sosy - 72234 przepisów (strona:264/4816)

Moussaka 88

Moussaka to taka grecka lasagna tylko zamiast makaronu mamy warzywa. Sam sos też jest troszeczkę inaczej przyprawiony niż w kuchni włoskiej, ale zasada jest ta sama – warstwa warzyw, warstwa mięsa, warstwa warzyw itd. Oryginalnie moussaka zalewana jest beszamelem, jednak ja nie przepadam za tym dość ciężkim maślano-mącznym sosem, dlatego w moim wydaniu sos jest lekki – jogurtowy, który(...)smaku tymi samymi przyprawami, które dodawane były do mięsa dodając do tej mieszanki chili i, uwaga, szczyptę cynamonu. To jest tajemniczy składnik dodawany do moussaki. Duś wszystko aż sos zgęstnieje, warto zaopatrzyć się w pokrywkę z siatki – zminimalizuje to zdecydowanie bałagan na kuchence. W czasie kiedy sos gęstnieje czas na bakłażana, którego trzeba podsmażyć na patelni grillowej

Martyna Cooks
Roślinny jadłospis na cały tydzień 215

ciecierzycy duży, świeży ogórek duża, czerwona papryka, duży pomidor pół pęczka natki pietruszki, 80 g roszponki 60 g chleba żytniego Sos: 15g oliwy z oliwek 30 g czerwonego octu winnego 1 łyżka ziół włoskich 1 łyżeczka mielonego czosnku Ciecierzycę odsącz z zalewy. Paprykę, pomidora i ogórka umyj i pokrój w kostkę. Następnie w dużej misce połącz ciecierzycę z warzywami oraz(...)smaż, aż zacznie się rumienić. W międzyczasie zmiksuj mleko sojowe, mąkę z ciecierzycy, płatki drożdże, cebulę w proszku, ocet i sól. Dodaj mieszankę ciecierzycy na patelnię i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Sugeruję dodanie odrobiny wody z makaronu, ponieważ zbyt szybko gęstnieje. Dodaj ugotowany makaron i dobrze wymieszaj. Podawaj i udekorowany świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz świeżym lub suszonym oregano

365 dni dookoła kuchni
Kurczak Kung Pao 107

kurczaka 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Chili – do smaku 2 średnie cebule 1 marchewka makaron chiński (ew. spaghetti lub tagliatelle) odrobina oleju do smażenia sezam sos: 6 łyżek sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki cukru 250 ml wody pieprz do smaku 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić , zahartować na sicie pod bieżącą zimną wodą, skropić olejem, wymieszać i odstawić. Składniki sosu połączyć w miseczce. Kurczaka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym. Dodać rozmącone jajko, wymieszać. Kurczaka oprószyć mąką ziemniaczaną, całość ponownie wymieszać. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się

Kocham Czekoladę
Kurczak po seczuańsku / Szechuan Chicken 112

fantastyczny pomysł na szybkie, zdrowe danie. Nie jest to oczywiście oryginalny przepis przywieziony prosto z Chin, raczej moja interpretacja tego zyskującego popularność dania. Kurczak po chińsku oblepiony pikantnym sosem z papryką i olejem sezamowym to potrawa do przygotowania w kilka chwil. Wystarczy tylko szybko usmażyć warzywa i mięso na dużym ogniu, a następnie całość zalać mieszanką sosu sojowego z dodatkami(...)Podczas przygotowania kurczaka po seczuańsku należy pamiętać, aby dodać do zalewy odpowiednią ilość sosu sojowego, mając na uwadze, jak bardzo jest słony. Możecie go dodać więcej lub mniej niż podano w przepisie. Tak naprawdę należy doprawić sos do kurczaka do smaku - powinien być dość ostry, wyrazisty, trochę kwaśny, z wyczuwalną nutką sezamu. Kurczak po seczuańsku z warzywami  doskonale pasuje

Lekcje w kuchni
Czerwone kimchi z kapusty pekińskiej i buraczków 116

kiszonek, polecam spróbować kiszony kalafior z buraczkami lub kiszoną kalarepę z burakiem .  Czerwony burak poprawia walory smakowe kiszonek oraz nadaje im pięknej rubinowej barwy. W wersji wegańskiej pomijamy sos rybny i dodajemy dodatkową łyżkę sosu sojowego. Składniki KIMCHI 2 kg kapusty pekińskiej 2 – 3 l wody 3 łyżki soli 500 g czerwonych buraczków 150 g marchewki pęczek dymki(...)białej rzodkwi PASTA KIMCHI 200 ml wody 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 100 g świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 20 g gochugaru 1 łyżka sos sojowy 1 łyżka sos rybny ( w wersji wegańskiej pomijamy i zamieniamy na sos sojowy) Wykonanie Kapustę pekińską przekrawamy wzdłuż na pół i siekamy (nie za cienko) . Pokrojoną kapustę przekładamy do dużej miski, zasypujemy

Tajemnice Smaku
Co zrobić z makaronu – 22 przepisy 141

sklepów zniknęły makarony, został się tylko ryżowy i z mąki razowej:) Co zrobić z makaronu, który zalega w spiżarniach? Na szczęście przepisów jest mnóstwo. Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym To spaghetti z krewetkami to najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też(...)jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie. Zobacz przepis Penne z pesto jarmużowym (4 składniki) Niewiarygodnie proste i niesamowicie pyszne danie stworzone na lunch do pracy. Aby zrobić pastę z pesto z jarmużu wystarczą cztery składniki, blender i umiejętności kulinarne na poziomie ugotowania makaronu Zobacz przepis Makaron z warzywami i pieczoną cieciorką Makaron

Niedzielny kucharz
Klopsiki w sosie grzybowym 123

Klopsiki czy pulpeciki? Jak nazywacie te mięsne kuleczki otulone sosem? Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. W zależności od sosu takie klopsiki mogą smakować inaczej: można przygotować je w sosie pomidorowym, śmietanowym, chrzanowym, pieczarkowym. Ja miałam w zamrażarce opakowanie mrożonych borowików, więc zrobiłam klopsiki w sosie grzybowym. A podać można je z kopytkami, kaszą, ziemniakami czy pure, a nawet(...)znudzą;)  Polecam również inne przepisy na dania z mięsa mielonego: Szwedzkie klopsiki kottbullar  Leniwe gołąbki (bez zawijania)  Kotlety mielone mojej babci Pulpety z indyka w sosie pomidorowym Drobiowe kotlety w serem Klopsiki w sosie grzybowym  Składniki (na 5-6 porcji): 500g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka) 1 duża cebula 1 duże jajko 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Obiad gotowy
Tagliatelle z łososiem w azjatyckich smakach 130

Danie z klasycznego makaronu w kształcie długich, płaskich, grubych wstążek, delikatnego, soczystego pieczonego łososia, które dzięki wyrazistym, pachnącym składnikom, takim jak sos sojowy, orzeźwiający sok z limonki, pikantny sos chilli przełamany słodkością miodu czy chrupiące orzeszki pozwoli nam poznać smaki kuchni azjatyckiej. Składniki: 350g fileta z łososia 1 brokuł 200g makaronu tagliatelle 75g orzechów nerkowca pęczek natki z pietruszki sól(...)świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka cukru Sos: 75ml jasnego sosu sojowego 50ml wody 1 łyżka soku z limonki 3 łyżki sosu chilli 3 łyżki miodu Wykonanie: 1. Łososia umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, oprószyć solą, pieprzem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut. Upieczonego łososia podzielić na mniejsze kawałki. 2. Brokuł podzielić na mniejsze

Szalona Kuchnia Eweliny
Tołpyga w sosie kokosowym 98

mięso było wilgotne i delikatne, dlatego przy następnej wizycie na bazarku ponownie kupiliśmy tę rybę. Teraz przygotowaliśmy ją w stylu indyjskim m.in. z mlekiem kokosowym, imbirem, rodzynkami. Tołpyga w sosie kokosowym z pikantno-słodkimi dodatkami podana z ryżem to smaczny, kolorowy i sycący posiłek. Składniki na tołpygę w sosie kokosowym 1 / 2 kg płatu lub filetu ze świeżej tołpygi(...)puszka mleka kokosowego 1 / 4 świeżego ananasa (lub kilka plastrów z puszki) 1 cebula 1 czosnek 1 mały kawałek świeżego imbiru 2 łyżki rodzynek 1 łyżka sosu rybnego 4 łyżki curry 1 szczypta chili olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Tołpygę dokładnie umyć, usunąć ości i skórę. Oprószyć z obu stron solą, pokroić na mniejsze kawałki. Rybę włożyć

niecodziennikpary
Krewetki w sosie mango z warzywami 156

Lekkie, zdrowe i bardzo smaczne danie kuchni azjatyckiej. Warzywa aldente, krewetki, sos mango z imbirem i ryż. Uwielbiam takie smaki. Mango to jedno z moich ulubionych egzotyczny owoców. Sprawdza się w deserach ale też w potrawach wytrawnych. Całość pachnie obłędnie. sos mango: 1 duże mango 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru sól, pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki(...)papryki wędzonej papryczka chili 100 ml bulionu krewetki marynata: 30 dkg krewetek 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz papryczka chili czosnek suszony 1 łyżeczka soku z limonki bazylia, oregano suszone 1/2 łyżeczki 2 łyżki oleju warzywa: 1 kawałek mango 1 cukinia mała 1 marchewka 1 papryka czerwona sól, pieprz, papryczka chili 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 limonka 1 łyżka

