sosy - 72734 przepisów (strona:259/4849)

Sos - marynata barbeque (BBQ - na grilla) 488

Długi weekend zbliża się wielkimi krokami ... na pewno wiele osób będzie uprawiać ulubiony sport Polaków czyli grillowanie:-). Aby chociaż trochę urozmaicić domowego grilla podaję przepis na sos - marynatę BBQ. W tym sosie można marynować kurczaka, żeberka i kultową karkówkę;-) Jeżeli ktoś tego sosu nie będzie używał jako marynaty tylko zwykły sos to należy zmniejszyć wszystkie składniki minimum o połowę(...)Sos jest gęsty słodko - pikantny Składniki: 1 szklanka pikantnego ketchupu (ja użyłam włocławskiego, ale można wciąć jakikolwiek gęsty ketchup) 190 g koncentratu pomidorowego (tj. 1 słoiczek) 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki octu z czerwonego wina 2 łyżki miodu 1 i 1/2 łyżki masła 2 łyżki sosu terijaki 2 łyżeczki czosnku w proszku 2 łyżeczki suszonej cebuli 3-4 łyżeczki

IMPRESJA SMAKU
Sos malinowy na ciepło 474

Dzisiaj malinowo! W ogrodzie dojrzewają maliny, pyszne, słodkie, wprost idealne na sos do deserów. Moja propozycja to sos robiony na ciepło, smaczny również po wystygnięciu! W zależności od preferencji oraz przeznaczenia można dostosować jego słodkość. Składniki: 0,5 kg świeżych malin 2-6 łyżeczek brązowego cukru kilka listków świeżej mięty woda 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (10 min): Przygotowanie sosu(...)jest niesamowicie proste u szybkie. Maliny myjemy i wrzucamy do garnka podlewając odrobiną wody. Miętę, wystarczy kilka listków, aby nie zdominowała smaku sosu a jedynie go wzbogaciła, siekamy drobno i dodajemy do malin. Dodajemy cukier, ilość w zależności od gustu. Należy próbować w trakcie gotowania, aby ewentualnie dodać więcej. Całość gotujemy momentu, gdy maliny się rozgotują i rozpadną na ziarenka

PastelFood
Łosoś z grilla w sosie barbecue 183

bogaty sos doskonale uzupełnia smak łososia, nadając mu bardzo delikatny aromat. Składniki: 4 filety z łososia na sos: 1 posiekana drobno średnia cebula 1 ½ szklanki dobrego ketchupu ½ szklanki ciemnego rumu 1/3 szklanki sosu Worcestershire ¼ szklanki octu z jabłek 2 łyżki chili w proszku 2 łyżki papryki 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki mielonej kolendry ¼ łyżeczki pieprzu(...)cayenne ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 wyciśnięte ząbki czosnku Przygotowanie: Aby przygotować sos w małym rondelku rozgrzejmy odrobinę oleju i podsmażmy na nim cebulę i czosnek do miękkości około 3 minuty. Następnie dodajmy pozostałe składniki i mieszając doprowadźmy wszystko do wrzenia. Całość duśmy na małym ogniu około 5 minut. Sos zdejmijmy z ognia i ostudźmy do temperatury pokojowej

naRuszcie
Kebab libański 308

Kolejny przepis na solidny kawałek wołowiny - tym razem podanej na sposób arabski - przyprawionej kminem rzymskim, miętą, kolendrą i orzechami z sosem sezamowym, dedykowaną sałatką i chlebkiem pita. Palce lizać. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram wołowiny, 75 gram orzechów włoskich, 75 gram pistacji, pęczka świeżej kolendry, pęczka świeżej mięty, pęczka świeżej pietruszki, sałaty masłowej, 250 gram pomidorków koktajlowych, 1 zielonej(...)kebaby, które również przy pomocy pędzelka posmarowałem oliwą. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim kebaby przez 30 minut. W międzyczasie przygotowałem sos. Kebaby świetnie smakowałyby również z jogurtowym sosem czosnkowym lub sosem tzatziki, jednak dzisiaj przygotowałem do nich prosty sos sezamowy, podkreślający smak orzechów i przypraw użytych do mięsa. 1/3 szklanki ziaren sezamu lekko

Wyprawy kulinarne
Faszerowane pomidory w greckim stylu 226

świąteczno - noworocznym obżarstwie czas przygotować coś lekkiego, żeby dać odpocząć spracowanym trzewiom. Z lekkim i smacznym jedzeniem nieodparcie kojarzy się kuchnia śródziemnomorska. Dzisiaj postanowiłem przygotować faszerowane pomidory z sosem oliwkowym i kurczakiem przyprawionym w greckim stylu. Do przygotowania dania użyłem: 6 sporych pomidorów, 400 gram mięsa z piersi kurczaka, 1 cytryny, 1 średniej cebuli, 4 ząbków czosnku, 150 gram zielonych(...)słonej zalewie nie dodawałem soli. Całość zalałem 150 gramami jogurtu naturalnego. Polecam użyć jogurtu o rzadkiej konsystencji. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, tak aby jogurt połączył się z oliwą. Sos odstawiłem do lodówki. Przygotowanie sosu  z oliwek i jogurtu trochę wcześniej przed jego podaniem jest bardzo istotne, gdyż do uzyskania odpowiedniego smaku powinien od postać około 20 - 30 minut. Przy

Wyprawy kulinarne
69. Zieleń pod chmurką: czyli lasagne z bobem! 319

wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła do podsmażania 250 ml śmietanki 30% 100g sera feta świeżo zmielona sól (odrobina), pieprz, szczypta ostrej i słodkiej papryki, szczypta suszonego imbiru i kurkumy Sos beszamelowy (wg. receptury Julii Child) : 2 szklanki gorącego mleka 2 pełna łyżka masła 3 pełne łyżki mąki świeżo zmielona sól, pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa +opcjonalnie(u nas): pół(...)doprowadzamy do całkowitego odparowania alkoholu. Kolejno wlewamy śmietankę i całość podrzewamy, dodajemy obrany bób oraz pokruszony ser feta i mieszamy aż do roztopienia się sera. Bób dusimy w sosie na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając aż do zagęszczenia śmietanki - przed samym układaniem warstw "lasagne" - delikatnie podgrzewamy.  Formę do zapiekania natłuszczamy dość grubą warstwą masła

Symfonia Smaków
Carbonara Original Historia i Pochodzenie 69

wieprzowy, który daje intensywny smak. Jeśli nie macie guanciale, pancetta może być zamiennikiem, ale boczek to już krok za daleko. Jajka – w oryginale używa się głównie żółtek, co nadaje sosowi aksamitności. Całe jajka sprawią, że sos będzie bardziej płynny. Pecorino Romano – twardy, owczy ser o ostrym smaku. Parmezan? Może być, ale to nie to samo. Świeżo mielony pieprz – nadaje charakterystycznej(...)carbonarę jak należy, popełniałem sporo błędów. Na szczęście to danie wybacza wiele, ale są pewne zasady, których lepiej przestrzegać: 1. Śmietana? Nigdy! Śmietana to jeden z największych mitów carbonary. Sos powinien być kremowy dzięki żółtkom i wodzie z gotowania makaronu, nie dzięki śmietanie. Jeśli kiedykolwiek widzieliście w restauracji carbonarę ze śmietaną, to nie była to autentyczna wersja. 2. Boczek zamiast

RafalCook
Pulpeciki w mleczku kokosowym 96

Pulpeciki w mleczku kokosowym przepis   Pulpeciki w mleczku kokosowym Pulpeciki w mleczku kokosowym to pyszny przepis na tajskie pulpeciki w sosie curry. Są proste w przygotowaniu, idealnie pasują do ryżu lub makaronu ryżowego. Można je przygotować z dowolnego rodzaju mięsa mielonego. Pulpeciki po azjatycku Dzisiejszy przepis na pulpeciki w mleczku kokosowym z curry nie jest autentycznym, tajskim czy azjatyckim(...)przepisem. To raczej luźna inspiracja smakami z tych części świata. Jeśli masz ochotę, Twój sos kokosowy możesz wzbogacić o inne dodatki. Dobrze sprawdzi się na przykład mrożona warzywna mieszanka chińska. Curry z mięsem mielonym i mlekiem kokosowym Pulpety w mleczku kokosowym to mało skomplikowane, aromatyczne i rozgrzewające curry. Poprawi Ci humor nawet w najchłodniejszy dzień :) Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj

Lekcje w kuchni
Kremowe gnocchi zapiekane w sosie dyniowym 80

roli głównej, więc pomyślałam, że dodam coś nowego do tej całkiem długiej listy jesiennych dyniowych pyszności :) Chodźcie do stołu, bo tu już parują zapiekane krągłe gnocchi w morzu kremowego sosu z pieczonej dyni. A między pulchnymi kluseczkami, rozciąga się mleczna mozzarella, chowają się słodkie kawałki suszonych pomidorów i chrupie czerwona papryka. Ozłocone w piekarniku kluseczki, nabierają rumieńców, delikatnego wnętrza(...)lekko chrupiącego wierzchu, pochłaniając przy okazji mnóstwo smaku sosu :) Pyszne, kremowe i sycące danie we wszystkich odcieniach złotego oblicza jesieni o lekko słodkim posmaku i ciągnącymi się nitkami sera z pewnością rozpieści niejedno podniebienie. Po wyłożeniu na talerz najlepiej skropić całość oliwą lub olejem z suszonych pomidorów, który jeszcze pyszniej zharmonizuje smaki :) To idealna zapiekanka dla klasycznych jesieniarzy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Placki ziemniaczane z wątróbką w sosie śmietanowym 90

Dziś przepis na placki ziemniaczane, do których dodatkiem jest wątróbka w sosie śmietanowym. Brzmi kontrowersyjnie? Zapewniam Cię, że to pomysł na pyszny obiad. Sprawdzi się szczególnie dla tych, którzy kochają zarówno placki ziemniaczane jak i wątróbkę, dla tych, którzy potrzebują uzupełnić w diecie poziom żelaza (a jedzenie ciągle tak samo przygotowanej wątróbki już ich znudziło) lub dla tych, którzy szukają(...)również są w tej kwestii podzieleni. Szczególnie mocno kręci na nie nosem moje dziecko, które woli jeść jedno i drugie ale osobno. Mnie jednak placki ziemniaczane z wątróbką w sosie smakują bardzo, tak bardzo, że mogłabym jeść takie co tydzień. Może tak samo mocno polubisz je i Ty? Uwagi: Ja szykując to danie na jednej patelni smażę placki, a równocześnie

Smaki Na Talerzu
Polski Klasyk Historia i Pochodzenie – Kotlety Mielone, Buraczki na Ciepło, Sos Chrzanowy i Ziemniaki 114

Polski Klasyk Historia i Pochodzenie – Kotlety Mielone, Buraczki na Ciepło, Sos Chrzanowy i Ziemniaki Polska kuchnia słynie z bogactwa smaków, które wynikają z wielowiekowej tradycji kulinarnej. Wielu z nas wychowało się na klasycznych potrawach, takich jak kotlety mielone, buraczki na ciepło, sos chrzanowy i ziemniaki. Niedzielny obiad – przepis TUTAJ Każde z tych dań ma swoją historię i pochodzenie(...)patelnię i rozpuść dwie łyżki masła.  3. Dodaj buraki i chwilę podsmaż.  4. Dopraw do smaku cukrem, solą i octem, wymieszaj i grzej, aż płyny od parują. Sos Chrzanowy na Ciepło – Wyrazisty Akcent w Polskim Menu Chrzan to roślina o korzennym, ostrym smaku, która była znana już w starożytnym Rzymie i Grecji. W Polsce chrzan pojawił się prawdopodobnie

