sosy - 72234 przepisów (strona:292/4816)

Zielone stir fry z wołowiną 184

najdłuższego czasu obróbki cieplnej (mięso, twarde warzywa) skończywszy na miękkich warzywach liściowych, które szybko poddają się temperaturze (szczypior, szpinak, kapusta pekińska, kapustki bok choy, zioła) i dodaniu do całości sosu, a jeśli jecie danie z makaronem – również jego.   Przez długi czas używałam prostego, taniego blaszanego woka (w całej mojej kulinarnej karierze to chyba dwóch, albo nawet trzech). Niestety(...)pokrojone w zgrabne księżyce łodygi selera naciowego. Smażenie i mieszanie zajmie Wam kolejne 2 minuty. Pokrojona kapusta pekińska zmięknie szybko – wrzucamy ją i całość smażymy jeszcze minutę. Pora na sos. Do bazowego sosu stir fry z TEGO przepisu dodajemy 4-5 łyżek wody, energicznie mieszamy. Wlewamy całość do warzyw i mięsa, szybko i dokładnie mieszamy. Do całości dodajemy odcedzony makaron

Karo in the Kitchen
Sakiewki z makaronem buraczanym, zieloną fasolką, kalarepą i chutneyem morelowym 120

papieru ryżowego). Makaron z fasoli mung zabarwiłem sokiem z buraka i zestawiłem z chrupiącymi fasolką i kalarepą. Warzywa zostały usmażone metodą stir-fry i doprawione pastą sezamową oraz sosem teriyaki. Kropkę nad "i" stanowi zaś morelowy chutney, który doskonale dopełnia całość dania. Zabawa teksturami opiera się na połączeniu gumowego papieru ryżowego i śliskiego makaronu z chrupiącymi warzywami oraz płynną atrakcją(...)postaci sosu. Przy nagryzieniu składniki łączą się i przenikają, tworząc prawdziwą eksplozję smaku. * SKŁADNIKI na około 16 sakiewek Makaron buraczany: 200 g makaronu z fasoli mung 300 ml soku z buraka sól do smaku Chrupiące warzywa: 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 kalarepa 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka sezamu szczypta płatków

Food Square
TOFU na wiele sposobów + nowe tofu BIO POLSOJA 190

będzie dzisiaj. Po pierwsze - ze zwykłej kostki tofu naturalnego można zrobić smaczne kotleciki w panierce albo bez, a cała filozofia zrobienia ich to pokrojenie na plastry, zlanie sosem sojowym LUB posypanie solą, obtoczenie w bułce tartej ALBO NIE i usmażenie na oleju na złocisty kolor, dosłownie chwilkę z każdej strony. Osobiście kroję taką kostkę na pół, a potem każdą połówkę(...)robić, żeby od razu zjeść, świetnie odnalazło się w super szybkim spaghetti z tym tofu właśnie. Wystarczy w czasie gotowania wody na makaron zacząć robić ekspresowy i przepyszny sos z soku pomidorowego (by biedronka, najsmaczniejszy sok pomidorowy jak dla mnie) czyli: - wlać karton soku do głębokiej patelni, postawić na średnim ogniu, dosypać trochę pieprzu, wycisnąć ząbek czosnku albo 2, dodać

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Makaron w sosie serowo-brokułowym 146

szybki obiad studencki, który zazwyczaj przygotowuję gdy jestem wyjątkowo zabiegana. Gdy mamy ugotowanego brokuła jego przygotowanie jest bardzo nieskomplikowane - w jednym garnku gotujemy wodę na makaron, w patelni przygotowujemy sos, składamy wszystko razem i pyszny, pożywny obiadek gotowy :)   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)łyżek śmietany 2 plastry sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zostawiając kilka łyżek wody z makaronu do ewentualnego rozrzedzenia sosu. Ugotowanego makaronu nie przelewamy wodą – wtedy dużo lepiej połączy się z sosem. Brokuła gotujemy do miękkości w wodzie lub na parze (zajmuje to kilka minut). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek

psgotujemy
Spaghetti pomidorowe z mięsem i cukinią i pysznym sosem pomidorowym 176

Niby zwykłe spaghetti z pomidorowo-mięsnym farszem, ale jednak całkowicie inaczej smakuje. Dodatek startej cukini i gotowego sosu firmy Orzech świetnie urozmaicił smak klasycznego makaronu - wyszedł nieco słodszy i delikatniejszy niż zwykłe bolognese, a do tego zdrowszy, bo z dodatkiem warzyw. W prawdzie użyłam do niego gotowego sosu, jednakże takiego, w którego składzie są jedynie naturalne produkty i żadnych konserwantów(...)SKŁADNIKI: 1 op. makaronu spaghetti (porcja dla 4 osób) 50 dag miesa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych 1 szkl bulionu 1 czubata szklanka startej cukini (ok 20 dag) 1 sos pieczarkowy Orzech (sos pomidorowy z pieczarkami, cebulą i marchwią) 1 łyżeczka soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki śmietany olej do smażenia mięsa

Kto ugości moich gości?
Czekoladowe ciasto z sosem karmelowym i fistaszkami. 129

jest wspaniałym dodatkiem uświetniającym każdą okazję. Co do samego wypieku to muszę przyznać, że jest idealnie skomponowane. Kruchy, wytrawny spód, słodkie puszyste ciasto czekoladowe i dużo, dużo sosu karmelowego. Sos karmelowy jest podobny do masy kajmakowej i masy krówkowej (toffi) z tą różnicą, że ma bardziej wyraźny, intensywny smak. Idealnie komponuje się ze słonymi dodatkami takimi jak fistaszki, popcorn(...)być na Święta, ale udało mi się zamrozić jedynie cztery kawałki, które notabene właśnie odmrażam do kawy :) Na Święta zrobię nowe, polecam i Wam! Składniki na czekoladowe ciasto z sosem karmelowym i fistaszkami  na formę o wymiarach 24x28 cm: CIASTO KRUCHE: 150 g mąki 150 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 1 żółtko CIASTO CZEKOLADOWE: 5 jajek 1 białko

Rozpustne gotowanie
KANAPKA Z KURCZAKIEM – WIEDŹMIN – kurczak marynowany w piwie stout 234

tylko przygotować wypaśną kanapkę w wiedźminskim stylu – w grze często występuje alkohol, dlatego zamarynowaliśmy mięcho w stoutcie (ofc kaedweńskim ;)) i zgrillowaliśmy szytnaćce (zamiennie pieczarki) oraz dodaliśmy pietruszkowy sos, a wszystko zamknęliśmy w kromkach rustykalnego chleba. Mając na uwadze, że Wiedźmin 3: Dziki Gon to wielogodzinna rozgrywka na naprawdę światowym poziomie (nawet nasz Walec na miesiąc porzucił czołgi na rzecz(...)słodkie). Ostrzegamy również, iż marynata nie będzie wyglądała zbyt apetycznie Do gotowej mieszaniny wrzucamy oczyszczone z błonek piersi kurczaka i wstawiamy całość do lodówki na co najmniej 3h. 2. SOS (2 min) Łączymy ze sobą majonez, odrobinę soku z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę soli. Odstawiamy sos do lodówki i zabieramy się za następny punkt. 3. ZAGĘSZCZENIE MARYNATY

Nerds Kitchen
Placuszki z brązowego ryżu i młodej kiszonej kapusty z pomidorowym sosem i warzywami 147

naszej kuchni królują tego lata kasze i warzywa. Przedstawiam Wam dzisiejszy obiad. Placuszki z brązowego ryżu i młodej kiszonej kapusty z pomidorowym sosem i warzywami - papryką, cukinią, bobem i kukurydzą w sosie pomidorowym... Kiszona kapusta, której użyłam była tak miękka, że nie musiałam jej gotować. Widocznie została ukiszona bardzo młoda. Poza sezonem placuszki można podać z dowolnym sosem gulaszowym(...)kapusty kiszonej (najlepiej młodej) 3 jajka 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka ziaren kminku 1 łyżeczka ziół włoskich (do pizzy lub do spagetti) sól i pieprz do smaku Sos: 1 mała cebula, najlepiej młoda 3 ząbki czosnku 1 niewielka czerwona papryka 1 bardzo młoda cukinia ok. 200 g ugotowanego bobu 1/2 puszki kukurydzy 500 g passaty pomidorowej 1 łyżka słodkiej

Czerwień i błękit
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 141

niedawnej lekturze  Mojego Życia we Francji  Julie Child po nocach śni mi się masło i przepisy z jego udziałem. Francuzi wprost lubują się w maślanych sosach, ciastach i smażonych na maśle potrawach. Nawet mają jego różne regionalne odmiany, np.  beurre de Charentes-Poitou  z regionu o tej samej nazwie   to   pełnotłuste masło(...)Jeśli żyjecie w biegu, możecie zastąpić je tym kupnym, ale sprawdźcie proszę, czy zawiera, chociaż krztę masła, a nie tylko sztuczne aromaty. Oprócz tego rybę podamy z klasycznym  sosem  beurre blanc , (fr. białe masło), o którym Julia rozpisywała się w swojej książce. Sos pachnie winem i szalotką, ma cudowną kremową konsystencję i kolor kości słoniowej. Stanowi wprost idealny

Food Square
Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka 154

juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone itd. Sajgonki smażone zazwyczaj mają mniejsze rozmiary. Do zawijania farszu(...)marchewki - 1 sałata rzymska - 1 papryka czerwona - 250g pieczarek brunatnych (powinny być grzyby mun) - 100g makaronu ryżowego - puszka kiełków fasoli - 3 ząbki czosnku - kawałek (2 cm) świeżego imbiru - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy - pieprz czarny świeżo mielony - olej do smażenia (rzepakowy, z pestek winogron arachidowy) Dodatkowo: - sos słodko kwaśny do sajgonek Mięso z indyka mielimy lub miksujemy w blenderze

mojewypiekiinietylko
Naleśniki "Bolognese" 200

Naleśniki "Bolognese" absolutny hit wśród wytrawnych naleśników, jeśli oczywiście lubicie sos bolognese tak jak ja. Świetna alternatywa dla nudnawego spaghetti, chociaż sos boloński w każdej wersji smakuje genialne. Danie na pewno nie należy do dań szybkich. Sos powinien być gotowany, długo, jak najdłużej, wtedy jest odpowiednio esencjonalny, a mięso mięciutkie i rozpływajaące się w ustach. Przygotowanie naleśników można rozłożyć(...)czasie i na przykład sos przygotować wcześniej. Naleśniki odsmażane na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze, to już prawdziwa poezja smaku. Składniki na naleśniki: 150g mąki orkiszowej jasnej 150 ml mleka 150 ml wody gazowanej 2 jajka M 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Składniki na sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 g mieszanego mięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych400g

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orientalny kurczak na patyku, czyli satay w pikantnym sosie 246

indonezyjskich wysp, najprawdopodobniej Jawy lub Sumatry. Satay to nic innego jak wąski płat mięsa w orientalnej marynacie, nabity na bambusowy patyczek i zapiekany nad ogniskiem / grillem, podawany z pikantnym sosem z papryczek chilii. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom w jednym małym satay'u można poczuć niezły kawał Azji :) Do tego dania doskonale nadadzą się w zasadzie wszystkie rodzaje mięsa : kurczak, wołowina(...)jagnięcina, polędwiczka wieprzowa a także krewetki, czy ryby. Można eksperymentować ze składnikami marynaty i za każdym razem tworzyć nowe danie. Podane z domowym sosem słodko kwaśnym smakują wręcz wybornie. Polecam, naprawdę są genialne w swej prostocie. SKŁADNIKI (8 szaszłyków) 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1-2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru sok i skórka

DefinicjaSmaku
Bazyliowe naleśniki z tuńczykiem i papryką 161

łyżka oleju ryżowego ( lub inego) szczypta soli farsz 1 puszka tuńczyka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego świezy tymianek i rozmaryn świeżozmielony pieprz sos 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego lub grekiego 1,5 łyżki ketchupu 1 łyżezka sosu tabasco 1 łyżeczka sosu worchestershire SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie(...)tymianek, smażyć 3-4 minuty.  Dodać pokrojonego w kostę pomidora i dusić kilka minut, do momentu aż sok z pomidorów odparuje, a papryka lekko zmięknie. Dodać tuńczyka, sos sojowy i doprawić całość pieprzem. Wszystkie składniki sosu (jogur, ketchup, tabasco, worchestershire) dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut do przegryzienia. Naleśniki smażyć na suchej patelni, po 30- 40 sekund

DefinicjaSmaku
Chapati z bryndzą i warzywami duszonymi w sosie sojowym 200

mąki żytniej chlebowej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej, dodałam trochę słodkiej papryki, kurkumy oraz czarnuszki i muszę powiedzieć, że wyszły pyszne :) Do środka napchałam trochę duszonych warzyw, domowego sosu czosnkowo- koperkowego, sałaty rzymskiej oraz bryndzy. Polecam :) SKŁADNIKI (4 sztuki) chapati 1 szklanka mąki żytniej chlebowej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 0,5 -0,7 szklanki zimnej wody 2-3 łyżki oliwy(...)słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka ziaren czarnuszki warzywa 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 6-8 małych pieczarek 1 papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka kremu lub octu balsamicznego pieprz sól sos czosnkowy 150g jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 duża odnoga

DefinicjaSmaku
Mufiny ciasteczkowe z rumem i sosem pomarańczowym 111

słonymi paluszkami! :) Moimi ulubionymi były orzechowe i pomarańczowe (niezwykle rzadkie!).  I te muffinki właśnie bardzo podobnie smakują do tych ostatnich - kremowo-śmietankowy, wyraźnie pomarańczowy smak. Odrobina goryczki w sosie,  ciasto o smaku ciasteczek maślanych z lekkim akcentem szlachetnego alkoholu; wierzcie mi lub nie, ale jeśli zrobicie, znajdziecie w muffinkowym raju! :) Są nieco bardziej pracochłonne niż standardowe muffiny(...)naturalnego jogurtu sok z 1 pomarańczy 1 jajko 3 łyżki rumu lub 2 łyżeczki aromatu rumowego i 1 łyżka spirytusu 60 g stopionej i ostudzonej czekolady mlecznej* Składniki sosu pomarańczowego: 80 g białej czekolady  sok z jednej pomarańczy 100 g śmietanki kremówki skórka otarta z 1 dużej, lub 2 mniejszych pomarańczy * Można pokruszyć herbatniki z polewą czekoladową, a wtedy

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania