orzechy, śliwki i morele rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Następnie wykładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 - 30 minut w temp. 170 stopni
Taste Of My Dayzrobić się miękka i szklista, nabrać ciemniejszego koloru. Nie może się przypalić bo zgorzknieje, więc dusimy 8-10 minut na małym ogniu i nie zapominamy o mieszaniu. Kroimy suszone śliwki na mniejsze kawałki, dodajemy do duszącej się cebuli. Dorzucamy namoczone wcześniej w gorącej wodzie i odcedzone rodzynki. Dodajemy mieloną paprykę, solimy całość i pieprzymy do smaku. Dodajemy na patelnię przecier(...)średnie cebule – biała i czerwona dla koloru 2 średnie ogórki kiszone 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku 2 pełne łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 7 suszonych śliwek garść rodzynek namoczonych w gorącej wodzie 2-3 goździki 3-4 ziela angielskie 2-3 liście laurowe 2/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego sól mielony pieprz mleko i woda
Karo in the KitchenAromat sądeckiej śliwowicy i suszonej śliwki to bardzo małopolskie zapachy. Delikatna nuta cytryny to gratis, któremu też się trudno oprzeć. Razem tworzą przyjemną słodkość, która nie otumania, a sprawia, że chce się sięgnąć po jeszcze jeden kawalek, i jeszcze jeden… Co potrzebne: 1/2 szklanki suszonych śliwek drobno starta skórka z jednej cytryny 3... Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuŚwięto Dziękczynienia ze Śliwką kalifornijską było bardzo przyjemnym doświadczeniem. Pierwsza w tym roku choinka, świąteczne piosenki i ogromny indyk! Plan warsztatów zapowiadał się cudownie, najpierw warsztaty kulinarne z Witkiem Iwańskim, a później warsztaty food designu z Beatą i Lubomirem Lipov z Lawendowego Domu. Kolejny raz warsztaty odbyły się w studiu kulinarnym Cook Up w Warszawie, a spotkanie poprowadził(...)Paweł Loroch, który ma wspaniały dar rozbawiania ludzi. Data, czyli 26 Czytaj dalej... Artykuł Święto Dziękczynienia ze śliwką kalifornijską pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakumiędzy posiłkami lub gdy dopadnie nas mały głodek:). Będziemy potrzebować: 250 g płatków owsianych błyskawicznych 250 ml mleka 1 banan 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki rodzynek kilka suszonych śliwek 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki słonecznika 2 łyżki sezamu Link do filmu z przygotowania: Batony z płatków owsianych https://www.youtube.com/watch?v=ebvsmdWnc5E Przygotowanie: Do miski(...)wsypuję płatki owsiane, dodaję wszystkie składniki oprócz banana (śliwki przed dodaniem kroję na mniejsze kawałki) , zalewam mlekiem i mieszam. Miskę odstawiam na około 1 godzinę aby płatki napęczniały. Po godzinie dodaję pokrojonego banana i rozcieram go łyżką tak żeby połączył się z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozprowadzam ugniatając łyżką. Blachę
Uwaga Babcia GotujeChutney śliwkowy z kolendrą i kminem przygotowywałyśmy razem z Dotą na warsztatach świątecznych ze Śliwką kalifornijską. Przepis jest niezwykle prosty, a połączenie naprawdę pyszne! Przepis przygotował Witek Iwański, który prowadził warsztaty. Słoiczek zabrałam do domu i wykorzystam w Święta. Koniecznie przygotujcie ten chutney Składniki /na 4 słoiczki/: 500 g suszonych śliwek kalifornijskich 2 szalotki olej słonecznikowy 2 liście
Pasja Smaku