sosy - 72234 przepisów (strona:235/4816)

Duch wigilijnych gołąbków ujarzmiony 151

przepisie użyłam białej, niepalonej kaszy gryczanej. Na wszelki wypadek. Same gołąbki to była jedna ze specjalności mojej babci. Robiła je z mięsem i ryżem, a podawała pysznym sosem pomidorowym chyba ze śmietanką. Zawsze idealnie doprawione, zawsze z miękką kapustą i w perfekcyjnym kształcie. Moje pierwsze gołąbki nie miały najmniejszej szansy osiągnąć takiego poziomu, ale chciałam przynajmniej uniknąć trzech największych gołąbkowych(...)suszony listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duża cebula 1 łyżka masła  1 łyżeczka suszonego majeranku (nasz!)  2-3 łyżki calvadosu sól i pieprz do smaku Sos pomidorowy 2 puszki pomidorów 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku (byłby nasz, gdyby się koty w nim nie wytarzały, kiedy się suszył...) 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka

les mirabelles
Sos jogurtowo-miodowy z gorczycą 156

Sosy, oprócz niepowtarzalnego smaku, często dodają potrawom także niepotrzebnych kalorii. Kalorie powstają szczególnie wtedy gdy dodajemy do nich masło, smalec lub śmietanę. Dlatego wiele osób uważa sosy za zbyt tuczące i stara się unikać ich w swojej diecie. Tymczasem pyszny sos wcale nie musi tuczyć – można używać oleju roślinnego, oliwy lub jogurtu naturalnego – jeśli chodzi o sosy zimne(...)Natomiast pamiętajmy też, że sosy które przyrządzamy w kuchni na ciepło do różnych dań (klusek, kopytek) możemy zagęszczać warzywami (nie mąką!), zarówno zmiksowanymi surowymi lub gotowanymi warzywami. Taki sos jest doskonałym dodatkiem do wszystkiego co zielone, czyli różnych sałat, także do gotowanych warzyw i wędlin (szczególnie na kanapkę ) Składniki: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki

Zasmakuj Kuchni
Schab faszerowany serem górskim i sos z suszonej żurawiny. 149

górskie sery. Oscypki, czy gołki królują na co drugim straganie, a kupić je można nie tylko samotnie, ale i w towarzystwie pysznych dodatków, często także na słodko z dodatkiem sosu żurawinowego, bo ten w sposób kontrastowy dopasowuje się do słonego smaku, idealnie go uzupełniając. To taka klasyka świąteczna, te górskie sery, którymi zajadamy się właśnie w tym okresie, bo łatwo(...)nabiał,  którym zajadamy na co dzień, ale nadają prawdziwie szlachetny i wyjątkowy smak potrawom.  Taki jest ten schab - odświętny, wyrazisty w smaku dzięki serowi górskiemu i przełamany sosem z suszonej żurawiny. Idealny, by poczęstować nim gości w Święta, tworząc niebanalny posiłek o zdecydowanym smaku. Oprócz niego, jeżeli gości jest sporo, można pokusić się o przygotowanie np. kaczki faszerowanej

Poezja Smaków - blog kulinarny
Śniadaniowe tosty z sosem paprykowo czosnkowym 170

macie „zwykłych” kanapek przygotujcie tosty z piekarnika.  Ogromnie się cieszę, że  Reypol  wybrał mnie do testowania swoich produktów. Dzięki temu miałam okazje spróbować kilka sosów, które pokochałam od pierwszej spróbowanej łyżeczki.  Numerem 1 został  sos paprykowo czosnkowy.                             Chleb tostowy(...)sos Reypol + ser cheedar Proste?  Banalne! 5 min przygotowań, 10 min w piekarniku. Chcecie wiedzieć jaka była moja reakcja po otwarciu słoiczka z sosem Reypol ? Byłam pozytywnie zaskoczona. W słoiczku widoczne są kawałki papryki, dokładnie tak jak w domowych sosach paprykowych. Fajnie, że sos nie jest gładki. Co do smaku. Co tu dużo pisać, etykieta w tym przypadku

Rusty Fork
Pieczone pulpety w meksykańskim stylu 125

Pulpety w sosie pomidorowym, ale w nieco innym wydaniu. Wychodzą aromatyczne i aksamitne, wprost rozpływają się w ustach. Składniki (4 porcje) -500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego -1 cebula -8 łyżek kukurydzy -1/2 czerwonej papryki -1 jajko -3-4 łyżki bułki tartej -1 ząbek czosnku -4 łyżki oleju rzepakowego -1 puszka pomidorów -300ml passaty pomidorowej -1 łyżeczka słodkiej(...)papryki -1/2 łyżeczki ostrej papryki -szczypta mielonego oregano -zioła prowansalskie -200 g makaronu -sos tabasco lub inny ostry -150g startego sera żółtego -sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Połowę cebuli  drobno posiekać, włożyć do miski. Dodać mięso mielone, 4 łyżki kukurydzy, słodką i ostrą papryczkę, mielone oregano, jajko i bułkę tartą. Doprawić

Zielona Kuchnia
Wegetariańskie bolognese z soczewicą 210

Dziś mam dla was wegetariańską wersję popularnego sosu bolognese – gdzie zamiast mięsa jest zielona soczewica. Długo duszony, z dodatkiem przysmażonej cebulki, dużej ilości czosnku, włoskich ziół i chlustu wina zyskuje głębię smaku. Mięsa Wam w nim nie zabraknie. Sos oczywiście można wykorzystać w sposób klasyczny – czyli do makaronu z dodatkiem np. parmezanu albo jako dodatek do innych wegetariańskich(...)niej da się pokroić na okrągłe plastry. Na dnie naczynia do zapiekania trzeba wyłożyć w miarę ciasno płaty dyni i lekko je skropić oliwą i posolić. Na to sos i kawałki mozzarelli, potem kolejne warstwy- dynia, sos i mozzarella, razy dwa a na wierzch dynia skropiona oliwą. Piekłam całość 30 minut, na to wyłożyłam pozostałe płaty mozzarelli (w sumie wykorzystałam

Cooking for Emily
Pulpeciki w sosie dyniowym 156

Dynia to baza idealna do ciasta, deserów jak i sosu! Dzisiaj zapraszam Was na pulpeciki wieprzowe z mielonej łopatki ugotowane w sosie dyniowym. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków. Warto dodać, że sos dyniowy jest idealnie kremowy i mocno sycący. Zachęcam do przygotowania 😀 Składniki na 4-6 porcji: co najmniej 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej(...)przesmażoną cebulkę przełożyć na talerz, a do tego samego garnka wlać wodę (najpierw 2,5 szklanki) i dodać upieczoną dynię. Za pomocą blendera składniki połączyć ze sobą. Do przygotowanego sosu dodać listek laurowy, ziele angielskie, podsmażoną cebulkę i przyprawy (sól, pieprz i suszone pomidory z dodatkiem czosnku oraz bazylii). Gotować na średnim ogniu. W międzyczasie do miski przełożyć mięso mielone

Ugotować
BITKI WOŁOWE W NIETYPOWYM SOSIE 124

Tradycyjne bitki wołowe w sosie własnym kojarzą mi się ze świątecznym lub niedzielnym, polskim  obiadem, do tego zawsze były ziemniaki lub kasza gryczana i kiszony ogórek 😉 Jest to proste danie, które każdy zna z domu rodzinnego. Dziś u mnie tradycyjne bitki wołowe z udźca, ale już w nietradycyjnym sosie...bo z dodatkiem musztardy z żurawiną, która nadała potrawie wyrazistości(...)oryginalnego smaku. Mięso wyszło kruche i mięciutkie, a sos rewelacyjny w smaku - mój mąż stwierdził, że nigdy w życiu tak dobrego sosu nie jadł! Dodatkowo, na koniec do sosu wrzuciłam trochę świeżej żurawiny bo jak wiecie uwielbiam łączyć mięsa z owocami, ale nie jest to konieczne - bez żurawiny danie też jest pyszne! Jest to danie uniwersalne, które doskonale pasuje zarówno

Kuchnia MagdaLeny
Łosoś z sosem zero waste teriyaki 111

produktach, które sami mamy do oddania, bo wyjeżdżamy, albo mamy klęskę urodzaju. A co możemy sobie ugotować z odpadków wg. przepisu Juliana Karewicza? Bardzo smakował mi łosoś z sosem teriyaki zero waste.   Składniki na każdą osobę: filet z łososia łyżeczka prażonego sezamu do posypania łyżeczka drobno posiekanego szczypioru z dymki do posypania   sos teriyaki – wychodzi duża ilość(...)którą możemy przechowywać do tygodnia w lodówce szklanka sosu sojowego szklanka miodu pół szklanki wina mirin (słodkie japońskie wino do gotowania) resztki warzywne z lodówki (czosnek w łupinach, przywiędłe warzywa czy czosnek, gniazda papryki)   Przepis na łososia z sosem zero waste teriyaki Zaczynamy od sosu. Wszystkie składniki sosu mieszamy w garnku i gotujemy 15 minut. Kiedy jest gotowy przecedzamy

Ugotowane pozamiatane
Czas na burrito! 148

wówczas mogą być za kruche i się łamać. Przygotowanie burrito: - ser mozzarella kroimy na drobne plasterki; - puszkę pomidorów i pomidory wlewamy do garnka i blendujemy tak, aby powstał gęsty sos bez cząstek pomidorów - dodajemy do niego oregano, bazylię, łyżeczkę soli morskiej,czosnek niedźwiedzi i wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek (uprzednio podsmażony na patelni) i gotujemy na wolnym ogniu ; - mielone mięso(...)wołowe podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego i przypraw i dodajemy do pomidorowego sosu , następnie na tej samej patelni podsmażamy na oleju kokosowym pokrojone warzywa - najpierw paprykę - po 2 minutach dorzucamy cebulę, a na koniec cukinię, gdyż najszybciej nam zmięknie i przyprawiamy warzywa sola morską; - gdy warzywa zmiękną - dodajemy je do sosu i następnie smażymy pieczarki, które dodajemy

MintTaste
Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 285

wkładamy ciasto do lodówki.   Taka długa zimna fermentacja w przypadku tego ciasta wzbogaca aromat, zwiększa chrupkość skórki powstałej przy pieczeniu i odpowiada za jej wybarwienie. DZIEŃ II, WŁOSKI SOS DO PIZZY Sos do pizzy według Włochów z Neapolu to zgniecione lub grubo zmielone na pulpę pomidory – najlepiej San Marzano, rosnące na wulkanicznej glebie tuż obok Wezuwiusza. Wszystkie składniki sosu(...)prostu ze sobą mieszamy – niczego nie gotujemy. Co ma się przypiec i uwydatnić stanie się już na pizzy, bezpośrednio w piekarniku. Sól i ocet dodajemy do smaku, próbujcie sosu przy doprawianiu i raczej nie przesadźcie z ich ilością – sos po podgrzaniu będzie smakował mocniej niż na surowo.   UWAGA! Jeśli pomidory okażą się bardzo wodniste, przekładamy je na sito

Karo in the Kitchen
Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym 177

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bardzo prosty i szybki przepis na naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym. Doskonałe na śniadanie, na ciepło jak również na zimno, zaskakują wyraźnym cytrusowym aromatem. Składniki na 10 szt Ciasto: 500ml mleka (dwie szklanki) 250g mąki pszennej 2 jajka Sól 2 łyżki oleju roślinnego Nadzienie i sos: 1 pomarańcza 3 jabłka 4 łyżki cukru Dodatkowo kwaśna(...)skórkę z pomarańczy, połowę wyciśniętego soku z pomarańczy, całość zasypujemy dwiema łyżkami cukru i przesmażamy aż odparuję większość wody a jabłka będą miękkie. Jabłka można doprawić cynamonem do smaku. Sos: Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki wody zasypujemy dwiema łyżkami cukru, wlewamy pozostałą połowę wyciśniętego soku z pomarańczy i gotujemy aż sos zgęstnieje. Naleśniki: W czasie kiedy przygotowujemy nadzienie możemy

Księga-Smaku
Spaghetti z kurczakiem i pieczoną papryką 117

Macie ochotę na spaghetti z kurczakiem i pieczoną papryką? Sos przypomina bolognese ale zamiast mielonej wołowiny użyłam mielonego z kurczaka . Obok pomidorów dodałam pieczoną papryczkę. Sos nabrał lekko słodkiego charakteru, który nieco zaostrzyłam cheddar sosem. Spaghetti z kurczakiem to szybki i tani obiad. Ten przepis na spaghetti jest bardzo prosty, że z łatwością przygotuje go nawet kuchenny laik(...)trudnego ugotować makaron i wymieszać z sosem. Kurczak ala bolognese lubią dzieci i dorośli. U nas w domu taka porcja spaghetti wystarczy na jedno posiedzenie! Spaghetti z kurczakiem Składniki: na 4 porcje 500 g mielonego z kurczak 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 pieczone papryki szczypta soli gruboziarnistej 1 łyżka oliwy 3 łyżki natki pietruszki, pokrojonej 250 g spaghetti

codojedzenia
Pampuchy z kaszą gryczaną w sosie ogórkowym 220

Delikatne ciasto drożdżowe gotowane na parze z nadzieniem z kaszy gryczanej. Takie pampuchy podane z sosem smakują wyśmienicie, a już na pewno z dość nietypowym sosem. Jak dla mnie dodatek ogórków kiszonych idealnie komponuje się z kaszą gryczaną. Bazą sosu jest uniwersalny sos od Łowicza, dzięki któremu można stworzyć wiele dań według własnego smaku. CIASTO NA PAMPUCHY: 3 szklanki mąki(...)szklanka mleka 25 g drożdży świeżych szczypta cukru 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ: 100 g kaszy gryczanej 100 g twarogu tłustego 1 cebula sól pieprz czarny SOS Z KISZONYMI OGÓRKAMI: 300 g pieczarek 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 słoiki ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz czarny masło Kaszę gryczaną ugotować w osolonej

https:KKuchniaMniam
Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym 235

Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym są delikatne i rozpływające się w ustach. Nie martwcie się jednak, jeśli nie uda Wam się kupić cielęciny – w jej zastępstwie dobrze sprawdzi się indyk. Sekretem smaku jest bowiem prosty, ale jakże pyszny pieczarkowo-koperkowy sos – wyjątkowo kremowy i aromatyczny. Smak mojego dzieciństwa! To świetne danie zarówno dla starszych dzieci (pieczarki mogą być(...)ciężkostrawne dla maluchów), jak i dorosłych. Lubię też w pulpetach w sosie to, że pasuje do nich wszystko – jeśli w domu skończą się ziemniaki, to zawsze makaron czy kasza będą równie dobrym dodatkiem. Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym: 500 g mielonego mięsa z cielęciny (można też użyć drobiowego) 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 duże jajko

Poezja smaku