sosy - 72234 przepisów (strona:280/4816)

Wigilia i Boże Narodzenie: Ryba w czerwonym sosie 147

dwóch częściach. Jakiś czas temu zabrałam się za przygotowanie takiej rybki. Zaczęłam od usmażenia filetów, które na ciepło tak zasmakowały mojej mamie, że nie zdążyłam w ogóle przygotować sosu. Teraz przygotowałam sos (i to właśnie on jest na zdjęciu). Ciepły sos przelałam do słoika, który ładnie się zamknął. W Wigilię usmażę rybę i będę już miała do niej gotowy sosik(...)nadzieję, że wszystkim będzie smakować, bo zarówno ryba jak i sos okazały się pyszne. Przepis pochodzi z dawnego serwisu www.gotowanie24.pl. Ryba w czerwonym sosie Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, 2 płaskie talerze, wagę kuchenną, łyżkę, szklankę, widelec, papierowe ręczniki, łopatki do obracania ryb, półmisek lub ozdobną miskę. Przygotuj składniki 1 kg filetów rybnych np. z morszczuka

blog.moje-pasje.info
Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim 208

tylko propozycja na „ piątkową rybę ” ale świetnie sprawdzi się również w inne dni tygodnia. Rybę podamy tym razem z pysznym i bardzo szybkim w przygotowaniu sosem tatarskim. Dorsz w cieście piwnym – składniki 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki piwa 1 jajko łyżeczka ostrej papryki szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 500g dorsza olej(...)smażenia Sos tatarski – składniki 8 pieczarek marynowanych 2-3 ogórki konserwowe 1/2 cebuli 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy szczypta soli szczypta pieprzu Dorsz w cieście piwnym – przepis Dorsza myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki aby było nam łatwiej go smażyć. Pozostałe składniki łączymy w misce – powstałe ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Rybę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz wieprzowy (bezglutenowy) 478

Dusimy do miękkości. Na samym końcu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i odstawiamy patelnię na bok. 6. Teraz czas na mięso. By usmażyć dobrze mięso i by zrobił się sos, potrzebujemy patelni przywierającej. Rozgrzewamy na niej oliwę z łyżką masła i na najwyższej temperaturze smażymy mięso, które solimy i sypiemy słodką papryką w proszku. Do tego dania używamy całą zawartość(...)patelni, zmniejszamy temperaturę i dodajemy nasze uduszone warzywa. W tym momencie dodajemy pieprz. 9. Zalewamy wodą i pod przykryciem na wolnym ogniu gotujemy jakąś godzinkę. 10. Lubię dużo sosu, patelnia okazała się za mała i musiałam danie przełożyć do większego garnka. 11. W międzyczasie do mniejszego garnuszka sypiemy ok. 4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej (ilość mąki uzależniona jest od ilości

Kawa z mlekiem
Pulpeciki z orkiszową kaszą manną i makaronem bezglutenowym w sosie pomidorowym 203

jajko 1 ząbek czosnku ok. 2 łyżek stołowych startego sera np. grana padano 3 łyżki orkiszowej kaszy manny 1 łyżeczka soli sporo pieprzu ok. 1 łyżki oregano Składniki na sos: 1 litr sosu pomidorowego (używam zwykle dwóch kartoników z Lidla) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła ok. 1 filiżanki mleka sól, pieprz, sporo oregano, bazylia, tymianek, odrobina cukru(...)wykrawamy sobie porcję mięsa za pomocą łyżeczki od herbaty. Ukulane pulpeciki chowamy do lodówki na pół godziny. Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go jak zwykle. 4. Czas na sos. Na dno średniej wielkości garnka wylewamy trochę oliwy i dajemy łyżkę masła. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy do zeszklenia ze sporą ilością oregano. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek

Kawa z mlekiem
Lasagne z mięsem mielonym 126

lasagne w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem. :) Potrzebujemy: Beszamel: 3 łyżki masła klarowanego , u mnie ze sklepu Kuchnie Świata 3 łyżki mąki pszennej 750 ml mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos mięsno - pomidorowy: 700 g karkówki wieprzowej 1 cebula 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz tymianek szałwia 2 łyżki sosu sojowego , u mnie ze sklepu  Kuchnie Świata Ponadto: 1 opakowanie(...)niego 3 łyżki mąki pszennej i całość lekko przesmażam, jak w zasmażce. Następnie powoli wlewam mleko, energicznie mieszając, żeby pozbyć się grudek. Kiedy całe mleko wyląduje już w rondelku, sos zagotowuję, wyłączam źródło ciepła i dopiero wtedy doprawiam łyżeczką soli, pieprzem i 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej. Kolejnym krokiem jest przygotowanie drugiego sosu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zmielone mięso. Karkówka

MamaOskarka
Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym 168

Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym. Cynaderki wieprzowe. Dla niektórych to słowo tabu jak i wszystkie podroby. Wiele osób się zarzeka, że nigdy do ust ich nie weźmie. My je uwielbiamy. Cóż to są te cynaderki? Cynaderki to są nerki wołowe, cielęce lub jagnięce, a w tym przypadku wieprzowe. Kiedyś bardzo często gościły na polskich stołach. Dziś trochę zapomniane, ale ostatnio(...)dokładnie oczyścić, długo moczyć w wodzie i obgotować. Podobnie sporo zachodu zajmuje przygotowanie flaczków wołowych, czy wieprzowych. Ale warto spróbować ten przysmak! Polecam też przepis na cynaderki wieprzowe w sosie pieczeniowym. Składniki 1 kg cynaderek wieprzowych, sól, pieprz do smaku, 1 duża cebula 2 średnie liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, majeranek, odrobina soku z cytryny, 2 łyżki masła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gniazdka z cielęciny w sosie paprykowo bakłażanowym 138

Pappardelle podałam z klopsikami z cielęciny z grzybami na sosie z bakłażana i papryki. Potrawa jest syta, w kolorach jesieni za sprawą sosu. Wykorzystałam do niej paprykę i bakłażany, warzywa które królują jesienią. Do sosu dodałam serek dzięki czemu  jest  fajny kremowy. Makarony z sosami lubią wszyscy a moi domownicy uwielbiają  takie jesienne obiady. Do klopsików dodałam(...)suszone grzyby które nazbierałam sama. Jesień kojarzy mi się z grzybami i warzywami psiankowatymi. sos: 3 papryki czerwone 2 bakłażany 70 g koncentrat pomidorowy sól, pieprz 1 główka czosnku 1 cebula papryka czerwona 50 g sera śmietankowego puszystego 250 g makaronu  pappardelle kotleciki: 1/2 kg cielęciny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonych grzybów suszonych papryka

wesoła kuchnia
Smażone tofu z brokułem. 143

Uwielbiam sosy słodko-kwaśne w azjatyckim stylu i wszystko, co zostanie w nich zanurzone. A co zostanie zanurzone, to powinno być proste, świeże i jędrne. W takim przypadku, nie dość, że będzie pysznie, to i z pałeczkami pójdzie łatwiej. Widelcem też, ale zabawa już nie taka. Uwierzcie, że tofu smażone z brokułem, to danie nie tylko dla wegan lub wegetarian(...)mojej, uwielbiającej czarnuszkę, rodziny. Składniki: 1 opakowanie tofu 1 brokuł 1 ząbek czosnku 1/2 cm imbiru 2 łyżki oleju do smażenia 1/4 szklanki wody 1 łyżka skrobi 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki słodkiego sosu chili 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 łyżki brązowego cukru sezam lub czarnuszka płatki chili (opcjonalnie) sól

zadanie-gotowanie
Dorsz zapiekany w sosie grzybowo serowym 100

Dorsz w aromatycznym sosie grzybowym jest pyszny. Sos grzybowy idealnie pasuje do ryb. Zapach jaki unosi się w kuchni już mówi sam za siebie. Użyłam sosu grzybowego Winiary dzięki czemu potrawa zyskała jeszcze bardziej intensywny smak.U mnie potrawa pachniała malizną. 3 kawałki dorsza filet 70 dkg grzybów kozaków 1 cebula 1 sos grzybowy 100 g sera salami sol, pieprz przyprawa(...)przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki. Grzyby myję, osuszam i kroję. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję grzyby i dalej smażę, nie doprawiam bo sos już jest doprawiony. Odkładam łyżkę grzybów. Do miski wlewam 300 ml wody ziemnej, rozrabiam sos grzybowy. Wlewam do grzybów i gotuję aż zgęstnieje. Ser ścieram na tarce, jedną łyżkę zostawiam

wesoła kuchnia
Żółte curry z kurczakiem i dynią 194

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Żółte curry z kurczakiem i dynią Składniki: Pierś z kurczaka – 500g Puree z dyni – 200g Mleko kokosowe – 1 puszka Sos rybny – 2 łyżki Sos sriracha – 2 łyżeczki Żółta pasta curry – 2 łyżki do zamarynowania kurczaka i 2 do sosu Czosnek – 2 ząbki Imbir – 1cm kawałek Liście limonki kaffir – 4 sztuki(...)całość smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie mięso zalać mlekiem kokosowym wymieszanym z puree z dyni i dodać pastę curry. Dusić przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania do sosu dodać sos rybny i sos sriracha. Doprawić do smaku.  Gotowy sos wymieszać z uprażonymi orzechami nerkowca i posypać świeżą kolendrą

Kuchnia Bon Appetit
Krewetki toskańskie – w sosie czosnkowo-śmietanowo-serowym 255

Sos śmietanowy z czosnkiem i parmezanem? Prawdziwa rozpusta. A gdyby dodać jeszcze krewetki? Strzał w 10! Krewetki toskańskie w gęstym, kremowym sosie są grzesznie pyszne. Nazwa sugeruje włoskie korzenie przepisu (sos a’la kurczak z suszonymi pomidorami po toskańsku), jednak danie jest w prawdziwie amerykańskim stylu (ser, gluten, rock and roll!). Uwielbiam, gdy krewetki są w sosie – wybieranie(...)bagietką to prawdziwy rytuał, a w tym przepisie jest go dużo i do tego jest wyjątkowo sycący. Czasem warto zrobić sobie dobrze Krewetki toskańskie – w sosie czosnkowo-śmietano-serowym: 600 g surowych krewetek (szarych, mogą być mrożone) 2 łyżki masła 5-6 ząbków czosnku 6-8 dużych kawałków suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki kaparów 1 duża cebula

Poezja smaku
MOUSSAKA 122

MOUSSAKA Moussaka to taka grecka lasagna tylko zamiast makaronu mamy warzywa. Sam sos też jest troszeczkę inaczej przyprawiony niż w kuchni włoskiej, ale zasada jest ta sama – warstwa warzyw, warstwa mięsa, warstwa warzyw itd. Oryginalnie moussaka zalewana jest beszamelem, jednak ja nie przepadam za tym dość ciężkim maślano-mącznym sosem, dlatego w moim wydaniu sos jest lekki – jogurtowy(...)smaku tymi samymi przyprawami, które dodawane były do mięsa dodając do tej mieszanki chili i, uwaga, szczyptę cynamonu. To jest tajemniczy składnik dodawany do moussaki. Duś wszystko aż sos zgęstnieje, warto zaopatrzyć się w pokrywkę z siatki – zminimalizuje to zdecydowanie bałagan na kuchence. W czasie kiedy sos gęstnieje czas na bakłażana, którego trzeba podsmażyć na patelni grillowej

Martyna Cooks
Klopsiki w meksykańskim sosie z jaśminowym ryżem. 161

macie pomysłu na obiad to polecam Wam takie pyszne i szybkie w wykonaniu danie z sosem meksykańskim, klopsikami drobiowymi i delikatnym w smaku ryżem jaśminowym. Przyznam się szczerze, że do tej pory takie gotowe sosy omijałam w sklepie szerokim łukiem, jakoś nie byłam do nich przekonana, a teraz w ramach  współpracy otrzymałam od  JAMAR właśnie taki(...)sos. I co ? Sos nam bardzo posmakował, jest pyszny w połączeniu z klopsikami, smakuje wspaniale, można w nim znaleźć kawałki papryki i cebuli oraz kukurydzę i czerwoną fasolę, jest również gęsty i taki lekko słodki, bardzo mi odpowiada jego smak. Ten sos na stałe zagości w mojej kuchni i bardzo go polecam.  Zapraszam :) Składniki: Klopsiki: 30 dag fileta

Izabelawkuchni
Kokardkowa zapiekanka makaronowa 487

wystarczy wymieszać w większym naczyniu dowolne składniki, które lubicie i chcecie z nich stworzyć przepyszny obiad. W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i sosem beszamelowym. Możecie do tej zapiekanki wykorzystać dowolnie wybrany makaron. W naszym wypadku będzie to makaron w kształcie kokardek. Kokardkowa zapiekanka makaronowa – składniki na zapiekankę 500g dowolnego makaronu 500g mięsa(...)mielonego 500 ml passaty pomidorowej 50-60g parmezanu 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz Kokardkowa zapiekanka makaronowa – składniki na sos beszamelowy 2 łyżki masła 4 łyżki mąki 400 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Kokardkowa zapiekanka makaronowa -przepis na sos beszamelowy W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Dodajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak teriyaki 113

Czas na potrawę dla tych, którzy lubią łączyć smaki słone ze słodkimi. Kurczak teriyaki spokojnie tym kulinarnym wyzwaniom powinien sprostać. Podkreślmy, że oryginalny sos teriyaki zawiera melasę i sos sojowy, które nadają ciemną glazurowaną powłokę na przygotowywanych daniach. Tak tez jest w naszym przypadku. Szykujcie podniebienia Film z przepisem Składniki na kurczak teriyaki 1 pierś z kurczaka 10 g sezamu(...)sosu teriyaki – tutaj przepis na sos teriyaki, możecie też kupić gotowy sos tutaj. 100 g mąki 10 g cukru brązowego 15 g masła klarowanego pieprz i sól Przepis na kurczak teriyaki Pierś z kurczaka obtaczamy w mące, którą wcześniej solimy i pieprzymy. Tak przygotowane piersi wrzucamy na patelnię z klarowanym masłem. Smażymy je do chwili aż się zarumienią. Zdejmujemy

Kuchennyviral.pl

Proponowane wyszukiwania