Szukając pomysłu na noworoczny obiad przeglądałam stare gazety kulinarne. W jednej z nich wpadłam na roladki z kurczaka z sosem cytrynowo-imbirowym. Zaintrygował mnie szczególnie sos, bo roladki samem w sobie nie stanowiły jakiejś wyjątkowej pokusy, chociaż okazały się naprawdę rewelacyjne. Sos jak dla mnie nieziemski...Koniecznie spróbujcie. ROLADKI Z KURCZAKA z SOSEM CYTRYNOWO-IMBIROWYM Składniki: roladki: 4 udka(...)kurczaka bez kości (wytrybowane) 1/2 dużego filetu z kurczaka 4-5 pomidorów suszonych dobrej jakości np.Ponti 2 łyżki śmietany 18% sól i pieprz do smaku sos : 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny i skórka ok. 2 łyżek startego świeżego imbiru 2 łyżki cukru 3/4 szkl bulionu 40 g masła 1 łyżka koperku (opcjonalnie) Przygotowanie: roladki
Bon appetit mon amieciepło. Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem zdjęcie powyżej 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz ½ ogórka ½ czerwonej cebuli ½ puszki ciecierzycy puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym garść sałaty Na dno litrowego słoika wylać oliwę, sok z cytryny, dodać sól i pieprz, delikatnie zamieszać. Następnie układać warstwami, zaczynając od dołu: pokrojonego w plasterki ogórka, pokrojoną w półplasterki(...)wyłożyć makaron, paprykę i pokrojone orzeszki. Przed zjedzeniem całość dobrze wymieszać. Można jeść na zimno albo po podgrzaniu. Jak latem robiłam przepis na makaron z bobem z sosem z nerkowców makaron z bobem z sosem z nerkowców tak bardzo mi posmakował ten kremowy, wegański sos z nerkowców, że w mojej głowie od razu zakiełkował przepis na danie z dynią
Cooking for EmilyŻeby nie wprowadzać produktów mlecznych tym razem użyłam oleju kokosowego zamiast masła i mleka kokosowego zamiast kremowej śmietanki. Miało być lekko słodko i delikatnie orientalnie, więc wprowadziłam marynowanego w sosie sojowym i czosnku łososia oraz sałatkę z pomidorków koktajlowych z kolendrą w sosie z zielonego tabasco i sosu sojowego. Całość dopełniała „lemoniada” na bazie soku ananasowego, pomarańczowego, mięty i odrobiny(...)czubata łyżka wiórków kokosowych 1 ząbek czosnku 100 ml mleczka kokosowego 1,5 litra bulionu warzywnego Wykonanie ŁOSOŚ Oczyść łososia ze skóry i zanurz go w 3 łyżkach sosu sojowego najlepiej na 2-3 godziny (ale niekoniecznie). Zawiń go w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Składniki ok. 250-300 g łososia surowiego
Eat me! Fit me!Klopsiki z kaszy jaglanej z dodatkiem łososia, którego smak jest w znacznym stopniu wyczuwalny i dominujący. Rybne kuleczki są delikatne i bardzo smaczne. Ich smak wzbogaca gęsty sos pomidorowy ze sporą ilością cebuli i dodatkiem szpinaku. Wszystko tworzy pełny obiad z patelni. Polecam! KLOPSIKI RYBNE: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 250 g łososia 1 jajko(...)cytryny sól pieprz cytrynowy 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki SOS POMIDOROWY: 2 szklanki przecieru pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1 garść liści szpinaku 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki sosu sojowego sól papryka chilli pieprz czarny olej spod suszonych pomidorów Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie, aż będzie czysta. Przełożyć
https:KKuchniaMniamdużo pisać...no uwielbiam kuchnię azjatycką. Kuchnia azjatycka jest bogata w warzywa, różne ciekawe smaki, różne makarony, różne sosy i jest zdrowa. Takie dania są bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe, także może zrobić je każdy. Do mojej wersji użyłam dużo warzyw ( nie różni się niczym niż te danie z restauracji ) takie jak papryka żółta, czerwona, zielona, marchew, cebula(...)zamarynować na co najmniej 2 godzinki, najlepiej na noc, ale jeżeli ktoś nie ma czasu to, to nie jest konieczne. Aby kurczak był smaczny nie potrzeba zbyt wiele. Sam sos sojowy idealnie zamarynuje mięso. Jednak dla odrobiny słodkości najlepiej dodać troszkę miodu i pieprzu. My najlepiej lubimy kurczaka z ostrym sosem, który przygotowuje sama. Jest to świetny
Kuchnia PaulettesSoczyste glazurowane żeberka w pysznej, słodkawej marynacie z sosu sojowego, ketchupu, sosu Worcester i miodu. Absolutnie najlepsze! Składniki: 1,5 kg „mięsnych” żeberek marynata: 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki sosu Worceseter łyżka oleju łyżeczka suszonego imbiru glazura: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu pikantnego łyżka sosu Worcester czubata łyżka(...)miodu Sposób przygotowania: Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki z jednym żeberkiem. Najlepiej wybrać żeberka z duża ilością mięsa a niezbyt tłuste. Przygotowujemy marynatę: sos sojowy, Worcester, ketchup, olej, imbir i przeciśnięty czosnek mieszamy dokładnie ze sobą. Obtaczamy żeberka tak żeby były przykryte marynatą ze wszystkich stron. Naczynie z zamarynowanymi żeberkami zostawiamy w lodówce na noc. Następnego
Pyry na Gazkróluje od dawna (pewnie dlatego, że nie ma po niej żadnych gastrycznych niespodzianek) a dzisiaj przepis na pieczone fasolki. Robią się prawie same! Baked beans. Niby fasola w pomidorowym sosie, z mięsem… To gdzie różnica między tą, a fasolką po bretońsku ? W doprawieniu, konsystencji i sposobie podania. Amerykanie i Anglicy często wykorzystują do tego przepisu fasolkę z puszki(...)fasolki, następnie rumienimy kiełbasę lub inną wędzonkę – może to być boczek, szynka… Zrumienione mięsko dodajemy do fasolki. Fasolkę przekładamy do dużego naczynia do zapiekania. Mieszamy przecier pomidorowy z octem, sosem Worcester, melasą, cukrem, musztardą, solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozcieńczamy powstały gęsty sos zużywając tyle wody pozostałej z gotowania, żeby sos prawie całkowicie zakrył fasolkę. Zalewamy sosem
Karo in the KitchenSos orzechowy poznałem dzięki mamie. Kilka lat wstecz przywiozła z Holandii sos, który był w proszku (do rozrobienia z wodą). Okazało się, że to są moje smaki! Zawsze uwielbiałem orzeszki ziemne. Od dawna najlepszym jedzeniem na smutki, radość czy zmęczenie były kanapki z masłem orzechowym i dżemem. Podobno w Holandii nałogowo pakują go do wszystkiego. Widocznie wiedzą co dobre! Jest(...)popularny na równi z keczupem w polskich budach z fastfoodem. Nic dziwnego, bo smak naprawdę jest powalający i uzależnia! Sam sos orzechowy pochodzi z dawnej kolonii holenderskiej, czyli Indonezji. Gotowy sos jest kremowy, z przyjemną nutką ostrości, która się ukazuje, gdy przegryzie się w lodówce przez chociaż kilkanaście minut. Dlatego właśnie jeśli spróbujesz sosu zaraz po zblendowaniu, to nie rzucaj
Blendmandelikatne i soczyste. Pieczona karkówka to idealny pomysł na obiad . Na zimno, pokrojona na plastry świetnie nadaje się też na kanapki. Z wytopionych soków i tłuszczu można przyrządzić aromatyczny sos. Pieczona karkówka polana sosem to rozkosz dla smakowych kubków. Do sosu dodałam śliwki, te same, którymi nafaszerowałam karkówkę. Z czym lubicie jeść pieczeń z karkówki . Ja z ziemniakami lub kaszą(...)Pieczona karkówka Składniki: 1,4 kg karkówki bez kości 100 g wędzonych śliwek kalifornijskich 4 ząbki czosnku zmiażdżone sól, pieprz i majeranek do natarcia Sos śliwkowy 1 cebula Sos z pieczonej karkówki 6 wędzonych śliwek kalifornijskich 1 łyżka masła 1 łyżka winnego octu sól i pieprz do smaku 50 ml śmietanki 200 ml wrzątku natka pietruszki do posypania Rozkrój karkówkę
codojedzeniabiszkopt z cudownym aromatem cytryny, wanilii i jabłek. Bogaty smak, niezwykły aromat i nieziemski zapach podczas pieczenia - to charakteryzuje to ciasto. Ja postanowiłam podać je w niewielkich kokilkach z sosem karmelowym... niebo w gębie! <3 Przepis na ciasto został zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson "Nigellissima", choć przygotowany został w nieco odmienionej formie. :) Włoska szarlotka: 100 g miękkiego masła(...)odrobinę okruchów lub powinien być suchy) Po wyjęciu ciasto studzimy w foremkach. Możemy wyjąć je z formy i podać jeszcze ciepłe po ok. 30 minutach z lodami i sosem. Możecie także pozostawić je w foremkach. Jeśli przygotujecie je w tortownicy, to dajcie mu przestygnąć ok. godzinę przed jej otwarciem. Sos karmelowy: 3/4 szklanki brązowego cukru (może być także
Cooking Monstertydzień na blogu pojawiać będą się jedynie włoskie potrawy. Dobrze się złożyło, że w tym czasie wypada święto, które docenia niezwykły produkt, jakim jest makaron. Dzisiaj przepis na smaczny sos bolognese z dodatkiem moich ukochanych pieczarek. To nie klasyczny przepis, ale jest równie wyśmienity jak oryginał. Trochę odchudzony, ale na pewno nie ze smaku. Lekko ostry i rozgrzewający, idealny(...)chłodne, jesienne dni - polecam! :) Bazą do stworzenia dania był przepis z książki "Kudłaci Kucharze na diecie" Sos bolognese: 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 250 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu wołowego 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka
Cooking Monsterjego słowami. Chyba wszyscy kochamy makaron za ten niepowtarzalny smak i uniwersalność podania. Z makaronu możemy przygotowywać najrozmaitsze dania, od klasycznego makaronu z sosem pomidorowym po wyrafinowane zapiekanki, wykwintne lasagne lub cannelloni. Wszystkie dania z makaronem s ą tak piękne, ż e aż zapierają dech w piersiach i chyba(...)możemy również podzielić ze względu na sposób podania: makaron gładki tzw. "pasta liscia", który jest podawany do dań z delikatnymi sosami na bazie śmietany, ricotty; makaron rowkowy tzw. "paste rigate", który idealnie komponuje się z sosami cięższymi, mięsnymi, rybnymi, warzywnymi. Sos wnikając w rowki makaronu tworzy jednolitą całość
La grande e la piccola cuocapodczas smażenia ryby. Wyszedł idealnie miękki - soczysty i delikatny. Jeśli jednak preferujecie bardziej wypieczone filety, potrzymajcie je w piecu odpowiednio dłużej. Do łososia podałam bajecznie prosty, a zarazem pyszny sos na bazie słodkiej śmietanki i sporej ilości świeżego koperku. Robi się go dosłownie w 5 minut, z minimalnej ilości podstawowych składników. Wszystkie smaki doskonale się ze sobą łączą, tworząc proste(...)codzienny jak i bardziej uroczysty obiad. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 x180 g filetu z łososia sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny SOS KOPERKOWY 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki sosu sojowego lub bulionu 2 łyżki soku z cytryny sól szczypta czarnego pieprzu WYKONANIE SOS KOPERKOWY: W rondelku zagotowujemy
cool and mintymakaronu (użyłam Lubella nr 4 Spaghetti) 100 g mozzarelli 2 małe pieczarki 1/3 małej papryki 4 małe plastry wędliny 1/2 cebuli 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki startego parmezanu Sos pomidorowy: 300 g krojonych pomidorów z puszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku Sos beszamelowy: 50 g masła 2 łyżki mąki pszennej(...)szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: kawałek masła do wysmarowania formy, sól do wody na makaron Makaron zagotować w osolonej wodzie ok. 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Odcedzić. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić na patelni. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Dokładnie zamieszać i dodać mleko, sól i pieprz. Gotować co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos wymieszać z makaronem
BullioMakaron z sosem carbonara – najbardziej jedwabisty, kremowy sos carbonara, jaki udało mi się przyrządzić. Od czasu, kiedy pokochałam Włochy i włoską kuchnię, próbowałam odtworzyć smak najlepszej carbonary jaką udało mi się zjeść w Rzymie. Minęło kilka lat, szukałam tego smaku, tej kremowości, analizowałam przepisy, łączyłam, mieszałam… i oto jest! Najbardziej jedwabisty, kremowy makaron z sosem carbonara, jaki jedliście(...)wierzcie na słowo, spróbujcie! Chociaż zwykle sos carbonara podawany jest z makaronem spaghetti, postanowiłam go przyrządzić tym razem z makaronem typu penne rigate. Co więcej – ponieważ portal Durszlak właśnie prowadzi konkurs z Lubellą „1000 pomysłów, jedna Lubella”, sprawdziłam też, jak wygląda jakość makaronów Lubella. I jestem naprawdę (także bez konkursu :)), pozytywnie zaskoczona! W związku z tym przepis
Pociąg Do Kuchni