ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:235/469)

Śledzie ze śliwką, goździkami i cynamonem 157

Śledź to bardzo popularna przystawka, najczęściej podawana w śmietanie lub w oleju. Ja proponuję dziś na słodko.  Składniki: 3 matiasy śledziowe, 5 dużych suszonych śliwek, Kilka goździków, Łyżeczka cynamonu, Odrobina papryki chilli, Oliwa, Cebula Rzeżucha, jak dekoracja. Śledzie wymoczyć w wodzie a następnie wypłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, Na dno naczynia położyć pokrojoną w plastry cebulę(...)poukładać pokrojone śledzie oraz śliwki. Następnie doprawić wszystko cynamonem, goździkami i papryką chilli. Całość zalać oliwą. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można posypać śledzie rzeżuchą, która podobno poprawia blask oczu

Smaki Przyprawy i Kolory
Bigos. 134

cebula, 350g pieczarek lub kilka suszonych grzybów, 500g mięsa wieprzowego, 250g boczku, 300g kiełbasy, 2 marchwie ( tylko wtedy gdy kapusta kiszone jest bez niej), 12 sztuk suszonych śliwek (niekoniecznie), 2listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka czerwona (słodka i ostra), 100g przecieru pomidorowego. Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plastry i razem podsmażyć z odrobiną soli(...)zarumienienia pokrojone w grubszą kostkę mięso wieprzowe, również posolone i popieprzone.  Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i postawić na mały ogień, dodać przyprawy i wszystkie podsmażone składniki i śliwki ( ewentualnie grzyby wcześniej wymoczone). Z kapusty kiszonej odlać wodę (ale nie wylewać jej, gdyż może się przydać) i dobrze ją odsączyć, Można pokroić by nie była za długa. Dodać

W kuchni u Moniki
Powidła cynamonowe (bez cukru) 113

super smaczne. Już wyobrażam sobie jak wspaniale będą pasować do świątecznego piernika. Ilość słoiczków zależy od ich wielkości ale z tych proporcji otrzymałam niecałe 2 l powidła. 3 kg śliwek (im dojrzalsze tym słodsze) łyżka cynamonu łyżka wody Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze części i przekładamy do garnka z grubym dnem (na spód wcześniej wlewamy łyżkę wody

Mienta blog
Domowa wędlina 156

czosnku 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy staropolskiej 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 10 pokrojonych na mniejsze kawałki śliwek suszonych 0.5 szklanki oleju rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab myjemy, odkrawamy tłuste części, osuszamy. Przekładamy do rękawa i polewamy olejem z każdej strony. Przyprawami obtaczamy cały schab, na koniec(...)wrzucamy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz śliwki. Zamykamy rękaw i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Po takim czasie mięso wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 170st i pieczemy 1.5 godziny. Studzimy i odkładamy do lodówki. Najlepiej kroi się "na drugi dzień

Kuchnia w czekoladzie
Biszkoptowe trio owocowe 181

Krem borówkowy: 330ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone 1 szklanka cukru pudru 250g borówki amerykańskiej 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Dodatkowo: 4 duże lub 5 mniejszych bananów ok 10 śliwek (morelek) 2 galaretki agrestowe 1/2 łyżki margaryny do wysmarowania formy 2 łyżki drobnej bułki tartej do wysypania formy Sposób przygotowania: 1. Biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą(...)poukładać koło siebie przecięte wzdłuż połówki bananów. (Nie muszą być ciasno koło siebie). Przykrywamy kolejną porcją kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Dociskamy. Wykładamy ostatnią porcję masy, układamy ćwiartki wypestkowanych śliwek i zalewamy tężejącą galaretką agrestową. Schładzamy minimum kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc.  Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Owocowo jogurtowe śniadanie w słoiku 106

mięty. Śmiało można zakręcić i wziąć ze sobą do pracy. Skusicie się na takie śniadanie? Składniki: Na 3 porcje: 250ml jogurtu naturalnego gęstego 30ml syropu z mięty 10 śliwek 1/3 świeżego ananasa (ew. 1/2 puszki) 3 batony musli np domowe ok 10dkg słodkich wiśni Sposób przygotowania: Owoce umyć i wydrylować. Jogurt połączyć z syropem miętowym. Batony musli pokruszyć na mniejsze(...)części. W słoiku układamy warstwami najpierw połówki śliwek, odrobinę jogurtu, pokruszone batony musli, znowu kilka łyżek jogurtu, ananas pokrojony na kawałki, reszta jogurtu i wydrylowane wiśnie. Schładzamy w lodówce

Kuchnia w czekoladzie
Wakacyjny Bigos 138

SKŁADNIKI 1 główka małej kapusty 300 g kapusty kiszonej 500 g mięsa wołowego do gulaszu 80 g grzybów suszonych 2 cebule białe 300 g suszonych śliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do bigosu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego szczypta soli 1 szklanka wywaru z grzybów PRZYGOTOWANIE Grzyby przesyp(...)zrobiłam to warstwami.  UWAGA !!! na raz nie włożyłam całej kapusty, dodawałam ją co 10 minut. Jak układałam warstwy ? 1. kapusta kiszona 2. zwykła surowa kapusta 3. mięso 4. śliwki 5. odsączone grzyby 6. przyprawy 7. cebula 8. przecier pomidorowy i tak dalej ponownie. Układamy tak aby wypełnić całą misę zostawiając jakieś 2 cm luzu od pokrywy. Zalewamy to wywarem

ClauditteMissCooking
Sałatka z grillowanymi w boczku brzoskwiniami i bazyliowym sosem 183

Wakacje zakończę pyszną sałatką z pysznymi brzoskwiniami, śliwkami i jeżynami. Do tego trochę boczku i rukola, ale jeśli za nią nie przepadacie to spokojnie możecie zamienić na inną sałatę. To bardzo letni posiłek , soczysty, kolorowy, ale też pożywny i przede wszystkim pyszny. Brzoskwinie można upiec na ruszcie albo na patelni grillowej. Owinięte wędzonym boczkiem nabierają niezwykłego aromatu i smakują niezwykle(...)brzoskwinie czy np. kawałki ananasa z rusztu możecie też podać jako samodzielną przekąskę albo dodatek do deski wędlin czy serów. Na ruszt wrzućcie też przy okazji wątróbkę z boczkiem, śliwkami i gruszkami - to dopiero jest cudowne! Takie zawijaski upieczone na grillu albo choćby w piekarniku są prawdziwym przysmakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Crumble 107

tego stworzone, gdy się skarmelizują nadają niepowtarzalnego smaku i aromatu. Danie wręcz banalne w wykonaniu a tak pyszne, że trudno się oderwać ;-) Zapraszam ps. kocham fotografię kulinarną ;-))) SKŁADNIKI: - śliwki węgierki - truskawki - borówki amerykańskie - 1/4 kostki masła - 2 łyżki miodu - mieszanka ulubionych płatków owsianych najlepiej tropikalnych - suszone owoce typu papaja, kokos, ananas - możecie też użyć posiekanych migdałów i jagód goji(...)Naczynie smarujemy masłem układamy owoce, śliwki kroimy na pół. Posypujemy mieszanką płatków. Polewamy miodem. Na wierzch układamy kostki masła. Zapiekamy 20 minut w gorącym piecu! Smacznego! Zapraszam na Instagrama i facebooka! Smyk_W_Kuchni Pięknego i beztroskiego dnia

SMYKWKUCHNI
Czekoladowe muffinki ze śliwkami 153

szklanki płaskie mąki pszennej - 1/2 - 3/4 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 duże jajko - 100g rozpuszczonego masła - 2 tabliczki gorzkiej czekolady - 10-12 pokrojonych drobno śliwek - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżeczki płaskie cynamonu 1 tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i posiekaną pozostałą tabliczkę czekolady(...)ostudzonej, rozpuszczonej czekolady dodać jajko i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dokładnie wymieszać. Dodać do sypkich składników i wymieszać do połączenia składników. Pod koniec dorzucić posiekaną śliwkę. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez ok 25-35 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.  Smacznego

CookYourself
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 151

Blueberry Corner by "jagodzianka" Cudownie lekkie, ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Jest delikatnie wilgotne i dzięki temu można go zjeść kilka kawałków na … Przeczytaj cały artykuł Post Ciasto drożdżowe ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
.1061. sprawozdanie 132

~tosty francuskie z domowego chleba bezglutenowego z duszonymi śliwkami z przyprawą korzenną~ Tostów francuskich nie jadłam na prawde bardzo długo...Za rzadko je robię - były przepyszne! Ale rzadko się zdarza, że zostaje u mnie trochę chleba - zawsze szybko znika... :D Teraz specjalnie zostawiłam kawałek z myślą o tym właśnie śniadaniu. Do śliwek dodałam trochę korzennego aromatu, to chyba przez wczorajszą

breakfast of dreams
Drożdżowy dyniol 126

aromatu śmietankowego, opakowanie cukru cynamonowego, 1/2 szklanki cukru, 100ml kwaśnej śmietany 12-18%. Składniki na nadzienie: 650g miąższu z dyni, 2 łyżeczki miodu, 100g suszonych moreli, 100g suszonych śliwek, szczypta imbiru, 90g kuskusu, 100g pestek z dyni. Dodatkowo: żółtko, cukier, starta skórka z cytryny, cynamon. Przygotowanie: Mamy do czynienia z ciastem drożdżowym, więc trochę zajmie nam to czasu. Margarynę rozpuszczamy(...)Wyłączam i dodaję kuskus. Ciasto rozwałkowuję i zostawiam na chwilę do podrośnięcia. Następnie rozkładam dyniową papkę tak aby zostały marginesy i pokryła ona 2/3 powierzchni ciasta. Posypuję morelami i śliwkami oraz pestkami z dyni. Zawijam, smaruję rozkłóconym żółtkiem, posypuję cynamonem, cukrem i skórką z cytryny. I do pieca! By nie pękł, warto owinąć go papierem do pieczenia i umieścić

Karczma Honorietty
omlet ze śliwkami 148

pieczony omlet ze renklodą Nie z patelni, a wypieczony w piekarniku, lecz równie pachnący i smaczny. składniki dla czterech osób 15 śliwek 6 jajek 2/3 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru brązowego masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania Jajka wbijamy do miski i rozmącamy trzepaczką. Dodajemy łyżkę cukru, mąkę, mleko, całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Formę(...)może to być pokrywa od brytfanki) smarujemy grubo masłem. Masę z mąki, jaj i mleka wlewamy do formy,dodajemy pozbawione pestek śliwki i  wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez  25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu omlet od razu kroimy i podajemy posypany cukrem pudrem

Miód i pieprz
Razowe knedle dietetyczne 168

natomiast tym, którzy stosują dietę lekkostrawną - razowe kasze mogą podrażnić przewód pokarmowy. Składniki (24 szt): 200 g kaszy manny razowej 600 g ziemniaków (waga po obraniu) kilkanaście obranych śliwek, w zależności od wielkości i umiejętności nadziewania knedli 1. Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę 2. Do zimnych ziemniaków dosyp nieugotowaną kaszę manną. Wyrób ciasto. 3. Z ciasta uformuj około(...)kulki, następnie spłaszcz je dłońmi. 4. Nadziewaj knedle kawałkami śliwek, zawijaj jak pierogi i formuj kulki. Postaraj się   "upchnąć" jak najwięcej owoców w środku   (ja niestety jestem słaba w manualnych sprawach:) 5. Wrzucaj po kilka sztuk na gotującą się wodę (może, ale nie musi być solona). Gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. 6. Podawaj z jogurtem naturalnym, cynamonem

Powiedz dietom nie