zrazowa lub polędwica) 2 łyżki oleju kokosowego 1 mała marchewka Biała część pora (około 6cm) Średnia czerwona papryka Szalotka (1 duża bądź 2 małe) Garść grzybków mun Sól, pieprz Sos: 1cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki erytrolu (zmielone na cukier puder) 3 łyżki wody 1 łyżka octu jabłkowego* Sok z połowy małej cytryny* *można(...)zrobi się z nich paćka ;) Grzybki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu (prawdopodobnie trzeba je zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę), potem także kroimy w paski. Przygotowujemy też sos – imbir obieramy łyżeczką i przeciskamy przez praskę razem z czosnkiem. Dodajemy resztę składników (sos sojowy, erytrol, wodę, ocet jabłkowy, cytrynę) i wszystko dokładnie mieszamy. W woku rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego
Jak gotować i nie zwariowaćSos waniliowy to uniwersalny dodatek do wszelkiego rodzaju słodkich dań jak lody, ciasta (z szarlotką jest obłędny), naleśniki i tak naprawdę, co Wam przyjdzie do głowy. U mnie tym razem wystąpił w zestawieniu z blinami gryczanymi. Niby nietypowe zestawienie, ale całość smakowała wybornie. Lekka cierpkość gryki, złamana słodkością wanilii. Polecam oczywiście użyć do sosu prawdziwej wanilii, ale jeśli nie macie(...)możecie ratować się esencją waniliową, w ostateczności cukrem wanilinowym. Różnica w smaku jest naprawdę ogromna. A i malutkie ziarenka wanilii, pływające w sosiku, wyglądają nader apetycznie. Sos jest dość gęsty, puszysty, ale żeby docenić jego walory smakowe, niewątpliwie warto zrobić go samemu Drukuj Sos waniliowy Składniki 1 szklanka mleka 4 żółtka 3 łyżki cukru łyżka masła 1 laska wanilii Wykonanie
Mieszam w GarnkuJednym z najbardziej klasycznych polskich obiadów podawanych na co dzień są klopsiki w sosie pomidorowym z tłuczonymi ziemniakami. Danie banalne, ale jednocześnie bardzo smaczne. Przygotowanie delikatnych, miękkich klopsików jest bardzo proste, ale z pewnością znajdą się osoby, które ich nie robiły, albo takie, które nie były zadowolone z efektu gotowania. Dlatego dzisiaj na blogu przepis na domowe klopsiki w sosie(...)pomidorowym na beszamelu. Przede wszystkim klopsiki podawane w sosie będą delikatniejsze i lżejsze, a przy okazji mniej kaloryczne, jeśli zamiast je smażyć, ugotujemy je w bulionie. Gotowanie powinno trwać krótko, żeby mięso pozostało zwarte i nie straciło swojego smaku. Drugą kwestią, która ma wpływ na konsystencję klopsików, jest bułka tarta, a konkretnie jej brak. Do mięsa wystarczy dodać jajko oraz
Trzeci talerzprzypada do gustu większości tych miłośników makaronów, którzy nie są wegetarianami. Poniżej nasza propozycja tej potrawy. Z racji sposobu przyrządzenia i składników niektórych zapewne znowu najdą skojarzenia z sosem bolońskim, choć na ten ostatni przyjdzie jeszcze u nas czas. Potrawa jest bardzo sycąca i chociaż wolumen składników nie wydaje się szczególnie duży, to z ilości podanej niżej jak najbardziej przygotujemy(...)tylko na wygląd, ale i na smak dania. Spaghetti z klopsikami wołowymi 2016-01-14 14:19:19 Popularne spaghetti z klopsikami wołowymi – delikatnymi i ziołowymi, duszonymi w sosie pomidorowym. Efektowne i proste danie smakujące niemal każdemu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) Klopsiki 300g mielonej wołowiny 75g średnio przerośniętego wędzonego boczku 1 szalotka 1 żółtko z dużego
Kulinarna PokusaPolędwiczka w sosie cydrowym (jabłkowym) to danie szybkie, proste, pyszne i w bardzo polskim stylu. Sos na bazie cydru i tłoczonego soku jabłkowego wyjątkowo przypadł mi do gustu. Bardzo lubię polędwiczki – ich delikatne mięso jest wyjątkowo chude i rozpływa się w ustach. Gotowanie w sosie zapewnia im wilgotność. Szczególnie polecam użyć do dania soku świeżo wyciśniętego lub tłoczonego (tłoczony(...)niemal wszędzie) – jest zdrowszy i ma zupełnie inny smak od tego przezroczystego z kartonu. Do polędwiczek podałam puree ziemniaczane – choć możemy użyć także ziemniaków pieczonych. Polędwiczka w sosie cydrowym: 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g) 2 pełne łyżki mąki 2 pełne łyżki masła 1 łyżka oleju 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki bulionu drobiowego niepełne
Poezja smakukuchni Piotr Buryło. Tematem przewodnim, były oczywiście ryby, ryby bałtyckie, które rano przypłynęły na kutrze do portu , a my pomagaliśmy je oprawiać :) - tatar z łososia bałtyckiego, z emulsją szczypiorkową, sos jagodowy i owoce kaparowca i Steinmühle , Osthofener Weissburgunder. Tatar z łososia bałtyckiego, z emulsją szczypiorkową, sosem jagodowym i owocem kaparowca wymagał nieco dłuższego zastanowienia w doborze wina: sama ryba dość(...)tłusta, ale delikatna w smaku połączona z wyrazistym szczypiorkiem i słonawym owocem kaparowca aż prosiła się o stosunkowo delikatne acz wyraziste wino. Pomimo towarzystwa sosu jagodowego (uproszono szefa kuchni o jego jak najdelikatniejsze wydanie) wybór padł na białego burgunda, Osthofener Weissburgunder 2014, z winnicy Steinmühle . Wino o pięknie zarysowanej ale nie przesadzonej kwasowości i pięknie z nią zbalansowaną słodyczą resztkową
królestwo garówtofu 1 cukinia 5 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka zielonego oliwa garść sezamu 1/3 cebuli 1 ząbek czosnku sok z 1/3 limonki kiełki z rzodkiewki sól ziołowa, pieprz sos teryaki: 4 łyżki wody 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka imbiru sok z 1/3 limonki 1 ząbek czosnku 3 cm świeżej chili(...)Przygotowanie: Sos teryaki : w miseczce mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny, sok z limonki, wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką kosteczkę. Najlepiej sos przygotować ok. 2 h wcześniej. Filet z łososia marynujemy w sosie teryaki i pieczemy 20 minut. Cukinię przecinamy na pół, z połówki wycinamy paseczki (najlepiej wychodzi z obieraczki do jarzyn) i marynujemy
Łycha smakówsos boloński: 700 g mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól morska świeżo zmielony czarny pieprz Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 600 ml mleka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól dodatki: 15 płatów lasagne(...)kolor na brązowy. następnie zalewamy pomidorami w puszce oraz dolewamy bulion. Doprawiamy chili, solą, pieprzem i cynamonem. Przykrywami i gotujemy 15 minut na małym ogniu. Teraz możemy zrobić sos beszamelowy. W średnim garnku dobrze rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez 2 minuty- ciągle mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko cały czas energicznie mieszamy, aż sos będzie gładki. Gotujemy na wolnym
KuchcikoweLovepoczątku wydawał mi się jakiś skomplikowany jednak po pierwszym wykonaniu stwierdziłam, że to danie jest naprawdę szybkie (nie licząc zmywania garów;) i łatwe do zrobienia. Schab jest mięciutki z sosem beszamelowym i pieczarkami łączy się doskonale. Fajne danie polecam w sam raz na niedzielny obiad.Zapraszam... Skala smaku 10/10 schaba podsmażamy krótko uważając by się nie spiekł. Musztardę dijon(...)można zastąpić musztardą rosyjską, która również idealnie sprawdza się do sosów. schab: 6 plastrów pieczarki, pokrojone w talarki: 150 g- dałam 250g. mleko: 250 ml mąka pszenna typu 450: 20 g masło (82% tłuszczu): 20 g ser Emmentaler, starty na drobnych oczkach : 80 g ser Gran Padano : 2 łyżki - może być inny oliwa z oliwek do smażenia : 1 łyżka musztarda
Kubki smakuNaleśnik z szpinakiem to doskonałe danie dla całej rodziny, zwłaszcza gdy uwielbiamy szpinak ;) ja zaproponowałam go z sosem własnoręcznie wykonanym czosnkowym , ale można również podać go z dowolnym sosem. Polecam ketchup bądź majonez :) Pod tym linkiem znajdziecie przepis na ciasto naleśnikowe jeżeli jeszcze go nie znacie Podstawowe ciasto naleśnikowe <-- Składniki: Paczka mrożonego szpinaku około 450 gram(...)żółtego dowolnego sera 2 - 3 ząbki czosnku sól Dodatkowo do sosu domowego czosnkowego: Należy pamiętać w składnikach ,że wszystko zależy od tego jak bardzo chcemy mieć ostry sos i jak gesty, dlatego można samemu dobrać sobie smak oraz konsystencję. Podaję wam przykładowe proporcje: 0,5 małego słoiczka majonezu winiary (około 4 duże łyżki) - w zależności ile chcemy zrobić sosu
W Moim Magicznym Domudłuższego czasu chodził za mną sos chrzanowo koperkowy, wiec najwyższy czas nie odkładać już go na później, a że nie chciało mi się robić pulpetów postawiłam na pierś z kurczaka. A że po pizzy zostało mi połowa kukurydzy w puszce postanowiłam dodać ją do sosu i zobaczyć co wyjdzie z takiego połączenie. Nie zawiodłam się, oczywiście jak nie macie kukurydzy(...)możecie ja pominąć bo sos chrzanowo koperkowy jest dobry sam w sobie :) Składniki 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 duży lub 2 małe pęczki koperku 400 ml śmietany 18% pół puszki kukurydzy konserwowej (opcjonalnie) 1 łyżka chrzanu ostrego 1 serek topiony 1-1,5 łyżki przyprawy do zup i sosów Winiary garstka startego żółtego
Piekielna Kuchnia Patimięso, ale żeberka… te uwielbia Przy ich duszeniu unosi się bardzo przyjemny aromat. Jeśli lubicie mięso, chcecie odkrywać nowe smaki, to z pewnością się nie zawiedziecie. Słodko-pikantny sos, którego każdy chce dolewać i dolewać… Drukuj Żeberka w sosie miodowym Składniki 1-1,5 kg żeberek papryka ostra 1 papryka czerwona 1 chili (jeśli lubicie ostre smaki(...)duża cebula 6 łyżek miodu 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek keczupu Wykonanie Mięso myjemy dzielimy na części. Nacieramy ostrą papryką i smażymy na złoty kolor. W tym czasie w garnku rozpuszczamy sos sojowy, miód i keczup. Dodajmy mięsko, przykrywamy i dusimy ok 1h. Po tym czasie dodajemy posiekaną cebulkę i paprykę/i. Dusimy do miękkości Dodatkowe informacje Dzięki pokrywce
Mieszam w GarnkuWitam serdecznie Propozycja na smaczny i szybki w przygotowaniu makaron zapiekany z szynką i sosem beszamel . Będziemy potrzebować : 500 g makaronu rurki 1 puszka 400 g groszku konserwowego 300 g szynki gotowanej lub konserwowej 2 czerwone cebule (około 130 g) 200 g sera żółtego sól , pieprz olej do smażenia na sos beszamel : 300 ml mleka 25 g masła(...)rozgrzanym olejem podsmażam cebulę przez około 5 minut , następnie dodaję do cebuli groszek , szynkę i całość smażę jeszcze 10 minut , na koniec doprawiam solą i pieprzem . Teraz przygotuję sos beszamel . W garnku roztapiam masło , do roztopionego dodaję mąkę i robię białą zasmażkę . Do zasmażki wlewam mleko , cały czas roztrzepując wlewane mleko rózgą aby nie powstały grudki . Całość zagotowuję od czasu
Uwaga Babcia GotujeOstatnio bardzo często jem makaron z sosem pomidorowym, ponieważ jest to danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Tym razem jednak urozmaiciłam je, tworząc tagliatelle z cukinii . Dzięki temu danie nabrało nowego wyglądu, a dodatkowo stało się bezglutenowe :) Tworząc to danie inspirowałam się raw food, które to miałam okazję posmakować w praskiej restauracji. I chociaż nic tutaj nie jest(...)surowe, to z pewnością nacieszy oko i żołądek :) Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym Składniki (na dwie osoby) duży pomidor 2 cukinie 3 małe marchewki natka pietruszki 3 łyżki przecieru pomidorowego cebula 2 ząbki czosnku gałąź selera naciowego przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany łyżka sosu sojowego mała papryczka chilli (bez pestek) łyżka mąki łyżka margaryny
VegUlkaprzepisem Etap I po ugotowaniu, wyjmij rolady na talerz i nakryj folią aluminiową, aby nie traciły ciepła wywar przelej przez drobne sitko do innego naczynia (za chwilę go wykorzystasz) Sos Składniki 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki pszennej, na zasmażkę ok. 150 ml śmietany 30 % lub sojowej wywar z gotowania rolad sól, pieprz 3-4 garście świeżego szpinaku(...)sosu dodatkowe 4 garście szpinaku, Przygotowanie w osobnym garnku rozgrzej masło dodaj mąkę i podsmażaj ok. 3 min na średnim ogniu, nieprzerwanie mieszając ubijaczką - tłuszcz powinien połączyć się z mąką i stworzyć masę o jednolitej konsystencji zestaw garnek z palnika, dolej śmietanę nieustannie mieszając, aby nie zrobiły się grudki zacznij dolewać wywar, cały czas mieszając ubijaczką
Szybko Szybkowar