początku: sajgonki to cienkie ciasto, w które zawinięty jest farsz (warzywny lub z dodatkiem mięsa, owoców morza, grzybów) smażone w głębokim oleju i podawane są z różnego rodzaju sosami (na prawdę tylko wyobraźnia może nas ograniczać). Nie mogę w ich przypadku nie wspomnieć o pochodzeniu nazwy, bo sajgonki (w przypadku polskiej nazwy oczywiście od związanej z miastem Sajgon) po angielsku(...)najbardziej popularne są sajgonki wypełnione farszem na bazie smażonego mięsa z warzywami i innymi dodatkami, aczkolwiek ważne by farsz był dobrze doprawiony i zazwyczaj do tego celu służy (oczywiście) sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, cukier. Farsz zawija się w ciasto, ale nie koniecznie musi to być papier ryżowy, można samemu przygotować ciasto lub kupić gotowe ciasto filo, które również
rabarbarowopodałam z przepysznymi ziemniakami na maśle z groszkiem. Ale już jestem rozochocona na wersję pieczoną na słodko z owocami. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE I/LUB KOLACJE: ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ(...)SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE
globuskulinarnySałatka hot – dogowa z parówkami, ogórkiem konserwowym i prażoną cebulką. Hot dog w formie sałatki na bazie sałaty lodowej z sosem musztardowym. Pomysł na sałatkę brzmi trochę ‘tanio’, jak patent wymyślony przez biednego studenta próbującego stworzyć coś z niczego. Mimo to sałatkę zajada się ze smakiem, jest chrupiąca i urozmaica serwowanie zwykłej parówki. Sałatka to wymysł kuchni(...)sałatka. Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 3 ogórki konserwowe 1 słoik sałatki obiadowej w zalewie octowej 6 parówek drobiowych dobrej jakości 4 czubate łyżki prażonej cebulki kawałek chrupiącej bagietki SOS SAŁATKOWY 2 łyżki pikantnej musztardy 2 łyżki majonezu Kielecki 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka oliwy sól morska i mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób
ProstePesto.plmakaron mamy szerokie pole do popisu. Możemy go wykorzystać w różny sposób, na przykład jako dodatek do zup, czy sałatek lub zapiec w formie zapiekanek, a także podać z sosami. Najbardziej popularne to spaghetti w sosie Carbonara lub Bolognese . U mnie dzisiaj był makaron w sosie pomidorowym z boczkiem wędzonym. Od pewnego czasu moi domownicy uwielbiają boczek wędzony, dlatego przygotowałam(...)takie danie. Właśnie ten składnik sprawia, że makaron w sosie pomidorowym ma wyjątkowy smak. Jest to potrawa jednogarnkowa, ponieważ przygotowałam całe danie na jednej patelni bez dodatkowego gotowania makaronu. W moim przypadku jest to makaron w kształcie kolanek z falbanką, ale możecie użyć innego drobnego makaronu. Makaron w sosie pomidorowym z boczkiem wędzonym to sycące i szybkie w przygotowaniu danie
Danka Pichciząbkami czosnku. Nie przestraszcie się jednak tą ilością, ponieważ długie gotowanie ząbków czosnku w bulionie z winem łagodzi ich ostry smak, tworząc przepyszny, maślano-czosnkowy w smaku sos. Istnieje wiele wersji tego dania, w oryginalnym przepisie wykorzystuje się całego kurczaka pokrojonego na części. Ja jednak lubię upraszczać sobie życie, dlatego postanowiłam przygotować go na bazie udek z kurczaka(...)dostałam ich w sklepie, to ostatecznie wykorzystałam ćwiartki, które samodzielnie podzieliłam na udo i pałkę. Mięso z kurczaka najpierw obsmażone na maśle z oliwą, a potem duszone w sosie, jest soczyste i delikatne. Część ząbków czosnku rozpada się w czasie gotowania, zagęszczając sos i dodając mu swojego aromatu, a niektóre pozostają w całości. Można je potem rozgnieść na kawałku