wesoła kuchnia
Tajska sałatka z komosą ryżową 169

jakiś czas wracam w swojej diecie do sałatek – tych z sosami i bez sosów, z dodatkiem węglowodanów w postaci kasz, ziemniaków czy grzanek lub bez nich – w każdym razie bywa różnie, nie ma co narzekać na monotonię. Często bywa tak, że słyszycie słowo „sałatka” i z góry zakładacie, że będzie niedobra, mdła i w ogóle(...)Należy też oczywiście rozróżniać sałatki lepsze i gorsze. Wiecie o czym mówię? Sałatka z warzyw z dodatkiem białka i lekkim sosem jest jak najbardziej ok jako codzienny posiłek osób dbających o zdrowie i figurę. Sałatka z samych gotowanych warzyw, makaronu, boczku i oczywiście z MAJONEZEM – raz na jakiś czas ok , ale tylko raz na jakiś czas. Dzisiaj podrzucę

Słodkie Gotowanie
Pad thai z krewetkami 124

thai Pad thai w dosłownym tłumaczeniu znaczy "smażony po tajsku". Oryginalny pad thai to smażony makaron przyrządzany w woku z dodatkiem jajek, krewetek, kurczaka, czosnku, kiełków fasoli mung, sosu sojowego oraz sosu przygotowywanego z pasty tamaryndowej, soku z limonki, cukru i sosu rybnego. Całość doprawiana jest jeszcze pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Choć wszyscy kojarzymy pad thai z Tajlandią, tak naprawdę danie(...)niemal wszędzie - od ulicznych straganów po drogie restauracje. Potrawa występuje w wielu różnych wersjach - dobór dodatków jest w zasadzie dowolny, ale niezmienna jest obecność podstawowych składników oraz oryginalnego sosu. Pad thai z krewetkami - przepis na 3 procje Do przygotowania pad thai będziesz potrzebować: 200g makaronu ryżowego, 15 krewetek, 2 jajka, łyżkę oleju rzepakowego, pół łyżki sosu sriracha, słoiczek kiełków fasoli

Z notatnika dietetyka
Kurczak po francusku w sosie winnym 107

potem w jajku. Niecodzienna metoda świetnie się sprawdza, bo na filetach powstaje przyjemna, chrupiąca skorupka. Kurczak po francusku może być smażony bez żadnych dodatków, albo podawany w winnym, cytrynowym sosie. W naszym przepisie zredukowaliśmy udział cytryny tylko do smaku jaki zostaje po karmelizacji w maśle cienko pokrojonej cytryny. Naszym zdaniem to wystarczy. W oryginalnym przepisie do winnego sosu trzeba wycisnąć(...)całą cytrynę. Uważamy, że robi się on wtedy zbyt kwaśny, tym bardziej, że wytrawne wino już jest kwaskowe. Dlatego sugerujemy na koniec dodać do sosu odrobinę miodu. Przepis na podstawie cooking.nytimes.com Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1/3 szklanki wytrawnego, białego wina 1 cytryna 1/3 szklanki oleju 1 jajko 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie) Sól i pieprz do smaku

Niedzielny kucharz
Spaghetti z pieczonym kalafiorem w sosie pomidorowym 127

Najprostsze przepisy są najlepsze. Spaghetti z pieczonym kalafiorem w sosie pomidorowym smakuje wspaniale i jest bajecznie proste w przygotowaniu. My odkrywamy smaki pieczonego kalafiora od dłuższego czasu i jesteśmy w nim zakochani. Ty też spróbuj koniecznie! Tu nie ma się co rozpisywać. Trzeba po prostu zrobić to danie! Choć spaghetti z pieczonym kalafiorem w sosie pomidorowym składa się z banalnych(...)kalafiorze, kojarzącym się u nas głównie w kalafiorową, drzemie takie potencjał! Spaghetti z pieczonym kalafiorem to specjalność sycylijskiej kuchni. Poniższy przepis pochodzi z cooking.nytimes.com. Polecamy też pieczonego kalafiora z sosem romesco. Czas : 30 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: Kalafior – mała główka 1/2 opakowania makaronu spaghetti (lub wedle uznania) Tarty parmezan Siekana bazylia lub pietruszka do posypania

Niedzielny kucharz