sosy - 72234 przepisów (strona:290/4816)

Wołowina po chińsku 240

zrazowa lub polędwica) 2 łyżki oleju kokosowego 1 mała marchewka Biała część pora (około 6cm) Średnia czerwona papryka Szalotka (1 duża bądź 2 małe) Garść grzybków mun Sól, pieprz Sos: 1cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki erytrolu (zmielone na cukier puder) 3 łyżki wody 1 łyżka octu jabłkowego* Sok z połowy małej cytryny* *można(...)zrobi się z nich paćka ;) Grzybki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu (prawdopodobnie trzeba je zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę), potem także kroimy w paski. Przygotowujemy też sos – imbir obieramy łyżeczką i przeciskamy przez praskę razem z czosnkiem. Dodajemy resztę składników (sos sojowy, erytrol, wodę, ocet jabłkowy, cytrynę) i wszystko dokładnie mieszamy.   W woku rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego

Jak gotować i nie zwariować
Sos waniliowy 131

Sos waniliowy to uniwersalny dodatek do wszelkiego rodzaju słodkich dań jak lody, ciasta (z szarlotką jest obłędny), naleśniki i tak naprawdę, co Wam przyjdzie do głowy. U mnie tym razem wystąpił w zestawieniu z blinami gryczanymi. Niby nietypowe zestawienie, ale całość smakowała wybornie. Lekka cierpkość gryki, złamana słodkością wanilii. Polecam oczywiście użyć do sosu prawdziwej wanilii, ale jeśli nie macie(...)możecie ratować się esencją waniliową, w ostateczności cukrem wanilinowym. Różnica w smaku jest naprawdę ogromna. A i malutkie ziarenka wanilii, pływające w sosiku, wyglądają nader apetycznie. Sos jest dość gęsty, puszysty, ale żeby docenić jego walory smakowe, niewątpliwie warto zrobić go samemu Drukuj Sos waniliowy Składniki 1 szklanka mleka 4 żółtka 3 łyżki cukru łyżka masła 1 laska wanilii Wykonanie

Mieszam w Garnku
Domowe klopsiki w sosie pomidorowym 141

Jednym z najbardziej klasycznych polskich obiadów podawanych na co dzień są klopsiki w sosie pomidorowym z tłuczonymi ziemniakami. Danie banalne, ale jednocześnie bardzo smaczne. Przygotowanie delikatnych, miękkich klopsików jest bardzo proste, ale z pewnością znajdą się osoby, które ich nie robiły, albo takie, które nie były zadowolone z efektu gotowania. Dlatego dzisiaj na blogu przepis na domowe klopsiki w sosie(...)pomidorowym na beszamelu. Przede wszystkim klopsiki podawane w sosie będą delikatniejsze i lżejsze, a przy okazji mniej kaloryczne, jeśli zamiast je smażyć, ugotujemy je w bulionie. Gotowanie powinno trwać krótko, żeby mięso pozostało zwarte i nie straciło swojego smaku. Drugą kwestią, która ma wpływ na konsystencję klopsików, jest bułka tarta, a konkretnie jej brak. Do mięsa wystarczy dodać jajko oraz

Trzeci talerz
Spaghetti z klopsikami wołowymi 203

przypada do gustu większości tych miłośników makaronów, którzy nie są wegetarianami. Poniżej nasza propozycja tej potrawy. Z racji sposobu przyrządzenia i składników niektórych zapewne znowu najdą skojarzenia z sosem bolońskim, choć na ten ostatni przyjdzie jeszcze u nas czas. Potrawa jest bardzo sycąca i chociaż wolumen składników nie wydaje się szczególnie duży, to z ilości podanej niżej jak najbardziej przygotujemy(...)tylko na wygląd, ale i na smak dania. Spaghetti z klopsikami wołowymi 2016-01-14 14:19:19 Popularne spaghetti z klopsikami wołowymi – delikatnymi i ziołowymi, duszonymi w sosie pomidorowym. Efektowne i proste danie smakujące niemal każdemu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) Klopsiki 300g mielonej wołowiny 75g średnio przerośniętego wędzonego boczku 1 szalotka 1 żółtko z dużego

Kulinarna Pokusa
Polędwiczka w sosie cydrowym 271

Polędwiczka w sosie cydrowym (jabłkowym) to danie szybkie, proste, pyszne i w bardzo polskim stylu. Sos na bazie cydru i tłoczonego soku jabłkowego wyjątkowo przypadł mi do gustu. Bardzo lubię polędwiczki – ich delikatne mięso jest wyjątkowo chude i rozpływa się w ustach. Gotowanie w sosie zapewnia im wilgotność. Szczególnie polecam użyć do dania soku świeżo wyciśniętego lub tłoczonego (tłoczony(...)niemal wszędzie) – jest zdrowszy i ma zupełnie inny smak od tego przezroczystego z kartonu. Do polędwiczek podałam puree ziemniaczane – choć możemy użyć także ziemniaków pieczonych. Polędwiczka w sosie cydrowym: 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g) 2 pełne łyżki mąki 2 pełne łyżki masła 1 łyżka oleju 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki bulionu drobiowego niepełne

Poezja smaku
Kolacja w ProVita 116

kuchni Piotr Buryło. Tematem przewodnim, były oczywiście ryby, ryby bałtyckie, które rano przypłynęły na kutrze do portu , a my pomagaliśmy je oprawiać :) - tatar z łososia bałtyckiego, z emulsją szczypiorkową, sos jagodowy i owoce kaparowca i Steinmühle , Osthofener Weissburgunder. Tatar z łososia bałtyckiego, z emulsją szczypiorkową, sosem jagodowym i owocem kaparowca wymagał nieco dłuższego zastanowienia w doborze wina: sama ryba dość(...)tłusta, ale delikatna w smaku połączona z wyrazistym szczypiorkiem i słonawym owocem kaparowca aż prosiła się o stosunkowo delikatne acz wyraziste wino. Pomimo towarzystwa sosu jagodowego (uproszono szefa kuchni o jego jak najdelikatniejsze wydanie) wybór padł na białego burgunda, Osthofener Weissburgunder 2014, z winnicy Steinmühle . Wino o pięknie zarysowanej ale nie przesadzonej kwasowości i pięknie z nią zbalansowaną słodyczą resztkową

królestwo garów
Pieczony łosoś w sosie teryaki 125

tofu  1 cukinia 5 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka zielonego oliwa  garść sezamu 1/3 cebuli 1 ząbek czosnku sok z 1/3 limonki kiełki z rzodkiewki sól ziołowa, pieprz sos teryaki: 4 łyżki wody  2 łyżki  jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka imbiru sok z 1/3 limonki 1 ząbek czosnku 3 cm świeżej chili(...)Przygotowanie: Sos  teryaki : w miseczce mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny, sok z limonki, wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką kosteczkę. Najlepiej sos przygotować ok. 2 h wcześniej. Filet z łososia marynujemy w sosie teryaki i pieczemy 20 minut.  Cukinię przecinamy na pół, z połówki wycinamy paseczki (najlepiej wychodzi z obieraczki do jarzyn) i marynujemy

Łycha smaków
LASAGNE BOLOGNESE 126

sos boloński: 700 g mięsa mielonego 2 cebule  2 ząbki czosnku 1 szklanka  bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów krojonych  1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 600 ml mleka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól  dodatki: 15 płatów lasagne(...)kolor na brązowy. następnie zalewamy pomidorami w puszce oraz dolewamy bulion.  Doprawiamy chili, solą, pieprzem i cynamonem. Przykrywami i gotujemy 15 minut na małym ogniu. Teraz możemy zrobić sos beszamelowy. W średnim garnku dobrze rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez 2 minuty- ciągle mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko cały czas energicznie mieszamy, aż sos będzie gładki. Gotujemy na wolnym

KuchcikoweLove
Schab pod sosem beszamel i pieczarkami 143

początku wydawał mi się jakiś skomplikowany jednak po pierwszym wykonaniu stwierdziłam, że to danie jest naprawdę szybkie (nie licząc zmywania garów;) i łatwe do zrobienia. Schab jest mięciutki z sosem beszamelowym i pieczarkami łączy się doskonale. Fajne danie polecam w sam raz na niedzielny obiad.Zapraszam...    Skala smaku 10/10 schaba podsmażamy krótko uważając by się nie spiekł. Musztardę dijon(...)można zastąpić musztardą rosyjską, która również idealnie sprawdza się do sosów. schab: 6 plastrów pieczarki, pokrojone w talarki: 150 g- dałam 250g. mleko: 250 ml mąka pszenna typu 450: 20 g masło (82% tłuszczu): 20 g ser Emmentaler, starty na drobnych oczkach : 80 g ser Gran Padano : 2 łyżki - może być inny oliwa z oliwek do smażenia : 1 łyżka musztarda

Kubki smaku
Naleśnik ze szpinakiem z domowym sosem czosnkowym 143

Naleśnik z szpinakiem to doskonałe danie dla całej rodziny, zwłaszcza gdy uwielbiamy szpinak ;) ja zaproponowałam go z sosem własnoręcznie wykonanym czosnkowym , ale można również podać go z dowolnym sosem. Polecam ketchup bądź majonez :)  Pod tym linkiem znajdziecie przepis na ciasto naleśnikowe jeżeli jeszcze go nie znacie Podstawowe ciasto naleśnikowe <--  Składniki: Paczka mrożonego szpinaku około 450 gram(...)żółtego dowolnego sera 2 - 3 ząbki czosnku sól Dodatkowo do sosu domowego czosnkowego: Należy pamiętać w składnikach ,że wszystko zależy od tego jak bardzo chcemy mieć ostry sos i jak gesty, dlatego można samemu dobrać sobie smak oraz konsystencję. Podaję wam przykładowe proporcje: 0,5 małego słoiczka majonezu winiary (około 4 duże łyżki) - w zależności ile chcemy zrobić sosu

W Moim Magicznym Domu
Kurczak w sosie chranowo koperkowym z kukurydzy 114

dłuższego czasu chodził za mną sos chrzanowo koperkowy, wiec najwyższy czas nie odkładać już go na później, a że nie chciało mi się robić pulpetów postawiłam na pierś z kurczaka. A że po pizzy zostało mi połowa kukurydzy w puszce postanowiłam dodać ją do sosu i zobaczyć co wyjdzie z takiego połączenie. Nie zawiodłam się, oczywiście jak nie macie kukurydzy(...)możecie ja pominąć bo sos chrzanowo koperkowy jest dobry sam w sobie :) Składniki 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 duży lub 2 małe pęczki koperku 400 ml śmietany 18% pół puszki kukurydzy konserwowej (opcjonalnie) 1 łyżka chrzanu ostrego 1 serek topiony 1-1,5 łyżki przyprawy do zup i sosów Winiary garstka startego żółtego

Piekielna Kuchnia Pati
Żeberka w sosie miodowym 114

mięso, ale żeberka… te uwielbia Przy ich duszeniu unosi się bardzo przyjemny aromat. Jeśli lubicie mięso, chcecie odkrywać nowe smaki, to z pewnością się nie zawiedziecie. Słodko-pikantny sos, którego każdy chce dolewać i dolewać… Drukuj Żeberka w sosie miodowym Składniki 1-1,5 kg żeberek papryka ostra 1 papryka czerwona 1 chili (jeśli lubicie ostre smaki(...)duża cebula 6 łyżek miodu 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek keczupu Wykonanie Mięso myjemy dzielimy na części. Nacieramy ostrą papryką i smażymy na złoty kolor. W tym czasie w garnku rozpuszczamy sos sojowy, miód i keczup. Dodajmy mięsko, przykrywamy i dusimy ok 1h. Po tym czasie dodajemy posiekaną cebulkę i paprykę/i. Dusimy do miękkości Dodatkowe informacje Dzięki pokrywce

Mieszam w Garnku
Makaron Zapiekany z Szynką i Sosem Beszamel 142

Witam serdecznie Propozycja na smaczny i szybki w przygotowaniu makaron zapiekany z szynką i sosem beszamel . Będziemy potrzebować : 500 g makaronu rurki 1 puszka 400 g groszku konserwowego 300 g szynki gotowanej lub konserwowej 2 czerwone cebule (około 130 g) 200 g sera żółtego sól , pieprz olej do smażenia na sos beszamel : 300 ml mleka 25 g masła(...)rozgrzanym olejem podsmażam cebulę przez około 5 minut , następnie dodaję do cebuli groszek , szynkę i całość smażę jeszcze 10 minut , na koniec doprawiam solą i pieprzem . Teraz przygotuję sos beszamel . W garnku roztapiam masło , do roztopionego dodaję mąkę i robię białą zasmażkę . Do zasmażki wlewam mleko , cały czas roztrzepując wlewane mleko rózgą aby nie powstały grudki . Całość zagotowuję od czasu

Uwaga Babcia Gotuje
Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym 145

Ostatnio bardzo często jem makaron z sosem pomidorowym, ponieważ jest to danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Tym razem jednak urozmaiciłam je, tworząc tagliatelle z cukinii . Dzięki temu danie  nabrało nowego wyglądu, a dodatkowo stało się bezglutenowe :) Tworząc to danie inspirowałam się raw food, które to miałam okazję posmakować w praskiej restauracji. I chociaż nic tutaj nie jest(...)surowe, to z pewnością nacieszy oko i żołądek :) Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym Składniki (na dwie osoby) duży pomidor 2 cukinie 3 małe marchewki natka pietruszki 3 łyżki przecieru pomidorowego cebula 2 ząbki czosnku gałąź selera naciowego przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany łyżka sosu sojowego mała papryczka chilli (bez pestek) łyżka mąki łyżka margaryny

VegUlka
Rolady drobiowe z kozim serem i świeżym szpinakiem w sosie szpinakowym z szybkowaru 137

przepisem Etap I po ugotowaniu, wyjmij rolady na talerz i nakryj folią aluminiową, aby nie traciły ciepła wywar przelej przez drobne sitko do innego naczynia (za chwilę go wykorzystasz) Sos Składniki 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki pszennej, na zasmażkę ok. 150 ml śmietany 30 % lub sojowej wywar z gotowania rolad sól, pieprz 3-4 garście świeżego szpinaku(...)sosu dodatkowe 4 garście szpinaku,  Przygotowanie w osobnym garnku rozgrzej masło dodaj mąkę i podsmażaj ok. 3 min na średnim ogniu, nieprzerwanie mieszając ubijaczką  - tłuszcz powinien połączyć się z mąką i stworzyć masę o jednolitej konsystencji zestaw garnek z palnika, dolej śmietanę nieustannie mieszając, aby nie zrobiły się grudki zacznij dolewać wywar, cały czas mieszając ubijaczką

Szybko Szybkowar