Chilli Czosnek i Oliwaniej wyjątkowo ciekawą lasagne, w której cukinia zastąpi płaty makaronu. Smacznie i nieco zdrowiej. Przepis na lasagne z cukinii Składniki na lasagne z cukinii Foremka 31cm x 21cm Sos pomidorowy: 350 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 600 ml passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich sól, świeżo mielony pieprz Beszamel: 3 łyżki mąki(...)cukinie Sól, pieprz 200 g twardej mozzarelli Jak zrobić lasagne z cukinii Aby przygotować lasagne z cukinii, przygotuj najpierw wszystkie elementy składowe. Możesz zrobić to z małym wyprzedzeniem. Zrób sos pomidorowy. Na patelni podsmaż mięso mielone, tak aby mocno się zarumieniło. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj jeszcze minutę
okolicepalnika.pltakiej potrawy wcale nie musi zajmować mnóstwa czasu, gdy mamy pod ręką sprawdzone produkty o dobrym składzie. Z marką Pataks znamy się od pewnego czasu. Sięgam po ich sosy, gdy nachodzi mnie chęć na smaki kuchni indyjskiej. Tak było w przypadku tego pomidorowego sosu z kalafiorem i kurczakiem, który podałam z ryżem. Jeśli macie trochę więcej czasu, możecie upiec(...)chlebki naan, żeby wyjadać nimi sos prosto z miski:) Po więcej rozgrzewających inspiracji zapraszam na kanały marki Pataks: Instagram: https://www.instagram.com/pataks_polska/ Facebook: https://www.facebook.com/patakspolska/ Ryż z kalafiorem w sosie na indyjską nutę Składniki na 4 porcje: 1 słoik sosu pomidorowego Pataks Butter chicken * pół niedużej główki kalafiora (ok 0,5kg) 200g filetu
Obiad gotowyMeksykańskie Quritto jak z restauracji KFC. Quesadilla z farszu zapieczonego pomiędzy dwoma plackami pszennej tortilli. Nadzienie z kawałków pikantnego kurczaka, kolorowej papryki i słodkiej kukurydzy z sosem barbeque. Poniżej znajdziesz instrukcję jak przygotować przepis od podstaw, łącznie ze wskazówkami do samodzielnego usmażenia pszennych placków tortilli. Tortille składają się z mąki pszennej, oleju rzepakowego, wody i odrobiny soli – niezwykle proste(...)Kuchnia: Meksykańśka Trudność: Łatwe Porcje 3 porcje Przygotowanie 30 min. Smażenie 10 min. Kalorie 290 kcal Meksykańska quesadilla. Placki tortilli pszennej z farszem z kurczakiem, papryką i kukurydzą oraz sosem barbecue. Quritto jak z KFC. Składniki: TORTILLA PSZENNA 300 g mąki pszennej 25 ml oleju rzepakowego 150 ml letniej wody 1/2 łyżeczki soli FARSZ 1 mała puszka kukurydzy (około
ProstePesto.plsycącego, dlatego dziś posyłam Wam pomysł na październikowe klopsiki. Mielone mięso z indyka z dodatkiem siekanych pieczarek staje się wyjątkowo soczyste i wyraziste w smaku. Do tego aksamitny sos ze świeżmi kurkami na bazie śmietanki i odrobiny tartego parmezanu, który wspaniale podkreśla smak grzybów i lekko zagęszcza całość. W tle aromat tymianku i moc pietruszki. Takie leśne potrawki i sosy(...)która swoim ziemisto-orzechowym smakiem idealnie wpasowuje się w jesienny klimat, dlatego i tym razem ułożyłam grzybowe klopsiki w gorącym gniazdku z kaszy ale Wy możecie podać ten wyśmienity sos z czym tylko chcecie! :) Moc aromatów, przytulego smaku i ciepła na talerzu. Pyszne, proste i bardzo sezonowe danie, które przyjemnie ogrzeje wnętrze i zadowoli podniebienie leśnych smakoszy. A potem znów
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMarzy Wam się chude mięsko w gęstym, aromatycznym sosie? Szynka w sosie śliwkowym nie dość, że jest bajecznie prosta do przygotowania, to na dodatek sos powstaje bez dodatku mąki! Idealna zarówno do klusek śląskich, jak i kaszy gryczanej czy gotowanych ziemniaków. Typowy, domowy obiad – zachęcam, aby wszedł na stałe do Waszego repertuaru – można go łatwo odgrzać(...)problemu zwiększać porcje, gdy mamy gości i chcemy przygotować wszystko dzień/dwa wcześniej. Szynka w sosie śliwkowym (4-5 osób) : 600-800 g surowej szynki wieprzowej 1 duża cebula (lub 2 małe) 150 ml czerwonego, wytrawnego wina (alkohol wyparuje podczas gotowania) 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 3 liście laurowe 15-18 suszonych śliwek kalifornijskich 3 łyżki oleju do smażenia
