Magda Soczysty, delikatny kurczak z kawałkami zielonego brokuła to idealna para do kremowego, czosnkowego sosu z dużą dozą parmezanu. To wszystko podane w makaronowych muszlach i zapieczone pod warstwą mozzarelli tworzą przepyszny, prosty obiad. Jako danie łatwo podzielne, można je podać także na przyjęcie – makaronowe muszle zawsze efektownie się prezentują. Składniki (na 3-4 porcje): 2 filety z kurczaka(...)około 35 makaronowych muszli – u mnie tyle się mieściło w naczyniu 1 średni brokuł kulka mozzarelli łyżka oleju sól i pieprz do smaku Na sos: 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki parmezanu sól i pieprz do smaku Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki – ułatwi
Smaczna StronaSuper danie na wynos Jak by nie było z egzegezą pijanego makaronu jest to danie bajecznie łatwe i smaczne. Skład, poza podstawą, którą tworzy makaron ryżowy, sos sojowy, sos rybny, chili z czosnkiem i bazylią, jest dość dowolny. Można do klusek dodać mięso, albo owoce morza, albo warzywa. Co do ostrości, to jego poziom zależy od indywidualnych gustów – może(...)dojrzałe pomidory, obrane ze skórki i posiekane (bez gniazd nasiennych) lub puszka pomidorów 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 jajko 200 g makaronu ryżowego – szerokie wstążki 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka słodkiego chili 1 łyżeczka cukru Mała garść bazylii (najlepiej tajskiej) 3 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją i przelej
Niedzielny kucharzBardzo prosty i szybki makaron z krewetkami i cukinią. To danie to prawdziwa uczta dla wszystkich, którzy lubią owoce morza. Niestety najlepiej on smakuje podany zaraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pizzy. Składniki składniki na ciasto • mąka typ "00" 300 g • woda letnia 180 ml • sól 3/4 łyżki • świeże drożdże 20 g • oliwa z oliwek 10 ml składniki na sos pomidorowy • pomidory z puszki bez skóry 200 g • średnia cebula 1 szt • ząbek czosnku • suszona bazylia 10 g • suszone oregano 10 g • oliwa z oliwek 20 ml • cukier(...)sól, drożdże i stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto przez około 7-8 minut. Na koniec wyrabiania dodajemy oliwę z oliwek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na dwie godziny. Sos pomidorowy Obieramy i szatkujemy cebulę oraz czosnek w drobną kostkę. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy 40-50 sekund Dodajemy pokrojone i pozbawione skórki
chefintheforestreceptur, które powstały w początkowych latach istnienia Patak’s, produkowane jest nadal do dziś. W ofercie Patak’s każdy znajdzie coś dla siebie, dostępne są bowiem: gotowe sosy w słoikach – idealne do szybkich posiłków z ryżem, z mięsem, rybą lub warzywami pasty w słoikach – skoncentrowane ziołowe pasty w oleju z których możecie wyczarować niesamowite smaki(...)któremu w 3 krokach przygotujecie przepyszne danie. Produkt podzielony jest na 3 saszetki – suche przyprawy które podsmażacie na początku, pastę przyprawową, którą dajecie jako drugą na patelnię i sos pomidorowy który uzupełnia danie. To także nowość marki, dostępna już za chwilę w sklepach. Pikle – dostępne w 3 różnych smakach: czosnkowe, mango, limonkowe. Doskonałe jako dodatek do mięsa
nietylkopasta.plTuńczyk marynowany w aromatycznych sosach azjatyckich, a potem panierowany w sezamie podany z kwaśnym i ostrym marynowanym imbirem to coś odpowiedniego dla miłośników kuchni azjatyckiej. Wszystkie smaki tego dania idealnie się uzupełniają i ze sobą współgrają. Polecam TUŃCZYK w SEZAMIE Składniki: (2 porcje) domowy sos kabayaki: 150 ml mirin-u 150ml sosu sojowego 150 g cukru lub miodu 1 pomarańcza(...)laska cynamonu 5 goździków marynata: domowy sos kabayaki sok z limonki i cytryny 1/2 pęczka kolendry 1 laska trawy cytrynowej 2-3 liście kafiru tuńczyk: 2 porcje świeżego tuńczyka (po ok. 100 g) po 4 łyżki czarnego i jasnego sezamu do podania: marynowany imbir marynowana rzodkiew Przygotowanie: domowy sos kabayaki: Ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Mirin
Bon appetit mon amieMakaron z cukinii to świetna alternatywa dla zwykłego makaronu, a dużo zdrowsza i bardzo smaczna. Podany z sosem z aromatycznie przypieczonej papryki i usmażoną chrupiącą ciecierzycą będzie stanowił smakowity i pełnowartościowy letni posiłek. Polecam Jeśli nie macie urządzenia do robienia makaronu z cukinii tzw. krajalnicy spiralnej, to albo możecie zakupić specjalną obieraczkę do julienne, czyli do pokrojenia danego produktu(...)zetrzeć cukinię na zwykłej tarce na cienkie paski, chociaż nie będzie to wtedy wyglądało jak spaghetti… ale nadal będzie pysznie smakowało Składniki: Makaron: 1 duża cukinia 1 łyżeczka soli Sos: 2 papryki czerwone 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Dodatkowo: 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki 1-2 łyżeczki oleju 1/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiej szczypta kuminu sól i pieprz
Lamarida.plSkładniki: (4 porcje) 500 g. antrykotu wołowego 1 mała cebula świeżo mielony czarny pieprz odrobina soli 4 bułki 1 pomidor kilka liści ulubionej sałaty 4 łyżeczki majonezu Sos teriyaki: 4 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżki cukru brązowego 1/2 szkl. wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego kawałeczek świeżego imbiru Do zagęszczenia sosu: 3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka(...)Zalej wodą i duś pod przykryciem 4 minuty. Zdejmij pokrywkę i odparuj płyn. Dodaj cukier i ocet. Mieszaj i smaż około 5 minut. Zdejmij z ognia i wrzuć kapary. Sos: W rondelku wymieszaj wodę z cukrem brązowym, octem ryżowym, sosem sojowym, posiekanym drobniutko imbirem i przeciśniętym czosnkiem. Bułki przekrój i podpiecz rozciętymi stronami na suchej patelni. Uformowane burgery kładź
Delicious Placezimno kotleta schabowego, ale wegetariańskie i wegańskie kotleciki to już zupełnie inna bajka. Według mnie smakują dobrze na ciepło i na zimno, szczególnie jeśli podamy do nich jakiś apetyczny sos. Moja propozycja to kotleciki z kalafiora i kuskusu, doprawione czosnkiem, chilli i natką pietruszki. A do tego pyszny dip z awokado i jogurtu, świetny dodatek do wszelkich wege kotlecików, placków(...)jajka ugotowane na twardo) oraz warzyw (sałatka, zielona fasolka, pomidory) stanowi zdrowy i kompletny posiłek do pracy. W wersji do lunchboxa pominęłabym oczywiście intensywne fileciki anchois, a także zapakowałabym sos do oddzielnego słoiczka i polała nim sałatkę tuż przed podaniem. Kliknijcie w link, aby zobaczyć kolejny przepis w wersji filmowej. ➤ Kliknij - Przepis na sałatkę nicejską + FILM Czwartek
Chilli Czosnek i OliwaSzynka ,duszona w sosie śmietanowym z boczniakami Szynka wieprzowa , na ogół, jest dość łatwo dostępna , a do tego , często tania . Świetny kawał mięsa , bez kości , aczkolwiek niektórym lubi płatać figle i wychodzić sucha . Poniższy przepis jest bardzo prosty , a szynka przyrządzona według niego , jest krucha , mięciutka i aromatyczna . Sos aksamitny i mocno esencjonalny od wspaniałych boczniaków , które obecnie są moim(...)stron , na złoty kolor , przekładamy do brytfanki . Cebulę , obieramy , siekamy , smażymy na smalcu , pozostałym ,po obsmażaniu mięsa . Jak zmięknie i się zrumieni ( uwaga ,nie może, być zbyt ciemna, bo sos , wyjdzie nie apetyczny i gorzkawy ) .Na mięsie w brytfance ,układamy po kawałku masła , na każdy kawałek mięsa kładziemy masło . Przysypujemy cebulą , solimy , pieprzymy , doprawiamy czosnkiem,wlewamy 1/2 szklanki bulionu
Ogrodnik w podróżybiałej cebuli, startej na tarce o grubych oczkach 1 jajko, lekko ubite 3-4 ziarenka ziela angielskiego, utartego w moździerzu 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, biały pieprz Sos: 300ml wody pół kostki rosołowej 2 łyżki mąki 100ml mleka 1 łyżka sosu sojowego 4-5 łyżek śmietany Jak zrobić szwedzkie klopsiki: Bułkę tartą wrzucić do dużej miski, zalać(...)patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpeciki po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby osuszyć je z nadmiaru tłuszczu. Przygotowanie sosu: Na patelnię na której smażyły się pulpeciki wlać wodę i zagotować, zeskrobać kawałki mięsa od smażenia i gotować jeszcze kilka minut. Dodać rozkruszoną kostkę rosołową, dokładnie wymieszać aż się rozpuści
Codzienne GotowaniePlacki z cukinii z fetą – czyli greckie placuszki z cukinii zwane kolokithokeftedes . W połączeniu z greckim sosem tzatziki tworzą pyszny duet, który polecam Wam na obiad lub kolację. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right(...)mąki pszennej sól i pieprz do smaku 1 mała cebula kilka gałązek mięty i koperku 100 g fety 1 ząbek czosnku oliwa lub olej rzepakowy do smażenia do podania sos tzatziki (zobacz przepis: grecki sos tzatzyki ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki z cukinii z fetą – Kolokithokeftedes – Wykonanie: Przygotować sos z tego przepisu: Sos tzatziki Cukinie umyć, osuszyć, a następnie
Kulinarne PrzebojeRyż z kalafiora – tak, tak kiedyś mi taki gdzieś mignął i postanowiłam go zrobić. Ryż, ryżem ale co dodać do niego ? Padło na indyka z sosie ostrygowym z cukinią i dużą ilością kolendry. Tak to ostatnio zdecydowanie moje ulubione smaki, a przy okazji danie robi się szybciutko. A i cukinia z własnej grządki. Czy można czegoś chcieć(...)kalafiora z indykiem i kolendrą. ( porcja dla 5 osób ) 1 kalafior 2 ząbki czosnku 50 kg piersi z indyka cukinia zielona ( nieduża ) cukinia żółta ( nieduża ) 1 cebula 3 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oleju sezamowego pęczek kolendry 2 łyżki oleju Kalafior w malakserze rozdrabniamy na drobne kawałeczki, takie właśnie ryżowe w rozmiarze. Obieramy czosnek
Kuchnia na wzgórzubędą to filety czy udka. Piersi oczywiście smażą się krócej, za to nogi, wymagające więcej cierpliwości, mają więcej smaku, a wytopiony podczas długiego smażenia tłuszcz stanowi wspaniałą bazę sosu śmietanowego. Jeśli macie mało czasu, sięgnijcie po filety. Gdy sprawa jedzenia nie jest aż tak pilna zabierzcie się za udka. W obydwu wersjach danie smakuje wyśmienicie. Kurczaka możecie go podać(...)puszka pomidorów w zalewie Duża garść szpinaku Opakowanie śmietany 12 proc. (150 g) 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól: 2 łyżeczki do przyprawienia kurczaka plus około 1 łyżeczki do przyprawienia sosu Pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondlu lub patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Osusz kurczaka ręcznikiem papierowym, posól, popieprz i połóż na rozgrzanym oleju skórką w dół
Niedzielny kucharz