sosy - 72234 przepisów (strona:272/4816)

SZYBKIE DANIA JEDNOGARNKOWE - 3 inspirujące przepisy: TEST patelni WOLL 129

podsmażać chwilę (cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić) - przełożyć do miseczki.  Na tej samej patelni poddusić pieczarki - oprószyć obficie solą i pieprzem. Zamiast soli można doprawić jasnym sosem sojowym. Gotowe pieczarki przełożyć do miseczki z cebulką. Patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem (ostrożnie, aby się nie poparzyć). Krok 3. W miseczce wymieszać posiekane jajka, podsmażoną cebulę oraz pieczarki, wbić(...)bułka dobrze przylegała do masy. Kotleciki smażymy na patelni, rumieniąc z obu stron. Odkładamy na bok i trzymamy w cieple. Na tej samej patelni można przygotować pyszny i szybki sos koperkowy albo z kiszonych ogórków lub korniszonowy. Do gorącego sosu na powrót włożyć kotleciki jajeczne, chwilę razem podgrzać i gotowe. Kotleciki najlepiej smakują z sosem z ogórków kiszonych, korniszonowym albo

Moja Książka Kucharska
Kurczak Gong Bao 104

świeże) 2 pory 20 nasion pieprzu syczuańskiego około 50-70 g orzeszków arachidowych olej rzepakowy do smażenia Marynata: 2 szczypty soli 2 szczypty zmielonego białego pieprzu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka wytrawnego wina u mnie białe 1 białko jajka 1 łyżka skrobi kukurydzianej (u mnie ziemniaczana ) Sos: 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki jasnego(...)sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki octu chinkiang (lub miks 1 łyżka balsamico i 1 łyżka octu ryżowego) 100 ml bulionu drobiowego 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej (u mnie ziemniaczana) 1. Na suchej patelni i dużym ogniu prażymy orzechy arachidowe, aż lekko się zarumienią. Przekładamy do miseczki i odstawiamy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę

kruche babeczki
Roladka z łososiem i szparagami w nori z sosem tamaryndowym 96

Kolejny przepis z łososiem, ale tym razem smażonym. Roladka z łososiem i szparagami w wodorostach nori , podana ze słodkim sosem tamaryndowym i świeżą kolendrą. Rewelacja! Danie ciekawie się prezentuje i jest pyszne. Polecam na imprezy rodzinne, Święta lub z dodatkiem ugotowanego ryżu na niedzielny obiad Składniki: około 450 g świeżego łososia MOWI 5 zielonych szparagów nori (około(...)listków) 1 łyżka masła sól pieprz Sos tamaryndowy: 3 łyżki wody 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżeczki pasty tamaryndowej 3 łyżki cukru trzcinowego Dodatkowo: świeża kolendra Przygotowanie: Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Gotować na parze 1 minutę. Następnie każdy osobno, ciasno owinąć w wodorosty nori. Łososia opłukać, osuszyć i odciąć skórę. Pokroić wzdłuż na paski o szerokości około

Oryginalny smak
Burger wołowy z domowymi frytkami. Przepis krok po kroku 108

rostbef) 2 pomidory (ja użyłem malinowych) 2-3 ogórki małosolne 8 liści sałaty karbowanej 2 czerwone cebule 3 łyżki octu jabłkowego sól, czarny pieprz odrobina oleju roślinnego   Sos:   3 łyżki dobrego majonezu (ja użyłem Roleskiego ) 2 łyżki łagodnego ketchupu (tutaj też postawiłem na  ketchup BIO Roleskiego ) kilka kropel sosu Tabasco 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka zalewy(...)zmienia kolor na bardziej fluorescencyjny. Odstaw na 30 minut. Przyznam się, że patent podpatrzyłem od Jamie Oliver’a w  TYM VIDEO .   Przygotuj sos:   W misce wymieszaj majonez, ketchup, tabasco, sos worcestershire oraz tajemniczy składnik łyżkę zalewy, która wytworzy się podczas marynowania cebuli. Dopraw solą i pieprzem

kuron.com.pl
Kurczak duszony w botwince 142

Kurczak duszony w botwince -to pyszna propozycja obiadowa na soczyste filety z kurczaka w kremowym sosie z botwinki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety kurczaka w kremowym sosie z botwinki, przykryte z pierzynką z mozzarelli i oprószone świeżym koperkiem, to pyszne danie, idealne w sezonie na nowalijki. Jeśli macie pod ręką botwinkę, a marzy się Wam tym razem coś innego niż tradycyjna(...)sera mozzarella (waga po odsączeniu z zalewy) kilka gałązek świeżego koperku sól i pieprz do smaku 2 czubate łyżeczki mąki pszennej + 50 ml zimnej wody (do zagęszczenia sosu) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na filety z kurczaka duszone w botwince: Kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek. Przekroić wzdłuż na 2 podłużne filety i rozbić nieco tłuczkiem w najgrubszej części. Doprawić

Kulinarne Przeboje
Żeberka w coli z grilla 151

Żeberka w coli z grilla to dość oryginalne połączenie, ale tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Przepis jest niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czwartek: Loco moco, czyli burgery z jajkiem sadzonym 87

Lincoln, w młodzieżowej restauracji, której właściciele szukali czegoś równie łatwego do zrobienia, sycącego i taniego jak kanapka. Zamiast pieczywa użyli ryżu, na którym wylądował klasyczny burger. Całość podlali ciemnym sosem. Później dodali sadzone jajko wieńczące dzieło. Danie przypadło do gustu młodzieży z miejscowej szkoły i ochrzciła je loco moco. Jeden z uczniów nosił ksywkę „crazy”, a ponieważ uczył się hiszpańskiego(...)sprawdzaliśmy, ale być może coś jest na rzeczy. Przepis pochodzi z bloga Girlscangrill.com. Składniki: 250 g wołowiny 2 duże jajka ½ szklanki białego ryżu 1 szklanka bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju 1 łyżka masła ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciepłej wody Kilka łyżek siekanego szczypiorku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj ryż (np. korzystając z tego przepisu

Niedzielny kucharz
Makaron z oliwą i przyprawami 164

Najlepsze potrawy wychodzą z połączenia dosłownie kilku prostych składników. Takie jest właśnie makaron z oliwą i przyprawami. To szybkie i bardzo proste w przygotowaniu danie, które

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos holenderski: najlepszy przyjaciel szparagów. PRZEPIS 98

Klasyczny sos holenderski na bazie żółtek i masła jest wprost stworzony do szparagów. Genialne! Sos holenderski świetnie pasuje też do innych warzyw i jajek. Wszystkie niezbędne składniki prawdopodobnie masz w lodówce. A więc, do dzieła! Przepis na sos holenderski Składniki: cztery żółtka, ćwierć kostki masła, sok z połówki cytryny, biały pieprz, sól. Zrób tak: masło rozpuść w rondelku. Żółtka roztrzep(...)garnku zagotuj niewielką ilość wody, połóż na nim miskę z żółtkami, następnie powoli wlewaj masło, następnie sok z cytryny, cały czas energicznie mieszając rózgą. Wraz ze wzrostem temperatury sos będzie gęstniał. Gdy będzie miał konsystencję zbliżoną dla budyniu, natychmiast zdejmij miskę z garnka. Jeśli przegrzejesz sos, zacznie się ścinać i będzie do niczego. Na koniec dopraw solą i białym pieprzem

Kulinarna Polska
Fettuccine z sosem pomidorowym i boczkiem 98

się skończyła a wraz z nią słodkie leniuchowanie i nie myślenie o tym, że trzeba posprzątać czy ugotować. Na szybki obiad po powrocie z takiego wypoczynku polecam fettuccine z sosem pomidorowym i boczkiem. Sam sos pomidorowy można przygotować w większej ilości, następnie zamknąć w słoiku i pasteryzować przez około 20 minut. Tak przygotowany sos możemy przechowywać około 2 tygodni(...)lodówce. Ja do mojego sosu dodałam kawałki boczku, jednak spokojnie możesz zastąpić go pieczarkami, piersią z kurczaka czy nawet kiełbaską chorizo. W okresie kiedy świeże pomidory są niedostępne możesz zastąpić je pomidorami z puszki. Składniki: 200g makaronu fettuccine, ugotowanego al dente 100g boczku, pokrojonego w kostkę sól, pieprz, łyżka suszonego oregano, łyżka suszonej bazylii, łyżka posiekanego koperku, szczypta cukru

Życie ze smakiem
Placki ziemniaczane z sosem porowym 109

Placki ziemniaczane z sosem porowym – przyznam się, że placki z ziemniaków mogłabym jeść w każdej postaci.. z każdymi możliwymi dodatkami :) Najbardziej jednak uwielbiam je w wersji na słodko ze śmietaną i cukrem. Czasem jednak lubię skusić się na ich wersję wytrawną np. w postaci placków ziemniaczanych po węgiersku, czy tak jak teraz z sosem porowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Placki ziemniaczane z sosem porowym – Składniki: Składniki na placki ziemniaczane: 500 g ziemniaków (waga przed obraniem, ale obierałam je dość cieniutko) szczypta soli pół łyżki mąki pszennej 1 jajko olej rzepakowy do smażenia placków Składniki na sos porowy: 1 duży kawałek pora (tylko biała i jasnozielona część) – ok. 110 g 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% pół

Kulinarne Przeboje
Restaurant Week 117

domowy makaron, który bardzo mi smakował. I za wątróbkę, bo lubię – choć już wiem, że kaczą niekoniecznie. Tarta z porem, kozim serem i orzechami włoskimi podana z sosem musztardowym Tradycyjna zupa cebulowa zapiekana serem, podana z grzanką maślaną Karmelizowane gęsie wątróbki podane na pieczonej brukwi i marchwi z chipsem z jarmużu Domowy makaron z borowikami, szpinakiem i polskim serem(...)bardzo smaczne, ale zdecydowanie było ich zbyt mało. Zupa waniliowa smakowałaby i bez pianek, a ptyś to deserowe mistrzostwo smaku. Ciastka krabowe podawane z puree z rukwi wodnej, czosnkowym sosem aioli i piklowaną szalotką Terina z porów i koziego sera podana z pastą z czarnych oliwek Mostek cielęcy faszerowany grasicą podany z gnocchi z pieczonej marchwii i sosem Gravy aromatyzowany

Kucharzyca
BIAŁA KIEŁBASA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 169

Biała kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego menu. Najczęściej dodajemy ją do żurku wielkanocnego lub podajemy w formie pieczonej z różnymi dodatkami i sosami. Ja natomiast postanowiłam wykorzystać białą kiełbasę do przygotowania przekąski idealnej na świąteczny stół. Biała kiełbasa zapieczona w cieście francuskim z dodatkiem sosu musztardowego, w formie szaszłyków. Świetnie się prezentuje, ale również pysznie smakuje! Można ją podać jako(...)przekąskę w towarzystwie sosu musztardowego lub jako oryginalny dodatek do żurku. W sumie taka przekąska pasuje na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc.  Składniki: 3 białe kiełbasy parzone 1 op. ciasta francuskiego świeżego Sos musztardowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowo-chrzanowej (polecam  Schronisko Smaków ) Wykonanie: Sos musztardowy: W miseczce mieszamy jogurt

Kuchnia MagdaLeny