Makaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami to bardzo szybki obiad. Do jego wykonania Madzia wykorzystała makaron razowy, który dodana mu wyjątkowego smaku. Makaron najlepiej smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kacze udka confit z sosem pomarańczowym Kacze udka confit to wyborna klasyka kuchni francuskiej . Ideał sztuki kulinarnej . Tak przyrządzona kaczka , pozostaje soczysta , mięciutka ,a do tego mimo iż gotuje się w tłuszczu , wcale tłusta nie jest . Metoda confitowania mięsa to stara tradycja , można w ten sposób przyrządzać wiele gatunków ze znakomitym efektem . Sos pomarańczowy to równie genialny element dania , podkreśla(...)zachwyt biesiadników . Polecam Składniki na 5 osób : 5 kaczych udek ( najlepiej dużych ) kilka gałązek świeżego rozmarynu 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 0,5 l kaczego smalcu sos pomarańczowy : 1 szklanka soku pomarańczowego 100 % bez cukru 1 czubata łyżka masła 2 łyżki cukru sól do smaku dodatkowo : 1 pomarańcza do dekoracji Kacze udka oczyszczamy z wszelkich piórek ,pałek
Ogrodnik w podróżyrozpowszechnionych i lubianych dań na całym świecie. Składniki Ciasto do pizzy 1 ½ szklanki mąki pszennej 150 ml wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli Sos pomidorowy 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy ½ łyżeczka soli ½ łyżeczka cukru ½ łyżeczka pieprzu Sos czosnkowy 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 jogurt naturalny(...)pizze na blasze 22 cm. Po upływie godziny ciasto dzielimy na 4 części wałkujemy, wykładamy na blachę i dodajemy nasze ulubione składniki lub te z przygotowanych przeze mnie propozycji. Sos pomidorowy: Wszystkie składniki wkładamy do wyższego naczynia i blendujemy na gładką masę, a następnie przyprawiamy do smaku. Sos czosnkowy: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez i jogurt naturalny doprawiamy pieprzem
4stronykuchni.plciekawy przepis, który z pewnością będzie miłą odskocznią od tradycyjnych, polskich potraw :) Zatem potrzebujemy: ok. 400 g fileta z kurczakiem, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, 1 cebula, ostry sos chili, sok z limonki, sos sojowy, 200 g makaronu udon, czarny sezam, pieprz, czosnek, olej kokosowy Kurczaka kroję w kostkę. Doprawiam pieprzem oraz czosnkiem. Wlewam ok. 4 łyżki sosu sojowego(...)patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Przesmażam na nim drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaję kurczaka. Smażę ok. 10 min. Wlewam 2 łyżki soku z limonki oraz ok. 4 łyżek sosu chili. Całość mieszam. Paprykę kroję w kostkę. Dorzucam na patelnię. Smażę ok. 10-15 min. W razie potrzeby dodaję sos sojowy bądź ostry sos chili. Makaron przygotowuję zgodnie z instrukcją
Przepis na Dzień Dobrywłoskiej, typowe dla kuchni neapolitańskiej, popularne na całym świecie: s paghetti alla puttanesca, znane również jako "aulive" i "chiapparielle", czyli oliwki i kapary. Baz ą do sosu puttanesca s ą pomidory, oliwki, anchois i kapary. W tym miksie intensywnych smaków nie może zabraknąć oczywiście czosnku oraz peperoncino, które dodaj ą dodatkowego aromatu. Ale skąd(...)kolor czerwony i czarny, kolor pomidorów i oliwek, który miał przyciągać wzrok klientów i działać na nich pobudzająco. Jak przygotować oryginalne spaghetti alla puttanesca? Sos serwujemy tylko z "długim " makaronem typu spaghetti; omijamy "krótki " makaron typu rurki lub kokardki. Do sosu dodajemy czarne oliwki Gaeta. Jeżeli nie posiadamy tego typu oliwek, możemy wykorzystać dowolny
La grande e la piccola cuocaCebulowe bhaji to danie, które wywodzi się z kuchni indyjskiej. Bhaji to małe placuszki przygotowane z cebuli, mąki i przypraw smażone w głębokim tłuszczu. Cebulowe bhaji z sosem śliwkowym W kuchni indyjskiej do przygotowania tych małych placuszków używa się mąki z ciecierzycy. Mąkę łączy się z cebulą i przyprawami takimi jak kminek czy kolendra. Bhaji podawać można jako przekąskę(...)przystawkę. Koniecznie należy serwować je na ciepło. Moje cebulowe bhaji w przeciwieństwie do tych tradycyjnych powstały z dodatkiem mąki pszennej. Podałam je z fantastycznym sosem śliwkowym. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania cebulowych bhaji
mecooksZAPRASZAM ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ Ta rolada to prawdziwy hit imprezy! Wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Można podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym. ROLADA SEROWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI PRZEPIS TUTAJ Rolada serowa z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami to pyszna przystawka, którą można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno(...)TUTAJ Pyszna i kolorowa rolada schabowa faszerowana mielonym mięsem, żółtym serem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam! SAŁATKA Z TORTELLINI I PYSZNYM SOSEM PRZEPIS TUTAJ Kolorowa i bardzo smaczna sałatka z makaronem tortellini, szynką, warzywami i pysznym sosem. Polecam! ROLLSY Z TORTILLI Z ŁOSOSIEM PRZEPIS TUTAJ Smacznie, zdrowo, kolorowo! Łatwe, szybkie i przepyszne
Blog z Apetytemjabłka mięciutkie. Posiłek był zdrowy i pyszny. Kilka cienkich plasterków jabłka dodałam do gotowej owsianki. Kolejną funkcją, jaką sprawdziłam to gotowanie . Postanowiłam ugotować makaron i zrobić do niego sos brokułowy z wędzonymi migdałami (jej jakie to dobre było!). Wszystkie testy relacjonowane na żywo możecie zobaczyć na moim Instgramie - https://www.instagram.com/smyk_w_kuchni_blog/?hl=pl W wyróżnionych relacjach, tuż pod nazwą(...)dotykowy, jak wyglądają dania po zrobieniu. Będę tam też dodawała kolejne moje dania, które będą powstawały przy pomocy tego urządzenia. Makaron ugotowałam za pomocą funkcji gotowanie. Odcedziłam na sicie. Sos brokułowy z wędzonymi migdałami: - 1 opakowanie mrożonych brokułów (400 g) - 2 łyżki jogurtu naturalnego (typu grecki) - duża łyżka serka kremowego (typu mascarpone) - garść migdałów wędzonych ( do kupienia w Lidlu oferta
SMYKWKUCHNIKolejny sposób na kurczaka... filety z kurczaka w kremowym sosie paprykowym. Jeżeli chodzi o kurczaka to jest to moje ulubione mięso i przyrządzam je bardzo często, gdyż jest ono uniwersalne i delikatne, szczególnie gdy jest duszone. Przy wyborze kieruje się zawsze tym, aby był to kurczak zagrodowy z gospodarstw ekologicznych, hodowany w naturalny sposób, bez antybiotyków i karmiony paszą(...)zdrowo! Ale żeby nie było nudno, to za każdy razem staram się przygotowywać kurczaka na inny sposób. Tym razem filety z kurczaka są w towarzystwie dość ostrego sosu paprykowego. Sos można wykonać również w wersji łagodnej - wystarczy, że ajwar pikantny zamienimy na łagodny 😉 Smak sosu niewątpliwie wzbogaca ajwar - klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażanów. Delikatne i kruche mięsko
Kuchnia MagdaLenyDelikatne mini klopsiki z mięsa indyczego w kremowym sosie czosnkowym. Sos czosnkowy jest bardzo aromatyczny i dość intensywny w smaku, a dodatek śmietanki kremówki sprawia, że łagodnieje i staje się aksamitny oraz kremowy. Klopsiki z mięsa drobiowego, które są delikatne i łagodne w smaku idealnie się wpasowują w wyrazisty sos czosnkowy. Niepowtarzalnego aromatu nadaje też dodatek czosnku niedźwiedziego. Dzięki takiej(...)jest dość tanie 😉 Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: 6-8 ząbków czosnku 1 szklanka bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej odrobina soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Wykonanie: Klopsiki: Cebulę obieramy
Kuchnia MagdaLenyowocami. Upiekłam ostatnio korzenne crumble z jabłkami i mieszanymi owocami jagodowymi. Korzenne crumble czyli korzenne ciasto kruszonka idealnie sprawdzi się na niedzielny deser. Uwielbiam crumble z lodami lub waniliowym sosem. Sos waniliowy można zrobić na wiele sposobów. Jeśli nie macie zbytnio dużo czasu polecam sos waniliowy na zimno. Robię go często ze śmietanki, prawdziwej wanilii i żółtek. Jeśli jesteście niepewni(...)jakości jajek (salmonella), to po prostu przygotujcie waniliowy sos gotowany. Korzenne crumble wprawiło mnie w świąteczny nastrój. Korzenne wypieki są takie aromatyczne! Korzenne crumble Składniki: na 6 porcji 180 g pszennej mąki 50 g owsianych płatków 100 g cukru 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zmielonych goździków szczypta soli do smaku 3 jabłka 250 g mrożonych owoców
codojedzeniaInspiracją tego dania jest kuchnia włoska. Składniki są stosunkowo łatwo dostępne, gdyż makaron lasagne kupimy nawet w osiedlowym sklepiku, zawsze robiłam tą zapiekankę z mięsem mielonym i sosem bolognese , domownicy wolą klasyczną wersję a mnie bardziej smakuje z rybą ;) Samo danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu raczej drogie ze względu na świeżego łososia atlantyckiego, sycące(...)pożywne , z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad, smaku dodaje sos beszamelowy z porem, całość najlepiej smakuje podana ze schłodzonym francuskim białym winem. Pomidorki koktajlowe ułożone na środku lasagne , podkreślą walory wizualne. Zachęcam do spróbowania tej wersji. Smakoszom ryb i makaronu to danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Składniki dla 5 osób: 10-12 płatów lasagne
Wanilia i KardamonŁatwa i szybka do zrobienia pasta z zawiesistym sosem pomidorowym, którego bazę stanowi zasmażony boczek. Bucatini amatriciana to jedno z najpopularniejszych dań w Rzymie. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Cztery są główne pasty kuchni rzymskiej (nie tego starożytnego, ale mieszkańców Rzymu): amatriciana, carbonara, gricia oraz cacio e pepe. Podstawę każdej stanowi oczywiście makaron, zazwyczaj spaghetti(...)wędzonym albo panchettą, choć Włosi, nie tylko w Rzymie, standardowo używają podgardla. Drobno pokrojone smaży się długo na patelni aż do całkowitego wytopienia tłuszczu, który następnie stanowi podstawę zawiesistego sosu. W makaronie amatriciana sos jest pomidorowy, gotowany krótko, ale niesamowicie esencjonalny i pożywny. Nazwa potrawy wzięła się od miejscowi Amatrice w rejonie Lazio, gdzie oryginalnie powstała i skąd trafiła
Niedzielny kucharzDzisiejsza wersja pulpecików jest daniem w sam raz dla miłośników wyrazistych smaków, czerwonego wina i aromatycznych sosów oraz przypraw. Esencjonalny sos z dodatkiem cynamonu, kuminu i gałki muszkata ł owej idealnie komponuje si ę z pulpecikami, tworząc niepowtarzaln ą kompozycj ę smaków i aromatów. Polecam serdecznie :) **** L’odierna versione delle polpette al bovino(...)mielonej wołowiny 50 g mielonej wieprzowiny 100 g czerstwego pieczywa 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki mleka 1 jajko oliwa z oliwek s ó l i pieprz Sos winny 500 ml bulionu warzywnego 200 ml czerwonego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru szczypta gałki muszkata ł owej szczypta cynamonu szczypta kuminu
La grande e la piccola cuocaMacie ochotę na coś lekkiego, chrupiącego, owocowego? Sałatka, która rozpieści kubki smakowe swą owocową różnorodnością, a do tego wszystko polane zostało malinowo-musztardowym sosem zamiast klasycznego dressingu. Całość uzupełnia gorzka rukola, aromatyczna, kremowa i słona gorgonzola oraz chrupiące, słodkawe orzeszki piniowe po to, żeby każdy kubek smakowy odczuł to, co powinien odczuć : ) Jeszcze tylko pytanie – czy jesteście fanami sosu(...)musztardowo-miodowego? Jeśli tak, to spróbujcie kombinacji maliny, miód i musztarda Myślę, że zakochacie się w niej tak, jak i ja Jako sos do sałatek – po prostu obłędne połączenie! Sos jest oczywiście tylko uzupełnieniem przedstawionego na zdjęciu kulinarnego szaleństwa – sałatki, która spokojnie może stanąć na podium, gdy ma się ochotę na jedzenie, które uszczęśliwia i zaspokaja ochotę
Eat me! Fit me!