Miałam ochotę na lasagne. Ale nie miałam ochoty gotować ragu. Zrobiłam zatem bezmięsne lasagne, bardziej pomidorowo-serowe. Do pomidorów użyłam jarzynek drobno krojonych, mrożonych. Składniki -płaty lasagne -sos pomidorowy -mix warzyw mrożonych ugotowanych wcześniej na parze sos beszamelowy. Jak wykonać? Sos beszamelowy jest prosty do przygotowania -masło roztopiłam w rondelku, dodałam mąki i podsmażyłam, mieszając dało mi to taką jakby(...)chwili gdyż pod wpływem leżenia gęstnieje i robi się taki brzydki kożuch. ser topiony Gouda Lactima Cheddar- ser topiony w plastrach Lactima oliwa z oliwek Najpierw ugotuj sos pomidorowy. Dosmacz go pieprzem, oliwą z oliwek, solą...dodaj warzywa ugotowane na parze najlepiej znacznie wcześniej. Formę do zapiekania posmaruj masłem. Wylej trochę sosu. Jeśli płaty są surowe, dodaj więcej
Z Kuchni Do Kuchniczyli na naszych blogach - u Amber w Kuchennymi Drzwiami i u Anny-Marii w Kucharni . Tym razem pomysłodawczynią była Amber , która zaproponowała ptysie z kremem cytrynowym i sosem jagodowym . Podobnie jak poprzednim razem, kiedy gotowałyśmy gołąbki w liściach z botwinki , i tym razem nie wymieniłyśmy się żadnym przepisem. Inspiracją dla Amber były ptysie wypatrzone w jednym z kulinarnych(...)sama potrawa lub deser zostanie przygotowana w drugiej kuchni. Nie miałam właściwie chwili czasu by przygotować się do pieczenia ptysi, poszukać ciekawego przepisu na krem i sos. Trwający w domu remont w połączeniu z męczącym upałem, regularnym wyłączaniem prądu, wierceniem, stukaniem, cięciem i kuciem zmusiły mnie do ciągłego spychania ptysi na później. Amber cierpliwie czekała, choć
KUCHARNIASkładniki: 2 duże główki kalafiora, podzielone na różyczki 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól i świeżo zmielony czarny pieprz ½ szklanki sosu Panna Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do wysokiej temperatury przez około 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do niskiej. W dużej misce mieszamy różyczki kalafiora z oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane różyczki wykładamy równomiernie na ruszcie, my polecamy(...)jednak grillować je na specjalnej nadstawce do grillowania (Broil King Premium). Kalafior pieczemy przez około 20 minut aż będzie miał złoty kolor. Grillowany kalafior podajemy z sosem Panna, możemy również tego sosu użyć w trakcie grillowania kalafiora i go nim polewać w trakcie grillowania. Sos Panna Składniki: 1/3 szklanka natki pietruszki drobno posiekanej 1/3 szklanki świeżej Bazyli drobno posiekanej ¼ szklanki
naRuszcieprosty do wykonania. Cannelloni to włoski makaron w kształcie dużej rury - jakieś 3 cm średnicy. Najczęściej bywa podawany nadziewany, a można go nadziać wszystkim :) Dzisiaj najprostsza wersja z sosem bolognese ;) Cannelloni z sosem bolognese Składniki: opakowanie makaronu cannelloni porcja mięsa mielonego sos do spaghetti bolognese (w torebce) cebula 3 ząbki czosnku sos beszamelowy ser żółty Sos beszamelowy: 3 łyżki(...)masła 4-5 łyżek mąki szklanka zimnego mleka pieprz sól gałka muszkatołowa Przygotowanie: Sos beszamelowy, bo od niego najlepiej jest rozpocząć nasze zmagania z cannelloni. W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, żeby nie było grudek. Gdy masło połączy się z mąką, wlewamy powoli zimne mleko i mieszamy. Doprawiamy i gotujemy aż zgęstnieje
Lawendowe Niebopapryczke chili i mielone mięso. Dodać pół szklanki wytrawnego wina i odparowac alkohol. Dodać przecier pomidorowy, sól do smaku i gotować przez 10 minut. Przygotować sos beszamelowy ( oczywiście można użyć gotowego produktu ) SOS BESZAMELOWY ( sposób uproszczony ) Rozpuścić łyżkę mąki w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z łyżką masła. Do wrzącego mleka wlać rozpuszczona(...)mąkę, szczyptę soli, szczyptę gałki muszkatołowej i chwilę pogotować. Sos nie powinien być gęsty, ponieważ płaty lasagni wchłoną nadmiar wilgoci a nawet jej potrzebują. Wysmarować blachę masłem na dno wlać dużą nalewkę sosu pomidorowego i ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagni (płaty lasagni przed ukladaniem zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie , aby były już lekko wilgotne). Pierwszą
zielonacukinkaCzas przygotowania: 1,5 h Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 36,00 zł SKŁADNIKI: ok. 700 g bakłażana ( 2 średnie) Sos mięsno-pomidorowy: 500 g chudego mielonego mięsa (najlepiej wołowina) 2 średnie czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta chili(...)łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki cukru sól zmielony czarny pieprz Sos beszamelowy: 50 g masła 2 płaskie łyżki mąki 300 ml mleka sól szczypta gałki muszkatołowej 1/2 szklanki tartego parmezanu PRZYGOTOWANIE: *Bakłażany: Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plastry. Posolić i podsmażyć na oliwie z oliwek ( 2 łyżki oliwy). Usmażone układać na ręcznikach papierowych, aby oddały
kulinarnyJawyszedł suchy, czego się najbardziej bałam i prawie tak samo smaczny jak ten przyrządzony w szynkowarze. Część tego schabu została zjedzona na kanapkach, a część na obiad w sosie chrzanowym. Podczas pieczenia wytworzyła się ciemna galaretka, taka esencja sosu pieczeniowego, czyściutka i klarowna, którą wykorzystałam jako bazę sosu. Wyszło pysznie. Dodatkowym plusem tych poczynań był fakt, że mój syn odkrył(...)nabyć produkt. Składniki: 1200 g schabu w kawałku 1 łyżeczka soli peklowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki chili 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki majeranku SOS: Chrzan z Imbirem ETERNO powstały podczas pieczenia sos Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Schab umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam i natarłam mieszanką przypraw
Blondynka Gotujenajbardziej wybrednych smakoszy! Soczysty filet z indyka zamarynowany w ” Oleju – pomidory , czosnek , bazylia ” z dodatkiem kolorowego pieprzu , szczypty soli i odrobiny papryki …. połączony z kremowym sosem czekoladowym przygotowanym na bazie czerwonego wina z dodatkiem aromatycznych przypraw – smakował obłędnie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) - filet z indyka – 300 g - olej Kujawski Smakowy – 50 ml - miód(...)łyżka - sos sojowy – 1 łyżeczka - kolorowy pieprz – 1 szczypta - sól – 1 szczypta - papryka słodka – 1 szczypta - mąka kukurydziana – 1 łyżeczka - letnia woda – 1 łyżka SOS : - cebula – 2 szt - koncentrat pomidorowy – 1 łyżka - papryczka piri – piri – 1 szt - bulion drobiowy – 100 ml - czerwone wytrawne wino – 125 ml - czekolada
Ostra na Słodkojapońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw. Ciasto tworzy wtedy charakterystyczną, chrupiącą mgiełkę. Tempurę obowiązkowo podaje się z sosem. Potrawy przyrządzane w ten sposób są niezwykle pyszne. Osobom, które okiełznały już technikę przygotowywania sushi, polecam przygotowywanie maków w ten oto sposób. Będziemy potrzebować kilku zwiniętych w nori rulonów maki(...)świetnie smakują maki z krewetką, czy łososiem w towarzystwie majonezu oraz awokado lub ogórka. Jednak możecie przyrządzić swoje ulubione. Dodatkowo do smażonego w tempurze sushi przygotujemy pyszny, słodko-słony sos na bazie sosu sojowego — gęsty sos teriyaki w wydaniu domowym. Składniki na panierkę: 1/2 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. mąki kukurydzianej bądź ryżowej 1 jajko 1/2 szkl. lodowatej
Food SquareSkładniki: pół opakowania makaronu lasagne 300g filetu z łososia 450g mrożonego szpinaku 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku sól pieprz biały oliwa Sos beszamelowy: 1/4 kostki masła czubata łyżka mąki szklanka mleka żółtko 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz biały szczypta gałki muszkatałowej Przygotowanie: Na patelnię wlewam 2 łyżki oliwy, wkładam zamrożone liście szpinaku, dodaję odrobinę wody (około(...)niej cebulę. Gdy cebula jest zeszklona na patelnię wrzucam pokrojony w kostkę filet łososia i smażę przez kilka minut. Następnie do farszu dodaję przygotowany wcześniej szpinak. Całość mieszam. Sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczam masło, patelnię zdejmuję z ognia i dodaję mąkę - dokładnie mieszam, tak by nie było żadnych grudek. Patelnię znowu stawiam na ogniu i doprowadzam mąkę do lekkiego zrumienienia
Smakowity Blog Kulinarnyniebawem. Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa około ½ szklanki suszonej żurawiny 2 oscypki olej do smażenia Marynata: pieprz 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki tymianku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka miodu Sos miodowo-musztardowy: 1 mała cebula skórka(...)cytryny olej 150 ml śmietanki 30% (można również użyć 18% do sosów) 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu ¼ szklanki wody* (opcjonalnie, jeśli sos wyjdzie za gęsty) sól, pieprz, tymianek Przygotowanie: Polędwiczkę przecinamy wzdłuż nożem, uważając aby nie przeciąć jej do końca. Rozkładamy i delikatnie rozbijamy. Składniki marynaty mieszamy w misce, przekładamy do niej mięso i dokładnie obtaczamy w przyprawach
Mania GotowaniaMoussaka to sztandarowe danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka składa się z warstw przykrytych beszamelową pierzynką i rumianym serem… Prawdziwa eksplozja smaku. Składniki: 2 bakłażany 400 g mieszanego mielonego mięsa (jagnięciny, wieprzowiny i cielęciny) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 duże ziemniaki 1 laska cynamonu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu starty parmezan oliwa z oliwek sól, pieprz Sos beszamelowy: 1 duża łyżka masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżka parmezanu sól biały pieprz Przygotowanie: Bakłażany kroimy w plastry (wzdłuż), solimy i odstawiamy na około 25 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę
Oryginalny smakkuchni na podstawie klasycznego , liczącego 15 tysięcy słów. Oryginalność tej potrawy wynika przede wszystkim ze sposobu jedzenia. Mięso kaczki zawija się w placki mandaryńskie posmarowane odpowiednimi sosami ,obłożone paskami szczypioru i kawałkami świeżego ogórka . Składniki: 1 dobrze utuczona kaczka 125 ml wódki lub ginu 2 łyżeczki soli lub 2 łyżki sosu sojowego 170 g miodu(...)łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry 125 ml wrzącej wody 1 pęczek dymki Sos śliwkowy Wykonanie: Kaczkę dokładnie umyć ,usunąć tłuszcz ,gruczoł tłuszczowy i końcówki skrzydeł. Osuszyć w środku i na wierzchu. Skórę natrzeć wódką i odstawić na 30 min. W dużym garnku zagotować wodę ,aby sparzyć skórę. Ptaka zanurzyć we wrzątku i wyjąć ,nim woda zacznie ponownie
Kulinarny karnet ChristopheraRagoût (wym. ragu, fr. ragoût od ragoûter — przywrócić apetyt ) - może się odnosić do wszelkich potraw wykonanych z produktów rozdrobnionych w różnym stopniu i duszonych w sosie, podawanych jako samodzielne danie, dodatek lub rodzaj gęstego sosu jak np.: francuskie fricasse czy pochodzące z Prowansji ratatouille, włoski sos boloński (ragù alla bolognese), węgierskie leczo (lecsó) i pörkölt oraz inne popularne(...)cytrynowa posiada działanie anty nowotworowe. W handlu występuje w postaci suszonej, sproszkowanej, w paście i świeżej. W kuchni stosowana jako dodatek do herbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek, zup, sosów. Składniki dla 5 osób: 50 dag polędwica wieprzowa pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag świeżych oczyszczonych krewetek, 20 dag młodej szerokiej fasoli 20 dag fasolka szparagowa
Kulinarny karnet ChristopheraSałatka z kozią bródką. Składniki. 3 kromki białego chleba 150 g koziego sera 2 garście endywii 4 pomidorki koktajlowe Sos. 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwki z orzechów ziemnych 1 łyżka soku z pomarańczy pieprz, sól Wykonanie. Z chleba wykroić 6 kwadratów i grillować grzanki około 6minut. Na grzance ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu(...)serze pojawią się bąble, około 5 minut. Na talerzu ułożyć endywię (kozią bródkę), grzanki serowe i pokrojone pomidorki. Składniki sosu zemulgować i polać nim sałatkę. Posypać pieprzem. Sałatka francuska z groszku śnieżnego. Składniki. 100 g groszku śnieżnego 1 grapefruit 6 rzodkiewek 4 liście sałaty masłowej 1 łyżeczka sezamu czarnego Sos. 1 łyżka octu truskawkowego 1 łyżka soku z grapefruita
Kulinarny karnet Christophera