RafalCook
Pyszna pita nadziewana kurczakiem i warzywami 88

dużą porcję, bo wiem, że nadziewaną pitą nikt nie pogardzi! Nadziewana pita – czym nadziać chlebki pita i jak jeść? Domowa pita nadziewana mięsem i warzywami, obficie polana sosem to idealne danie na brunch, lunch lub kolację. Warto do niej wykorzystać resztki obiadowe jak pieczony kurczak, grillowane warzywa, czy resztki sosu. Prawda jest taka, że do puchatego chlebka można włożyć(...)możliwości są praktycznie nieograniczone. Wersja z grillowanym halloumi, klopsikami , świeżymi warzywami i hummusem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dla miłośników mięsa, pita z kebabem wołowym, czerwoną cebulą i sosem jogurtowo-czosnkowym będzie strzałem w dziesiątkę. A jeśli preferujesz coś lżejszego, to pita z kurczakiem tandoori , sałatką z ogórka i miętą , podana z sosem jogurtowym i frytkami z batatów , z pewnością

codojedzenia
Kofty kebab-gyros – pyszne i aromatyczne danie z mięsa mielonego 75

linię. Te pyszne szaszłyki można również łatwo przygotować na patelni lub w piekarniku. Jak podawać kofty kebab-gyros na patyku? 1. Na talerzu z dodatkami Podaj z różnymi sosami, takimi jak tzatziki, hummus, sos czosnkowy czy ostry sos chili. Na talerzu obok koft możesz umieścić świeżą sałatkę z warzyw, np. z pomidorów, ogórków, cebuli i oliwek. Obok możesz podać ciepły(...)coś, co będzie je stabilizować (np. w małe otwory w desce do krojenia lub specjalnym stojaku). Wokół koft na desce możesz ułożyć różne dodatki, takie jak pokrojone warzywa, oliwki, sosy w małych miseczkach i pieczywo. 3. W wrapach lub pita Zamiast tradycyjnego podania na patyku, możesz wyjąć koftę z patyka i zawinąć ją w chleb pita lub wrap, dodając sałatę

e-PrzepisyKulinarne
Tzatziki bowl z pieczonymi warzywami i ciecierzycą 84

Magda Sos tzatziki już dawno zawojował moją kuchnią – jest chyba ulubionym i najczęściej używam przeze mnie sosem – do mięsa, do warzyw, na grilla, do przekąsek – jest wspaniały, uniwersalny, przepyszny i świeży. W moim dzisiejszym bowlu właśnie sos tzatziki gra główną rolę, mimo że przykrywa go góra warzyw na wierzchu. W sezonie na młode ziemniaczki, nie mogło(...)ciecierzycy z puszki lub słoika 1/2 łyżeczki suszonego rozmaryny pieprz cytrynowy do smaku sól do smaku łyżeczka słodkiej papryki pieprz do smaku 4 łyżki oleju 120g pomidorków koktajlowych Na sos tzatziki: 3 ogórki gruntowe 8 łyżek gęstego jogurtu greckiego 1 średni ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżka siekanego świeżego koperku i trochę do posypania sól i pieprz

Smaczna Strona
Tzatziki bowl z pieczonymi warzywami i ciecierzycą 96

Magda Sos tzatziki już dawno zawojował moją kuchnią – jest chyba ulubionym i najczęściej używam przeze mnie sosem – do mięsa, do warzyw, na grilla, do przekąsek – jest wspaniały, uniwersalny, przepyszny i świeży. W moim dziesiejszym bowlu właśnie sos tzatziki gra główną rolę, mimo że przykrywa go góra warzyw na wierzchu. W sezonie na młode ziamniczki, nie mogło(...)ciecierzycy z puszki lub słoika 1/2 łyżeczki suszonego rozmaryny pieprz cytrynowy do smaku sól do smaku łyżeczka słodkiej papryki pieprz do smaku 4 łyżki oleju 120g pomidorków koktajlowych Na sos tzatziki: 3 ogórki gruntowe 8 łyżek gęstego jogurtu greckiego 1 średni ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżka siekanego świeżego koperku i trochę do posypania sól i pieprz

Smaczna Strona