Poezja smakumasala, że cały ten obszar nazywany jest powszechnie „Curry Mile”. Jednak potrawa łącząca znany od wieków w kuchni hinduskiej chicken tikka (kurczak na ostro w przyprawach) i europejskiej proweniencji sos pomidorowy, powstała w szkockim Glasgow w 1971 roku. W programie kulinarnym BBC opowiedział o tym Asif Ali – syn kucharza, emigranta ze wschodniego Pakistanu (dziś – Bangladeszu), Alego Ahmeda Aslama. Ali prowadził(...)hindusku, bardzo delikatnie przyprawiona. Niewiele myśląc, kucharz wrzucił na patelnię pikantnego kurczaka curry i zalał go gęstą zupą pomidorową. Po chwili dodał kilka łyżek jogurtu, by zagęścić sos i uznał, że danie jest gotowe. Tym razem kierowca autobusu był zachwycony, a Ali dopisał do menu nową potrawę, która wkrótce stała się w jego restauracji prawdziwym hitem. Potem kurczak tikka masala
smakowitehistorie.comWitam serdecznie, jako że mamy sezon grzybowy, to chciałabym zaproponować przepis na pyszny (jeżeli lubimy grzyby), i prosty przepis na obiad. Kopytka jak i sos grzybowy są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, tak przygotowany obiad powinien smakować każdemu smakoszowi grzybów leśnych. Do przygotowania sosu grzybowego i kopytek będziemy potrzebowali: na sos grzybowy: około 500 g świeżych grzybów(...)ugotowaniu) 200 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki 250 ml) 1 jajko (rozmiar L) oraz mąka do podsypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Kopytka z sosem grzybowym Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos grzybowy: Grzyby dokładnie oczyszczam, płuczę pod bieżącą zimną wodą i odsączam na durszlaku. Następnie kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w drobną kostkę. Jeżeli lubimy
Uwaga Babcia Gotujektóre na pewno wejdzie do kanonu moich obiadów do 30 minut. Naleśnik warzywny – z marchewki, pora i cukinii, zalanych ciastem i posypanych czarnym sezamem. A do tego pyszny sos na bazie sosu sojowego z limonką, miodem i czosnkiem, oraz zioła – kolendra i dymka. Pyszny, inspirowany Koreą, zdrowy i aromatyczny obiad. Bardzo w moim guście. Oczywiście nie jest(...)sobie na obiad dwa razy pod rząd. Możecie tu użyć też innych warzyw – świetnie sprawdzi się poszatkowana kapusta, a w sezonie szparagi. Warzywny naleśnik z sezamem w sosie sojowo-czosnkowym z miodem i limonką Składniki (na 1 naleśnik, porcja dla 2 osób) : Naleśnik 2 marchewki kawałek grubego pora ( ok 6 cm) kawałek cukinii ( ok 6 cm) 2 łyżki oleju
Cooking for Emilyjest dobra na klopsiki z indyka z cukinią. Te pyszne, soczyste pulpeciki są idealnym pomysłem na zdrowy, szybki posiłek z podwójną porcją warzyw. Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym – sprytny sposób na podwójną porcję warzyw Warzyw nigdy za wiele. Zawierają dużo korzystnego dla układu pokarmowego błonnika, są niskokaloryczne, bogate w antyoksydanty i na długo pozostawiają uczucie sytości(...)Same plusy. Dlatego właśnie warto szukać każdego sposobu, by warzyw jeść jak najwięcej. Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym ułatwiają wprowadzenie dodatkowych warzyw do diety. W jaki sposób? W taki, dzięki któremu nawet niechętne zieleninie dzieci, będą wcinały ten kolorowy obiad z radością. Są tak dobre, że spodziewajcie się też próśb o dokładki! POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Cukinia
Na-talerzu.pl