sosy - 72234 przepisów (strona:284/4816)

Pieczone ziemniaki z brokułem i sosem serowym 163

bardzo cienkie plasterki i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 2 łyżek) na złoty kolor.  Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Przygotować sos. Na rozpuszczone na patelni masło (2 łyżki) wsypać mąkę i krótką chwilę podsmażać, na średnim ogniu, cały czas energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną). Następnie wlać zimne mleko i wymieszać. Gotować(...)średnim ogniu, często mieszając, aż sos delikatnie się zagęści. Zmniejszyć ogień, wsypać starty ser i cały czas mieszając gotować, aż ser się rozpuści i powstanie kremowy sos. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać ugotowane, odcedzone różyczki brokuła, wymieszać i gotować, na małym ogniu, aż brokuły się podgrzeją. Zestawić z ognia. W każdym, upieczonym ziemniaku, zrobić, przy pomocy widelca

Gospodyni Miejska
Sos chrzanowy 141

moim rodzinnym domu na wielkanocnym stole króluje sos chrzanowy. Jest to sos całkiem odmienny do znanego wszystkim i bardzo popularnego sosu tatarskiego . Może wszystkich zaskoczę, ale ja z kolei nie wiedziałam co to jest sos tatarski. Ja własnie bez sosu chrzanowego nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych. Podaję go z różnego rodzaju pieczeniami i wędlinami. Ma ostry, bardzo wyrazisty smak. Najlepiej(...)przygotować go dzień wcześniej, żeby smaki sosu się przegryzły. Sos chrzanowy jest bardzo prosty w wykonaniu i robi się go z łatwo dostępnych i tanich składników. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje i na stałe zagości na Waszych świątecznych stołach. Składniki: 2 kubki gęstej kwaśnej śmietany (każdy po 400 g) 8 jajek 2 słoiczki chrzanu  2 łyżki musztardy sarepskiej

Pobite gary Barbary
Sałatka warstwowa z tuńczykiem 167

Pięknie się prezentuje, wyśmienicie smakuje i nie wymaga dużo pracy... sałatka idealna :) Dominuje smak tuńczyka i sosu czosnkowego, z którym współgra lekko pikantna rukola i słodkie pomidorki. Jest treściwa, pyszna i nie potrzeba nic kroić ;) Sk ł adniki: 150g makaron pełnoziarnisty kokardki/penne puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ½ opakowania rukoli 2 kulki sera mozzarella 250g pomidorków koktajlowych sól(...)czarny pieprz sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego opakowanie sosu sałatkowego 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania : Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Układamy na dnie szklanego naczynia. Kukurydze odsądzamy z zalewy i wysypujemy równomiernie na makaron. Tuńczyka odsączamy i umieszczamy jako kolejna warstwę na kukurydzy. Na tuńczyku układamy równa warstwę rukoli

Pyry na Gaz
LASAGNE BOLOGNESE - miesne inspiracje z Pudliszkami 77

Polecam! ------------------------------------ Liczba porcji : 4-6 Czas przygotowania : 2 godziny ------------------------------------ SKŁADNIKI : 300g zmielonego mięsa (wołowe lub wieprzowo-wołowego) 5 łyżek masła (najlepiej klarowanego) - 2 łyżki do mięsa+3 łyżki do sosu serowego 2 ząbki czosnku 200ml czerwonego wina 100ml śmietanki 30-36% 300g płatów ciasta lasagne 300g cebuli 1/2kg dojrzałych pomidorów +1/2 słoiczka (ok. 100g) koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki(...)dusimy chwilę na niewielkim ogniu (aż płyn odparuje) - możemy doprawić do smaku. Krok 2. Pomidory obieramy ze skórki, oddzielamy sok z pestkami, sok przecieramy przez sito. Krok 3. Przygotowujemy sos pomidorowy : drobno posiekaną cebulę smażymy na oliwie z oliwek, obsypujemy cukrem brązowym, mieszamy, kiedy cukier rozpuści się, dodajemy obrane pomidory wraz z sokiem (bez pestek), smażymy razem, aż pomidory się

Moja Książka Kucharska
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami 112

tego bardzo smaczne. Często oglądając jego wieczorny program już mam pomysł na obiad następnego dnia. Zapiekanka jest sycąca, z kurczakiem, ma wspaniały aromat wędzonego boczku, a całość dopełnia sos beszamelowy. Polecam!    Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami   Składniki na formę 24 x 15cm:   200g boczku wędzonego 100g pieczarek 2 piersi z kurczaka opakowanie makaronu wstążki (300g) przyprawy(...)przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie łyżka oliwy z oliwek   Na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa   Dodatkowo: 100g startego żółtego sera   Wykonanie: Kurczaka kroimy w większą kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i ziołami, dodajemy łyżkę oliwy i odstawiamy na godzinę. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Mięso

Smak mojej kuchni
Makaron z parówkami w sosie pomidorowym 197

przecier pomidorowy oraz szklankę wody z gotowania makaronu. Dodać przyprawy tj. oregano, bazylię, słodką paprykę oraz cukier. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 10 minut). Na talerze wyłożyć makaron. Polać sosem. Oprószyć posiekaną natką pietruszki i startym serem. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób(...)Przecier pomidorowy to nie to samo co koncentrat pomidorowy. Można go zastąpić krojonymi pomidorami z puszki wraz z zalewą (400 g; wówczas nie ma już potrzeby dodawania do sosu wody z gotowania makaronu). Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Wodę do sosu można pobrać w trakcie gotowania makaronu (najlepiej pod koniec gotowania). Smak sosu można wzbogacić o 1 łyżkę

Gospodyni Miejska
Ryba z pieca w sosie bordelaise, ryba z pieca w sosie brokułowym FROSTA 83

przygotować wystawny obiad. Myślisz co zrobić, aby Twoja rodzina szybko otrzymała ciepły posiłek. Mam dla Ciebie świetny pomysł ! Zaserwuj im Rybę z pieca od Frosty ! Ryba z pieca z sosem Bordelaise Składniki:  Filety z mintaja 50% sos bordelaise 50% woda  mąka pszenna  masło 7%  cebula olej słonecznikowy zioła - pietruszka, koperek sól skrobia ziemniaczana cukier papryka czosnek(...)kurkuma Przygotowanie: Piekarnik - 40 minut Mikrofalówka - 13 minut. Rybka rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatna i krucha. Po wyjęciu z piekarnika od razu czuć piękny zapach rybki i sosu, mi niestety nie posmakował ten sos, który jest na bazie czerwonego wina. Natomiast mężuś jest zachwycony rybką i z wielką chęcią ją zjadł. Wielkim minusem jest to, że się rozwala

My World by Dagmara Rek
Rozpływająca karkówka, duszona w kapuście kwaszonej z aromatycznym sosem myśliwskim. 300

komunijne, a my co chwila wyszukujemy idealnej receptury. Nic dziwnego - karkówka duszona w kapuście jest niezwykle delikatna, wprost rozpływająca się w ustach, mięciutka - obłędna. Ale to dodatek odpowiedniego sosu napędza cały smak. Kiedy zrobiłam to danie pierwszy raz, to czegoś mi brakowało. Długo szukałam odpowiednich przypraw podnoszących smak całej potrawy, aż do momentu, w którym przygotowałam domowy sos myśliwski(...)był strzał w 10.  Jak smakuje danie? Szczerze? Lubicie bigos? - To coś bardzo podobnego, ale... Dużo łatwiejszego. Składniki: karkówka wieprzowa 1 kg kapusta kwaszona 1 kg sos myśliwski: 2 szklanki rosołu garść suszonych grzybków pół czerwonej papryki 1 tarty ogórek kwaszony ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę nieduża cebula posiekana w kostkę puszka pomidorów krojonych 100 ml czerwonego wina sól

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sałatka cezar z kurczakiem 202

Klasyczna sałatka cezar wzbogacona o pysznego kurczaka i pomidorki koktajlowe. Jej przygotowanie to kilka minut, a efekt jest naprawdę oszałamiający. Cały sekret tkwi w wyśmienitym sosie. Tego dania nie da się zepsuć! Do przygotowania dania użyłem: 1 główki sałaty lodowej, 500 gram pomidorków koktajlowych, 250 gram piersi z kurczaka, 1 bagietki, 100 gram masła, 4 ząbków czosnku, 5 łyżek oliwy(...)gram parmezanu, 2 łyżek słodkiej musztardy, 1 łyżeczkę sosu worcester, 3 filetów z sardeli, 1 łyżeczki soku z cytryny, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie sałatki rozpocząłem od podsmażenia kurczaka. Piersi kurczaka pokroiłem w półtoracentymetrową kostkę, opruszyłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzałem dwie łyżki oliwy i dość mocno zrumieniłem na niej kurczaka. Doprawienie kurczaka jedynie solą

Wyprawy kulinarne
Śledzie po Duńsku | Śledzie z Majonezem i Śmietaną | Pyszna Sałatka Śledziowa 292

same bez jajka również są bardzo pyszne. Polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto. Do przygotowania śledzi po duńsku będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone na sos: 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 12% lub 18% 1/2 pęczka koperku 1 pęczek szczypiorku 1 cebula 2 ogórki konserwowe 3 łyżki kaparów 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka curry(...)płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Teraz przygotuję sos: Do misec zki d aję majonez, śmietanę, ketchup i dokładnie mieszam. Umytą i osuszoną zieleninę (koperek, szczypiorek) drobno siekam i dodaję do sosu. Odsączone kapary z zalewy również siekam

Uwaga Babcia Gotuje
Warzywa w sosie Teriyaki 184

już w poprzednim poście pisałam, sos teriyaki jest jednym z moich ulubionych smaków kuchni azjatyckiej. Robiłam już klopsiki w sosie teriyaki   A teraz po prostu szybkie warzywa. Tak naprawdę potrzebujemy 2 - 3 łyżek tego sosu w tym przepisie, a podane składniki są na większą ilość. Resztę sosu można przelać do szklanej buteleczki i przechowywać w lodówce(...)tygodni.  Składniki pół czerwonej papryki pół czerwonej cebuli 5 dużych pieczarek garść kiełków Sos: łyżeczka sproszkowanego czosnku łyżeczka imbiru łyżeczka miodu 1/4 szklanki sosu sojowego 5 łyżeczek cukru brązowego 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1 szklanka wody łyżeczka oleju sezamowego W rondelku najpierw mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos, następnie gotujemy na małym ogniu do momentu zagotowania. Paprykę kroimy

Delusional Trine
Skrzydełka w sosie barbecue 388

Skrzydełka w sosie barbecue – czy może być bardziej amerykańska przekąska? Pewnie może (choćby kanapki z masłem orzechowym i dżemem :)), ale z nie mamy wątpliwości, że skrzydełka barbecue, to jedno z najbardziej klasycznych dań z USA. Idealne jako przekąska, ale też danie główne. Można je przygotować latem na grillu (uwaga! uzależniają!), ale także w domu w piekarniku, więc możecie się(...)nimi cieszyć zimą i jeśli nie macie ogródka. Do skrzydełek w sosie barbecue koniecznie wykorzystajcie sos z naszego przepisu – link poniżej w składnikach. Możecie też już teraz potrenować przed sezonem grillowym. Dajemy pełną gwarancję, że nasze skrzydełka w sosie barbecue zachwycą i Was i Waszych gości. Składniki: ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka (mogą być także inne mięsa

Pociąg Do Kuchni
Zapiekanka gołąbkowa 214

zapiekanki? czemu nie. Taka wersja jest równie pyszna jak tradycyjne gołąbki zawijane. Zapiekanka zawiera te same składniki co moje ulubione gołąbki czyli mięso mielone, ryż i kapustę oraz obowiązkowo sos pomidorowy. Nie trzeba nic zawijać tylko ułożyć składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec. składniki: 1 mała biała kapusta 800 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 100 g ryżu sól majeranek(...)sos pomidorowy 2 słoiki pomidorów krojonych  ( słoiki o pojemności 500 ml ) sól,cukier do smaku Przygotować sos pomidorowy. Do garnka przełożyć pomidory ze słoika i zmiksować blenderem na gładki krem. Zmiksowane pomidory zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem. Gotowy sos odstawić do wystudzenia. Z kapusty wyciąć głąb i przełożyć ją do garnka. Zalać wodą aby przykryła kapustę

Monia miesza i gotuje
Włoskie spaghetti z sosem pomidorowym 169

sporo przepisów na makarony… nic nie poradzę, że bardzo lubię kuchnię włoską i wszelkiego rodzaju makarony, pizze :) Tym razem szybki przepis na proste i smaczne włoskie spaghetti z sosem pomidorowym. W Polsce niestety panuje przekonanie, że spaghetti powinno być z „ogromną” ilością mięsa, nic bardzo mylnego. Prawdziwe włoskie spaghetti wcale nie zawiera mięsa (za wyjątkiem spaghetti Bolognese(...)Włoskie spaghetti z sosem pomidorowym – składniki puszka pomidorów pelati 2 ząbki czosnku szczypta oregano szczypta bazylii oliwa sól pieprz makaron spaghetti Włoskie spaghetti z sosem pomidorowym – przepis Czosnek obieramy z łupiny, siekamy i podsmażamy dosłownie przez chwilę na odrobinie oliwy z oliwek. Tutaj dodajemy czosnek na jeszcze zimną oliwę, inaczej się spali i będzie gorzki. Dodajemy pomidory

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Hiszpańskie churros z cynamonowym cukrem i sosem czekoladowym 129

okazji Tłustego Czwartku przygotowałam hiszpański przysmak - churros z cynamonowym cukrem i sosem czekoladowym - mniam! To naprawdę poważna konkurencja dla pączków i faworków, a według mnie i mojego Męża, wygrywają z nimi tłustoczwartkowe zawody. Zrobienie domowych churros wymaga pewnej wprawy, ale dzięki moim dokładnym instrukcjom na pewno sobie poradzicie. Hiszpanie jadają churros na śniadanie w towarzystwie filiżanki gorącej czekolady lub dulche(...)ciastka. I nie zraźcie się długością przepisu. Po prostu chciałam wszystko dokładnie opisać, aby każdy deserowy laik jak ja, poradził sobie bez kłopotu. Hiszpańskie churros z cynamonowym cukrem i sosem czekoladowym Składniki /na 20-25 sztuk: na churros: 240 ml wody 50 g masła 2 łyżki cukru brązowego (można dać biały) szczypta soli 220 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki ekstraktu

Chilli Czosnek i Oliwa