Pieśń Lodu i Ognia tom 1) Tymczasem Tyrion wraz z maesterem Pycelle posilili się: "Siedzieli w przewiewnych komnatach pod ptaszarnią. Służąca maestera przyniosła im jaja na twardo, kompot ze śliwek i owsiankę. (...)" George R.R. Martin "Starcie Królów", str. 269-270 (Pieśń Lodu i Ognia tom 2) Zaś na śniadanie w Winterfell Tyrion zażyczył sobie: "Służący podszedł do stołu. - Chleba(...)się, wedle uznania, herbatę miętową, kompoty, piwo, wino lub inne napary. U mnie na śniadaniu: ciemny chleb, smażony boczek, sadzone jajka, jajka ugotowane na twardo, pasztet, pomidory, ogórek i śliwki. Zapraszam również na kawałek cytrynowego placka Aryi
Passions hobbies lifeSkładniki: - mięso z łopatki wieprzowej - kawałek szynki mocno wędzonej lub boczku - 2 średnie marchewki - 1 nieduża cukinia - 1 mała cebula - łyżeczka mielonej słodkiej papryki - łyżeczka zielonego chilli jalapeno - suszone śliwki - 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego - 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, bazylia, rozmaryn - kasza jęczmienna perłowa do smażenia - olej rzepakowy Przygotowanie: Kroję mięso w kostkę i podsmażam(...)wystarczy, że ją wrzucę do lekko posolonej, gotującej się wody. I po około 15 minutach jest gotowa. Gdy warzywa i mięso zmięknie dodaję kilka łyżek przecieru pomidorowego oraz suszone śliwki. Po zagotowaniu dodaję łyżeczkę zielonego chilli jalapeno. Zagotowuję i gotowe
Kuchnia co dniaJaglanka na mleku ze śliwką prażoną z czekoladą Składniki: - 3/4 szklanki mleka - 3-5 łyżek płatków jaglanych błyskawicznych - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki konfitury śliwka prażona z czekoladą Przygotowanie: Mleko wlewam do garnczka i zagotowuję. Wtedy dodaję płatki jaglane i gotuję je około 3-5 minut ciągle mieszając. Dodaję również cukier. Jeszcze ciepłe przekładam do miseczki i dodaję konfiturę śliwkową
Kuchnia co dniakoktajl ma właściwości oczyszczające nasz organizm. Śliwki, sok z ananasa i błonnik to jego główne składniki Wyciśnij sok z grejpfruta i limonki, dodaj 5 śliwek ( jeśli chcesz mogą być suszone, ale wtedy wcześniej namocz je), kilka winogron i sok z ananasa. Całość zmiksuj. Dodaj pod koniec łyżkę otrąb pszennych
AZgotuj!święta moje tradycyjne potrawy będą podrasowane, troszkę pozmieniam. Hm... do finałowego kompotu dodam pewnie skórkę z cytryny i pomarańczy. Opakowanie suszonych owoców z jabłkami, gruszkami, śliwkami wędzonymi 1 sztuka anyżku gwiazdkowego! ( z nim ostroznie aby nie zdominował smaku) miód do smaku kilka goździków 4 plasterki świeżego imbiru szczypta cynamonu 5 litrów wody(...)źródlanej Miej pod ręką śliwki wędzone jeśli kolor będzie niewyraźny
AZgotuj!zaczęłam piec te babeczki nie przypuszczałam, że wyjdą takie piękne i smaczne. W niedzielę piekłam dwa ciasta z przepisów jednego z najlepszych polskich blogów. To miało być ciasto ze śliwkami. Pierwsze: zakalec. Drugie: śliwki poszły na dno. Odwróciłam je i było to ciasto śliwkowe odwrócone. Przepis można zostawić. Bo z maki razowej. Byłam rozczarowana. Tamte przepisy u mnie
AZgotuj!czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1 marchewka pokrojona w plasterki - 1/2 łyżeczki suszonego oregano*** - sól morska i świeżo zmielony pieprz - szklanka przecieru pomidorowego + 1/2 szklanki wody**** - 100 g suszonych śliwek grubo pokrojonych - sok z połówki cytryny - pietruszka do posypania Podgrzej trochę oliwy w dużym garnku o grubym dnie. Dodaj wieprzowinę i obsmażaj ją przez ok. 10 minut, mieszając od czasu(...)wodę. Dopraw wszystko solą, pieprzem. Doprowadź wszystko do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś potrawę przez ok. 1 godzinę, aż mięso zacznie się rozpadać. Po tym czasie dodaj pokrojone śliwki i gotuj bez przykrycia ok. 25 minut. Na koniec dopraw, polej sokiem z cytryny i posyp pietruszką. Podaj np. z ryżem. *Zrobiłam z połowy składników podanych w książce i spokojnie
Corner With RecipesSkładniki: 500 g wołowiny (antrykot) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki suszonych grzybów 6 śliwek suszonych olej do smażenia zioła: listek laurowy, świeży tymianek i rozmaryn - związane nitką sól, pieprz Grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez 30 minut. Cebule pokroić w pióra, czosnek posiekać. Antrykot podzielić na kotlety, rozbić. Mięso doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni. Przełożyć(...)szklanki wody i pogotować chwilę, żeby zebrać z patelni wszystkie smaki. Przelać do garnka. Następnie włożyć do niego namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dodać zioła, śliwki. Dusić na wolnym ogniu przez 75 minut. Ewentualnie doprawić. Bitki podałam z pieczoną marchewką z tymiankiem < klik > Źródło
Moja Galeria Smakumoim rynku warzywno-owocowym pojawiły się pierwsze śliwki, postanowiłam zatem zrobić kilka słoiczków własnego dżemu. Zastosowałam cukier zelujący 3 :1 tzn. na 1 kg owoców wsypałam 350 g tego cukru. Dzięki temu dżem nie będzie bardzo słodki. a taki lubię najbardziej. Do bułeczek czy rogali będzie w sam raz. Do przełożenia biszkoptu tez się nada :) Przygotowanie : Umyte owoce wypestkowałam(...)owoce puściły sok , a cukier lekko się rozpuścił. 2. Gdy owoce wyglądały tak jak powyżej, garnek postawiłam na gazie, wymieszałam ponownie i gotowałam, około 8 min. tak by śliwki się rozgotowały 3. Po tym czasie przelałam dżem do idealnie czystych, małych słoiczków, przykryłam czystymi, suchymi dekielkami, zakręciłam i już ich nie pasteryzowałam. Moje uwagi : Dżemu należy wlewać jak najwięcej (prawie
Proste Potrawyfiletów z mintaja ( mrożonych lub świeżych ) 0,5 kg śliwek ( mrożonych lub świeżych, bez pestek ) 2 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 2 goździki szczypta cynamonu łyżeczka miodu majowego ( lub miodu pszczelego dla niealergika ) sól i pieprz cytryna olej rzepakowy Filety rozmrażamy i osuszamy. Mintaja nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Śliwki zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości
Atlas Smakówbyć przepyszne! W pełni przekonał mnie opis o zwycięstwie Czekośliwki nad Nutellą ( z którą walczę już długi czas ). Musiałam spróbować. Opłacało się, też wygrałam ! :) 1 kg bardzo dojrzałych ( przejrzałych ), śliwek węgierek, bez pestek 2-3 łyżki ciemnego kakao lub karobu miód, miodek majowy ( ewent. do dosłodzenia ) Śliwki miksujemy na gładko. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając przez pół godziny. Czynność
Atlas Smakówziemniaki ( ugotowane najlepiej poprzedniego dnia, przecisnięte przez praskę ) śliwki ( dojrzałe, wydrylowane, opruszone cukrem; zimą można użyć mrożonych ) mąka pszenna ( dosypujemy stopniowo do uzyskania porządanej konsystencji ciasta ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka ( dla nie alergików ) Do miski wkładamy zmielone ziemniaki i wyrównujemy wierzch. Ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną wykładamy na pozostałe ziemniaki a puste miejsce uzupełniamy mąką pszenną(...)ziemnieczaną. Ewent. dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Z ciasta urywamy kawałki, spłaszczamy na dłoni tworząc placuszki. W środek wkładamy śliwkę i łączymy brzegi tworząc kulkę. Delikatnie rolujemy na stolnicy tworząc okrągły kształt. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Wyciągamy po ok 3 min od wypłynięcia klusek na powierzchnię
Atlas Smakówjuż na dobre rozgościła się dookoła, rozsiewając w otaczających nas lasach słoneczne odcienie liści, czerwień jarzębiny i dzikiej róży. Korzystając z ciepłych październikowych dni zrywamy ostatnie pozostałe w sadzie śliwki, gruszki i jabłka, by zamknąć je w słojach i przez długie zimowe wieczory rozkoszować się ich słodyczą. Uwielbiam kompoty. Być może przez tę niesamowitą tęsknotę(...)jedyne na co mamy ochotę to zagrzebać się pod kocem z ciekawą książką i delektować się korzennym nektarem. Przepis na korzenny kompot śliwkowy na jeden słoik 0,9l Śliwki (układamy w słoiku, nie do pełna, zostawiamy przestrzeń około 2-3 cm) 2-3 łyżki cukru 2 goździki spora szczypta przyprawy do pierników lub cynamonu Wszystkie składniki wkładamy
Rozpustne gotowaniedeser przepełniony gorzką czekoladą. Deser wymaga troszkę pracy ale jest dość niepowtarzalny i warto go przetestować. Składniki: Pieczone jabłka: jabłka (ilość w zależności od potrzeb) suszone śliwki (po 3 do każdego jabłka) ok. 4 łyżeczki startej mlecznej czekolady (1 na jedno jabłko) Masa czekoladowa na spaghetti: 40g gorzkiej czekolady 220g mąki 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu(...)wydrążenie ich w taki sposób aby nie zrobić w nich dziury na wylot . Następnie do wydrążonych jabłek wsypujemy po łyżeczce startej czekolady, i układamy po 3 suszone śliwki. Brzegi jabłka smarujemy rozpuszczoną czekoladą, która została nam z serduszek. Wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni na około 15 minut w zależności od wielkości jabłek -jabłka powinny się lekko podpiec
dlaSmaQDzisiaj przepis z Maminego zeszytu. Jabłecznik pyszny i na prawdę wart polecenia ! Składniki : 1 kg jabłek 2/3 szklanki pokrojonych suszonych śliwek 1/3 szklanki pokrojonych daktyli garść drobno pokrojonych płatków migdałowych 2 szklani mąki 3 jajka 1 szklanka cukru łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Jabłka kroimy w kostkę, drobno kroimy także daktyle i suszone(...)śliwki. Dodajemy 1/5 szklanki cukru, 1 łyżkę cynamonu oraz drobno posiekane płatki migdałowe.. Mieszamy - zostawiamy na godzinę. Jajka ucieramy ze szklanką cukru, do miski przesiewamy także mąkę, sodę , proszek do pieczenia. Mieszamy mikserem. Następnie powoli dodajemy nasze jabłka - mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem około 45minut. Smacznego
dlaSmaQ