sosy - 72234 przepisów (strona:256/4816)

Bitki wołowe w sosie własnym 969

Bitki wołowe w sosie własnym Bitki wołowe to chyba najbardziej znana potrawa naszej polskiej kuchni . Oczywiście każdy ma swój własny patent na jej przyrządzanie , my lubimy akurat tak , jak poniżej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest to typowe zimowe danie w naszej rodzince . latem zbyt ciężkie(...)osób : 6-7 plastrów udźca wołowego ( ja kupuję ostatnio steki minutowe z biedronki – są akurat na grubość i wielkość ) 1 duża cebula sól , pieprz do smaku 2 łyżeczki sosu worcester lub maggi w płynie mąka do obtaczania łyżka smalcu do smażenia Plastry wołowiny rozklepujemy dość cienko , obtaczamy w mące . Do brytfanki wkładamy smalec i na dobrze rozgrzanym , smażymy nasze

Ogrodnik w podróży
Pieczeń w glazurze z sosu barbecue 163

przyjęciu pieczeni z mięsa mielonego, ale na szczęście to tylko teoria, która nie ma sensu zawracać sobie głowy skoro istnieje coś tak fantastycznego jak pieczeń w glazurze z sosu BBQ. Z resztą w jedzeniu liczy się smak, on i tak ostatecznie przebija nawet najbardziej wysublimowana prezentacje. Pieczeń z dodatkiem mleka i płatków zachowuje soczystość, nie należy jej trzymać w piekarniku(...)dłużej, tylko do momentu kiedy wew. temp. mięsa wskaże 65 stopni. Jeśli więc szykują się Wam goście na weekend bez wahania podajcie im pieczeń w sosie BBQ. Miłego świętowania!  Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 500 g mielonej wołowiny 500 g mielonej wieprzowiny 1/2 czerwonej cebuli 3 ząbki czosnku 125 g płatków owsianych 1 jajko 250 ml mleka sól

Słodki Kompromis
Galaretka z owocami i sosem „custard” czyli waniliowym 120

instrukcją na opakowaniu. W taki sposób przygotowane truskawki będą smakowały jak świeże. Wstawić do lodówki aż galaretka stężeje. Wyjąć z formy lub miski i udekorować owocami. Każdą porcję polać sosem, najlepiej ciepłym. Przygotowanie ze świeżymi owocami. Tu możecie sobie poszaleć. Kto co lubi… maliny truskawki winogrona, rodzynki itp Dwie galaretki rozpuścić w litrze wrzącej wody, rozmieszać i odstawić(...)ostudzenia. Jak już zacznie gęstnieć dodać owoce i zamieszać. Wstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia. Sztywną galaretkę wyjąć z formy lub miski i udekorować owocami. Każdą porcję galaretki polać sosem. Najlepiej ciepłym, uwielbiam taki kontrast, ale oczywiście może być zimny. Sos castard czyli waniliowy – Laskę wanilii przeciąć na pół wzdłuż i tępą stroną noża wyskrobać nasionka. Wlać mleko

Kuchnia Pokoleń
PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI 135

dawno tak dobrego nie jadłam ;-)   Składniki: Gęsina: ok. 1 kg piersi z gęsi 4 jabłka 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka ziaren kardamonu rozmaryn Sos: 1/2 szklanki bulionu z gęsi 3 łyżki sosu żurawinowego => przepis 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu Kasza gryczana: 1 szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki(...)suchej patelni. Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Podsmażone mięso przekładamy do naczynia i układamy na jabłkach. Posypujemy rozmarynem. Sos: Podgrzewamy w garnku bulion. Dodajemy do niego sos żurawinowy, miód, cynamon, kardamon i ocet jabłkowy. Mieszamy i zagotowujemy. Sos wylewamy na patelnię, gdzie podsmażały się piersi, aby zebrać cały aromat mięsa

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 116

odchudzania i postanowiłam zaopatrzyć się w ich książkę kucharską. Nie żałuję, gdyż można w niej znaleźć niesamowite i mega proste przepisy. Jednym z nich jest właśnie kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przyznam, że ich wersja jest o wiele smaczniejsza niż gotowiec ze słoika, a do tego zdrowa i nie wejdzie w boczki - idealnie! :) W przepisie pojawia się kilka składników, które(...)zamieniłam lub ich nie dodałam, bo nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła. ;) W nawiasach będzie podawać oryginalne składniki. Sos słodko kwaśny: 1 puszka ananasa pokrojonego na kawałki ok. 100 ml wody (oryginał - 150ml) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki chilli (oryginał - suszone płatki chilli) 2 łyżki skrobi

Cooking Monster
Sos tzatziki ze słonecznika 115

Sos tzatziki jest jednym z moich ulubionych sosów. Za czasów, gdy jadłem mięso, bardzo rzadko po niego sięgałem, ale to może dlatego, że wtedy moja uwaga była skupiona na porcji mięsa zamiast na dodatkach. Pierwsze przepisy na jakie trafiłem były oparte na nerkowcach. Ja jednak chciałbym przedstawić troszkę inną wersję. Tańszą a równie smaczną alternatywą okazuje się… słonecznik! Przygotowanie(...)najczęściej przygotowuję tzatziki za pomocą blendera ręcznego, ale sprawdzi się również mocny blender kielichowy lub thermomix. Bardzo ważnym składnikiem jest olej (najlepiej nierafinowany – ze względów zdrowotnych), dzięki któremu sos będzie bardziej puszysty i delikatny. Ja jestem wielkim fanem czosnku. Najlepiej zacząć od mniejszych ilości i stopniowo go dodawać – czosnek czosnkowi nie jest równy. Sos wychodzi znacznie gęstszy

Blendman
Spaghetti z sosem pomidorowym 101

Makaron spaghetti z gęstym sosem pomidorowym  Dzisiaj prosty obiad ale kto z nas nie uwielbia spaghetti?  Sos pomidorowy bez żadnych zagęszczaczy proste wykonanie i bardzo smacznie. :)  Przepis  Składniki   makaron spaghetti  2 puszki po 400 gram pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano 50 g startego(...)parmezanu lub żółtego sera  Wykonanie 1. Pomidory z puszki wlewamy do garnka i nastawiamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając czekamy aż sos zacznie gęstnieć. ( W zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać tyle musimy czekać - u mnie trwało to 20 min)   Gdy sos zgęstnieje zostanie go około 500 ml.  2.  2 ząbki czosnku siekamy

Mój pomysł na
Penne z sosem pomidorowym, fasolką i borowikami oraz "Wybrzeże Szkieletów" 122

Obiady z makaronem to jedne z najszybszych dań. Ale jeśli trzeba przygotować prawdziwy sos pomidorowy, to takie danie zamienia się w slow food. Sos musi się perkotać na palniku o małej mocy nawet kilka godzin, a w mieszkaniu unosi się cudny pomidorowy zapach. Przyznaję się, że zwykle sosu robię do razu dużo, szczególnie wówczas, gdy zapowiada się pracowity tydzień(...)sos dobrze przechowuje się w lodówce. Wystarczy tylko ugotować makaron i połączyć z podgrzanym sosem. Danie sprawdza się też na lunch w pracy, jeśli dysponujecie tam kuchenką mikrofalową. Składniki (na 3 porcje): pół kilograma mięsistych pomidorów 10 suszonych borowików 200 g fasolki szparagowej 300 g makaronu penne bazylia ser dojrzewający sól cukier Pomidory obrać ze skórki (nakroić ich czubki

Weekendy w domu i ogrodzie
Pulpety w sosie warzywnym 141

Pyszne pulpeciki z warzywnym sosem. Sos, a może raczej krem na bazie cukinii, pomidorów i papryki. Gorąco polecam. Składniki na pulpety: 500 g mielonego mięsa z szynki 100 g ryżu nie klejącego się np. parabolicznego 2 jajka 1 czubata łyżka kaszy manny Składniki na sos: 1 średniej wielości cukinia 1 papryka 1 l przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki słodkiej(...)śmietany Wykonanie: SOS: Z cukinii wydrążamy gniazdo nasienne, następnie ją obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cebule i paprykę również kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przesmażamy na 1 łyżce oleju lub masła. Po czym dodajemy przecier pomidorowy i warzywa dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Całość miksujemy na gładki krem. Do sosu dodajemy 2 łyżki

IMPRESJA SMAKU
Sos musztardowo-śmietanowy 278

Uwielbiam domowe sosy musztardowe. Dziś polecam Wam przepis na sos musztardowo-śmietanowy. Najczęściej podaję go do jajek na twardo lub jaj faszerowanych, kotletów, sałatek itp. Spróbujcie. Przygotowanie takiego sosu zajmie Wam dosłownie chwilę. Do przygotowania mojego sosu użyłam musztardy dijon Develey z serii premium. Pyszna musztarda o delikatnej konsystencji o lekko słonym smaku. Jak wszystkie produkty z serii idealnie prezentu(...)się na stole dzięki pięknemu słoiczkowi w kształcie kielicha. Musztarda idealnie nadaje się do przygotowania najróżniejszych sosów, dresingów, jako dodatek do mięs itd. Składniki: 2 czubate łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% czubata łyżeczka musztardy dijon (u mnie Develey ) szczypta cukru sól do smaku Przygotowanie: Do miseczki przekładamy majonez, dolewamy 2 łyżki śmietany 18% (u mnie z kartonika), dodajemy musztardę

Słodkie okruszki
Kanapkowy sos curry z cukinii 196

Kanapkowy sos curry z cukinii Po ketchupowym sosie- nadszedł czas na sos curry . Stwierdziłam ,że warto poeksperymentować z następnymi wersjami sosów z cukinii . Tym razem użyłam curry i czosnku , efekt- rewelacyjny sos , doskonały na kanapki szczególnie z wędlinami drobiowymi ,a po wymieszaniu z majonezem – genialny do frytek . Tak jak w przepisie na ketchup z cukinii ,mimo pozornie dużych ilości(...)cukinie ( tak, żeby było około 1,5 kg ) 6 cebul średniej wielkości 1 duża główka czosnku ( można dać więcej jak ktoś lubi ) 3 porządne, duże, łyżki przyprawy curry ( kolor sosu będzie zależał od ilości kurkumy w mieszance-im więcej tym ładniejszy ) 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki chilli ( jeśli użyliśmy curry łagodnego -jeśli ostrego to już nie musimy dodawać

Ogrodnik w podróży
Sos grzybowy 179

może doczekać się urlopu. Tak, tak, bierze urlop, by codziennie chadzać na grzyby. Moi rodzice suszą wtedy grzyby (ja tak samo, przydadzą się do zupy grzybowej, placków, sosów do makronu, bigosu, itp.), robią sosy grzybowe, jajecznicę, czy grzybowe omlety i placki. Oczywiście nie trzeba być znawcą grzybów. Wystarczy znać 2-4 rodzaje grzybów, by czuć się w lesie dobrze(...)dotlenić się i zaczerpnąć świeżego powietrza. Ja takie leśne wyprawy uwielbiam. Szczególnie z najbliższymi, zbliżają, a człowiek miło i pożytecznie spędza czas. Dziś pokaże Wam bardzo prosty przepis na sos grzybowy. Możecie go zrobić więcej i kilka dni przechowywać w lodówce. Potem dodawać do makaronów, sosów, placków, jajecznicy.., tak naprawdę na co macie ochotę i do jakiego Waszego dania pasują

Zasmakuj Kuchni
KACZKA W SOSIE POMARAŃCZOWYM 147

następnie krótko pieczona w wysokiej temperaturze. Pokrojona w cienkie ukośne plastry i  ułożona  na  delikatnym i szybkim do przygotowania puree z selera. Podana z pysznym sosem ze świeżych pomarańczy.    SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kaczki (2x250 g) 2 ząbki czosnku startego na tarce 1 łyżka drobno startego imbiru sól , pieprz MARYNATA 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżki miodu 1/4 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka octu ryżowego,  winnego, soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu SOS : 2 pomarańcze, sól, pieprz PUREE SELEROWE : 1 seler korzeniowy, bulion, mleko lub woda, 25 g masła, sól, szczypta gałki muszkatołowej WYKONANIE MARYNATA : W rondelku umieszczamy sos sojowy, miód, ocet i sok pomarańczowy. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy

cool and minty
Sos słodko-kwaśny z oliwkami 143

Świetnie pasuje do makaronu, ryżu, warzyw, mięs czy grillowanych potraw. Nawet deska serów w towarzystwie takiego sosu będzie smakować lepiej:) Lekko słodki dzięki dodaniu cukru trzcinowego przełamany octem winnym. Do tego czarne oliwki, które nadają mocniejszy aromat i charakter dla sosu. Składniki: 1/2 szklanki pikantnego dobrego ketchupu 1,5 szklanki passaty łyżeczka sosu pikantnego chili - wolicie ostrzejszy smak, dajcie(...)łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka ostra i słodka - według uznania Wykonanie: W misce wymieszaj ketchup z passatą, dodaj pikantny sos chili i ocet winny. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek - gdy będzie bardziej płynna znaczy że jest nagrzana - wrzuć drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Przesmaż aż się ładnie zeszklą

Zasmakuj Kuchni
SOS TYSIĄCA WYSP 762

Wspaniały sos do sałatek wymyślony przez Sophia Lalonde ,która zamieszkiwała w regionie 1000 wysp na pograniczu USA i Kanady.Recepturą podzieliła się z aktorką May Irwin i właścicielem hotelu Harold.May wymyślila nazwę a hotel wykorzystał go w swym hotelu w swoim menu.Kiedy sos zyskał renomę, wtedy hotel zmienił swa nazwę na hotel 1000 Island Inn.Sos ten możemy już kupić(...)sklepach internetowych.Ja zrobiłam dwie wersje tego sosu .Jedna z majonezem tak jak jest w orginale ,choć orginalny nie jest , a drugi na bazie jogurtu. Przepis jest bardziej smaczniejszy niz ten z jogurtem ,ale niestety dieta to dieta:(.Sos możemy podawać do dan z grilla i sałatek oraz kanapek w stylu Macdonalds. Przepis według mojego pomysłu : 2 łyżki majonezu ( laight- jogurt

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki