sosy - 72234 przepisów (strona:246/4816)

Lazania - krok po kroku -lasagne 394

papryczke chili i mielone mięso.   Dodać pół szklanki wytrawnego wina i odparowac alkohol. Dodać przecier pomidorowy, sól do smaku i  gotować przez 10 minut.  Przygotować sos beszamelowy ( oczywiście można użyć gotowego produktu ) SOS BESZAMELOWY  ( sposób uproszczony ) Rozpuścić łyżkę mąki w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z łyżką  masła. Do wrzącego mleka wlać rozpuszczona(...)mąkę,  szczyptę soli, szczyptę gałki muszkatołowej i chwilę pogotować.  Sos nie powinien być gęsty,  ponieważ płaty lasagni wchłoną nadmiar wilgoci a nawet jej potrzebują. Wysmarować  blachę masłem na dno wlać dużą nalewkę sosu pomidorowego i ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagni (płaty lasagni przed ukladaniem zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie , aby były już lekko wilgotne). Pierwszą

zielonacukinka
Grecka musaka 342

Czas przygotowania: 1,5 h Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 36,00 zł SKŁADNIKI: ok. 700 g bakłażana ( 2 średnie) Sos mięsno-pomidorowy:  500 g chudego mielonego mięsa (najlepiej wołowina)  2 średnie czerwone cebule  2 ząbki czosnku  1 puszka pomidorów    2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta chili(...)łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki cukru sól zmielony czarny pieprz Sos beszamelowy:  50 g masła  2 płaskie łyżki mąki  300 ml mleka  sól  szczypta gałki muszkatołowej 1/2 szklanki tartego parmezanu PRZYGOTOWANIE: *Bakłażany:  Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plastry. Posolić i podsmażyć na oliwie z oliwek ( 2 łyżki oliwy). Usmażone układać na ręcznikach papierowych, aby oddały

kulinarnyJa
Pieczony Schab z Sosem Chrzanowym z Imbirem 228

wyszedł suchy, czego się najbardziej bałam i prawie tak samo smaczny jak ten przyrządzony w szynkowarze. Część tego schabu została zjedzona na kanapkach, a część na obiad w sosie chrzanowym. Podczas pieczenia wytworzyła się ciemna galaretka, taka esencja sosu pieczeniowego, czyściutka i klarowna, którą wykorzystałam jako bazę sosu. Wyszło pysznie. Dodatkowym plusem tych poczynań był fakt, że mój syn odkrył(...)nabyć produkt. Składniki: 1200 g schabu w kawałku 1 łyżeczka soli peklowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki chili 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki majeranku SOS: Chrzan z Imbirem ETERNO powstały podczas pieczenia sos Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Schab umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam i natarłam mieszanką przypraw

Blondynka Gotuje
Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina 156

najbardziej wybrednych smakoszy! Soczysty filet z indyka zamarynowany w ” Oleju – pomidory , czosnek , bazylia ” z dodatkiem kolorowego pieprzu , szczypty soli i odrobiny papryki …. połączony z kremowym sosem czekoladowym przygotowanym na bazie czerwonego wina z dodatkiem aromatycznych przypraw – smakował obłędnie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) - filet z indyka – 300 g - olej Kujawski Smakowy – 50 ml - miód(...)łyżka - sos sojowy – 1 łyżeczka - kolorowy pieprz – 1 szczypta - sól – 1 szczypta - papryka słodka – 1 szczypta - mąka kukurydziana – 1 łyżeczka - letnia woda – 1 łyżka SOS : - cebula – 2 szt - koncentrat pomidorowy – 1 łyżka - papryczka piri – piri – 1 szt - bulion drobiowy – 100 ml - czerwone wytrawne wino – 125 ml - czekolada

Ostra na Słodko
Sushi w tempurze 152

japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw. Ciasto tworzy wtedy charakterystyczną, chrupiącą mgiełkę. Tempurę obowiązkowo podaje się z sosem. Potrawy przyrządzane w ten sposób są niezwykle pyszne. Osobom, które okiełznały już technikę przygotowywania sushi, polecam przygotowywanie maków w ten oto sposób. Będziemy potrzebować kilku zwiniętych w nori rulonów maki(...)świetnie smakują maki z krewetką, czy łososiem w towarzystwie majonezu oraz awokado lub ogórka. Jednak możecie przyrządzić swoje ulubione. Dodatkowo do smażonego w tempurze sushi przygotujemy pyszny, słodko-słony sos na bazie sosu sojowego  —  gęsty sos teriyaki w wydaniu domowym. Składniki na panierkę: 1/2 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. mąki kukurydzianej bądź ryżowej 1 jajko 1/2 szkl. lodowatej

Food Square
Lasagne ze szpinakiem i łososiem 177

Składniki: pół opakowania makaronu lasagne 300g filetu z łososia 450g mrożonego szpinaku 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku sól pieprz biały oliwa Sos beszamelowy: 1/4 kostki masła czubata łyżka mąki szklanka mleka żółtko 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz biały szczypta gałki muszkatałowej Przygotowanie: Na patelnię wlewam 2 łyżki oliwy, wkładam zamrożone liście szpinaku, dodaję odrobinę wody (około(...)niej cebulę. Gdy cebula jest zeszklona na patelnię wrzucam pokrojony w kostkę filet łososia i smażę przez kilka minut. Następnie do farszu dodaję przygotowany wcześniej szpinak. Całość mieszam. Sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczam masło, patelnię zdejmuję z ognia i dodaję mąkę - dokładnie mieszam, tak by nie było żadnych grudek. Patelnię znowu stawiam na ogniu i doprowadzam mąkę do lekkiego zrumienienia

Smakowity Blog Kulinarny
Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem 270

niebawem. Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem     Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa około ½ szklanki suszonej żurawiny 2 oscypki olej do smażenia Marynata: pieprz 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki tymianku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka miodu Sos miodowo-musztardowy: 1 mała cebula skórka(...)cytryny olej 150 ml śmietanki 30% (można również użyć 18% do sosów) 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu ¼ szklanki wody* (opcjonalnie, jeśli sos wyjdzie za gęsty) sól, pieprz, tymianek Przygotowanie: Polędwiczkę przecinamy wzdłuż nożem, uważając aby nie przeciąć jej do końca. Rozkładamy i delikatnie rozbijamy. Składniki marynaty mieszamy w misce, przekładamy do niej mięso i dokładnie obtaczamy w przyprawach

Mania Gotowania
Moussaka (musaka) 329

Moussaka to sztandarowe danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka składa się z warstw przykrytych beszamelową pierzynką i rumianym serem… Prawdziwa eksplozja smaku. Składniki: 2 bakłażany 400 g mieszanego mielonego mięsa (jagnięciny, wieprzowiny i cielęciny) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 duże ziemniaki 1 laska cynamonu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu starty parmezan oliwa z oliwek sól, pieprz Sos beszamelowy: 1 duża łyżka masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżka parmezanu sól biały pieprz Przygotowanie: Bakłażany kroimy w plastry (wzdłuż), solimy i odstawiamy na około 25 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę

Oryginalny smak
Kaczka po pekińsku. 140

kuchni  na podstawie klasycznego , liczącego 15 tysięcy słów. Oryginalność  tej potrawy wynika przede wszystkim  ze sposobu jedzenia. Mięso kaczki zawija się w placki mandaryńskie posmarowane odpowiednimi sosami ,obłożone paskami szczypioru i kawałkami  świeżego ogórka . Składniki:  1 dobrze utuczona kaczka 125 ml wódki lub ginu 2 łyżeczki soli lub 2 łyżki sosu sojowego 170 g miodu(...)łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry 125 ml wrzącej wody 1 pęczek dymki Sos śliwkowy Wykonanie: Kaczkę dokładnie umyć  ,usunąć tłuszcz  ,gruczoł tłuszczowy i końcówki skrzydeł. Osuszyć w środku i na wierzchu. Skórę natrzeć wódką i odstawić na 30 min. W dużym garnku zagotować wodę ,aby sparzyć skórę. Ptaka zanurzyć we wrzątku i wyjąć ,nim woda zacznie ponownie

Kulinarny karnet Christophera
Ragoût Christophera. 203

Ragoût  (wym. ragu, fr. ragoût od ragoûter — przywrócić apetyt ) -  może się odnosić do wszelkich potraw wykonanych z produktów rozdrobnionych w różnym stopniu i duszonych w sosie, podawanych jako samodzielne danie, dodatek lub rodzaj gęstego sosu jak np.: francuskie fricasse czy pochodzące z Prowansji ratatouille, włoski sos boloński (ragù alla bolognese), węgierskie leczo (lecsó) i pörkölt oraz inne popularne(...)cytrynowa posiada działanie anty nowotworowe. W handlu występuje w postaci suszonej, sproszkowanej, w paście i świeżej. W kuchni stosowana jako dodatek do herbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek, zup, sosów.  Składniki dla 5 osób: 50 dag  polędwica wieprzowa  pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag  świeżych oczyszczonych krewetek, 20 dag młodej szerokiej fasoli 20 dag fasolka szparagowa

Kulinarny karnet Christophera
Sałatki na lato i nie tylko. 340

Sałatka z kozią bródką. Składniki. 3 kromki białego chleba 150 g koziego sera 2 garście endywii 4 pomidorki koktajlowe Sos. 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwki z orzechów ziemnych 1 łyżka soku z pomarańczy pieprz, sól Wykonanie. Z chleba wykroić 6 kwadratów i grillować grzanki około 6minut. Na grzance ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu(...)serze pojawią się bąble, około 5 minut. Na talerzu ułożyć endywię (kozią bródkę), grzanki serowe i pokrojone pomidorki. Składniki sosu zemulgować i polać nim sałatkę. Posypać pieprzem. Sałatka francuska z groszku śnieżnego. Składniki. 100 g groszku śnieżnego 1 grapefruit 6 rzodkiewek 4 liście sałaty masłowej 1 łyżeczka sezamu czarnego Sos. 1 łyżka octu truskawkowego 1 łyżka soku z grapefruita

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka Łukasza. 353

Kapusta pekińska i pomidor w głównej roli sałatki, z dodatkiem wędliny, sera włoskiego i sosu. Lepiej być nie może! Sos idealnie dopełnia nieco suchą kapustę pekińska, co daje naprawdę boskie połączenie, lecz sos nie jak zawsze oliwa lub majonez, a sos z sosem słodkim chilli, takie sosy właśnie uwielbiam. Więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Składniki(...)kapusty pekińskiej 2 pomidory 50 g wędliny wieprzowej 75 g sera Capreggio  2 łyżki sosu słodkiego chilli 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Kapustę i pomidor myjemy, i kroimy w kostkę lub słomkę. Ser odsączamy i kruszymy do pomidora z kapustą. Wędlinę kroimy w kostkę lub słomkę i także dodajemy do pomidora z kapustą. Wszystko dokładnie mieszamy.  Do majonezy dodajemy

Kuchnia Łukasza
NALEŚNIKI Z PIWA ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM – 4,50 zł 3300

Lubimy piwo, więc używamy go także do gotowania. Naleśniki z jego dodatkiem są fenomenalne w smaku – a w wersji zapiekanej z mięchem i pomidorowym sosem to już mega szama. Wystarczy, że umiecie usmażyć naleśniki, a całość pójdzie gładko. Warto zrobić jak mamy więcej gęb do wykarmienia. Przepis na same naleśniki może być również bazą do zwykłej zawijanej wersji na ostro(...)garnka z papryką oraz cebulą. Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dusimy wszystko ok. 10 min, aż pomidory się nie rozpadną. Dodajemy oregano, bazylię, pieprz i nieco soli. Jeśli sos ma jeszcze dużo wody, redukujemy go aż sos nie będzie w miarę gęsty (jeśli zostawimy za dużo wody, wypłynie nam z naleśników). Powstały sos odstawiamy na bok. 7. SMAŻENIE KURCZAKA

Nerds Kitchen
Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 312

daniu z bakłażanów, które jej Mąż, szef kuchni, przygotowuje dla gości w restauracji. Zwane parmigiana di melanzane, składa się z plastrów bakłażanów, które po usmażeniu, przekłada się serem i sosem pomidorowym i zapieka. To było to! Zastąpię bakłażany moimi cudnymi paisonami i stworzę nową wersję tego włoskiego klasyka. Czym prędzej podpytałam koleżankę o przepis i przygotowałam dzisiejszą propozycję.  Zapiekanka(...)Kalabrii i na Sycylii.  Aby przygotować klasyczną parmigianę należy pokroić bakłażana na cienkie plastry, obsmażyć na oliwie z oliwek, a następnie ułożyć w naczyniu do zapiekania, przekładając warstwami sosu pomidorowego, mozzarelli, parmezanu i bazylii. Plastry bakłażana można dodatkowo przed smażeniem opanierować w mące lub w jajku i bułce tartej. Jeżeli chcemy, aby danie było mniej kaloryczne, możemy plastry ugrillować

Chilli Czosnek i Oliwa
Średnio-Ostre Tajskie Czerwone Curry! Test. 168

Jakiś czas temu otrzymałam paczkę do testowania od Blue Dragon . Prezentowała się mniej więcej tak: W zestawie otrzymałam: Średnio-ostry sos tajskie czerwone curry Mleczko kokosowe Ostry sos tajskie zielone curry Sos bazyliowy z trawą cytrynową Słodki sos chilli Sos rybny (niestety uległ uszkodzeniu i nie zostanie wykorzystany) Dzisiaj postanowiłam wypróbować średnio-ostry sos tajskie czerwone curry . Wypróbowałam(...)mięsem z indyka, odrobiną gotowej mieszanki chińskiej, no i oczywiście z ryżem :) Potrzebujemy (na dwie osoby): 1 woreczek ryżu 250g mięsa z indyka 0,5 słoiczka sosu tajskiego 1 łyżeczka oliwy Garść warzywnej mieszanki chińskiej  Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie kroimy mięso i podsmażamy na łyżce oliwy. Gdy się zarumieni dodajemy

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania