Ocet śliwkowy – przepis

Ocet śliwkowy – przepis

Ocet śliwkowy – przepis

Octy to przetwory, które przygotujemy metodą Zero Waste – do ich produkcji można użyć skórek, ogryzków, kawałków, pod warunkiem że są zdrowe, nie zepsute i nie spleśniałe. Bardzo polecam Wam produkcję własnych octów – nie jest to trudna sprawa, choć wymaga systematyczności (codziennego mieszania) i czasu. Warto poeksperymentować ze smakami. Na przygotowanie octu potrzebujemy ok 2 miesięcy kiedy to w naszym słoju zajdzie fermentacja alkoholowa, potem octowa a potem już klarowanie i dojrzewanie octu. Po tym ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Dorota Smakuje

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...