Dlaczego ekspresowy, hmm no bo aż dziwne ze sama sosu nie zrobiłam, pewnie gdybym miała pędy bambusa i pozostałe składniki to by był własny przepis na sos chiński ale że luby zażyczył sobie czegoś sosowatego z kurczakiem do pracy na cały tydzień i mocno uparł się na chińskie to trzeba było jakoś zaradzić. Szczególnie że było to w niedzielne późne(...)popołudnie. Sos starczyła na cały tydzień na pierwszy obiad do pracy (tak 1/2 torebki ryżu i sporo sosu). Składniki 1 kg piersi z kurczaka (4 pojedyncze sztuki) 2 słoiki sosu słodko kwaśnego (np Dawtona) 2 opakowania mieszanki warzywnej chińskiej (przypadła mi do gustu ta marki Tesco) pieprz cayenne olej Kurczaka kroimy w drobną kostkę przekładamy do dużego naczynia zalewamy kilkoma
Piekielna Kuchnia PatiChrupiący kalafior w serowej panierce bardzo łatwo i szybko się przygotowuje i dobrze smakuje, a d elikatny kalafior jak z ostrym sosem połączymy, to smakowy duet utworzymy. Można go jako przekąskę zajadać lub jako dodatek do obiadu podawać. Składniki: 1 świeży kalafior, 2 duże jajka, 50 g twardego sera np. bursztyn, parmezan, 2 szklanki bułki tartej, 1 łyżka(...)suszonego koperku, sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżeczki sosu ostrego chili, 2 łyżki sosu słodko chili, 1 łyżeczka miodu. Przygotowanie: Kalafior czyścimy i dzielimy na mniejsze różyczki. Ser trzemy na najdrobniejszej tarce. Bułkę tartą mieszamy z koperkiem i serem. Jajka dokładnie rozbijamy za pomocą trzepaczki. Różyczki kalafiora zanurzamy
Moniki Smakołykiczuć w tej zapiekance. Jedna z bardzo wybrednych osób jakie znam jadła tą zapiekankę aż jej się uszy trzęsły. To chyba najlepsza rekomendacja. Składniki (na 6-8 porcji): Sos mięsny pomidorowy: 750 gram mielonej wołowiny 250 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona szczypta soli i pieprzu lampka czerwonego wina szczypta kuminu i wędzonej papryki 2 łyżki(...)oliwy z oliwek Sos beszamelowy 50 gram masła 5 łyżek mąki pszennej 3/4 litra mleka szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej Ponadto: 1/2 kg bakłażanów 1 kg ziemniaków 300 startego, żółtego sera Ziemniaki obieram i gotuję przez 20 minut w wodzie. Po przestudzeniu kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej mięso aż zbrązowieje. Dodaję
Mango PapajaWitam serdecznie Przepis na pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu makaron z sosem który przygotowujemy na zimno, bez mięsa. Makaron jest bardzo smaczny a przepis jest warty wypróbowania. Będziemy potrzebować: 500 g makaronu – taki jaki lubimy około 120 g roszponki lub rukoli 1 kubek 400 g śmietany 12% lub 18% 150 g serka ricotta 150 g sera żółtego startego(...)tarce o średnich oczkach do smaku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Makaron z sosem na zimno Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i przekładam z powrotem do garnka – do gorącego makaronu dodam sos. Makaron się gotuje teraz przygotuję sos: Do miski daję serek ricotta, śmietanę, ser żółty, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Teraz
Uwaga Babcia Gotujelubią indyka, bo są i tacy (jak np. ja), przygotowuje się spiralnie pociętą szynkę w miodowej zaprawie, często wysadzaną goździkami. Do tego ziemniaki, najczęściej tłuczone pure z gęstym sosem gravy zrobionym na bazie soków z indyka, które wyciekły do brytfanny. Najpopularniejsze warzywa na przystawki to zielona fasolka, brukselka i słodkie ziemniaki, w najróżniejszych formach, najczęściej zapiekane, tzw. casserole(...)oczywiście słynny, niezastąpiony sos żurawinowy. Słodka żurawina do mięsa, to podstawa tego święta. Dla mnie osobiście jest ona zazwyczaj zbyt słodka, ale jako mieszkaniec Kalifornii odkryłam, że wiele osób dla urozmaicenia smaku dodaje do sosu pomarańcze. To właśnie one sprawiają, że sos jest naprawdę przepyszny. Taki oto przepis podaję i Wam. Sos żurawinowo-pomarańczowy Składniki (na dwie szklanki sosu
Jem więc Jestemgłębokim oleju, obtoczone w cukrze pudrze i cynamonie. Warto wspomnieć, że jest to tradycyjny hiszpański wypiek przygotowywany na Tłusty Czwartek. Taką przekąskę możecie jeść samodzielnie lub podać z sosem czekoladowym (z hiszp. chocolate con churros ). Składniki na porcję dla 3-4 osób: ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej (200 g) 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 szklanka(...)mleka 1/4 kostki masła (50 g) 3 duże jajka szczypta soli sos czekoladowy 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1 opakowanie śmietany 30% (200 g) 1 łyżeczka gorzkiego kakao dodatkowo olej do smażenia cukier puder cynamon Na samym początku przygotować ciasto parzone : do rondelka wlać mleko, dodać masło, szczyptę soli i cukier z wanilią. Całość zagotować. Następnie wsypać mąkę
Ugotowaćzrazowa lub polędwica) 2 łyżki oleju kokosowego 1 mała marchewka Biała część pora (około 6cm) Średnia czerwona papryka Szalotka (1 duża bądź 2 małe) Garść grzybków mun Sól, pieprz Sos: 1cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki erytrolu (zmielone na cukier puder) 3 łyżki wody 1 łyżka octu jabłkowego* Sok z połowy małej cytryny* *można(...)zrobi się z nich paćka ;) Grzybki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu (prawdopodobnie trzeba je zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę), potem także kroimy w paski. Przygotowujemy też sos – imbir obieramy łyżeczką i przeciskamy przez praskę razem z czosnkiem. Dodajemy resztę składników (sos sojowy, erytrol, wodę, ocet jabłkowy, cytrynę) i wszystko dokładnie mieszamy. W woku rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego
Jak gotować i nie zwariowaćSos waniliowy to uniwersalny dodatek do wszelkiego rodzaju słodkich dań jak lody, ciasta (z szarlotką jest obłędny), naleśniki i tak naprawdę, co Wam przyjdzie do głowy. U mnie tym razem wystąpił w zestawieniu z blinami gryczanymi. Niby nietypowe zestawienie, ale całość smakowała wybornie. Lekka cierpkość gryki, złamana słodkością wanilii. Polecam oczywiście użyć do sosu prawdziwej wanilii, ale jeśli nie macie(...)możecie ratować się esencją waniliową, w ostateczności cukrem wanilinowym. Różnica w smaku jest naprawdę ogromna. A i malutkie ziarenka wanilii, pływające w sosiku, wyglądają nader apetycznie. Sos jest dość gęsty, puszysty, ale żeby docenić jego walory smakowe, niewątpliwie warto zrobić go samemu Drukuj Sos waniliowy Składniki 1 szklanka mleka 4 żółtka 3 łyżki cukru łyżka masła 1 laska wanilii Wykonanie
Mieszam w GarnkuJednym z najbardziej klasycznych polskich obiadów podawanych na co dzień są klopsiki w sosie pomidorowym z tłuczonymi ziemniakami. Danie banalne, ale jednocześnie bardzo smaczne. Przygotowanie delikatnych, miękkich klopsików jest bardzo proste, ale z pewnością znajdą się osoby, które ich nie robiły, albo takie, które nie były zadowolone z efektu gotowania. Dlatego dzisiaj na blogu przepis na domowe klopsiki w sosie(...)pomidorowym na beszamelu. Przede wszystkim klopsiki podawane w sosie będą delikatniejsze i lżejsze, a przy okazji mniej kaloryczne, jeśli zamiast je smażyć, ugotujemy je w bulionie. Gotowanie powinno trwać krótko, żeby mięso pozostało zwarte i nie straciło swojego smaku. Drugą kwestią, która ma wpływ na konsystencję klopsików, jest bułka tarta, a konkretnie jej brak. Do mięsa wystarczy dodać jajko oraz
Trzeci talerzprzypada do gustu większości tych miłośników makaronów, którzy nie są wegetarianami. Poniżej nasza propozycja tej potrawy. Z racji sposobu przyrządzenia i składników niektórych zapewne znowu najdą skojarzenia z sosem bolońskim, choć na ten ostatni przyjdzie jeszcze u nas czas. Potrawa jest bardzo sycąca i chociaż wolumen składników nie wydaje się szczególnie duży, to z ilości podanej niżej jak najbardziej przygotujemy(...)tylko na wygląd, ale i na smak dania. Spaghetti z klopsikami wołowymi 2016-01-14 14:19:19 Popularne spaghetti z klopsikami wołowymi – delikatnymi i ziołowymi, duszonymi w sosie pomidorowym. Efektowne i proste danie smakujące niemal każdemu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) Klopsiki 300g mielonej wołowiny 75g średnio przerośniętego wędzonego boczku 1 szalotka 1 żółtko z dużego
Kulinarna PokusaPolędwiczka w sosie cydrowym (jabłkowym) to danie szybkie, proste, pyszne i w bardzo polskim stylu. Sos na bazie cydru i tłoczonego soku jabłkowego wyjątkowo przypadł mi do gustu. Bardzo lubię polędwiczki – ich delikatne mięso jest wyjątkowo chude i rozpływa się w ustach. Gotowanie w sosie zapewnia im wilgotność. Szczególnie polecam użyć do dania soku świeżo wyciśniętego lub tłoczonego (tłoczony(...)niemal wszędzie) – jest zdrowszy i ma zupełnie inny smak od tego przezroczystego z kartonu. Do polędwiczek podałam puree ziemniaczane – choć możemy użyć także ziemniaków pieczonych. Polędwiczka w sosie cydrowym: 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g) 2 pełne łyżki mąki 2 pełne łyżki masła 1 łyżka oleju 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki bulionu drobiowego niepełne
Poezja smakukuchni Piotr Buryło. Tematem przewodnim, były oczywiście ryby, ryby bałtyckie, które rano przypłynęły na kutrze do portu , a my pomagaliśmy je oprawiać :) - tatar z łososia bałtyckiego, z emulsją szczypiorkową, sos jagodowy i owoce kaparowca i Steinmühle , Osthofener Weissburgunder. Tatar z łososia bałtyckiego, z emulsją szczypiorkową, sosem jagodowym i owocem kaparowca wymagał nieco dłuższego zastanowienia w doborze wina: sama ryba dość(...)tłusta, ale delikatna w smaku połączona z wyrazistym szczypiorkiem i słonawym owocem kaparowca aż prosiła się o stosunkowo delikatne acz wyraziste wino. Pomimo towarzystwa sosu jagodowego (uproszono szefa kuchni o jego jak najdelikatniejsze wydanie) wybór padł na białego burgunda, Osthofener Weissburgunder 2014, z winnicy Steinmühle . Wino o pięknie zarysowanej ale nie przesadzonej kwasowości i pięknie z nią zbalansowaną słodyczą resztkową
królestwo garówtofu 1 cukinia 5 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka zielonego oliwa garść sezamu 1/3 cebuli 1 ząbek czosnku sok z 1/3 limonki kiełki z rzodkiewki sól ziołowa, pieprz sos teryaki: 4 łyżki wody 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka imbiru sok z 1/3 limonki 1 ząbek czosnku 3 cm świeżej chili(...)Przygotowanie: Sos teryaki : w miseczce mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny, sok z limonki, wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką kosteczkę. Najlepiej sos przygotować ok. 2 h wcześniej. Filet z łososia marynujemy w sosie teryaki i pieczemy 20 minut. Cukinię przecinamy na pół, z połówki wycinamy paseczki (najlepiej wychodzi z obieraczki do jarzyn) i marynujemy
Łycha smakówsos boloński: 700 g mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól morska świeżo zmielony czarny pieprz Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 600 ml mleka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól dodatki: 15 płatów lasagne(...)kolor na brązowy. następnie zalewamy pomidorami w puszce oraz dolewamy bulion. Doprawiamy chili, solą, pieprzem i cynamonem. Przykrywami i gotujemy 15 minut na małym ogniu. Teraz możemy zrobić sos beszamelowy. W średnim garnku dobrze rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez 2 minuty- ciągle mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko cały czas energicznie mieszamy, aż sos będzie gładki. Gotujemy na wolnym
KuchcikoweLovepoczątku wydawał mi się jakiś skomplikowany jednak po pierwszym wykonaniu stwierdziłam, że to danie jest naprawdę szybkie (nie licząc zmywania garów;) i łatwe do zrobienia. Schab jest mięciutki z sosem beszamelowym i pieczarkami łączy się doskonale. Fajne danie polecam w sam raz na niedzielny obiad.Zapraszam... Skala smaku 10/10 schaba podsmażamy krótko uważając by się nie spiekł. Musztardę dijon(...)można zastąpić musztardą rosyjską, która również idealnie sprawdza się do sosów. schab: 6 plastrów pieczarki, pokrojone w talarki: 150 g- dałam 250g. mleko: 250 ml mąka pszenna typu 450: 20 g masło (82% tłuszczu): 20 g ser Emmentaler, starty na drobnych oczkach : 80 g ser Gran Padano : 2 łyżki - może być inny oliwa z oliwek do smażenia : 1 łyżka musztarda
Kubki smaku