soczystym ananasem. Do tego chrupiąca papryka i czerwona cebulka, które nie tylko smakują, ale i cieszą oczy. Czy może być smaczniej? Oczywiście! Wystarczy dorzucić do tego kilka pysznych sosów, bez których żaden grill nie może się obyć! U mnie będą 3 różne do wyboru - domowy ketchup, słodki tajski sos chili oraz dip jogurtowo-serowy z kolendrą. Myślę, że każdy znajdzie(...)piekarniku. W tym celu nagrzej go do 200 °C i piecz przez taki sam czas. Po upieczeniu szaszłyki posyp natką kolendry. Podawaj je z przygotowanymi uprzednio sosami oraz lekką sałatką. Słodki sos chili: 200 ml wody 50 ml octu ryżowego 125 g cukru 3 duże papryczki chili sok z ½ limonki 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Food Squaretartego parmezanu 1 jajko 10 listków bazylii 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu 1 szklanka bulionu z kury 5 dag masła 3 łyżki oliwy łyżka mąki sól, pieprz 1,5 szklanki sosu pomidorowego Sos pomidorowy : 1 puszka pomidorów pelati , 1 cebula , 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól , pieprz Sos beszamelowy: 5 dag masła , 5 dag mąki(...)ścisły). Ugotowałem płaty latanii. Posmarowałem rozłożone„dachówkowo” płaty latanii. Zwinąłem w rulon, ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Zrobiłem beszamel : mąkę zasmażyłem na maśle, wlałem zimne mleko, stale mieszając, podgrzewałem, aż sos zgęstniał. Przyprawiłem do smaku. Wcześniej przygotowałem sos pomidorowy. Zeszkliłem cebulę na oliwie, dodałem zmiażdżony czosnek i paprykę. Smażyłem ok. minutę, dodałem pomidory i wlałem ¼ szklanki wody. Dusiłem, aż sos zgęstniał
R'n'G Kitchenmną przepis na pyszne mięsne kuleczki z dodatkiem kolendry lub natki pietruszki, dzięki którym kuleczki mają oryginalny smak, mocno różnący się od smaku klasycznych pulpecików. Do tego warzywa w sosie słodkokwaśnym, jaśminowy ryż i pyszny obiad w pół godziny gotowy :) SKŁADNIKI (około 15 kuleczek) mięsne kuleczki 500g mięsa mielonego z indyka 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli bez pestek(...)łyżku sosu worchestershire 2 łyżki sosu ostrygowego ( można pominąć lub użyć sosu sojowego albo rybnego) pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki sól i pieprz do smaku mąka olej do smażenia warzywa w słodko-kwaśnym sosie (na 3-4 porcje) 1 mała puszka pędów z bambusa 1 czerwona papryka 1/2 świeżego ananasa lub 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki octu
DefinicjaSmakusmaczny sos chrzanowy jest doskonałym dodatkiem do steków, wieprzowiny i krewetek. Wyraźny smak chrzanu dobrze komponuje się z białym winem, piwem lub kawą. Składniki: 1 łyżka czosnku drobno posiekanego / grillowanego / pieczonego ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka startego chrzanu 1 łyżeczka sosu Worcestershire szczypta pieprzu cayenne Przygotowanie: Czosnek i pozostałe składniki umieścić w blenderze. Mieszać ze średnią prędkością przez około(...)minutę. Aby poprawić aromatyczność sosu można dodać do niego odrobinę tymianku. Sos przygotować kilka godzin przed podaniem. Sos chrzanowy do steków is a post from: naRuszcie.pl The post Sos chrzanowy do steków appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcierzepy, pokrojonej na ćwiartki 2 łodygi trawy cytrynowej, posiekanej w krążki 2 duże białe cebule 10-centymetrowy kawałek imbiru 8 łyżeczek cukru trzcinowego 1 łyżka soli 4 łyżki jasnego sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego sok z limonki Do garnirowania: makaron ryżowy wstążki 250 g polędwicy, steku lub ładnej łopatki, pokrojonej w bardzo cieniutkie plasterki 1 cebula, pokrojona(...)bardzo cieniutkie plasterki (jak papier) garść kiełków fasoli mun cieniutkie krążki papryczki chili krążki zielonej cebulki listki tajskiej bazylii świeża kolendra cząstki limonki sos sojowy, sos rybny 1 . Cebulę kroimy na połówki, imbir w grube plastry i opalamy nad ogniem lub na suchej patelni, aż skórka sczernieje. Odkładamy. Mięso i kości bardzo dokładnie myjemy, z 500 g mięsa odkrajamy
Kuchnia PrezydentowejJeśli mięso ugotowane z rosołu Wam pozostanie to stawiam przed Wami zadanie, takie oto kotleciki z kaszy przygotować i sos pieczarkowy do nich ugotować. Ocenić ich nie będę miała jak, bo jak tu przez ekran poczuć smak. Jak wykonacie zadanie, to zapewne każdy od rodziny za pyszny obiad 6 dostanie. Składniki: 250 g ugotowanego mięsa(...)bułka tarta, 0,5 kg pieczarek, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku ze skórką, 0,5 bulionu z gotowanego mięsa, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego, pęczek świeżego koperku, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Sos pieczarkowy: W rondelku zagotowujemy 0,7 l wody z zielem angielskim
Moniki SmakołykiŚwięto majonezu, jajek i kiełbasy już za kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika(...)wiedzą, że masz dwie lewe ręce do gotowania, no to pewnie tak – wzruszenie i duma przy białym obrusie gwarantowane. Ustalmy jedno. Ilość majonezu zależy od tego, jakiej konsystencji sosu oczekujesz. Ja lubię, kiedy dodatki faktycznie są dodatkami. Mój sos składa się zatem głównie z majonezu i odrobiny śmietany, żeby nie było aż tak majonezowo i słono. (No i żeby
wcinaj toSmak lasagnii chodził za mną już od dłuższego czasu :) Oto i ona... lasagne we własnej osobie ;) Składniki: 15-16 płatów makaronu lasagne ser żółty Sos boloński (zmodyfikowany przeze mnie): 1-2 marchewki duża cebula seler 500g mięsa mielonego (wieprzowo -wołowe) czerwona papryka kieliszek wina (białe lub czerwone) puszka pomidorów krojonych 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu przyprawy(...)smaku Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: Sos boloński: W garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w kosteczkę seler oraz marchewkę i paprykę . Podsmażyć osobno mięso i dodać je do warzyw. Wlać wino i poddusić przez ok 3 minuty, dolać bulion. Dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, dodać pomidory. Doprawić
ChilliJemySmaczna zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym to tradycyjne danie kuchni greckiej. Jej główne warstwy stanowią bakłażany i pyszny pomidorowo-mięsny sos. Ja dodaję również ziemniaki, bo taką wersję pamiętam z podróży do Grecji :) Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu(...)oliwie. Dodać mięso, a gdy się usmażyć dodać pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszać. Wlać wino i dodać wszystkie przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić całość przez około 20 minut, aż sos się zredukuje. W tym czasie przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć około minutę. Stopniowo wlewać mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia
wyzwania kuchennePolędwiczki w sosie grzybowym (u mnie w sosie borowikowym) są doskonałe zarówno na codzienny, jak i na wykwintny obiad. Polędwiczka wieprzowa jest niezwykle delikatnym mięsem, które z wyrazistym i aromatycznym sosem stanowi wyjątkowo zgrany duet. Podałam mięso z niepaloną kaszą gryczaną (ugotowaną z liściem laurowym), a następnym razem, gdy czas pozwoli – podam je z kluskami śląskimi. Sos grzybowy jest(...)warto go zrobić nie tylko do polędwiczek. Polędwiczki: 2 małe polędwiczki wieprzowe (lub 1 bardzo duża) olej lub klarowane masło 1-2 ząbki czosnku sól morska, świeżo mielony pieprz Sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów leśnych (użyłam borowików, mogą być mieszane) 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 1 cebula 2 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki niepełne 1/2 szklanki śmietanki
