Domowy sos czosnkowy Kremowy i aromatyczny domowy sos czosnkowy to idealny dodatek do mięs, wędlin, pieczonych ziemniaczków, sałatek, dań z grilla oraz wielu innych potraw. Oto mój ulubiony przepis na ten pyszny sosik, sporządzony na bazie gęstego jogurtu naturalnego oraz majonezu. Polecam! Składniki: 150g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2-3 ząbki czosnku (w zależności jak ostry sos chcemy(...)sobą mieszamy *** *** Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i zioła. Wszystko ponownie dokładnie mieszamy *** *** Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy i przelewamy do sosjerki *** *** Do czasu podania sos przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Sos tatarski PRZEPIS TUTAJ Sos tzatziki PRZEPIS TUTAJ Artykuł Domowy sos czosnkowy pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemDzisiejsza wersja pulpecików z cielęciny jest daniem w sam raz dla miłośników wyrazistych smaków, aromatycznych sosów, czerwonego wina i przypraw. Esencjonalny sos z dodatkiem cynamonu, kuminu i gałki muszkata ł owej idealnie komponuje si ę z pulpecikami, których smak wzbogaciłam poprzez dodanie świeżego rozmarynu, tymianku i sera pecorino. Wszystkie składniki(...)tymianku oliwa z oliwek s ó l i pieprz * Ser pecorino można zastąpić dowolnie wybranym serem, np. parmezanem, grana padano; najważniejsze, aby był to ser twardy. Sos winny 500 ml bulionu warzywnego 200 ml czerwonego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru gałka muszkata ł owa cynamon kumin
La grande e la piccola cuocaPizza z aromatycznym sosem pomidorowym, serem mozzarella i pieczarkami. Prosto i pysznie, lecz troszkę kalorycznie. Grzeszycie czasami? Ja nie umiem sobie odmówić domowej pizzy. Składniki na ciasto: 2 szklanki (500 ml) mąki pszennej (typ 500) torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy około 3/4 szklanki ciepłej wody ----------------------------------- płaska mała łyżeczka oliwy do wysmarowania blachy Składniki sosu pomidorowego(...)wyrabiamy minimum 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto przestaje kleić się do rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. W tym czasie przygotowujemy pomidorowy sos do pizzy . Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podsmażamy chwilkę na gorącej oliwie (1- 2 minuty). Ja robię to w rondelku. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz rozdrobnione liście
Smak mojego domuniepowtarzalnego smaku. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości śledzikiem w nowej odsłonie, gorąco polecam ten przepis Śledzie najlepiej przygotować 2-3 godziny przed podaniem, aby nabrały intensywnego smaku. Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku Do przygotowania śledzi będziecie potrzebować: 0,5 kg filetów śledziowych marynowanych 2 fioletowe cebule (średniej wielkości) 300 ml śmietany 12% lub 18% (można(...)ziołowego Wykonanie krok po kroku: 1. Śmietanę lub jogurt naturalny mieszamy z majonezem. 2. Następnie dodajemy obie musztardy i nadal mieszamy. 3. Na koniec dodajemy miód i przyprawy, mieszając sos bardzo dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. 4. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do przygotowanego sosu. 5. Po dokładnym wymieszaniu, sos odstawiamy. 6. Śledzie kroimy w paski
Okiem Blondynki by McBlondidwóch częściach. Jakiś czas temu zabrałam się za przygotowanie takiej rybki. Zaczęłam od usmażenia filetów, które na ciepło tak zasmakowały mojej mamie, że nie zdążyłam w ogóle przygotować sosu. Teraz przygotowałam sos (i to właśnie on jest na zdjęciu). Ciepły sos przelałam do słoika, który ładnie się zamknął. W Wigilię usmażę rybę i będę już miała do niej gotowy sosik(...)nadzieję, że wszystkim będzie smakować, bo zarówno ryba jak i sos okazały się pyszne. Przepis pochodzi z dawnego serwisu www.gotowanie24.pl. Ryba w czerwonym sosie Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, 2 płaskie talerze, wagę kuchenną, łyżkę, szklankę, widelec, papierowe ręczniki, łopatki do obracania ryb, półmisek lub ozdobną miskę. Przygotuj składniki 1 kg filetów rybnych np. z morszczuka
blog.moje-pasje.infotylko propozycja na „ piątkową rybę ” ale świetnie sprawdzi się również w inne dni tygodnia. Rybę podamy tym razem z pysznym i bardzo szybkim w przygotowaniu sosem tatarskim. Dorsz w cieście piwnym – składniki 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki piwa 1 jajko łyżeczka ostrej papryki szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 500g dorsza olej(...)smażenia Sos tatarski – składniki 8 pieczarek marynowanych 2-3 ogórki konserwowe 1/2 cebuli 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy szczypta soli szczypta pieprzu Dorsz w cieście piwnym – przepis Dorsza myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki aby było nam łatwiej go smażyć. Pozostałe składniki łączymy w misce – powstałe ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Rybę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dusimy do miękkości. Na samym końcu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i odstawiamy patelnię na bok. 6. Teraz czas na mięso. By usmażyć dobrze mięso i by zrobił się sos, potrzebujemy patelni przywierającej. Rozgrzewamy na niej oliwę z łyżką masła i na najwyższej temperaturze smażymy mięso, które solimy i sypiemy słodką papryką w proszku. Do tego dania używamy całą zawartość(...)patelni, zmniejszamy temperaturę i dodajemy nasze uduszone warzywa. W tym momencie dodajemy pieprz. 9. Zalewamy wodą i pod przykryciem na wolnym ogniu gotujemy jakąś godzinkę. 10. Lubię dużo sosu, patelnia okazała się za mała i musiałam danie przełożyć do większego garnka. 11. W międzyczasie do mniejszego garnuszka sypiemy ok. 4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej (ilość mąki uzależniona jest od ilości
Kawa z mlekiemjajko 1 ząbek czosnku ok. 2 łyżek stołowych startego sera np. grana padano 3 łyżki orkiszowej kaszy manny 1 łyżeczka soli sporo pieprzu ok. 1 łyżki oregano Składniki na sos: 1 litr sosu pomidorowego (używam zwykle dwóch kartoników z Lidla) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła ok. 1 filiżanki mleka sól, pieprz, sporo oregano, bazylia, tymianek, odrobina cukru(...)wykrawamy sobie porcję mięsa za pomocą łyżeczki od herbaty. Ukulane pulpeciki chowamy do lodówki na pół godziny. Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go jak zwykle. 4. Czas na sos. Na dno średniej wielkości garnka wylewamy trochę oliwy i dajemy łyżkę masła. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy do zeszklenia ze sporą ilością oregano. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Kawa z mlekiemlasagne w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem. :) Potrzebujemy: Beszamel: 3 łyżki masła klarowanego , u mnie ze sklepu Kuchnie Świata 3 łyżki mąki pszennej 750 ml mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos mięsno - pomidorowy: 700 g karkówki wieprzowej 1 cebula 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz tymianek szałwia 2 łyżki sosu sojowego , u mnie ze sklepu Kuchnie Świata Ponadto: 1 opakowanie(...)niego 3 łyżki mąki pszennej i całość lekko przesmażam, jak w zasmażce. Następnie powoli wlewam mleko, energicznie mieszając, żeby pozbyć się grudek. Kiedy całe mleko wyląduje już w rondelku, sos zagotowuję, wyłączam źródło ciepła i dopiero wtedy doprawiam łyżeczką soli, pieprzem i 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej. Kolejnym krokiem jest przygotowanie drugiego sosu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zmielone mięso. Karkówka
MamaOskarkaCynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym. Cynaderki wieprzowe. Dla niektórych to słowo tabu jak i wszystkie podroby. Wiele osób się zarzeka, że nigdy do ust ich nie weźmie. My je uwielbiamy. Cóż to są te cynaderki? Cynaderki to są nerki wołowe, cielęce lub jagnięce, a w tym przypadku wieprzowe. Kiedyś bardzo często gościły na polskich stołach. Dziś trochę zapomniane, ale ostatnio(...)dokładnie oczyścić, długo moczyć w wodzie i obgotować. Podobnie sporo zachodu zajmuje przygotowanie flaczków wołowych, czy wieprzowych. Ale warto spróbować ten przysmak! Polecam też przepis na cynaderki wieprzowe w sosie pieczeniowym. Składniki 1 kg cynaderek wieprzowych, sól, pieprz do smaku, 1 duża cebula 2 średnie liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, majeranek, odrobina soku z cytryny, 2 łyżki masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPappardelle podałam z klopsikami z cielęciny z grzybami na sosie z bakłażana i papryki. Potrawa jest syta, w kolorach jesieni za sprawą sosu. Wykorzystałam do niej paprykę i bakłażany, warzywa które królują jesienią. Do sosu dodałam serek dzięki czemu jest fajny kremowy. Makarony z sosami lubią wszyscy a moi domownicy uwielbiają takie jesienne obiady. Do klopsików dodałam(...)suszone grzyby które nazbierałam sama. Jesień kojarzy mi się z grzybami i warzywami psiankowatymi. sos: 3 papryki czerwone 2 bakłażany 70 g koncentrat pomidorowy sól, pieprz 1 główka czosnku 1 cebula papryka czerwona 50 g sera śmietankowego puszystego 250 g makaronu pappardelle kotleciki: 1/2 kg cielęciny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonych grzybów suszonych papryka
wesoła kuchniaUwielbiam sosy słodko-kwaśne w azjatyckim stylu i wszystko, co zostanie w nich zanurzone. A co zostanie zanurzone, to powinno być proste, świeże i jędrne. W takim przypadku, nie dość, że będzie pysznie, to i z pałeczkami pójdzie łatwiej. Widelcem też, ale zabawa już nie taka. Uwierzcie, że tofu smażone z brokułem, to danie nie tylko dla wegan lub wegetarian(...)mojej, uwielbiającej czarnuszkę, rodziny. Składniki: 1 opakowanie tofu 1 brokuł 1 ząbek czosnku 1/2 cm imbiru 2 łyżki oleju do smażenia 1/4 szklanki wody 1 łyżka skrobi 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki słodkiego sosu chili 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 łyżki brązowego cukru sezam lub czarnuszka płatki chili (opcjonalnie) sól
zadanie-gotowanieDorsz w aromatycznym sosie grzybowym jest pyszny. Sos grzybowy idealnie pasuje do ryb. Zapach jaki unosi się w kuchni już mówi sam za siebie. Użyłam sosu grzybowego Winiary dzięki czemu potrawa zyskała jeszcze bardziej intensywny smak.U mnie potrawa pachniała malizną. 3 kawałki dorsza filet 70 dkg grzybów kozaków 1 cebula 1 sos grzybowy 100 g sera salami sol, pieprz przyprawa(...)przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki. Grzyby myję, osuszam i kroję. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję grzyby i dalej smażę, nie doprawiam bo sos już jest doprawiony. Odkładam łyżkę grzybów. Do miski wlewam 300 ml wody ziemnej, rozrabiam sos grzybowy. Wlewam do grzybów i gotuję aż zgęstnieje. Ser ścieram na tarce, jedną łyżkę zostawiam
wesoła kuchniabidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Żółte curry z kurczakiem i dynią Składniki: Pierś z kurczaka – 500g Puree z dyni – 200g Mleko kokosowe – 1 puszka Sos rybny – 2 łyżki Sos sriracha – 2 łyżeczki Żółta pasta curry – 2 łyżki do zamarynowania kurczaka i 2 do sosu Czosnek – 2 ząbki Imbir – 1cm kawałek Liście limonki kaffir – 4 sztuki(...)całość smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie mięso zalać mlekiem kokosowym wymieszanym z puree z dyni i dodać pastę curry. Dusić przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania do sosu dodać sos rybny i sos sriracha. Doprawić do smaku. Gotowy sos wymieszać z uprażonymi orzechami nerkowca i posypać świeżą kolendrą
Kuchnia Bon AppetitSos śmietanowy z czosnkiem i parmezanem? Prawdziwa rozpusta. A gdyby dodać jeszcze krewetki? Strzał w 10! Krewetki toskańskie w gęstym, kremowym sosie są grzesznie pyszne. Nazwa sugeruje włoskie korzenie przepisu (sos a’la kurczak z suszonymi pomidorami po toskańsku), jednak danie jest w prawdziwie amerykańskim stylu (ser, gluten, rock and roll!). Uwielbiam, gdy krewetki są w sosie – wybieranie(...)bagietką to prawdziwy rytuał, a w tym przepisie jest go dużo i do tego jest wyjątkowo sycący. Czasem warto zrobić sobie dobrze Krewetki toskańskie – w sosie czosnkowo-śmietano-serowym: 600 g surowych krewetek (szarych, mogą być mrożone) 2 łyżki masła 5-6 ząbków czosnku 6-8 dużych kawałków suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki kaparów 1 duża cebula
Poezja smaku