sosy - 72234 przepisów (strona:252/4816)

Makaron z łososiem i cukinią 189

łososia i całość smażymy ok. 2 -3 minut. W międzyczasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy odcedzony makaron, dolewamy śmietankę i całość dusimy ok. 2-3 minut aby sos zgęstniał. Smacznego! Artykuł Makaron z łososiem i cukinią pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki z wołowiną i suszonymi grzybami 127

gotowe mieszanki ryżowe z grzybami. Odkryłam, że mogę je wykorzystać nie tylko na risotto ale również do gołąbków. Tym razem wybrałam mieszankę ryżu z suszonymi pieczarkami. Ugotowałam również pyszny sos grzybowy . Gotowanie gołąbków jest proste. Lubię gołąbki z włoskiej kapusty , bo jest łatwo oddzielić liście od łodygi. Włoska kapusta jest bardzo delikatna w smaku, za którym po prostu przepadam(...)mieloną wołowinę. Gołąbków przyrządziłam pełny garnek. Mój syn Jonas, miłośnik gołąbków będzie je pewnie jeść przez cały dzień he, he… Poniżej znajdziecie przepis na gołąbki z wołowiną i sos grzybowy. Lubicie gołąbki z pomidorowym sosem to możecie skorzystać z tego przepisu na gołąbki z czarnej kapusty. Gołąbki z wołowiną 20 gołąbków Składniki: 1 duża włoska kapusta 1 kg mielonej

codojedzenia
Imprezowe bułeczki z pieczarkami i sosem serowym 116

Imprezowe bułeczki z pieczarkami i sosem serowym Karnawał trwa. Dziś polecam Wam kolejną pyszną propozycję idealną na spotkania z przyjaciółmi. Imprezowe bułeczki z pieczarkami i sosem serowym. U mnie znikają w mgnieniu oka. Puszysta bułeczka nadziana pieczarkami (ja dodatkowo na część bułeczek nakładam jeszcze trochę pieczarek na wierzch). Idealna na ciepło (bułeczki można pogrzać tuż przed podaniem) lub zimno(...)tego gęsty serowy sos. Spróbujcie. Bułeczki można podać również z innym sosem. Polecam Wam pełną ofertę Tarsmak Składniki: 350 g mąki pszennej + do podsypania pół szklanki ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka klasy M 1 łyżeczka cukru 5 większych pieczarek pół cebuli sos serowy Tarsmak (1 łyżka do farszu + do podania) sól

Słodkie okruszki
Makaron penne z pesto pietruszkowym 228

Przepis na makaron penne z pesto pietruszkowym Wszystkie składniki prócz oleju włóż do miski i zblenduj na gładką masę Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu Do sosu dodaj oliwę z oliwek i ponownie wszystko zblenduj, polej makaron i ozdób pomidorkami koktajlowymi. Smacznego! Artykuł Makaron penne z pesto pietruszkowym pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chrupiący kurczak miodowo-czosnkowy 171

Chrupiący kurczak miodowo-czosnkowy – bez smażenia! Pyszne kawałki pieczonego kurczaka w panierce panko z dodatkiem sosu miodowo-czosnkowego to coś, co uwielbiam :) Świetnie sprawdzą się jako danie na obiad, np. podawane z ryżem, ale także jako kąski kurczaka na imprezę – wystarczy po prostu powbijać w nie wykałaczki :) Więcej przekąsek znajdziecie tutaj: przekąski na imprezę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chrupiący(...)piersi kurczaka (ok. 440g) pokrojony na ok. 2cm kawałki sól i pieprz do smaku 2 duże jajka 1,5 szklanki Panko lub ewentualnie zwykłej bułki tartej Składniki na sos miodowo-czosnkowy: 5 łyżek miodu 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki sosu sojowego ciemnego mała szczypta chilli (taka na końcówce noża, można pominąć jeśli nie lubicie pikantnych potraw

Kulinarne Przeboje
Pieczeń z szynki i ciemny sos pieczeniowy, obiad doskonały 135

Pieczeń z szynki i ciemny sos pieczeniowy , obiad doskonały Szynka to bardzo smaczny kąsek , ale też bardzo trudne mięso . Łatwo spitolić to naprawdę genialne mięsko. Pieczeń z szynki wielu kojarzy się z czymś suchym , wiórowatym … generalnie katorga na babcinym , niedzielnym obiedzie . Nie musi tak być . Jak tego dokonać , żeby wydobyć z tego mięsa to co najlepsze , czyli zrobić soczystą(...)chudą pieczeń , która w towarzystwie ciemnego , wyrazistego sosu będzie niedzielnym hitem Oczywiście można ją przygotować w dowolnym dniu tygodnia , a nadmiar zużyć jako wędlinę na kanapki Składniki : 1 kg szynki wieprzowej , tzw. kulki 2 cebule 3 łyżki sosu worcester 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku mąka do zagęszczenia sosu , robiona

Ogrodnik w podróży
Gołąbki w sosie własnym – przepis tradycyjny 192

Gołąbki zawijane w kapuście i duszone w sosie własnym – to jeden z przepisów mojej Mamy i chociaż smakują one rewelacyjnie to niestety rzadko goszczą na naszym stole, ponieważ są dość pracochłonne. Jeśli jednak już na nie się skusimy, to z reguły robimy większą ilość, by wystarczyło na 2-3 obiady. Moja Mama, a także i ja, najczęściej robimy farsz(...)przesadzić, bo pamiętajcie, że mięso musi być wyraźnie wyczuwalne, dlatego tego ryżu nie dodajemy zbyt dużo. Z podanych niżej składników wyszło mi 20 gołąbków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki w sosie własnym – Składniki: Składniki na farsz na gołąbki z mięsem i ryżem: 1 kg mięsa mielonego (nam najbardziej smakuje wieprzowe – u mnie szynka, ale może być też łopatka

Kulinarne Przeboje
Placek po cygańsku 245

Placek po cygańsku to pyszny placek ziemniaczany z wyśmienitym sosem z mięsa mielonego, pomidorów i ogórków kwaszonych. Jak dla mnie, jest nawet smaczniejszy niż placek po węgiersku, może dlatego, że uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy pomidorowe. Ponadto, dodatek mięsa mielonego sprawia, że robi się go o wiele krócej niż zwyczajowy gulasz do placków, gdyż nie trzeba czekać tak długo, aż mięso(...)miękkie. [embed]https://youtu.be/r0UKcovFMpI[/embed] Składniki na placek po cygańsku (2 porcje): około 700 g ziemniaków (10 średnich) średnia marchew cebula 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sos: 250 g mięsa mielonego (dałam wołowo-wieprzowe) 2 ząbki czosnku papryka czerwona 3 ogórki konserwowe cebula szklanka passaty pomidorowej (lub zmiksowanych pomidorów) sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, natka pietruszki

e-PrzepisyKulinarne
Potrawka z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym 143

Robiąc ostatnio zakupy na półce z żywnością międzynarodową natrafiłam na francuską musztardę z dodatkiem estragonu. Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym Estragon lubię i używam głównie do zup mięsnych czy gulaszu ale w musztardzie nigdy wcześniej go nie jadłam. Kupiłam zatem słoik. Kiedy wróciłam do domu zaczełam się zastanawiać do czego mogę wykorzystać mój nowy zakup. Pierwszą myślą jaka(...)przyszła mi do głowy był sos z kurczakiem z dodatkiem musztardy z estragonem właśnie. Jak to mówią pierwsza myśl zawsze jest najlepsza więc nie myśląc dłużej zabrałam sie za robienie potrawy Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne

mecooks
Pieczone przepiórki w sosie z czarnego bzu 107

Pieczone przepiórki w sosie z czarnego bzu Pieczone przepiórki goszczą u nas ostatnio tak samo często jak kurczak . Hodowla tych malutkich ,bardzo smacznych , sympatycznych ptaszków jest prosta i nie kłopotliwa . Dodatkowo zajmuje mało miejsca więc z przyjemnością trzymamy je w naszym mikrogospodarstwie Jedyna trudność w przygotowaniu tego dania polega na fakcie ,że nie wszyscy mają własne wino z owoców czarnego(...)Chociaż wiele osób je robi , więc można popytać po znajomych i pewnie się znajdzie A naprawdę warto , gdyż aromat sosu jest niepowtarzalny i doskonale współgra z ciemnym , delikatnym przepiórczym mięsem . Polecam bo w życiu ważne są też przyjemności i czasami warto sobie dogadzać Składniki na 2 osoby: 6 szt przepiórek , niestety są małe i jeśli ma to być danie główne

Ogrodnik w podróży
Co gotować w październiku? 137

jest całkiem przyjemnie. Kaloryfery zaczynają grzać, ale w mojej kuchni i tak jest zawsze ciepło. Październik to sezon na grzyby, więc zaczynam ten miesiąc od przepisu na klopsiki w sosie kurkowym…Nie, nie nazbierałam sama, bo z kurkami krucho w lesie. Grzecznie poszłam do sklepu i kupiłam moje ulubione kurki . Sos grzybowy z kurkami no i jeszcze klopsiki , cytrynowe(...)spaghetti…Wzdycham po każdej łyżce. Takie obiady to ja bardzo lubię! Nawet mi nie przeszkadza, że to już październik. Klopsiki w sosie kurkowym Składniki: 500 g mielonego wieprzowo wołowego 800 g mielonego z wołowiny 2 cebule 1 czosnek solo 1 jajko 200 ml śmietanki, 30% 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy do grilla 3 łyżki

codojedzenia
Poniedziałek: Kaczka l’Orange, czyli filety w sosie pomarańczowym 112

Jeśli unikacie dań z kaczką, ponieważ uważacie, że są to trudne potrawy, to musicie spróbować tego przepisu. Kaczka sosie pomarańczowym to najprostsza rzecz na świecie. Czas przygotowania : 10 minut Czas smażenia : 20 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Jedenaście jest głównych składników kuchni francuskiej: cebula, czosnek, trufle, zioła prowansalskiej, pomidory, grzyby, sery, wołowina, mąka, jajka, masło i śmietana. Godziłoby(...)dodać jeszcze jeden: kaczkę, Filety l’Orange to klasyczne danie kuchni francuskiej, niezwykle łatwe do zrobienia, a przy tym wykwitne i smaczne. Kluczowe są tu dwa elementy: zawiesisty sos pomarańczowy, słodki i aromatyczny oraz dobrze wysmażona kaczka. Z tym przepisem wyjdzie Wam i jedno i drugie. Przepis pochodzi z serwisu Thespruceeats.com Składniki: 2 filety z kaczki Pieprz i sól

Niedzielny kucharz
Sos mięsny do makaronu 108

Przepis na sos mięsny do makaronu jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną wołowiną. Ta umiędzynarodowiona wersja sosu mięsnego do makaronu, mimo, że z prawdziwym spaghetti bolognese ma raczej niewiele wspólnego, stanowiła w naszym compoundzie prawdziwy przysmak. Składniki sosu najbardziej przypominają mi popularną na Bliskim Wschodzie pakistańską(...)potrawę  kheema , którą także bardzo lubimy. Sos mięsny do makaronu Sos mięsny do makaronu - składniki około 500 g mielonej wołowiny   3 bardzo duże lub 4 średnie drobno pokrojone pomidory (najlepiej  malinowe lub "bawole serce") 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru  2-3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę mielonych   1 duża cebula, drobno

Cztery Fajery
Sos holenderski 149

Sos holenderski idealny do jajek po benedyktyńsku, szparagów, warzyw, mięs i ryb. Jest trudny do zrobienia, ale praktyka czyni mistrza. Sos powinien być gładki, i mieć konsystencję majonezu. Ja podałam z jajkiem. Bardzo, bardzo syty. Więcej przepisów na sosy takie jak sos tzatziki, sos dyniowy i inne znajdziecie na moim blogu po lewej stronie w zakładce SOSY. Jeżeli przygotowaliście danie(...)parze wraz z wodą i sokiem z cytryny na puszystą masę. Zdjąć miskę z pary i pomalutku stale ubijając dodawać gorące masło. Starać się jak najwolniej lać masło, aby sos miał gładką konsystencję. Musi być tak gęsty jak majonez. Na koniec doprawić solą i pieprzem. sos holenderski

O kuchni z uczuciem
Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym 258

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym. Dzisiaj zapraszam Was na pulpety nadziewane serkiem topionym w sosie koperkowym, które świetnie sprawdzą się jako propozycja obiadowa. Delikatne kuleczki mięsne nadziane kremowym serkiem topionym smakują wyśmienicie. Pulpety w sosie koperkowym występują w polskich domach od lat. Ja trochę urozmaiciłam je dodając(...)środka po kosteczce sera topionego, dzięki czemu nabrały fajnego smaku. Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Składniki -0,5 kg mięsa mielonego -1 cebula -1 jajko -2 łyżki bułki tartej lub 1 namoczona w mleku i odciśnięta bułka kajzerka -sól, pieprz -majeranek, zioła prowansalskie -1 opakowanie serka topionego w kostce (opakowanie

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania