Ultradomowe, pyszne danie- klops z mięsa mielonego w pomidorowym sosie. Dobrze doprawione mięso z cebulką, czosnkiem, natką pietruszki i parmezanem, upieczone i zanurzone w gęstym, aromatycznym sosie pomidorowym. Do ryżu albo do makaronu. Można zrobić podwójna porcję bo dobrze smakuje jak postoi w lodówce lub można zamrozić na później. Klops z parmezanem w sosie pomidorowym Składniki: 1 kg mięsa mielonego(...)Vegeta Natur do mięsa mielonego 50 g startego parmezanu 4 kromki bułki (albo 2 kajzerki) 1/2 szklanki mleka ( lub więcej) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli pieprz sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 litr pasaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz do smaku Cebulę pokroić w kostkę
Smaczny zeszytDługo duszone żeberka w sosie własnym to żeberka w pysznym, ciemnym, warzywnym sosie. Mięso samo odchodzi o kości i rozpływa się w ustach. Najlepiej smakują podane z ziemniakami, polanymi tym pysznym sosem. To wcale nie jest ciężkie danie, mięso jest delikatne i bardzo kruche. Do żeberek idealnie będzie pasować surówka z kapusty, marchewka z jabłkiem, albo mizeria z ogórkiem. Sprawdź(...)żeberek. Dusimy je przez kolejne 1,5 godziny. W kubku mieszamy mąkę z wodą, bardzo dokłądnie aby nie było grudek i dodajemy do żeberek. Mąka zagęści nam odrobinę sos. Gotujemy je jeszcze przez ok. 15 minut. Żeberka podajemy z gotowanymi ziemniakami i surówką. Sprawdź przepis na: Tagliatelle z wołowiną i pomidorkami Smacznego! Artykuł Długo duszone żeberka pochodzi z serwisu Kulinarny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym / Pork Tenderloin in Mushroom Sauce Dziś na obiad polecają się polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym . Delikatne mięso w sosie podane z ziemniakami, kasza lub ryżem to świetny pomysł na pożywny posiłek. Polędwiczki przygotowałam w sosie grzybowo-śmietanowym z dodatkiem suszonych grzybów leśnych i pieczarek. Sprawdzi się tu większość Waszych ulubionych grzybów. Zamiast słodkiej śmietanki świetnie(...)sprawdzi się też kremowy serek śmietankowy ( cream cheese ) - dobrze smakuje też taki z ziołami. Jeśli nie macie ochoty na dodatek nabiału, możecie go nie dodawać, smak sosu zdominują wtedy aromatyczne grzyby. Podczas przygotowania mięsa, należy pamiętać, by nie dusić go zbyt długo - polędwiczkom wystarcza krótka obróbka termiczna. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to również dobry pomysł na świąteczny obiad
Lekcje w kuchniKlopsiki w sosie pietruszkowym / Meatballs in Parsley Sauce Dziś zapraszam na smaczne klopsiki w białym sosie pietruszkowym. Jeśli szukacie nowego przepisu na obiad z pulpecikami w roli głównej, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sos do klopsików jest banalnie prosty w przygotowaniu. Składa się z odrobiny masła, mąki i mleka lub śmietanki. Bardzo ważnym składnikiem jest tu oczywiście natka pietruszki, ale jeśli(...)wolicie, możecie zastąpić ją koperkiem lub innymi świeżymi ziołami. W sosie sprawdzą się też pieczarki lub warzywa. Do pulpecików wykorzystajcie ulubiony rodzaj mięsa mielonego. Klopsiki w sosie pietruszkowym to łatwy i szybki przepis. Pasują do ziemniaków, ryżu, kaszy i makaronu. Podajcie je z zestawem surówek lub prostą sałatką. Smacznego:) Przepis na klopsiki w sosie pietruszkowym: 400-500 g mielonego mięsa
Lekcje w kuchniZazwyczaj do różnego rodzaju sałatek dodaje się majonez, ale można go najpierw wzbogacić o drobno pokrojone ogórki, trochę musztardy, śmietany, sól oraz pieprz i otrzymać bardzo apetyczny sos tatarski . Smak sałatki będzie lepszy, pełniejszy, a warzywa jeszcze bardziej będą się ze sobą komponowały. Nie trzeba kupować gotowego w sklepie, można szybko zrobić własny domowy sos tatarski , w takiej ilości, jakiej(...)się potrzebuje. Składniki na sos tatarski 1 mały słoiczek majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 3 małe ogórki kiszone lub konserwowe 1 łyżeczka musztardy cukier i pieprz do smak (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Do majonezu wymieszanego z musztardą, śmietaną lub jogurtem dodać pokrojone drobno ogórki. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem. Sos tatarski nadaje się do zimnych mięs
niecodziennikparykasz, a gotowanego pęczaku, po zrobieniu kotletów, została nam jeszcze spora ilość. Po rozejrzeniu się wśród naszych zapasów, wyjęliśmy puszkę fasolki, groszek oraz buraczki, z których po przygotowaniu prostych sosów powstała dwukolorowa sałatka z pęczaku. Bardzo pożywna, sycąca i zdrowa. Składniki Sałatka: 2 szklanki pęczaku 1 łyżka oleju 1 / 2 puszki groszku konserwowanego 1 / 2 puszki białej fasoli 4 buraczki(...)czerwone 1 jabłko 1 cebula Sos majonezowy: 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany Sos winegret: 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Buraczki umyć, ugotować do miękkości. Ostudzić, pokroić w drobną kostkę. Pęczak 2-3 razy opłukać, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 3 godziny
niecodziennikparySos bolognese jest przykładem tego, że prowadząc bloga kulinarnego, oprócz podnoszenia umiejętności gotowania i fotografowania, można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy. Bo czy wiedzieliście, że od 1982 roku istnieje oficjalny przepis sosu bolońskiego do makaronu? Lub że dodaje się do niego boczek, czerwone wino, seler naciowy? Jesteście zdziwieni? My także byliśmy. Okazało się jednak, że ten przepis jest świetny(...)według niego zrobiliśmy doskonały sos bolognese . Składniki na sos bolognese 250 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 150 g wędzonego boczku 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów bez skórki 1 przecier pomidorowy (500 ml) 1 szklanka mleka 1 1 / 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 gałązki świeżego tymianku (można zastąpić
niecodziennikparykolację zaplanowaliśmy cukiniowe kulki z fetą, a jako dodatek wymyśliliśmy fasolkę szparagową w sosie. Bycie na wsi ma tę zaletę, że pomimo wieczorowej pory mogłam wyjść do ogródka i zerwać świeżą, młodą zieloną fasolkę. Ostatnio praktycznie codziennie korzystamy z przydomowych warzyw i przygotowujemy z nich lekkie, zdrowe i kolorowe posiłki. Czasami potrafimy nimi zaskoczyć naszą Rodzinę, czego potwierdzeniem jest dzisiejsza(...)fasolka szparagowa w sosie . Składniki na fasolkę szparagową w sosie 500 g fasolki szparagowej 1 / 2 l gorącego rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 / 2 szklanki śmietany 18% sól, pieprz do smaku czubek noża sody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fasolę umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do wrzącej wody, dodać sodę, żeby fasola zachowała kolor. Gotować
niecodziennikparydziwo, do tej pory mieliśmy tylko jeden przepis z wykorzystaniem kurek, czas więc wzbogacić naszą kucharską blogosferę. Zaczynamy od bardzo prostego, ale jakże smacznego sosu kurkowego , który zrobiliśmy jak tylko natrafiliśmy w sklepie na ładne kurki. Można powiedzieć, że od razu po przyjściu do domu i starannym oczyszczeniu grzybów, zabraliśmy się za gotowanie. Aż szkoda, że był to zwykły dzień(...)tygodnia, a nie weekend, bo wtedy przygotowalibyśmy do nich drożdżowe pampuchy, a tak sosem kurkowym został polany makaron. Składniki na sos kurkowy 250 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml wywaru wołowego 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kurki krótko
niecodziennikparyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym Lubicie brokuły? Ja uwielbiam, to jedne z moich ulubionych warzyw dlatego często królują w mojej kuchni Brokuły można gotować, piec, dusić, smażyć, jeść same, łączyć z wieloma różnymi składnikami i zawsze wychodzą pyszne. Tym razem postanowiłam zrobić makaron z kurczakiem i brokułami w towarzystwie suszonych pomidorów(...)słonego sera fety. Całość komponuje się znakomicie. Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym Składniki: 1 brokuł, 6szt pomidorów suszonych w oleju, 1 filet z kurczaka, 50g sera fety, 1 duża cebula, 200ml śmietanki 30% 2 łyżki mąki, 200g makaronu penne np. rurki Olej do smażenia, Sól, pieprz do smaku. Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi pomidorami
Księga-SmakuOpis Sos pieczarkowy : Sos pieczarkowy to pyszny kremowy sos, który jest moim najbardziej ulubionym sosem. Jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Pasuje do bardzo wielu dań i będzie ich idealnym dopełnieniem. Można podawać go np. z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami, plackami ziemniaczanymi, mięsem lub gołąbkami. Jest jednym z najpopularniejszych sosów, jakie dodajemy do naszych potraw. Pamiętajcie, aby osiągnąć(...)aromat pieczarek musimy dodać ich dużą ilość. Pieczarki podczas obróbki termicznej tracą znacznie na rozmiarze, dlatego ich duża ilość jest ogromnie ważna. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy . Składniki : 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1/2 szklanki śmietany 18% 2 łyżki mąki 1 bulion grzybowy na borowikach leśnych 2 łyżki masła Pieprz czarny 2 szklanki wody (wrzątek) Opis
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneTofu w sosie z czarnego czosnku serwowane w sałacie, to łatwa, szybka i zdrowa przekąska, sałatka. To takie wrapy z sałaty, danie wegetariańskie i bezglutenowe (pod warunkiem, że użyjemy bezglutenowego sosu sojowego). Co to jest czarny czosnek? Jest to biały czosnek, który w procesie długotrwałej i nietypowej fermentacji zmienia kolor na czarny i zyskuje nowe właściwości smakowe oraz(...)kolejne tygodnie “odpoczywa”. W rezultacie otrzymujemy czarny czosnek o miękkiej i delikatnej konsystencji. W smaku możemy doszukać się nut wędzonej śliwki, suszonej moreli, wanilii i trufli. Składniki SOS Z CZARNEGO CZOSNKU 5 ząbków czarnego czosnku 1 łyżka sosu sojowego 3 – 4 łyżki wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 5 kropel tabasco TOFU główka sałaty
Tajemnice SmakuDanie z cyklu nie wygląda ale smakuje bosko czyli zapiekanka z bakłażanem, ziemniakami i sosem mięsnym pod beszamelem. Coś na kształt greckiej mousaki. Podczas pieczenie wszystkie smaki się mieszają i łączą, całość smakuje świetnie. Trochę z nią pracy jest - bakłażana trzeba podsmażyć albo upiec, ziemniaki lekko podgotować i przygotować oddzielnie sos - ale zdecydowanie warto. Nie jest to danie na szybki(...)obiad/kolację w tygodniu ale w weekend można poświęcić trochę czasu, żeby potem cieszyć się tym boskim daniem. Zapiekanka z bakłażanem i sosem mięsnym pod beszamelem Składniki: 3 bakłażany 3 łyżki oliwy 2 duże ziemniaki sos mięsny: 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy ½ kg mięsa mielonego 700 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki cynamonu
Smaczny zeszytKasza i grzyby to zawsze fajny patent na pyszny i zdrowy obiad. Kotleciki z kaszy z sosem grzybowym to jedna z wielu możliwości na ich wykorzystanie na naszym stole. Tym razem grzyby znajdziecie i w kotlecikach i w aromatycznym sosie. Aby nieco odchudzić danie, kotletów nie smażyłam na tłuszczu, tylko po prostu upiekłam je w piekarniku. Serdecznie Wam polecam(...)patent. Kotleciki grzybowe z kaszy z sosem grzybowym Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej 30 g suszonych podgrzybków 1 duża cebula 1 łyżeczka masła do smażenia 2 łyżki siekanej natki sól pieprz porządna szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki czerwonej papryki sól pieprz 3 łyżki tartej bułki 1 jajko oliwa
Kulinarne przygody Gatity