Klopsik, też mi sprawa. Każdy jadł w swoim życiu klopsiki w takiej czy innej formie. W zabielonym mąką sosie pomidorowym i z kaszą albo ziemniakami, tak serwowała je moja mama. W sosie koperkowym były specjalnością babci. Potem odkryłam kuchnie włoską i pokochałam wszystkie klopsikowe warianty Jamiego Olivera oraz te jedne jedyne z parmezanem i w sosie z mlekiem(...)Nigelli. A oto kolejny hit!!! I nawet nie o same klopsy tu chodzi bo właściwie mogło by ich tutaj nie być. Sos w jakim się duszą jest po prostu obłędnie pyszny! mnogość składników a tym samym smaków sprawie, że przy każdej łyżce danie smakuje inaczej, jeszcze lepiej. "Ekonomia gastronomia", to z niej pochodzi przepis. I choć wiele recenzji
Dzieje kuchennej WiewióryPierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym. Połączenie niezbyt oczywiste, a jednak bardzo udane. Sos kurkowy to kwintesencja lata – wg mnie pasuje do wszystkiego – do makaronów, mięs, ryb – jest wyjątkowo wszechstronny. No i różowiutka pierś z kaczki – razem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach. Pierś z kaczki na brązowej soczewicy: 4 piersi(...)mały pęczek posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól morska, świeżo mielony pieprz Sos kurkowy: 200 g kurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo
Poezja smakuwarzyw. Jedzone w sezonie są najsmaczniejsze i mają najwięcej wartości odżywczych. Warto z tego korzystać i wprowadzać do swojej diety jak najwięcej świeżych warzyw i owoców. Dzisiaj proponujemy Wam sos serowy, który na ogół kojarzy się z czymś niezdrowym, czego należy unikać. Jednak naszym warzywnym sosie serowym nie ma ani grama sera, są za to pyszne letnie warzywa - kalafior, marchewka(...)swojego lekko serowego smaku, dlatego tak często używany jest przez wegan do różnego rodzaju przepisów. Marchewka nadaje naszemu dipowi pięknego koloru, a jednocześnie dodaje słodyczy. Rzepa wyostrza smak sosu. Wszystkie razem, odpowiednio doprawione, mogą być zdrową alternatywą dla sosu serowego. Czego potrzebujemy? (na około 8 porcji sosu) - 1,5 szklanki różyczek kalafiora (poza sezonem można użyć mrożonych) - 1 szklanka pokrojonych
two broke sistersdanie miało bardzo intensywny kolor. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Kurczak powinien marynować się co najmniej 2 h, a najlepiej, by został w marynacie przez całą noc. Sos: 1 szklanka bulionu drobiowego (opcjonalnie) 500 ml passaty pomidorowej 100 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka przyprawy tikka masala 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz 1 łyżka oleju kokosowego(...)dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy, z miseczki z marynatą wyjmujemy wszystkie kawałki kurczaka starając się, by nie wlać na patelnię sosu jogurtowego. Podsmażamy do uzyskania odpowiedniego koloru i przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok. Na tę samą patelnię wlewamy bulion, całość zagotowujemy. Następnie wlewamy passatę pomidorową, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do miseczki, w której marynowaliśmy kurczaka, w której
Cooking MonsterSos czosnkowy to absolutny klasyk. Jego przeciwnicy mawiają, że nieważne, jakie danie z nim podamy – wszystko smakuje jak sos czosnkowy. Ja jestem zdania, że jest w tym wiele racji, ale tyczy się to prawie wszystkich sosów, z keczupem i majonezem włącznie. A prawda jest taka, że dobrze zrobiony sos czosnkowy to samo zdrowie, okraszone wyrazistym smakiem i zapachem. Świetny, uniwersalny(...)pociągu. Lista zakupów: Jogurt naturalny 0% (150 ml) 2 ząbki czosnku Solidna szczypta soli Płaska łyżeczka pieprzu Łyżeczka koperku suszonego listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Błyskawiczny sos czosnkowy'; listonic_content='Jogurt naturalny 0% (150 ml) Czosnek (2 ząbki) Sól (solidna szczypta) Pieprz (płaska łyżeczka) Koperek suszony (łyżeczka)'; document.write(" "); Obieramy czosnek i wyciskamy go przez praskę do miski
Proste-przepisy.plKochani dzisiaj proponuje Wam pyszności! Przepyszne rolady z wołowiny wysokiej jakości, nadziewane szparagami przygotowanymi w delikatnym wytrawnym sosie. Sos powstał na bazie białego wytrawnego wina, czosnku, świeżych gałązek rozmarynu, pomidorków koktajlowych i włoskiej oliwy z oliwek, i naturalnie szparagów. Roladki przygotowałam z dobrej jakości kawałka wołowiny, oprószyłam ją tylko świeżo zmielonym pieprzem, nadziałam szparagami i natarłam sosem, następnie obwiązałam sznurkiem(...)nacinamy, każdego zawijamy z kawałkiem masła, rozmarynu i odrobiną soli himalajskiej w folię aluminiową. Czas pieczenia 1 godzina. Mięso wołowe rozbijamy tłuczkiem i dajemy mu odpocząć na 20 minut. SOS I SZPARAGI: Szparagi i czosnek obieramy. Do rozgrzanego rondla, dodaj oliwę z oliwek, czosnek i gałązkę rozmarynu, chwilkę podsmaż, dodaj szparagi i pomidorki koktajlowe, całość podsmażamy około 7 minut. Dodaj
SMYKWKUCHNIWypasiona pizza z dwoma rodzajami sera i pomidorem. Spód ciasta rewelacyjnie smakuje z sosem barbecue i suszonymi pomidorami i bazylią. A bogactwo składników sprawia, że pizza jest bardzo syta. (na 2 pizze o śr. 25 cm) Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniej(...)wody Dodatkowo: 8 łyżek sosu barbecue 2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią 250 g żółtego twardego sera 1 czerwona papryka 2 pomidory malinowe 1 cebula dymka Szczypiorek 8 pieczarek 8 plastrów chudej wędliny 1 duża kula mozzarelli Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól, cukier. Wlewamy olej i rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Wszystko wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Robimy kulę
VioletoweKucharzenieSkładniki (na 2 obiady, dla dwóch osób, lub jeden na 3-4 osoby) Sos: 4 łyżki słodkiego sosu chilli 5 łyżek sosu sojowego 4 łyżki ketchupu 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu Hoisin 2 łyżki wina białego lub ryżowego (lub octu ryżowego) 1 łyżka oleju smakowego (czosnkowy, arachidowy) lub zwykłego 1 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru(...)zimnej wody gruby szczypiorek do posypania sezam do posypania makaron wonton (lub ryż jaśminowy) Potrzebny będzie jeden woreczek do pieczenia w piekarniku. Przygotowanie Piekarnik nagrzej do 100 stopni. Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Kurczaka oczyść ze zbędnych skórek i tłuszczu, umyj, a następnie dokładnie osusz za pomocą papierowego ręcznika. Sos wlej do woreczka i przełóż do niego kurczaka, mocno zakręć
Kocham CzekoladęUwielbiam wszelkiego rodzaju sosy. W szczególności upodobałam sobie sos czosnkowy. Przyznam szczerze, że od jakiegoś czasu nie wyobrażam sobie pizzy bez jego dodatku. Jednak nic nie równa się z domową wersją tego pysznego sosu. Dziś zapraszam Was na prosty przepis na taki właśnie domowy sos czosnkowy. Spróbujcie. Sos możecie przechować w lodówce. Doskonale pasuje do pizzy , kanapek lub zapiekanek . Domowy(...)sos czosnkowy Domowy sos czosnkowy 2016-05-16 22:52:40 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from Fat 0 % Daily Value * Total
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI: 5g oliwy z oliwek 310g piersi z kurczaka 7g przyprawy kebab-gyros 1g przyprawa do kurczaka 110 g ogórek konserwowy 140g sałata lodowa 4 placki tortilli Sos czosnkowo-jogurtowy 150g jogurt naturalny 1g ostra papryka mielona 8g czosnku (przeciśnięty przez praskę bądź drobno posiekany 3 szczypty zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Umyj, osusz i pokrój kurczaka(...)gyros). Kurczaka wrzuć na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smaż aż kurczak nabierze koloru i będzie soczysty ale nie surowy. W międzyczasie umyj i osusz sałatę. Pokrój ogórki. i zrób sos czosnkowy - połącz wszystkie składniki na sos, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki. Gdy kurczaka usmażysz, przełóż go do miski. Patelnie wytrzyj ręcznikiem kuchennym. Wyciągnij sos. Na suchą rozgrzaną patelnię
Misz-masz by Domiproste i szybkie. Kotlety sojowe nie muszą być nudne, kluczem do sukcesu jest ich właściwe przyrządzenie. Dziś przygotowałam dla Was 4 pomysły na kotlety sojowe. Ryż z sosem słodko-kwaśnym z kotletami sojowymi Składniki (na 2 porcje): 200 g ryżu słoik sosu słodko-kwaśnego 50 g kotletów sojowych bulion lub woda z dodatkiem przyprawy typu warzywko olej(...)zmiękną porządnie je odciśnij z wody i pokrój na małe kawałki. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmaż kawałki kotletów sojowych. Po podsmażeniu dodaj na patelnie sos słodko-kwaśny. Podawaj z ugotowanym ryżem. Koperkowe kotlety sojowe Składniki (na 2 porcje): 2 łyżeczki koperku suszonego 8 kotletów sojowych bulion lub woda z dodatkiem przyprawy typu
wegujemyteż zrobić zdjęć w plenerze, wyniki czego zobaczycie już niebawem w kolejnym wydaniu Skarbu Rossmann! Niestety, nic więcej powiedzieć nie mogę. :) Na rozpoczęcie sezonu mam dla Was propozycję genialnego sosu, który (jeśli wypróbujecie przepis) będzie Wam towarzyszył w większości imprez plenerowych. Każdy z moich gości był nim zachwycony, sos pasuje również do większości serwowanych na grillu potraw (do kiełbasy, mięsa(...)warzyw). Jego plusem jest również to, że można zamknąć go szczelnie w słoiczku i schować do lodówki "na potem." :) Kolejną zaletą sosu jest fakt, że główny przepis można modyfikować, dostosowując go jednocześnie do własnych wymagań. Jeśli chcemy, aby sos był bardziej czosnkowy lub pikantny - nie stanowi to problemu, wystarczy zwiększyć ilość użytych składników a sos nadal smakuje świetnie. :) Składniki
Garniec MagalieWątróbka w sosie z majerankiem. W moim domu jadamy różne dania, które dla innym mogą wydać się dziwne, niejadalne, obrzydliwe. Są to między innymi: nerki , ozory , serca , czy wątrobę . Ale cóż mamy zrobić jak uwielbiamy wszelakie podroby! Ostatnio zajadaliśmy się pyszną wątróbką wieprzową w jeszcze pyszniejszym majerankowym sosie. Dla smakoszy wątróbki to będzie idealna propozycja na obiad. Tanio i smacznie(...)nasza dewiza! Wątróbka w sosie z majerankiem: Składniki: 500 g wątroby wieprzowej 250 ml mleka 2 średnie cebule Suszony majeranek mąka pszenna do obtoczenia sól i pieprz młotkowany z kolendrą do smaku olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Wątrobę oczyszczamy z ewentualnych błon, płuczemy. Następnie zalewamy mlekiem i pozostawiamy w mleku około godziny, wątróbkę osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy wątróbkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięugotowanych krewetek (np. królewskich lub tygrysich)* Olej do smażenia (np. oliwa z oliwek) Składniki na marynatę : Sok z ½ limonki 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju sezamowego** 4 łyżki sosu sojowego Świeżo zmielony pieprz Sos winegret z cytrusów : 50 g musztardy Dijon*** 2 cl octu winnego (lub jabłkowego) 5 cl świeżego soku z cytrusów (grejpfruta, pomarańczy, cytryny(...)widelcem. W misce lub w głębokim talerzu wymieszaj wszystkie składniki marynaty i włóż do niej kurczaka, dokładnie go w niej obtaczając, wstaw na minimum 2 godziny do lodówki. Przygotuj sos winegret: Wymieszaj musztardę, ocet, sok z cytrusów i sól. Dodaj, ubijając trzepaczką rózgową, olej arachidowy, a następnie dwie łyżki ciepłej wody, aby rozcieńczyć sos. Możesz przechowywać sos w zamkniętym słoiczku
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawłoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 gram topinamburu 2 płaty wodorostów nori 3-4 grzyby shitake kawałek trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 gwiazdka anyżu kawałek kory cynamonu kawałek świeżego imbiru szczypta chili 2 litry wody 2 duże garście szpinaku do doprawienia(...)sos sojowy, szczypta pieprzu i soli Topping: mięso perliczki z bulionu, marynowane w 1 łyżce sosu sojowego i smażone przez minutę 100 gram pieczarek, pokrojonych na ćwiartki, marynowanych w sosie sojowym i łyżeczce sosu ostrygowego, smażone na dużym ogniu do zarumienienia makaron Ramen przygotowany według przepisu na opakowaniu (ja użyłam makaronu z tapioki) grzyby shitake, moczymy i postępujemy
Mango Papaja