Poezja smakuzanurzanie ich w cynamonowym karmelu sprawia, że przenosimy się w świąteczny klimat, a aromat przypraw otula nas jak ciepły koc. Czy jest coś lepszego niż przygotowanie miseczki cudownie smakowitego sosu karmelowego, błyszczącego masłem i kremowego od śmietanki? Jest! Połączenie tego wszystkiego w jedno, razem ze smakiem ciasteczek korzennych, likieru i lodów! Rany! Jakie to pyszne! Nasza dzisiejsza propozycja to pyszne(...)kremowe semifreddo z migdałami w cynamonowo -cukrowej skorupce, z korzennymi ciasteczkami, likierem Baileys i sosem karmelowym! Cudowne zimowe smaki, aż ciężko się od nich oderwać! Koniecznie zróbcie, bo to mało pracy, a efekt końcowy z pewnością Was zadowoli! Semifreddo przygotowaliśmy dzięki robotowi* planetarnemu Tefal Masterchef Gourmet, w którym ubijaliśmy zarówno śmietankę, białka, jak i ucieraliśmy żółtka z cukrem. Wykonywaliśmy
Plate of Joytartego parmezanu- opcjonalnie tyleż samo sera żółtego startego np. gouda. (Z racji tego że miałam braki zaopatrzeniowe tym razem użyłam sera typu gouda 150 g i 50 g parmezanu) Sos Bolognese: 500 g mięsa mielonego: wieprzowo -wołowego opcjonalnie indyczego. Uważajcie na etykietki na mięsie już zmielonym, upewnijcie się, że jest tam duży procent mięsa. Niestety często zdarza się(...)mniej nie jest warte ceny naszego zdrowia. szklanka przecieru pomidorowego 6-8 pomidorków koktajlowych pół szklanki czerwonego wytrawnego wina szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła 1 cebula Sos Beszamelowy: 500 ml mleka 2 szczypty gałki muszkatołowej 2 liście laurowe szczypta ziela angielskiego 3 łyżki mąki 1 łyżka masła Dekoracja: liście świeżej bazylii pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
KreatywnePinyząbki czosnku Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy do podsmarzenia na rozgrzaną patelnię Do cebuli dorzucamy mięso i sprasowany czosnek Wszystko razem smarzymy ok 30 min Sos pomidorowy: 200g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki bazylii sól pieprz Do miski przekładamy koncentrat pomidorowy Dodajemy bazylję, sól i pieprz do smaku Mieszamy razem i gotowy sos Sos mieszamy(...)razem z podsmarzonym mięsem Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka Do rondelka wrzucamy masło i na małym ogniu rozpuszczamy Następnie wrzucamy mąke i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystęcji Trzepaczką mieszamy i powoli dodajemy mleka, cały czas mieszając Sos powinnien mieć konsystęcje podobną do gęstej śmietany Lasagne
Klaudynkowa kuchniaserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Szary sos – sos polski. Sos robiony na zasmażce z mąki i masła, rozrzedzony wywarem z ryby, z piernikiem, rodzynkami, migdałami, winem, octem, sokiem z cytryny… oraz z krwią z ryby. Coraz(...)częściej sos przygotowywany jest bez krwi, mój sos również jej nie ma. Nie dodałam również octu ale dodałam miód. Karp lub płaty z karpia, wywar: włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) – około 200 g, 3 cebule, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, sos: 60 g masła, 60 g mąki pszennej, 40 g cukru, 50 g rozkruszonego piernika, 40 g rodzynek
królestwo garówciasta na chińskie pierożki (2 opakowania), farsz: 300 g pieczarek, 100 g rukoli, 1 - 1,5 łyżki sosu ostrygowego, 2 - 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, skórka otarta z 1/2 cytryny, sok z cytryny, 1 łyżka miodu, sos: 250 ml octu ryżowego, 200 ml cukru, kawałek świeżego imbiru, 1/4 pepperoni, olej do głębokiego smażenia - ryżowy Sos: Do garnka wlać ocet, wsypać(...)cukier, dodać posiekany imbir i pepperoni, gotować aż sos zgęstnieje. Farsz: Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, lekko podsmażyć na oleju. Ostudzić. Rukolę pokroić, włożyć do miski. Dodać do niej pieczarki. Miód wymieszać z sosem ostrygowym, sosem sojowym, skórką cytrynową. Sosem polać pieczarki z rukolą, delikatnie dokładnie wymieszać. Na kawałek ciasta na pierożki kłaść trochę farszu, pierożki zlepiać. Smażyć w głębokim
królestwo garów