sosy - 72234 przepisów (strona:281/4816)

MOUSSAKA 115

MOUSSAKA Moussaka to taka grecka lasagna tylko zamiast makaronu mamy warzywa. Sam sos też jest troszeczkę inaczej przyprawiony niż w kuchni włoskiej, ale zasada jest ta sama – warstwa warzyw, warstwa mięsa, warstwa warzyw itd. Oryginalnie moussaka zalewana jest beszamelem, jednak ja nie przepadam za tym dość ciężkim maślano-mącznym sosem, dlatego w moim wydaniu sos jest lekki – jogurtowy(...)smaku tymi samymi przyprawami, które dodawane były do mięsa dodając do tej mieszanki chili i, uwaga, szczyptę cynamonu. To jest tajemniczy składnik dodawany do moussaki. Duś wszystko aż sos zgęstnieje, warto zaopatrzyć się w pokrywkę z siatki – zminimalizuje to zdecydowanie bałagan na kuchence. W czasie kiedy sos gęstnieje czas na bakłażana, którego trzeba podsmażyć na patelni grillowej

Martyna Cooks
Klopsiki w meksykańskim sosie z jaśminowym ryżem. 152

macie pomysłu na obiad to polecam Wam takie pyszne i szybkie w wykonaniu danie z sosem meksykańskim, klopsikami drobiowymi i delikatnym w smaku ryżem jaśminowym. Przyznam się szczerze, że do tej pory takie gotowe sosy omijałam w sklepie szerokim łukiem, jakoś nie byłam do nich przekonana, a teraz w ramach  współpracy otrzymałam od  JAMAR właśnie taki(...)sos. I co ? Sos nam bardzo posmakował, jest pyszny w połączeniu z klopsikami, smakuje wspaniale, można w nim znaleźć kawałki papryki i cebuli oraz kukurydzę i czerwoną fasolę, jest również gęsty i taki lekko słodki, bardzo mi odpowiada jego smak. Ten sos na stałe zagości w mojej kuchni i bardzo go polecam.  Zapraszam :) Składniki: Klopsiki: 30 dag fileta

Izabelawkuchni
Kokardkowa zapiekanka makaronowa 472

wystarczy wymieszać w większym naczyniu dowolne składniki, które lubicie i chcecie z nich stworzyć przepyszny obiad. W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i sosem beszamelowym. Możecie do tej zapiekanki wykorzystać dowolnie wybrany makaron. W naszym wypadku będzie to makaron w kształcie kokardek. Kokardkowa zapiekanka makaronowa – składniki na zapiekankę 500g dowolnego makaronu 500g mięsa(...)mielonego 500 ml passaty pomidorowej 50-60g parmezanu 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz Kokardkowa zapiekanka makaronowa – składniki na sos beszamelowy 2 łyżki masła 4 łyżki mąki 400 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Kokardkowa zapiekanka makaronowa -przepis na sos beszamelowy W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Dodajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak teriyaki 103

Czas na potrawę dla tych, którzy lubią łączyć smaki słone ze słodkimi. Kurczak teriyaki spokojnie tym kulinarnym wyzwaniom powinien sprostać. Podkreślmy, że oryginalny sos teriyaki zawiera melasę i sos sojowy, które nadają ciemną glazurowaną powłokę na przygotowywanych daniach. Tak tez jest w naszym przypadku. Szykujcie podniebienia Film z przepisem Składniki na kurczak teriyaki 1 pierś z kurczaka 10 g sezamu(...)sosu teriyaki – tutaj przepis na sos teriyaki, możecie też kupić gotowy sos tutaj. 100 g mąki 10 g cukru brązowego 15 g masła klarowanego pieprz i sól Przepis na kurczak teriyaki Pierś z kurczaka obtaczamy w mące, którą wcześniej solimy i pieprzymy. Tak przygotowane piersi wrzucamy na patelnię z klarowanym masłem. Smażymy je do chwili aż się zarumienią. Zdejmujemy

Kuchennyviral.pl
Burrata, bekon, bucatini – carbonara na szybko 243

stary włoski patent – woda ma mieć taki stopień słoności jak woda z Adriatyku. Pozwala to makaronowi na lepsze, równomierne rozklejanie, szybsze gotowanie i pozwala nie używać do większości sosów dodatkowej soli. Makaron do tego dania powinien być odrobinę bardziej twardy niż al dente – spokojnie dojdzie przez kilka minut gotowania w sosie. Gdy makaron zaczyna się gotować, szykujemy resztę składników. Obieramy(...)tłusty i charakterny. My już mamy swój ulubiony, z małej manufaktury ze Lwówka Śląskiego. Szukajcie jak najlepszego, nie produkowanego przemysłowo, swojskiego boczku – jego smak i jakość są podstawą w sosie z tak minimalną ilością składników. Boczek kroimy w półcentymetrową kostkę i wrzucamy do rondla, wytapiamy na złote skwarki. Na tłuszcz który się z boczku wytopił wrzucamy szalotki, smażymy na średnim

Karo in the Kitchen
Zrazy wołowe – roladki śląskie 252

podsmażamy resztę cebuli – powinna zebrać cały smak, który przywarł do dna. Wkładamy z powrotem zrazy i zalewamy je wodą lub bulionem tak, aby je przykryć (nie więcej, bo sos będzie mało aromatyczny). Opcjonalnie możemy dodać liście laurowe, ziele angielskie lub kawałki suszonych grzybów (tradycyjnie nie zawsze się je stosuje – ja zawsze je dodaję). Roladki śląskie gotujemy na małym(...)ogniu, pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. W połowie czasu gotowania zawsze solę sos – powinno się to robić na samym końcu, jednak wg mnie mięso nie przechodzi wtedy smakiem. Przed podaniem sos możemy zagęścić mąką, jeśli nie lubimy rzadkiego (pół szklanki zimnego sosu należy wymieszać z łyżką mąki, wlać do gotującego się sosu i znów intensywnie wymieszać, potem

Poezja smaku
Pierogi z pieca w dwóch nadzieniach i sosem koperkowo- czosnkowym 149

Pyszne chrupiące ciepłe pierożki z pieca w dwóch smakach: ze szpinakiem i serem feta oraz kurczakiem w curry, żółtym serem i suszonymi pomidorami, a to wszystko polane ciepłym sosem koperkowo- czosnkowym  Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki (np. pełnoziarnistej) 1 jajko 25 g świeżych drożdży  250 ml mleka 2 łyżki stopionego masła 1 mała łyżeczka soli 1 mała(...)liścia pory  curry, pieprz, sól , ostra papryka Farsz z szpinakiem: ok. 200 gr szpinaku - może być mrożony 1/2 ząbku czosnku sól 50-100 g sera feta  Sos: 1 słoiczek sosu Łowicz sos uniwersalny biały 1-2 ząbki czosnku suszony bądź świeży koperek Wykonanie: Najpierw należy zabrać się za ciasto ponieważ trochę będzie nam musiało poleżeć. Dlatego zaczynamy

W Moim Magicznym Domu
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 269

prosta zapiekanka to prawdziwy comfort food – mielone mięso z jarzynami w gęstym i aromatycznym sosie, zapiekane pod leciutką pierzyną ziemniaczanego purée . Czym się różni shepherd’s pie od cottage pie? Mięsem – zapiekanka pasterska powstaje z jagnięciny, czyli najczęściej występującego na Wyspach Brytyjskich mięsa, a cottage pie robi się z wołowiny. Nazwy jednak przez ponad 100 lat były i w dalszym(...)były daniami mocno improwizowanymi, szykowanymi z pozostałości pieczonych mięs – kości z pieczeni ponownie używano, tym razem na wywar, a pozostałe pieczone czy duszone mięso lądowało w gęstym, ciemnym sosie i było zapiekane pod warstwą utłuczonych ziemniaków. Oszczędnie, tanio i do syta! Rewolucja przemysłowa doprowadziła między innymi do powstania maszynki do mielenia mięsa – i zakończyła przy okazji korzystanie z mięsnych resztek

Karo in the Kitchen
Śmietanowy sos grzybowy 196

Śmietanowy sos grzybowy to idealna propozycja obiadu po grzybobraniu. Przygotowuje się go bardzo łatwo i każdy z Was jest w stanie go zrobić Wystarczy oczyścić, podsmażyć grzybki i doprawić. Swój śmietanowy sos grzybowy podałam razem z ugotowanymi ziemniakami. Śmiało możecie sos serwować również do upieczonych mięs czy placków ziemniaczanych. Zapraszam serdecznie na przepis! Przepis na śmietanowy sos grzybowy Drukuj przepis(...)Składniki 400 g świeżych grzybów (użyłam prawdziwków i podgrzybków) średnia cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła łyżka oleju rzepakowego szklanka wody liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego śmietanka do sosów 12% - 250 ml sól i pieprz natka pietruszki Przepis 1 Grzyby oczyszczamy, delikatnie płuczemy, aby pozbyć się pozostałych zanieczyszczeń i odkładamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Kroimy w plastry

Kuchnia Bazylii
Pieprz 177

cayenne Pieprz czarny Pieprz zielony Zupy zupy czyste i jasne zupy podprawiane zupa rybna, mięsna, zupy kremowe i chińskie bulion (całe ziarnka), ciemna zupy pomidorowa i kremowa zupa drobiowa Sosy jasne sosy jasne sosy i sosy do sałatek ciemne sosy sosy ziołowe Sałatki wszystkie słone sałatki sałatka z ryżu, makaronu, drobiu, krewetek zielona sałata sałatki z pomidor(...)smażone, małże, dania jednogarnkowe z owoców morza gotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małże ryby z rusztu, płastuga duszona Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna dania

Pomysłowa kuchnia
Dorsz po japońsku 95

Szukając sposobu na zużycie zapasów sosu sojowego przetestowałam kolejny przepis z Tesco Inspiracji. Gotowany dorsz w towarzystwie warzyw, czyli w sam raz na lekkostrawny obiad. W moim domu wszystkim smakowało, mimo że do niedawna wszyscy byli przeciwni potrawom z pikantną nutką. A jak to byłoby u Was? :) Skladniki -4 filety z dorsza -marchewka -1 mały por -kawałek świeżego imbiru(...)łyżeczka sproszkowanego -1/2 szklanki wody -przyprawy: sól na sos: (proponuję dobrać ilość tak na 'oko' biorąc pod uwagę masę ryby. Moje filety były tak duże, że sos robiłam z potrójnej porcji ;-)) -1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego -1 łyżeczka mąki ziemniaczanej -1/2 strączka papryczki chilli -1/2 filiżanki wody Przygotowanie Do szerokiego rondla włożyć rybę i wlać

Zielona Kuchnia
20 przepisów na obiad jesienią! 150

cukrem bądź z cukrem i  śmietaną- taka wersja niskokaloryczna heheheh.  WIĘCEJ 3.  MAKARON Z KURCZAKIEM PO WŁOSKU!  Przepyszny makaron z kurczakiem z mocno pomidorowym sosem, z cukinią, pomidorkami papryczkowymi, sporą ilością parmezanu, świeżą bazylią i rukolą. Bardzo lubię takie obiady, które nie wymagają od nas zbyt dużo czasu i wysiłku, które robi się szybko, sprawnie(...)rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości suchej masy.  WIĘCEJ  7.  SPAGHETTI IDEALNE ;-)  Wyrazisty i charakterystyczny ser, ponadto kremowy niczym mus, sos z dyni piżmowej, z dodatkiem aromatycznej pietruszki, czosnku i przypraw, całość zwieńczona pastą z papryki czerwonej. Danie tak pełne smaku, tak idealnie skomponowane, każdy aromat uzupełnia się i dopełnia tworząc

SMYKWKUCHNI
Młode cukinie panierowane z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym 108

łyżeczki cynamonu pół łyżeczki ostrej papryki w proszku ćwierć łyżeczki zmielonego pieprzu 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy (u mnie panier z ciecierzycy Mamut) 1/3 szklanki ziaren sezamu   Na sos pomidorowy: kartonik sosu pomidorowego lub passaty (ok 400 g) mała cebula posiekana w piórka ząbek czosnku przetarty przez praskę pół łyżeczki oregano   Na marchewkowe tzatziki: duża marchewka(...)ząbek czosnku przetarty przez praskę łyżeczka miodu pieprz skórka otarta z całej cytryny i wyciśnięty z niej sok oliwa do skropienia Przepis na cukinię panierowaną z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym   Zaczynamy od sosu pomidorowego. Cebulę podsmażamy. Dodajemy sos pomidorowy i czosnek. Smażymy aż sos zgęstnieje. W tym czasie kroimy młode cukinie na ćwiartki lub ósemki. Przygotowujemy sobie

Ugotowane pozamiatane
Polędwica w sosie jeżynowym 150

Delikatna polędwica smażona w glazurze z jeżyn i podana z sosem z tych samych owoców. Soczysta, z lekko kwaśnym sosem, takie połączenia moja rodzina uwielbia. Jeżyny ekologiczne, od mojej cioci więc tym bardziej cieszy mnie taki prezent. 1 polędwica wieprzowa sól, pieprz przyprawa do wieprzowiny olej rzepakowy  sos: 30 dkg  jeżyn 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka sosu(...)umyte jeżyny, dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i zrobią się miękkie. Przecieram przez sitko i przelewam z powrotem sok do garnka, dodaję wino, sos balsamico i redukuję na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam solą, pieprzem. Polędwiczki smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Jak się zarumienią smaruję je sosem jeżynowym

wesoła kuchnia
Wołowe kąski w gęstym sosie piernikowym 154

podrobienia. Nigdy przenigdy nie próbowałam dorównać temu ideałowi i smakowi zapamiętanemu z dzieciństwa, bo i po co mi rozczarowanie. Może sekret tkwił w sposobie zagęszczania sosu? może w ilości użytej cebuli? nie wiem tego, jedno jest pewne, babcia dodawała do duszenia mięsa ciemny, razowy chleb. Dzięki niemu sos stawał się gęsty, kwaskowy i pełen aromatu tego, który pamiętam do dziś(...)Kiedy robię gulasz lub bitki ja również sos zagęszczam chlebem, takim pieczonym w domu.  Piernikowy Konkurs Kopernika  poddał mi nowy sposób na podanie wołowiny. Moje ulubione pierniczki czyli Katarzynki potraktowałam tak jak to czyniono w kuchni staropolskiej czyli jako przyprawę i dorzuciłam je do sosu. Efekt? Sos gęsty i kremowy, i korzenny zapach w całym domu, co najważniejsze

Dzieje kuchennej Wiewióry