sosy - 72234 przepisów (strona:259/4816)

Sosy i inne dodatki do steków 146

syropu (około 20 minut). Następnie dodajemy bulion i gotujemy następne 20 minut. W międzyczasie w małej misce rozgniatamy masło i mieszamy z mąką. Na palniku w którym gotuje się sos zmniejszamy temperaturę do średniej i dodajemy do sosu mieszankę masła i mąki. Całość gotujemy jeszcze około 1 minuty ciągle mieszając aż zgęstnieje. Sos przecedzamy przez sito o drobnych oczkach(...)Sos z zielonych oliwek Składniki: ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki ¼ szklanki posiekanych korniszonów ¼ szklanki zielonych oliwek 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka kaparów, wypłukanych i posiekanych 1 posiekany ząbek czosnku Przygotowanie: W małej misce połączyć wszystkie składniki. Podawać tak przygotowany dodatek bez gotowania. Chrzanowo-śmietanowy sos Składniki: ½ szklanki śmietany 2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka posiekanego

naRuszcie
Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami 269

Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami to interesująca propozycja na codzienny obiad. Połączenie makaronu z sosem pomidorowym oraz klopsikami to dość ciekawa kombinacja, która idealnie ze sobą komponuje tworząc smaczne i pożywne danie. Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko  bułka namoczona w mleku(...)duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól  pieprz ponadto:  bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 300 g makaronu Sos Pomidorowy: 2 puszki krojonych pomidorów 4 ząbki czosnku duża cebula bazylia suszona majeranek  tymianek sól pieprz olej  pietruszka (opcjonalnie) Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami - Sposób

Słodka Strona
Naleśniki z pomarańczami w sosie suzette 264

Naleśniki z pomarańczami w sosie suzette Naleśniki z pomarańczami w sosie suzette Składniki na naleśniki na 4 osoby (po 2 naleśniki na os): 1,5 szkl mąki przennej 1 jajko szczypta soli ok. 3/4 szkl mleka Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Ciasto musi być delikatnie lejące (ewentualnie można dolać mleka). Pieczenie: Naleśniki pieczemy na patelni do naleśników wylewając(...)rozgrzaną patelnię ciasto na grubość ok 2 mm. Pieczemy tyle naleśników ile wyjdzie z ciasta. Upieczone naleśniki odkładamy na bok i robimy sos. Składniki na sos: 2 pomarańcze obrane i pokrojone na 8 części 150 ml likieru pomarańczowego 100 ml soku pomarańczowego 3 łyżki cukru 1 opakowanie skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie sosu: Na suchą, rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier. Karmelizujemy

Anielskie Smaki
Beurre Blanc – tradycyjny sos do grillowanych ryb, drobiu i wieprzowiny 134

Przepis na bardzo stary i tradycyjny sos do mięs. Składniki: 2 szklanki masła pokrojonego w kostki / około 10 sztuk ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli ¼ szklanki białego wina ¼ szklanki octu Przygotowanie: W rondelku wymieszać ocet, cebulę i wino. Doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszając zredukować o co najmniej połowę. Zmniejszyć ogień i zacząć stopniowo dodawać masło po jednym kawałku masło cały czas(...)mieszając. Pozwolić aby kawałek masła zdążył się roztopić przed dodaniem kolejnego. Sos na koniec dodawania masła powinien być gęsty i mieć kremową konsystencję. Sos podawać natychmiast po przygotowaniu. Możemy wzbogacić smak sosu dodając około 2 łyżki ulubionej mieszanki ziół przed dodaniem masła. Beurre Blanc – tradycyjny sos do grillowanych ryb, drobiu i wieprzowiny is a post from: naRuszcie.pl The post Beurre

naRuszcie
Stek z sosem gorgonzola 125

Sos do tych steków może być przygotowywany z wyprzedzeniem. Taki sos możemy przechowywać nawet do 3 dni szczelnie zamknięty w lodówce. Składniki: na sos: ¾ szklanki rozdrobnionego sera gorgonzola lub innego sera pleśniowego 2 łyżki białego wina lub octu z jabłek 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki natki pietruszki sól i pieprz do smaku 4 steki(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1-2 łyżeczki oleju roślinnego Przygotowanie: Sos: W małej misce połączyć ser gorgonzolę, białe wino/ocet. Dobrze rozgnieść aż uzyskamy prawie kremową konsystencję. Następnie dodać oliwę z oliwek, śmietanę a na koniec pietruszkę i dokładnie wymieszać (np. przy pomocy blendera). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Steki posypać solą i pieprzem. Steki grillować, według wymaganego

naRuszcie
Sos - marynata barbeque (BBQ - na grilla) 447

Długi weekend zbliża się wielkimi krokami ... na pewno wiele osób będzie uprawiać ulubiony sport Polaków czyli grillowanie:-). Aby chociaż trochę urozmaicić domowego grilla podaję przepis na sos - marynatę BBQ. W tym sosie można marynować kurczaka, żeberka i kultową karkówkę;-) Jeżeli ktoś tego sosu nie będzie używał jako marynaty tylko zwykły sos to należy zmniejszyć wszystkie składniki minimum o połowę(...)Sos jest gęsty słodko - pikantny Składniki: 1 szklanka pikantnego ketchupu (ja użyłam włocławskiego, ale można wciąć jakikolwiek gęsty ketchup) 190 g koncentratu pomidorowego (tj. 1 słoiczek) 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki octu z czerwonego wina 2 łyżki miodu 1 i 1/2 łyżki masła 2 łyżki sosu terijaki 2 łyżeczki czosnku w proszku 2 łyżeczki suszonej cebuli 3-4 łyżeczki

IMPRESJA SMAKU
Sos malinowy na ciepło 324

Dzisiaj malinowo! W ogrodzie dojrzewają maliny, pyszne, słodkie, wprost idealne na sos do deserów. Moja propozycja to sos robiony na ciepło, smaczny również po wystygnięciu! W zależności od preferencji oraz przeznaczenia można dostosować jego słodkość. Składniki: 0,5 kg świeżych malin 2-6 łyżeczek brązowego cukru kilka listków świeżej mięty woda 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (10 min): Przygotowanie sosu(...)jest niesamowicie proste u szybkie. Maliny myjemy i wrzucamy do garnka podlewając odrobiną wody. Miętę, wystarczy kilka listków, aby nie zdominowała smaku sosu a jedynie go wzbogaciła, siekamy drobno i dodajemy do malin. Dodajemy cukier, ilość w zależności od gustu. Należy próbować w trakcie gotowania, aby ewentualnie dodać więcej. Całość gotujemy momentu, gdy maliny się rozgotują i rozpadną na ziarenka

PastelFood
Łosoś z grilla w sosie barbecue 130

bogaty sos doskonale uzupełnia smak łososia, nadając mu bardzo delikatny aromat. Składniki: 4 filety z łososia na sos: 1 posiekana drobno średnia cebula 1 ½ szklanki dobrego ketchupu ½ szklanki ciemnego rumu 1/3 szklanki sosu Worcestershire ¼ szklanki octu z jabłek 2 łyżki chili w proszku 2 łyżki papryki 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki mielonej kolendry ¼ łyżeczki pieprzu(...)cayenne ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 wyciśnięte ząbki czosnku Przygotowanie: Aby przygotować sos w małym rondelku rozgrzejmy odrobinę oleju i podsmażmy na nim cebulę i czosnek do miękkości około 3 minuty. Następnie dodajmy pozostałe składniki i mieszając doprowadźmy wszystko do wrzenia. Całość duśmy na małym ogniu około 5 minut. Sos zdejmijmy z ognia i ostudźmy do temperatury pokojowej

naRuszcie
Kebab libański 259

Kolejny przepis na solidny kawałek wołowiny - tym razem podanej na sposób arabski - przyprawionej kminem rzymskim, miętą, kolendrą i orzechami z sosem sezamowym, dedykowaną sałatką i chlebkiem pita. Palce lizać. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram wołowiny, 75 gram orzechów włoskich, 75 gram pistacji, pęczka świeżej kolendry, pęczka świeżej mięty, pęczka świeżej pietruszki, sałaty masłowej, 250 gram pomidorków koktajlowych, 1 zielonej(...)kebaby, które również przy pomocy pędzelka posmarowałem oliwą. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim kebaby przez 30 minut. W międzyczasie przygotowałem sos. Kebaby świetnie smakowałyby również z jogurtowym sosem czosnkowym lub sosem tzatziki, jednak dzisiaj przygotowałem do nich prosty sos sezamowy, podkreślający smak orzechów i przypraw użytych do mięsa. 1/3 szklanki ziaren sezamu lekko

Wyprawy kulinarne
Faszerowane pomidory w greckim stylu 177

świąteczno - noworocznym obżarstwie czas przygotować coś lekkiego, żeby dać odpocząć spracowanym trzewiom. Z lekkim i smacznym jedzeniem nieodparcie kojarzy się kuchnia śródziemnomorska. Dzisiaj postanowiłem przygotować faszerowane pomidory z sosem oliwkowym i kurczakiem przyprawionym w greckim stylu. Do przygotowania dania użyłem: 6 sporych pomidorów, 400 gram mięsa z piersi kurczaka, 1 cytryny, 1 średniej cebuli, 4 ząbków czosnku, 150 gram zielonych(...)słonej zalewie nie dodawałem soli. Całość zalałem 150 gramami jogurtu naturalnego. Polecam użyć jogurtu o rzadkiej konsystencji. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, tak aby jogurt połączył się z oliwą. Sos odstawiłem do lodówki. Przygotowanie sosu  z oliwek i jogurtu trochę wcześniej przed jego podaniem jest bardzo istotne, gdyż do uzyskania odpowiedniego smaku powinien od postać około 20 - 30 minut. Przy

Wyprawy kulinarne
69. Zieleń pod chmurką: czyli lasagne z bobem! 270

wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła do podsmażania 250 ml śmietanki 30% 100g sera feta świeżo zmielona sól (odrobina), pieprz, szczypta ostrej i słodkiej papryki, szczypta suszonego imbiru i kurkumy Sos beszamelowy (wg. receptury Julii Child) : 2 szklanki gorącego mleka 2 pełna łyżka masła 3 pełne łyżki mąki świeżo zmielona sól, pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa +opcjonalnie(u nas): pół(...)doprowadzamy do całkowitego odparowania alkoholu. Kolejno wlewamy śmietankę i całość podrzewamy, dodajemy obrany bób oraz pokruszony ser feta i mieszamy aż do roztopienia się sera. Bób dusimy w sosie na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając aż do zagęszczenia śmietanki - przed samym układaniem warstw "lasagne" - delikatnie podgrzewamy.  Formę do zapiekania natłuszczamy dość grubą warstwą masła

Symfonia Smaków
Co można przygotować w blenderze? 20

prawie każdej kuchni. Jest to niezastąpiony pomocnik w przygotowywaniu różnorodnych potraw i napojów. Dzięki niemu możemy z łatwością zmiksować, rozdrobnić, ubić lub zmieszać składniki, tworząc kremowe zupy, gładkie sosy, puszyste desery, orzeźwiające koktajle i wiele innych. W tym artykule przedstawimy kilka pomysłów na to, co można przygotować w blenderze, zarówno na śniadanie, obiad, kolację, jak i na przekąskę. Co można(...)blendera i zmiksować na gładko. Można także dodać do zupy śmietanę, jogurt naturalny lub mleko roślinne dla kremowości. Zupa krem to idealny sposób na spożycie porcji warzyw i witamin. Sos – to nieodzowny dodatek do wielu dań obiadowych, takich jak makaron, ryż, kasza, mięso czy warzywa. Wystarczy wrzucić do blendera składniki sosu (np. pomidory, cebulę, czosnek, bazylkę, oliwę) i zmiksować

ProstePesto.pl
Dyniowe gnocchi w kremowym sosie z Camembertem 31

Sycące, dyniowe kluseczki gniocchi, które są włoskim odpowiednikiem naszych rodzimych kopytek.  Żeby było jeszcze bardziej dyniowo i jesiennie, uformowałam je na kształt małych dyni i podałam z kremowym sosem dyniowym z Camamebertem, który pysznie podbija lekko słodki smak dyni, gałki muszkatołowej i ociepla całość jeszcze bardziej :) Do tego rzut świeżych ziół w postaci balkonowych szczypiorku i natki pietruszki, które(...)dodają ziołowego twistu i można odpłynąć w miseczce pełnej dyniowej rozkoszy :) Urocze, sycące, rozgrzewające, kremowe...takie właśnie są dyniowe gnocchi w dyniowo-serowym sosie z ziołami, które możecie zaserwować sobie w jesienne dni, by były jeszcze bardziej przytulne! Dyniowe gnocchi w kremowym sosie z Camembertem Potrzebujesz: Dyniowe gnocchi 250g ugotowanych i gniecionych ziemniaków 3 pełne łyżki puree z dyni

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Makaron z indykiem i mozzarellą 23

danie robi się bardziej sycące. W przypadku kurczaka często wybieram piersi, ale przy indyku wolę polędwiczki, bo są bardziej soczyste i łatwiej je przygotować. Chcę wam też polecić ten sos, w którym przygotowałam danie. To niby klasyczny sos pomidorowy, do którego użyłam passaty, nieco koncentratu dla bardziej pomidorowego smaku, a także śmietany dla zrównoważenia całości. Ale to dodatek mozzarelli jest(...)kluczowy. Ser rozpuści się w sosie i spowoduje, że sos nie tylko nabierze znakomitego smaku, ale także stanie się pysznie ciągnący. Możesz w najbliższych dniach zrobić ten makaron z indykiem i mozzarellą, albo przygotować własną wersję tego dania, wymieniając indyka na kurczaka, dodając więcej warzyw czy inny zestaw przypraw. Warto mieć jednak taki przepis bazowy, od którego można wyjść! @import

nietylkopasta.pl